Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 11 - Άρθρο 2

4.2. Κατολισθήσεις


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Γενικά - Έλεγχοι

 

Για οποιοδήποτε τμήμα του έργου το οποίο διέρχεται ή απειλείται από υπάρχουσες κατολισθήσεις θα εκτελείται ειδική μελέτη ευστάθειας περιοχής κατολίσθησης. Κατά την ειδική αυτή μελέτη ευστάθειας της κατολίσθησης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

 

Έλεγχος συνολικής ευστάθειας στην κρίσιμη διεπιφάνεια ολίσθησης με έλεγχο των παραμέτρων παραμένουσας διατμητικής αντοχής.
Έλεγχος τοπικής αστάθειας στον πόδα της κατολίσθησης, όπου η πιθανή διάβρωση από ροή νερού μπορεί να προκαλέσει υποσκαφή (με απότομη κλίση) και να οδηγήσει σε κλιμακωτή διάβρωση προς τα ανάντη, με μεταγενέστερη εξέλιξη σε ολική αστάθεια.
Έλεγχος ευστάθειας που μπορεί να προκληθεί από φόρτιση ή αποφόρτιση της κατολίσθησης από επιχώματα, τεχνικά έργα και εκσκαφές για τη νέα χάραξη.
Έλεγχος ευστάθειας που μπορεί να επιβαρύνει τεχνικά έργα ή ανάλογα να επιβάλλει πλάγιες φορτίσεις σε αυτά.
Έλεγχος προσωρινής αστάθειας κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Η ύπαρξη υπόγειου ύδατος παίζει καθοριστικό ρόλο και πρέπει να υπολογίζεται για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
Τα υπόγεια νερά όπως μετρώνται στις γεωτεχνικές έρευνες.
Η επίδραση έργων διευθετήσεων ποταμών στη στάθμη των υδάτων κατά τη διάρκεια πλημμυρών.
Κανονικές ετήσιες διακυμάνσεις, όπως μετρώνται από πιεζόμετρα ή προβλέπονται βάσει εμπειρίας από παρόμοιες καταστάσεις.
Η ανώτατη στάθμη υπογείου ορίζοντα πεντηκονταετίας, βάσει εμπειρίας και υδρογεωλογικών εκτιμήσεων.
Η επίδραση έργων αποστράγγισης και ελέγχου επιφανειακών υδάτων για την ταπείνωση της στάθμης του υπογείου ορίζοντα στις παραπάνω περιπτώσεις.
Η αστοχία των έργων αποστράγγισης και ελέγχου επιφανειακών υδάτων.

 

2. Μελέτη αποκατάστασης κατολισθήσεων

 

Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των αναλύσεων ευστάθειας και των παρακολουθήσεων εξέλιξης των φαινομένων της κατολίσθησης, προβλέπεται η εκπόνηση ειδικών μελετών αποκατάστασης των κατολισθητικών φαινομένων οι οποίες θα αναφέρονται ενδεικτικά ( και όχι περιοριστικά) στις ακόλουθες αρχές:

 

Αφαίρεση εδαφικών μαζών από το ανώτερο τμήμα της κατολίσθησης ή/και τοποθέτηση αντίβαρου ποδός.

 

Ο σχεδιασμός των παραπάνω χωματουργικών παρεμβάσεων στην υπό έλεγχο περιοχή για την αναχαίτιση των κατολισθητικών φαινομένων θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα παρακάτω σημαντικά γεγονότα:

 

- Η αφαίρεση γαιών από το ανώτερο τμήμα με τη μορφή αποφόρτισης θα γίνεται με τέτοια μέθοδο έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιοσδήποτε κίνδυνος προοδευτικής οπισθοχώρησης της κατολίσθησης προς την ανάντη περιοχή.

- Η έδραση του επιχώματος με τη μορφή αντίβαρου ποδός θα πρέπει να γίνεται κατόπιν ελέγχου των συνθηκών θεμελίωσής του έναντι υπέρβασης των επιτρεπόμενων τάσεων, καθότι στην περιοχή αυτή ενδέχεται να εμφανίζεται ως στρώμα έδρασης ένας μανδύας σημαντικού πάχους από υλικά κατολίσθησης.

 

Ειδικά Τεχνικά Έργα αναχαίτισης της κατολίσθησης (π.χ. πασσαλοδιαφράγματα, οπλισμένες γαίες, τοίχοι από συρματοκιβώτια κ.λ.π.).

