Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 11 - Άρθρο 2

1.2. Αντικείμενο των γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών και μελετών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Αντικείμενο των γεωλογικών ερευνών και μελετών

 

Αντικείμενο των γεωλογικών ερευνών , είναι η διερεύνηση της γεωλογικής δομής της ευρύτερης και στενής περιοχής του έργου καθώς και των τεχνικογεωλογικών συνθηκών που επικρατούν με βάση τη δομή αυτή και σε σχέση με τα σχεδιαζόμενα τεχνικά έργα.

 

Στόχος του προγράμματος των γεωλογικών ερευνών είναι η σταδιακή προσέγγιση του τεχνικογεωλογικού προσομοιώματος της περιοχής λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτές καθώς και η ποσοτικοποίηση όλης της σχετικής πληροφόρησης με βάση τεχνικογεωλογικά κριτήρια. Για τους σκοπούς αυτούς θα λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των γεωτεχνικών ερευνών που εκπονήθηκαν στις προηγούμενες και στην τρέχουσα φάση μελέτης.

 

Η γεωλογική μελέτη αξιολογεί και συνθέτει τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών, αναλύει τις τεχνικογεωλογικές συνθήκες με ποσοτικά κριτήρια και παραμέτρους, αναδεικνύει τα τεχνικογεωλογικά προβλήματα που απορρέουν στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων έργων και προτείνει τις ενδεικνυόμενες λύσεις από τεχνικογεωλογική άποψη.

 

Ειδικότερα στη γεωλογική μελέτη περιλαμβάνονται και αξιολογούνται όλα εκείνα τα στοιχεία που αναφέρονται στη λιθολογική σύσταση, στρωματογραφική διάρθρωση και παλαιογεωγραφική εξέλιξη της περιοχής, την τεκτονική (μακροτεκτονική και μικροτεκτονική ανάλυση), τη σεισμικότητα και σεισμοτεκτονική, τα γεωμορφολογικά στοιχεία και ενότητες, τους τεχνικογεωλογικούς χαρακτήρες και την υδρογεωλογική συμπεριφορά των λιθολογικών ενοτήτων, τις υδρογεωλογικές συνθήκες, τις ασυνέχειες των πετρωμάτων και το ρόλο τους στις συνθήκες ευστάθειας και την ποιότητα αυτών, την ταξινόμηση της βραχόμαζας καθώς και τον εντοπισμό κατάλληλων θέσεων για τη λήψη δανείων υλικών και θέσεων δανειοθαλάμων.

 

2. Αντικείμενο των γεωτεχνικών ερευνών, αξιολόγησης και γεωτεχνικών μελετών

 

Αντικείμενο των γεωτεχνικών ερευνών είναι ο προσδιορισμός των γεωτεχνικών συνθηκών που επικρατούν στα προβλεπόμενα έργα, με σκοπό την προσέγγιση του γεωτεχνικού προσομοιώματος της περιοχής, που περιλαμβάνει και τις μηχανικές ιδιότητες των σχηματισμών.

 

Οι γεωτεχνικές έρευνες παρέχουν στοιχεία του εδάφους που είναι απαραίτητα για την σύνταξη των γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών.

 

Αντικείμενο της γεωτεχνικής αξιολόγησης είναι η αξιολόγηση των στοιχείων της γεωτεχνικής έρευνας, συνεκτιμώντας και τα σχετικά στοιχεία από τη γεωλογική μελέτη, με σκοπό την σύνταξη του γεωτεχνικού προσομοιώματος.

Η σύνταξη της έκθεσης γεωτεχνικής αξιολόγησης και το περιεχόμενό της καθορίζονται από την υφιστάμενη νομοθεσία και ειδικότερα με την κοινή υπουργική απόφαση ΔΜΕΟ/δ/ο/1759/1998 (ΦΕΚ 1221/Β/1998).

 

Η αξιολόγηση σύμφωνα με την απόφαση αυτή περιλαμβάνει (όχι περιοριστικά):

 

α) Ταξινόμηση, πινακοποίηση και παρουσίαση σε κατάλληλα διαγράμματα των αποτελεσμάτων των ερευνών υπαίθρου και των εργαστηριακών δοκιμών και εφόσον κρίνεται απαραίτητο, παρουσίαση της στατιστικής κατανομής και του εύρους μεταβολής των κυριότερων στοιχείων σε ιστογραφήματα.

 

β) Προσδιορισμό της στάθμης του νερού των γεωτρήσεων.

