Προεδρικό διάταγμα 123/17 - Άρθρο 32

Άρθρο 32: Διεύθυνση Οδικών Υποδομών (Δ13)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών είναι:

 

α. O σχεδιασμός, προγραμματισμός, ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής υπηρεσιών για τα έργα Οδικών Υποδομών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, καθώς και για τα έργα Οδικών Υποδομών αρμοδιότητας άλλων φορέων και εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων, τα οποία της ανατίθενται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

 

β. Η παροχή τεχνικής συνδρομής σε οποιαδήποτε φάση εξέλιξης (σχεδιασμός, μελέτη, υλοποίηση) των Οδικών Υποδομών, που εκτελούνται από άλλους φορείς ή επίπεδα διοίκησης, ύστερα από προγραμματική συμφωνία.

 

γ. Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και η τήρηση του Μητρώου Οδικών Υποδομών της χώρας.

 

δ. Η σύνταξη προτάσεων για τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των Οδικών Έργων.

 

ε. Η άσκηση τεχνικής εποπτείας σε θέματα οδικών υποδομών στα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα μέσω των αρμοδίων τμημάτων της.

 

2. Η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:

 

α. Τμήμα Μελετών και Προγραμματισμού.

 

β. Τμήμα Μελετών Τεχνικών Έργων.

 

γ. Τμήμα Κατασκευών.

 

δ. Τμήμα Η/Μ και Ηλεκτρονικών Εγκαταστάσεων.

 

ε. Τμήμα Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Μητρώου Οδικών Υποδομών.

 

3. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Μελετών και Προγραμματισμού περιλαμβάνονται:

 

α. Ο συντονισμός των δράσεων των Τμημάτων της Διεύθυνσης σε θέματα γενικότερης επιχειρησιακής λειτουργίας αυτής.

 

β. Η συμβολή στην ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου σε βασικά έργα οδικών υποδομών.

 

γ. Ο λειτουργικός σχεδιασμός των έργων οδικών υποδομών, αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Υποδομών και η συμβολή στην εκπόνηση συναφών επιχειρησιακών προγραμμάτων, που περιλαμβάνει ιδίως την κατάρτιση του μακροπρόθεσμου, βραχυπρόθεσμου και ετήσιου συνολικού προγράμματος της Διεύθυνσης, τη σύνδεση των αναλυτικών σχεδίων ανά φάση (μελέτες, δημοπράτηση, κατασκευή, παραλαβή) το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης κ.λ.π.

 

δ. Η συμμετοχή στο σχεδιασμό των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και στην παρακολούθηση της ανάπτυξης κυρίως των οδικών.

 

ε. Ο οικονομικός σχεδιασμός και προγραμματισμός των προς υλοποίηση έργων οδικών υποδομών και η μέριμνα για τη χρηματοδότησή τους.

 

στ. Η ανάπτυξη συνεργασίας και η παρακολούθηση του σχεδιασμού μεγάλων έργων οδικών υποδομών που εκτελούνται από άλλους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς).

 

ζ. Η ανάθεση, επίβλεψη, έλεγχος και έγκριση των αναγκαίων μελετών έργων οδικών υποδομών, περιλαμβανομένων και των υποστηρικτικών δράσεων/μελετών και η αξιολόγηση και ο έλεγχος μελετών οδικής ασφάλειας που αφορούν νέες χαράξεις.

 

η. Η εισήγηση επί αιτήσεων θεραπείας και δικαστικών προσφυγών αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

θ. Η μέριμνα για την έκδοση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων επί του αντικειμένου του Τμήματος και η μέριμνα για την εξασφάλιση των αναγκαίων ακινήτων για την εκτέλεση των έργων.

 

ι. Η εισήγηση για έγκριση/τροποποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων υλοποίησης έργων οδικών υποδομών από τα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και η παρακολούθηση υλοποίησής τους.

 

ι)α. Η σύνταξη και η υποβολή εκθέσεων προς τη Διοίκηση.

 

ι)β. Η συμμετοχή στη σύνταξη τευχών δημοπράτησης έργων.

 

ι)γ. Η μέριμνα για τη διατηρησιμότητα της διαχειριστικής επάρκειας και των λοιπών συστημάτων διαχείρισης ποιότητας της Διεύθυνσης.

 

ι)δ. Η οικονομική και διοικητική υποστήριξη της Διεύθυνσης, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες μονάδες της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου.

 

4. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Μελετών Τεχνικών Έργων περιλαμβάνονται:

 

α. Η επίβλεψη, έλεγχος και έγκριση μελετών τεχνικών έργων.

 

β. Η συμμετοχή στη σύνταξη τευχών δημοπράτησης έργων.

 

γ. Η τυποποίηση τεχνικών έργων μέσω του καθορισμού και της μελέτης τύπων τεχνικών έργων.

 

δ. Η σύνταξη προδιαγραφών, οδηγιών και γενικών κατευθύνσεων για μελέτες τεχνικών έργων.

 

ε. Η σύνταξη και η υποβολή εκθέσεων προς τη Διοίκηση για μελέτες τεχνικών έργων.

 

στ. Η εισήγηση επί αιτήσεων θεραπείας και δικαστικών προσφυγών αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

5. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Κατασκευών περιλαμβάνονται:

 

α. Η σύνταξη τευχών δημοπράτησης των έργων.

 

β. Ο έλεγχος ωρίμανσης των μελετών για τη δημοπράτηση των έργων και ο έλεγχος της κατασκευασιμότητάς τους.

 

γ. Η δημοπράτηση της κατασκευής των έργων και των σχετικών με τη φάση της κατασκευής συμβάσεων παροχής υπηρεσιών.