Ο υπολογισμός των απαιτούμενων τεχνικών έργων αντιστήριξης θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς που διέπουν τη μελέτη της ανωδομής των τεχνικών έργων, εκτιμώντας τις ωθήσεις γαιών και τις παραμορφώσεις των δομικών στοιχείων αντιστήριξης τόσο στη φάση κατασκευής όσο και στη φάση λειτουργίας του έργου.

Καταβιβασμός - μείωση της αναπτυσσόμενης πίεσης πόρων στην κρίσιμη διεπιφάνεια αστοχίας.

 

Ο σχεδιασμός του απαιτούμενου συστήματος αποστράγγισης θα πρέπει να περιλαμβάνει διαστασιολόγηση των παρακάτω αναφερόμενων (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) στοιχείων αποστράγγισης:

 

Κουρτίνα από βαθιές αποστραγγιστικές κατακόρυφες γεωτρήσεις ανάντη της περιοχής με εκφόρτιση σε διαπερατό υπόβαθρο ή σε στραγγιστικές σήραγγες, επιφανειακές στραγγιστικές τάφροι σε δίκτυο μορφής ψαροκόκαλου, υδρομαστεύσεις με δίκτυο από υδρογεωτρήσεις, παραοριζόντιες αποστραγγιστικές διατρήσεις.

 

3. Συνδυασμοί φορτίσεων - Συντελεστές Ασφαλείας

 

Το άρθρο 12 του DIN 4084 και τα σχετικά άρθρα του ισχύοντος Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού πρέπει να ερμηνεύονται σύμφωνα με τον παρακάτω Πίνακα 4.8, ο οποίος καθορίζει και τους κατά περίπτωση ελάχιστους απαιτούμενους συντελεστές ασφαλείας.

 

Πίνακας 4.7: Συντελεστές ασφαλείας για αποκατάσταση κατολισθήσεων

α/α Συνδυασμού

1

2

3

4

5

6

7

8

Σεισμός

Ν

Ν

Ν

Ν

Ο

Ο

Ο

Ο

Ανώτατη στάθμη υπόγειου ορίζοντα πεντηκονταετίας

Ν

Ν

Ο

Ο

Ν

Ν

Ο

Ο

Αστοχία αγωγών αποστράγγισης

Ν

Ο

Ο

Ν

Ν

Ο

Ο

Ν

Περίπτωση φόρτισης (DIN 1054, άρθρο 2.2)

 

 

 

 

3

2

1

 

Απαιτούμενος συντελεστής ασφαλείας

-

-

1,0

-

1,2

1,3

1,4

-

 

όπου:

 

Σεισμός

 

Ν Σεισμός σχεδιασμού σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό, παράγραφος 5.4.

Ο Όχι σεισμός.

 

Ανώτατη στάθμη υπογείου ορίζοντα πεντηκονταετίας

 

Ν Προβλεπόμενη ανώτατη στάθμη υπόγειου ορίζοντα πεντηκονταετίας.

Ο Προβλεπόμενη ετήσια ανώτατη στάθμη υπόγειου ορίζοντα.

 

Αστοχία αγωγών αποστράγγισης

 

Ν Οι αγωγοί αποστράγγισης δεν έχουν καμία επίδραση στην ετήσια ανώτατη στάθμη υπόγειου ορίζοντα και στη στάθμη της πεντηκονταετίας.

Ο Οι αγωγοί αποστράγγισης επιτυγχάνουν το στόχο τους να ταπεινώσουν την ετήσια ανώτατη στάθμη υπόγειου ορίζοντα και τη στάθμη της πεντηκονταετίας

 

Για τους συνδυασμούς α/α 3, 5, 6 και 7 πρέπει να υπολογίζονται πάντοτε συντελεστές ασφαλείας. Ο συνδυασμός με α/α 8 πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις περιπτώσεις που η απαιτούμενη ταπείνωση της στάθμης του υπογείου ορίζοντα είναι μεγάλη.

 

Εναλλακτικά στην περίπτωση φορτίου σεισμού (α/α 3) μπορεί να εφαρμόζεται η μέθοδος των ανεκτών παραμορφώσεων για αστοχία επί της προϋπάρχουσας επιφάνειας ολίσθησης.

 

4. Παράλληλα με τα ανωτέρω αναφερόμενα ισχύουν και τα προβλεπόμενα για την μελέτη κατολισθήσεων στην κοινή υπουργική απόφαση [Α] ΔΜΕΟ/δ/ο/1759/12-11-1998 (ΦΕΚ 1221/Β/1998)

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.