Προεδρικό διάταγμα 19/10/11 - Άρθρο 4

Άρθρο 4


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Σε όλες τις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές καθώς και στις παράκτιες και περιοχές προστασίας της φύσης, όπου επιτρέπεται η δόμηση, της Νήσου Άνδρου, ισχύουν τα εξής:

 

1. Απαγορεύεται η κατεδάφιση, η κάθε είδους καταστροφή ή αλλοίωση των παραδοσιακών λιθόκτιστων κτισμάτων που απαντώνται στην ύπαιθρο υπό την μορφή συγκροτημάτων εξειδικευμένης αγροτικής χρήσης ή μεμονωμένων κτισμάτων όπως είναι ιδίως κατοικίες, κελιά, κλεφτοκέλια, ληνοί, κρασοκέλια, μιτάτα, νερόμυλοι, αλώνια, βρύσες, ανεμόμυλοι, περιστερώνες κ.λ.π.

 

2. Επιβάλλεται η επισκευή, αποκατάσταση ή αναστήλωση όλων των παλαιών κτιρίων, παραδοσιακών κατασκευών, αντιπροσωπευτικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των νησιών έστω και εάν οι απαιτούμενες εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος (υπέρβαση ύψους, κάλυψης, αρτιότητας γηπέδου), με την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε επέμβαση επί αυτών δεν αλλοιώνει τα μορφολογικά στοιχεία τους και οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης ακολουθούν την παραδοσιακή τεχνοτροπία και χρησιμοποιούνται ίδια ή παρεμφερή υλικά με τα αρχικά. Απαγορεύεται η αντικατάσταση του φέροντα οργανισμού (τοιχοποιία) του παραδοσιακού κτιρίου με οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι φθορές στον φέροντα οργανισμό αντιμετωπίζονται με τα ίδια υλικά ενώ επιτρέπεται η ενίσχυση του με σημειακές επεμβάσεις οπλισμένου σκυροδέματος. Επιτρέπεται, εφόσον κριθεί απαραίτητο η χρήση οπλισμένου σκυροδέματος για την κατασκευή οροφής. Για τον τρόπο με τον οποίο θα είναι δυνατή η τοποθέτησή της και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά απαιτείται σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων οργάνων ελέγχου.

 

3. Σε περίπτωση που παραδοσιακό κτίριο κριθεί επικίνδυνα ετοιμόρροπο και επιβληθεί η κατεδάφισή του, το κτίριο ανακατασκευάζεται στην αρχική του μορφή.

 

4. Σε περίπτωση που υπάρχουν πρόσθετα αρχιτεκτονικά στοιχεία ή έχουν γίνει νεότερες προσθήκες - επεμβάσεις, πάσης φύσεως, επί των παραπάνω κτιρίων που αλλοιώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους επιβάλλεται η προηγούμενη αποκατάσταση της μορφής τους και η απομάκρυνση των ασυμβίβαστων με τον χαρακτήρα του κτίσματος υλικών ή προσκτισμάτων.

 

Η έγκριση των εργασιών δίνεται μετά από πράξη των αρμόδιων υπηρεσιών. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται φωτογραφική, βιβλιογραφική ή άλλη επιστημονική τεκμηρίωση και σχεδιαστική αποτύπωση των κτισμάτων που περιλαμβάνεται στο φάκελο για την έκδοση οικοδομικής άδειας της οικοδομής και αποδεικνύει την ακριβή αρχική μορφή τους.

 

5. Εφ όσον η κάλυψη των αναστηλωμένων λιθόκτιστων παραδοσιακών κτισμάτων δεν υπερβαίνει συνολικά τα 50 m2 δεν προσμετρούνται στην συνολική επιτρεπόμενη κάλυψη και δόμηση του γηπέδου. Εάν το πάχος των λιθόκτιστων τοίχων είναι πάνω από 0,40 m τότε το πάχος του τοίχου δεν προσμετράται στην κάλυψη. Είναι δυνατή η αποκατάσταση του κτίσματος ταυτόχρονα με την ανέγερση νέου.

