Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 11 - Άρθρο 5

3.1.5. Βοηθητικοί Θεματικοί Χάρτες


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Υδρολιθολογικός / Υδρογεωλογικός χάρτης

 

1.1. Γενικά - Μεθοδολογία

 

1.1.1. Ο χάρτης αυτός περιλαμβάνει στοιχεία και πληροφορίες για την επίδραση του επιφανειακού και υπόγειου νερού στα τεχνικά έργα.

 

1.1.2. Τα αποτελέσματα της υδρογεωλογικής επεξεργασίας που παρουσιάζονται στον χάρτη χρησιμοποιούνται κυρίως από την γεωλογική και γεωτεχνική μελέτη για τον εντοπισμό προβληματικών θέσεων και για τους υπολογισμούς ευστάθειας. Άλλες μελέτες που χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά είναι η υδραυλική μελέτη, η μελέτη φύτευσης και αρδευτικού δικτύου και η περιβαλλοντική μελέτη.

 

1.1.3. Οι απαραίτητες εργασίες υπαίθρου για την σύνταξη του χάρτη γίνονται παράλληλα με τις εργασίες γεωλογικής χαρτογράφησης και απογραφής σημείων εμφάνισης νερού.

 

1.1.4. Γίνεται κατηγοριοποίηση των γεωλογικών σχηματισμών, σε υδρολιθολογικές ενότητες. Η κατηγοριοποίηση αυτή θα λαμβάνει υπόψη την διαπερατότητα των σχηματισμών (διαπερατοί, ημιδιαπερατοί, πρακτικά αδιαπέρατοι), το είδος της (πρωτογενής, δευτερογενής), την ανάπτυξη υδροφόρων οριζόντων καθώς και το βάθος συνάντησής τους από την επιφάνεια του εδάφους στις δυσμενέστερες συνθήκες (περίοδος υψηλής στάθμης). Εφόσον έχουν εκτελεσθεί δοκιμές διαπερατότητας σε ερευνητικές γεωτρήσεις αυτές συναξιολογούνται.

 

1.2. Περιεχόμενο χάρτη

 

Στο χάρτη αυτό παρουσιάζονται ενδεικτικά τα παρακάτω στοιχεία:

 

1.2.1. Οι υδρολιθολογικές ενότητες με διαφορετικό χρώμα.

 

1.2.2. Όλα τα σημεία εμφάνισης νερού (υδρογεωτρήσεις, πηγάδια, πηγές) που έχουν απογραφεί καθώς και οι ερευνητικές γεωτρήσεις στις οποίες έχει τοποθετηθεί πιεζόμετρο.

 

1.2.3. Εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις στάθμης επιλέγεται μια αντιπροσωπευτική περίοδος (προτιμάται η δυσμενέστερη - υγρή περίοδος του υδρολογικού έτους) και αναγράφεται στα σημεία μέτρησης η τιμή και το απόλυτο υψόμετρο της στάθμης.

 

1.2.4. Εφόσον υπάρχει επαρκής κάναβος κατά την κρίση του Μελετητή θα σχεδιάζονται ισοπιεζομετρικές καμπύλες του/των υδροφόρου/ων ορίζοντα/ων. Στις ισοπιεζομετρικές καμπύλες θα σημειώνονται επίσης η υδραυλική κλίση, η κίνηση του υπόγειου νερού, οι άξονες αποστράγγισης κ.λ.π.

 

1.2.5. Θα εντοπίζονται με γραμμοσκίαση οι περιοχές, οι οποίες είναι κορεσμένες σε νερό κατά τους χειμερινούς μήνες (λιμνάζοντα νερά, βαλτώδεις περιοχές).

 

1.2.6. Από τη μελέτη των χειμάρρων της περιοχής, θα σημειώνονται οι χείμαρροι, οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν τα τεχνικά έργα. Θα εντοπίζονται οι κατάντη περιοχές τους με γραμμοσκίαση, στις οποίες αναμένεται υψηλή επιφανειακή συγκέντρωση νερού και μεγάλη στερεοπαροχή.

 

1.2.7. Στο υπόμνημα του χάρτη αναφέρονται για κάθε υδρολιθολογική ενότητα στοιχεία για την επιφανειακή απορροή, την κατείσδυση και τη διαπερατότητα.

 

2. Χάρτης κλίσεων αναγλύφου και αστάθειας

 

2.1. Γενικά - Μεθοδολογία

 

2.1.1. Στο χάρτη αυτό αποτυπώνονται οι κλίσεις του αναγλύφου και εντοπίζονται οι χαρακτηριστικές γεωμορφές αυτού , οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα προβλεπόμενα έργα, καθώς και οι ζώνες αστάθειας του φυσικού αναγλύφου, εκδηλωμένης ή δυνητικής.

 

2.1.2. Ο χάρτης αυτός σε αναγνωριστικό και οριστικό στάδιο μελέτης αποτελεί σημαντικό βοήθημα προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη λύση, με βάση τεχνικογεωλογικά κριτήρια.

 

2.1.3. Για την σύνταξη του χάρτη προαπαιτείται να έχουν ολοκληρωθεί η γεωλογική οριζοντιογραφία, η γεωλογική μηκοτομή και οι γεωλογικές διατομές (με στοιχεία γεωτρήσεων εάν υπάρχουν) καθώς και οι άλλοι θεματικοί χάρτες, αν υπάρχουν.

