Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 11 - Άρθρο 2

3.1.2. Γεωλογική Μηκοτομή


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Γενικά - Μεθοδολογία

 

1.1 Η γεωλογική μηκοτομή αποτελεί βασικό σχέδιο για την προσέγγιση του τεχνικογεωλογικού προσομοιώματος.

 

1.2 Με την βοήθεια της γεωλογικής μηκοτομής μπορεί να γίνει κατ' αρχήν εκτίμηση των γεωλογικών δεδομένων που ενδιαφέρουν την μελέτη οδοποιίας, όπως εκτίμηση συνολικών μηκών διέλευσης από κάθε σχηματισμό, εκτίμηση συνολικού μήκους προβληματικών τμημάτων, εκτίμηση εκσκαψιμότητας και καταλληλότητας υλικών

 

1.3 Ως υπόβαθρο της γεωλογικής μηκοτομής θα πρέπει να χρησιμοποιείται η αντίστοιχη μηκοτομή οδοποιίας έτσι ώστε να υπάρχει ακριβής αποτύπωση του φυσικού εδάφους και να είναι δυνατή η άμεση σύνδεση της γεωλογικής δομής με τα προβλεπόμενα έργα.

 

1.4 Κατά το στάδιο της σύνταξης της γεωλογικής μηκοτομής προτείνεται να γίνεται διόρθωση της στρέβλωσης της κλίμακας των υψών, προκειμένου να αποδίδεται ακριβέστερα η γεωλογική δομή. Η τελική παράδοση γίνεται σε παραμορφωμένη κλίμακα όπως και η αντίστοιχη μηκοτομή οδοποιίας.

         

Εάν κρίνεται απαραίτητο ιδίως σε περιοχές με έντονο μορφολογικό ανάγλυφο, μπορεί να απαιτείται επιπλέον πύκνωση των διατομών βάσει των οποίων έχει σχεδιαστεί η μηκοτομή έτσι ώστε να υπάρχει ακριβής αποτύπωση του φυσικού εδάφους.

 

1.5 Ιδιαίτερη σημασία για την σωστή απεικόνιση της γεωλογικής δομής είναι η εύρεση ανά τμήματα της μηκοτομής της φαινόμενης κλίσης (επαφής, στρώσης, σχιστότητα κ.λ.π.).

2. Περιεχόμενο

 

2.1 Η μηκοτομή χωρίζεται σε δύο τμήματα:

 

Στο ανώτερο τμήμα σχεδιάζεται η αλληλουχία των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κατά μήκος της χάραξης με βάση τα στοιχεία της γεωλογικής οριζοντιογραφίας, όπως οι γεωλογικοί σχηματισμοί, οι διάφορες τεκτονικές δομές όπως ρήγματα, άξονες συγκλίνων-αντικλίνων, αξονικά επίπεδα πτυχών κ.λ.π., και η πιεζομετρική επιφάνεια του υπόγειου νερού εφόσον υπάρχουν στοιχεία από μετρήσεις. Η απεικόνιση των γεωλογικών σχηματισμών θα είναι σύμφωνη με αυτή της γεωλογικής οριζοντιογραφίας.
Στο κατώτερο τμήμα της μηκοτομής σχεδιάζονται πληροφοριακά στοιχεία όπως: α) Στοιχεία που πηγάζουν από ειδικούς και βοηθητικούς θεματικούς χάρτες (διαπερατότητα σχηματισμών, εκτίμηση καταλληλότητας δανείων υλικών, κατηγοριοποίηση προβληματικών θέσεων), β) Στοιχεία των προϊόντων εκσκαφής των ορυγμάτων, εκτίμηση εκσκαψιμότητας (βράχος, γαιοημίβραχος) και την κατηγορία καταλληλότητάς τους για χρήση σε επιχώματα.

 

2.2. Οι επαφές των σχηματισμών στην μηκοτομή αναπαρίσταται ως καλυμμένες (διακεκομμένη γραμμή) , ανεξάρτητα εάν στην επιφάνεια είναι ορατές. Μόνο στις περιπτώσεις, που υπάρχουν εδαφοτεχνικά στοιχεία, για μικρό μήκος εκατέρωθεν αυτών σχεδιάζεται ως συνεχής γραμμή. Τα όρια που έχουν χαρακτηριστεί ως ασαφή στην επιφάνεια, παραμένουν με τον ίδιο χαρακτηρισμό και στην μηκοτομή.

 

2.3. Εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί γεωτεχνικές έρευνες τα σημεία τους τοποθετούνται στην μηκοτομή στην χιλιομετρική θέση, που εκτελέσθηκαν. Εάν κάποιο σημείο έρευνας δεν έγινε στον άξονα της οδού τοποθετείται σε αντίστοιχη θέση που προκύπτει εφόσον φέρουμε αντίστοιχη κάθετη διατομή που θα διέρχεται από αυτό. Υψομετρικά τοποθετείται στο απόλυτο υψόμετρό του. Όσον αφορά προηγούμενες γεωτρήσεις τότε θα λαμβάνονται υπόψη στη σύνταξη της μηκοτομής.

 

2.4. Τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να απεικονίζονται ανάλογα με είδος της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

 

Ερευνητικές Γεωτρήσεις:

 

Οι γεωλογικές ενότητες σύμφωνα με το μητρώο της γεώτρησης. Συμβολίζεται με το αντίστοιχο χρώμα του γεωλογικού σχηματισμού.

 

Η λεπτομερής λιθολογική περιγραφή, σύμφωνα με το μητρώο της γεώτρησης. Συμβολίζεται με ράστερ.

Τα αποτελέσματα της Πρότυπης Δοκιμής Διείσδυσης με την μορφή του NSPT, εάν πρόκειται για έδαφος ή του RQD, εάν πρόκειται για βραχώδη σχηματισμό.

 

3. Κλίμακες

 

Οι χρησιμοποιούμενες κλίμακες είναι ίδιες με τις κλίμακες των γεωλογικών χαρτογραφήσεων του αντιστοίχου σταδίου.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.