 

6. Στην περίπτωση κατασκευής νέου κτίσματος σε γήπεδο στο οποίο προϋπάρχει παραδοσιακό κτίσμα (όπως ενδεικτικά περιγράφεται στις παραγράφους 1, 2 της παρούσας ενότητας) και προκειμένου το νέο κτίσμα να ενταχθεί αρμονικά στο γήπεδο και να προστατεύει το τοπίο, δίνεται η δυνατότητα της μείωσης των αποστάσεων από τα όρια του γηπέδου, εξαιρουμένης της πλευράς που αποτελεί το πρόσωπο στην οδό (της πλευράς της προσόψεως), μέχρι 5 m μετά από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών. Είναι δυνατή η επαφή με προϋφιστάμενο κτίσμα μετά από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών.

 

7. Τα έργα πέριξ του κτιρίου για την πρόσβαση σε αυτό ή για τις λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου δεν μπορούν να καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη από το τριπλάσιο της επιτρεπόμενης κάλυψης.

 

8. Επιβάλλεται η διατήρηση της φυσικά διαμορφωμένης επιφανείας του εδάφους. Δεν επιτρέπεται εν γένει η εκσκαφή ή επιχωμάτωση των ακαλύπτων επιφανειών των οικοπέδων προς ανύψωση ή υποβίβαση της στάθμης αυτών. Εκτελούνται μόνο οι απόλυτα απαραίτητες εκσκαφές ή επιχωματώσεις. Τα προϊόντα της εκσκαφής χρησιμοποιούνται για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που προβλέπονται στην οικοδομική άδεια.

 

Εάν υπάρχει περίσσεια απαιτείται έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών για τον τρόπο απόθεσης ή επιπλέον διαμορφώσεων του περιβάλλοντος.

 

9. Δεν επιτρέπεται το μέγιστο ύψος του κτιρίου να τοποθετείται ή να παραμορφώνει ή να εξέχει της κορυφογραμμής (υδροκρίτες) ή των διάσελων, όπως αυτές φαίνονται από: κύριους οδικούς άξονες που συνδέουν οικισμούς μεταξύ τους ή με παραλίες ή λιμάνια ή αρχαιολογικούς χώρους, από οικισμούς, παραλίες, λιμάνια και τον περίπλου των νησιών. Αν για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής ή για την εφαρμογή της ενότητας απαιτείται μετάθεση της θέσης του κτιρίου τότε η απόσταση από τα όρια του γηπέδου μπορεί να μειωθεί μέχρι 5 m. Για την έκδοση της οικοδομικής άδειας εκτός της φωτογραφικής τεκμηρίωσης, αποτύπωσης του κτιρίου σε ορθοφωτοχάρτη απαιτείται και σχέδιο με εγκάρσιες στις ισοϋψείς τομές με τη θέση του κτιρίου σε σχέση με τις προαναφερόμενες θέσεις. (Ως βάση μπορεί να ληφθεί χάρτης της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού ή του Κτηματολογίου). Η αρμόδια υπηρεσία προβαίνει στον έλεγχο των κορυφογραμμών - υδροκριτών διάσελων πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

 

10. Αφετηρία μέτρησης του ύψους του κτιρίου σε κάθε σημείο του περιγράμματός του είναι η φυσική στάθμη του εδάφους. Σε περίπτωση που το κτίριο τοποθετείται επί γηπέδου που το έδαφος ήταν ήδη διαμορφωμένο για αγροτική καλλιέργεια ή λόγω υφιστάμενων παλαιών κατασκευών, τότε ως αφετηρία μέτρησης του ύψους λαμβάνεται το διαμορφωμένο.

 

11. Όταν σε γήπεδο με κεκλιμένο έδαφος έχουμε διάσπαση των όγκων, η προβολή του ενιαίου κτιριακού όγκου στο επίπεδο που ορίζεται από το χαμηλότερο υψομετρικά σημείο του κτιρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των 5,5 m και τις δύο στάθμες.