 

δ. Η σύνταξη, τροποποίηση, αναθεώρηση του προγράμματος έργων του Τμήματος και του οικονομικού προϋπολογισμού τους σε ετήσια ή/και πολυετή βάση.

 

ε. Η άσκηση αρμοδιοτήτων Προϊσταμένης Αρχής στην υλοποίηση των έργων οδικών υποδομών, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

 

στ. Η ανάπτυξη συνεργασίας με τρίτους δημόσιους φορείς, μέσω προγραμματικών συμβάσεων.

 

ζ. Η εισήγηση και έκδοση αποφάσεων επί αιτήσεων θεραπείας έργων οδικών υποδομών, καθώς και η διατύπωση απόψεων επί προσφυγών αναδόχων.

 

η. Η παρακολούθηση των δικαστικών διεκδικήσεων των αναδόχων έργων και κάθε άλλου τρίτου κατά του Δημοσίου, που συνδέονται με την εκτέλεση ή λειτουργία των έργων.

 

θ. Η δημιουργία και τήρηση μητρώου έργων και εγχειριδίων συντήρησης έργων οδικών υποδομών, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

 

ι. Η διαχείριση και χρηματοδότηση των εκτελούμενων συμβάσεων συντήρησης και έργων του Εθνικού Οδικού Δικτύου της καταργηθείσας Ανώνυμης Εταιρείας Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ Α.Ε.).

 

ι)α. Η διαχείριση αιτημάτων χρηματοδότησης έργων φορέων.

 

6. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Η/Μ και Ηλεκτρονικών Εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται:

 

α. Η χορήγηση οικονομικών στοιχείων για το υλοποιούμενο πρόγραμμα έργων σε ετήσια ή/και πολυετή βάση.

 

β. Η εκπόνηση, επίβλεψη, έλεγχος και έγκριση, μελετών έργων κατασκευής και συντήρησης Η/Μ και Ηλεκτρονικών Εγκαταστάσεων συγκοινωνιακών υποδομών, όπως και έργων πρασίνου.

 

γ. Η εποπτεία της εκτέλεσης έργων κατασκευής και έργων συντήρησης Η/Μ και Ηλεκτρονικών Εγκαταστάσεων και η υποβολή σχετικών εκθέσεων και αναφορών στη Διεύθυνση και στο Τμήμα Κατασκευών.

 

δ. Η συμμετοχή στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης έργων.

 

ε. Η διοικητική και τεχνική υποστήριξη της Διοικητικής Αρχής Σηράγγων (ΔΑΣ).

 

στ. Η τήρηση του αρχείου μελετών του Τμήματος και παροχή στοιχείων για ενημέρωση του Μητρώου Οδικών Υποδομών.

 

ζ. Η μέριμνα για την έκδοση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων επί του αντικειμένου του Τμήματος.

 

η. Η υλοποίηση δράσεων ψηφιακής σύγκλισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα αντικείμενα της Διεύθυνσης και η μηχανογραφική υποστήριξη της Διεύθυνσης.

 

7. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Μητρώου Οδικών Υποδομών περιλαμβάνονται:

 

α. Η εκπόνηση, επικαιροποίηση, επίβλεψη, έλεγχος και έγκριση μελετών για τη διαχείριση κυκλοφορίας, σήμανσης και φωτεινής σηματοδότησης που αφορούν στο οδικό δίκτυο.

 

β. Η συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και τήρηση αρχείου κυκλοφοριακών μετρήσεων στο οδικό δίκτυο της χώρας για την εκπόνηση μελετών, συναφών με το αντικείμενο του Τμήματος.

 

γ. Η εκπόνηση, έλεγχος και έγκριση μελετών διαχείρισης κυκλοφορίας, σήμανσης και φωτεινής σηματοδότησης που αφορούν σε εκτελούμενα έργα από άλλες Υπηρεσίες ή Οργανισμούς, οι οποίοι εποπτεύονται από το Υπουργείο ή χαρακτηρίζονται ως ειδικά έργα.

 

δ. Η διατύπωση γνώμης για τις παρόδιες εγκαταστάσεις και τα έργα εισόδου-εξόδου εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

ε. Η παρακολούθηση και εποπτεία του τομέα διαχείρισης της κυκλοφορίας (τεχνικός εξοπλισμός, καινοτόμες μέθοδοι, ευφυή συστήματα μεταφορών κ.λ.π.) και η παροχή οδηγιών, ο έλεγχος και η εποπτεία του τεχνολογικού εξοπλισμού και η εναρμόνιση των Εθνικών Τεχνικών Κανονισμών συναφών με το αντικείμενο του Τμήματος βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της τεχνολογικής εξέλιξης.

 

στ. Η συμμετοχή στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης έργων.

 

ζ. Η τήρηση μητρώου μελετών φωτεινής σηματοδότησης και τεχνολογικού εξοπλισμού αυτής σε όλη τη χώρα.

 

η. Η χορήγηση έγκρισης χρήσης, στο οδικό δίκτυο ανά την επικράτεια, των υλικών και κάθε είδους προϊόντων φωτεινής σηματοδότησης και η τήρηση καταλόγου εγκεκριμένου εξοπλισμού.

 

θ. Η τήρηση Μητρώου Οδικών Έργων (διευρωπαϊκό και εθνικό).

 

ι. Η συγκέντρωση, ταξινόμηση και επεξεργασία στοιχείων κυκλοφορίας, ατυχημάτων, διακίνησης πληθυσμού και αγαθών.

 

ι)α. Ο χαρακτηρισμός, αποχαρακτηρισμός, κατάταξη και κατηγοριοποίηση του οδικού δικτύου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

ι)β. Η τήρηση βάσης δεδομένων χιλιομετρικών αποστάσεων σε όλη την ελληνική επικράτεια και η μέριμνα για τη διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων χιλιομετρικών αποστάσεων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.