 

γ) Τομές υπεδάφους με τις παραλλαγές του υπεδάφους με το βάθος σε συσχετισμό με τα αποτελέσματα δομικών τυποποιημένης διεισδύσεως, φυσικής υγρασίας αντοχής, συμπιεστότητας κ.λ.π. Διαχωρισμό στρώσεων με απόλυτα υψόμετρα όπου είναι δυνατόν, αλλιώς με σχετικά υψόμετρα από τα σχέδια της μελέτης.

 

δ) Λεπτομερή περιγραφή των διαφόρων στρώσεων υπεδάφους με βάση τα αποτελέσματα των γεωτεχνικών ερευνών υπαίθρου και των εργαστηριακών δοκιμών με ιδιαίτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά αντοχής και συμπιεστότητας.

 

ε) Παρουσίαση των ορίων μεταβολής των γεωτεχνικών παραμέτρων υπεδάφους σε συσχετισμό με τη στρωματογραφία του υπεδάφους. Η παρουσίαση αυτή γίνεται κατά τρόπο σαφή και εποπτικό ώστε να επιτρέπει την επιλογή των πιο κατάλληλων παραμέτρων για τους γεωστατικούς υπολογισμούς.

 

στ) Υποβολή αιτιολογημένων προτάσεων σχετικά με το είδος και τον αριθμό των πρόσθετων γεωτεχνικών ερευνών που κρίνεται σκόπιμο να εκτελεσθούν για να καλύψουν τυχόν ανεπαρκή στοιχεία της έρευνας ή να απαντήσουν σε τυχόν ερωτηματικά που προέκυψαν από τα αποτελέσματα της γεωτεχνικής έρευνας, εφόσον απαιτηθεί από την παραπάνω αξιολόγηση.

 

Οι γεωτεχνικές μελέτες αποτελούν υποστηρικτικές μελέτες στα πλαίσια των μελετών έργων οδοποιίας ενώ οι μελέτες γεωτεχνικών έργων αποτελούν αυτοτελείς μελέτες (Σχετική υπουργική απόφαση [Α] ΔΜΕΟ/δ/01759/30-11-98 (ΦΕΚ 1221/Β/1998).

 

3. Αντικείμενο της έκθεσης κοινής γεωλογικής και γεωτεχνικής αξιολόγησης

 

Αντικείμενο της έκθεσης κοινής γεωλογικής και γεωτεχνικής Αξιολόγησης είναι η εφαρμογή των συμπερασμάτων της γεωτεχνικής αξιολόγησης στο τεχνικογεωλογικό προσομοίωμα, δηλαδή περιλαμβάνει τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ της γεωλογικής μελέτης και της γεωτεχνικής αξιολόγησης, με στόχο τη συμβατότητα των συμπερασμάτων τους.

 

Στην έκθεση αυτή:

 

1. Επισημαίνονται τα προβλήματα που αναδεικνύονται από τις παραπάνω έρευνες, μελέτες και αξιολογήσεις.

2. Γίνεται εκτίμηση των επιπτώσεων των έργων στην γενική ευστάθεια της ευρύτερης περιοχής.,

3. Διατυπώνονται τεκμηριωμένες προτάσεις για την προσφορότερη λύση από τεχνικοοικονομική άποψη, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος γεωλόγου και γεωτεχνικού μελετητή.

 

4. Προγράμματα γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών

 

Οι γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες εκτελούνται σύμφωνα με σχετικά, εγκεκριμένα από την Υπηρεσία προγράμματα γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών.

 

Τα προγράμματα αυτά συντάσσονται έγκαιρα με την συνεργασία των Μελετητών της Ομάδας μελέτης που έχουν σχέση με το αντικείμενο του συγκεκριμένου είδους έργου (π.χ. χαράξεις οδών, τεχνικά έργα, υπόγεια έργα).

 

Επισημαίνεται ότι θα γίνεται πλήρης και εκτεταμένη αιτιολόγηση της αναγκαιότητας εκτέλεσης του προτεινόμενου προγράμματος.

 

Η εκτέλεση γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών προϋποθέτει την σύνταξη αντίστοιχων προγραμμάτων τα οποία θα εγκρίνονται από την Υπηρεσία πριν την εφαρμογή τους. Τα προγράμματα θα λαμβάνουν υπόψη τις σχετικές προτάσεις προγενέστερων σταδίων και τις εκτελεσθείσες έρευνες.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.