Προεδρικό διάταγμα 149/05 - Άρθρο 11

Άρθρο 11: Διάρθρωση - Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τουριστικών Επενδύσεων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Τη Διεύθυνση Τουριστικών Επενδύσεων συγκροτούν τα ακόλουθα τμήματα:

 

α) Τμήμα Επενδυτικών Προγραμμάτων

 

β) Τμήμα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

 

γ) Τμήμα Ειδικών μορφών Τουρισμού

 

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τουριστικών Επενδύσεων κατανέμονται στα παρακάτω τμήματα ως εξής:

 

Α) Τμήμα Επενδυτικών Προγραμμάτων:

 

Α)α. Η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών στον τουριστικό τομέα, ιδίως σχετικά με τα παρεχόμενα κίνητρα επενδύσεων, τα φορολογικά κίνητρα, τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, τα αναπτυξιακά προγράμματα, στατιστικά στοιχεία, ισχύουσες προδιαγραφές, διαδικασίες και όρους λειτουργίας και κάθε σχετική πληροφορία για τις επενδύσεις που αφορούν τον τουριστικό τομέα, με στόχο τη σωστή και πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

 

Α)β. Η τήρηση στοιχείων ακινήτων που είναι πρόσφορα για τουριστικές επενδύσεις και συνεργασία με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που προτίθενται να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες.

 

Α)γ. Η υποβολή εισηγήσεων για τη διαμόρφωση της επενδυτικής πολιτικής στον τουριστικό τομέα και τη θέσπιση των προσφορότερων και εναρμονισμένων με την πολιτική αυτή κινήτρων.

 

Α)δ. Η επισήμανση αδυναμιών και ρυθμίσεων που θεωρούνται ως αντικίνητρα για τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και εισήγηση για επιβαλλόμενες ρυθμίσεις ή τη λήψη σχετικών μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ιδίως για την άρση διοικητικών εμποδίων.

 

Α)ε. Κάθε άλλη δραστηριότητα που αποσκοπεί στην απρόσκοπτη πρόοδο και παρακολούθηση της πορείας των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα, η οποία δεν ανήκει σε άλλη υπηρεσία.

 

Α)στ. Η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την πολιτική των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα και η καθοδήγηση αυτών για την επίσπευση των διαδικασιών πραγματοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων και προγραμμάτων.

 

Α)ζ. Η μέριμνα για την έκδοση σχετικών φυλλαδίων και οδηγιών στην ελληνική και άλλες γλώσσες για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τουριστικές επενδύσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και φορείς.

 

Β) Τμήμα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων:

 

Β)α. Η κατάρτιση επιχειρησιακών προγραμμάτων σε θέματα Τουρισμού.

 

Β)β. Η κατάρτιση και υποβολή προγραμμάτων σε κοινοτικές πρωτοβουλίες.

 

Β)γ. Η συνεργασία με άλλες χώρες για την από κοινού κατάρτιση, υλοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Β)δ. Η διενέργεια όλων των πράξεων που αφορούν τον προγραμματισμό και την εφαρμογή των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και τη διοίκηση και διαχείριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ως Διαχειριστικής Αρχής και ιδίως την ένταξη των πράξεων στα μέτρα των οικείων επιχειρησιακών προγραμμάτων, η παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής τους, η σύνταξη των προτάσεων προσαρμογής του συμπληρώματος προγραμματισμού καθώς και κάθε σχετικό θέμα.

 

Β)ε. Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων επενδυτών για τις επιμέρους κατηγορίες μέτρων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τα ειδικότερα έργα που μπορούν να ενταχθούν σ αυτά, τη διαδικασία, τους όρους και την προθεσμία υποβολής των προτάσεών τους και την ειδικότερη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων αυτών

 

Γ) Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού:

 

Γ)α. Η διεξαγωγή ερευνών και μελετών για την αναζήτηση και ανάδειξη εναλλακτικών και θεματικών μορφών τουριστικής ανάπτυξης.

 

Γ)β. Η διαμόρφωση ή εξεύρεση νέων μεθόδων, προτύπων και συστημάτων προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών, με βάση τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

 

Γ)γ. Η ανάλυση κόστους οφέλους των ανωτέρω μορφών τουριστικής ανάπτυξης για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία γενικότερα.

 

Γ)δ. Η στήριξη και η ενίσχυση, σε ρυθμιστικό επίπεδο, του αγροτουρισμού στη χώρα μας καθώς και η εισήγηση για την προώθηση μέτρων πολιτικής για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος με σκοπό τη βιώσιμη τοπική και περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη.

 

Γ)ε. Η επιδίωξη συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και με διεθνείς και εθνικές αγροτουριστικές οργανώσεις.

 

Γ)στ. Η διαμόρφωση και εξασφάλιση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αξιοποιούν τα πολιτιστικά, ιστορικά, θρησκευτικά, λαογραφικά, αρχιτεκτονικά και γαστρονομικά στοιχεία της κάθε περιοχής αλλά και δραστηριοτήτων που προάγουν τον τουρισμό περιπέτειας με την ενεργή συμμετοχή και δράση στη φύση.

 

Γ)ζ. Η εισήγηση μέτρων και ρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού όπως του θαλάσσιου τουρισμού, του τουρισμού υγείας, του αθλητικού τουρισμού, του εκθεσιακού τουρισμού, του συνεδριακού τουρισμού, του οικολογικού τουρισμού, του θρησκευτικού τουρισμού, του πολιτιστικού τουρισμού και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

 

Γ)η. Η εισήγηση των αναγκαίων μέτρων και ενεργειών και η παρέμβαση για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και δυσλειτουργιών που προκύπτουν από την εφαρμογή τους από άλλους φορείς της τουριστικής πολιτικής στις ειδικές μορφές τουρισμού.

 

Γ)θ. Η συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με χώρες του εξωτερικού και η μελέτη εκπόνησης κοινών προγραμμάτων ειδικών μορφών τουρισμού.

 

Γ)ι. Η συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής στον τομέα των ειδικών μορφών τουρισμού.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.