 

2.2. Περιεχόμενο χάρτη

 

2.2.1. Χαρακτηριστικά της μορφολογίας του ανάγλυφου όπως κλίση πρανών, χάσματα, ρωγμές εφελκυσμού, απότομες αλλαγές κλίσης πρανών, παρουσία υβωμάτων και αναβαθμών, επιφάνειες επιπέδωσης, ανώμαλες εμφανίσεις υποβάθρου. Μορφολογικά στοιχεία των πρανών (κοίλα, κυρτά, απότομα ή αποστρογγυλευμένα, κυματοειδή κ.τ.λ.).

 

2.2.2. Περιοχές έντονης διάβρωσης των γεωλογικών σχηματισμών, σχετικές αποθέσεις και μορφολογικά χαρακτηριστικά (π.χ. καρστικά). Παρουσία κορηματικών και κολλουβιακών υλικών. Περιοχές βαθιάς αποσάθρωσης. Περιοχές με αναμενόμενα έντονα προβλήματα επιφανειακού και υπόγειου νερού όπου θα απαιτηθούν μέτρα αποχέτευσης και αποστράγγισης (χείμαρροι με μεγάλες παροχές και στερεοπαροχές, έλη, εποχιακά λιμνάζοντα νερά κ.λ.π.).

 

2.2.3. Εκδηλωμένες αστάθειες όπως ερπυσμοί, κατολισθήσεις, λασποροές, καταπτώσεις βράχων. Αστοχίες πρανών. Ενδείξεις διατάραξης των γεωλογικών σχηματισμών, του εδάφους, του υδρογραφικού δικτύου, της φυτοκάλυψης ή των ανθρώπινων κατασκευών (φράχτες, κτίσματα κ.τ.λ.). Εντοπισμός θέσεων για τις οποίες αξιολογείται ότι υπάρχει επικινδυνότητα εκδήλωσης ασταθειών με την κατασκευή του έργου.

 

Για την διευκόλυνση της παρουσίασης της αστάθειας του φυσικού ανάγλυφου (εκδηλωμένης ή δυνητικής) μπορούν να διαχωριστούν οι παρακάτω κατηγορίες:

 

Εκδηλωμένη αστάθεια (Α). Η κατηγορία αυτή οριοθετεί περιοχές σχετικά πρόσφατων κατολισθημένων μαζών ή περιοχές, όπου οι ενδείξεις για εκδήλωση παλιών κατολισθήσεων είναι σημαντικές.
Κατηγορία μεγάλης δυνητικής αστάθειας (Δ3). Η κατηγορία αυτή χαρακτηρίζει περιοχές, όπου δημιουργούνται οι γεωλογικές προϋποθέσεις για εκδήλωση κατολίσθησης μεγάλου κατακόρυφου βάθους (> 10 m).
Περιοχή μέτριας δυνητικής αστάθειας (Δ2). Η κατηγορία αυτή χαρακτηρίζει περιοχές, στις οποίες αφ' ενός δεν αναμένεται συχνή εκδήλωση αστάθειας αφ' ετέρου η αστάθεια εκτιμάται να επηρεάσει μικρό βάθος (< 10 m).
Περιοχή μικρής δυνητικής αστάθειας (Δ1). Η κατηγορία αυτή χαρακτηρίζει σταθερές περιοχές με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων αστάθειας.

 

3. Τεκτονικός / Νεοτεκτονικός Χάρτης

 

3.1. Γενικά - Μεθοδολογία

 

3.1.1. Στον χάρτη αυτό κλίμακας 1:10000 ή και μεγαλύτερη αποτυπώνονται όλα τα τεκτονικά στοιχεία σε απόσταση τουλάχιστον 8 - 10 km περιμετρικά της περιοχής ενδιαφέροντος.

 

3.1.2. Ο χάρτης αυτός σε αναγνωριστικό και οριστικό στάδιο μελέτης αποτελεί σημαντικό βοήθημα προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη λύση, με βάση τεχνικογεωλογικά κριτήρια.

 

3.1.3. Για την σύνταξη του χάρτη προαπαιτείται να έχουν ολοκληρωθεί η γεωλογική οριζοντιογραφία, η γεωλογική μηκοτομή και οι γεωλογικές διατομές (με στοιχεία γεωτρήσεων εάν υπάρχουν) καθώς και οι άλλοι θεματικοί χάρτες αν υπάρχουν.

 

3.2. Περιεχόμενο χάρτη

 

3.2.1. Καταγράφονται διεύθυνση και κλίση στρωμάτων, σχιστότητα, ρηξιγενείς ζώνες και ρήγματα παλαιότερα, νεώτερα, ενεργά, ανενεργά, πιθανώς ενεργά, υπολογισμός αλμάτων, πτυχές, άξονες πτυχών, μεσοδομές, μακροδομές, μεγαδομές.

 

3.2.2. Γίνεται λεπτομερής τεκτονική ανάλυση της αλπικής και μεταλπικής παραμόρφωσης (γεωμετρική, κινηματική, δυναμική, χρονική ανάλυση)

 

3.2.3. Γεωμορφολογικά στοιχεία και ιδιαίτερα διαδικασίες μεταβολής αναγλύφου (ζώνες καταπτώσεων, κατολισθήσεων άμεσα συνδεδεμένες ή χωρίς άμεση σύνδεση με τη δραστηριότητα των ρηγμάτων, ερπυσμοί, κώνοι κορημάτων, αναβαθμίδες, επιφάνειες ισοπέδωσης).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.