 

12. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή. Επιτρέπεται μόνο η κατασκευή καπνοδόχου με μέγιστο ύψος 1.00 m και σε περίπτωση δώματος επιτρέπεται η κατασκευή συμπαγούς στηθαίου μέγιστου ύψους 0,50 m.

 

Ειδικότερες διατάξεις για εγκαταστάσεις ηλιακών ή φωτοβολταϊκών συστημάτων κατισχύουν του παρόντος.

 

13. Δεν επιτρέπεται η δόμηση σε γήπεδα ή τμήματα αυτών στα οποία η κλίση είναι μεγαλύτερη των 40% πλην πλινθόκτιστων κτισμάτων μέχρι 15.00 m2 και ύψος μέχρι 2,50 m από το φυσικό έδαφος. Εφόσον σε ζώνες με κλίση άνω των 40% από το τοπογραφικό διάγραμμα προκύπτει ότι υπάρχουν τμήματα με κλίση μικρότερη του 40%, τότε επιτρέπεται η δόμηση στα τμήματα αυτά του γηπέδου εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις από τα πλάγια όρια. Η αρτιότητα, υπολογίζεται στο σύνολο του γηπέδου. Αντιστοίχως επιτρέπεται η δόμηση εάν υπάρχουν προϋφιστάμενες διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου με αναβαθμούς πλάτους τουλάχιστον 1,5 m. Για τον έλεγχο των κλίσεων υποβάλλεται εξαρτημένο οριζοντιογραφικά και υψομετρικά τοπογραφικό διάγραμμα με ισοδιάσταση 1 m στο οποίο σημειώνονται όλες οι υφιστάμενες διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου, κτίσματα ανεξαρτήτως κατάστασης που βρίσκονται, αλλαγές κλίσης, χαρακτηριστικά σημεία του εδάφους (βράχοι, εξάρσεις), λόφοι, ρέματα με την παραρεμάτια ζώνη βλάστησης, ζώνες βλάστησης, δένδρα.

 

Το τοπογραφικό διάγραμμα συνοδεύεται από φωτογραφίες και ελέγχεται βάσει των ορθοφωτοχαρτών που παράγονται από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ανώνυμη εταιρεία ή άλλων διαθέσιμων στις υπηρεσίες στοιχείων (ισοϋψών κ.λ.π.).

 

14. α. Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση των ακαλύπτων χώρων με αναλημματικούς τοίχους οι οποίοι προσαρμόζονται όσον αφορά τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής στα τοπικά διαμορφωμένα αρχιτεκτονικά πρότυπα και δεν υπερβαίνουν το 1.00 m ύψος.

 

β. Το ύψος των αναλημματικών τοίχων σχετίζεται με την κλίση του εδάφους, οι δε ακμές τους δέον να σχηματίζουν παράλληλη γραμμή με την κλίση του φυσικού εδάφους.

 

Οι διαμορφώσεις αυτές δεν επηρεάζουν την αφετηρία μέτρησης του μέγιστου ύψους των κτιρίων που σε κάθε περίπτωση ορίζεται η στάθμη του φυσικού εδάφους.

 

Εφόσον υπάρχουν ήδη διαμορφωμένοι αναβαθμοί διατηρούνται και δεν κατασκευάζονται νέοι. Εάν στο γήπεδο δεν υπάρχουν αναβαθμοί αλλά υπάρχουν παλαιοί στα όμορα οικόπεδα, οι προτεινόμενες διαμορφώσεις, εφόσον δεν διαφοροποιείται η κλίση του εδάφους, πρέπει να αποτελούν συνέχεια των υφιστάμενων.

 

15. Οι υπόγειοι χώροι δεν επιτρέπεται να εξέχουν του περιγράμματος του ισογείου. Σε περίπτωση, που για τη διαμόρφωση βεράντας ή για άλλο λόγο τμήμα του υπογείου εξέχει, τότε το τμήμα αυτό προσμετράται στην καλυπτόμενη επιφάνεια του κτιρίου.

 

16. Η κατασκευή υπογείου επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι σε κανένα σημείο η οροφή του υπογείου δεν υπερβαίνει τα 0,40 m από την φυσική στάθμη του πέριξ εδάφους ή σε περίπτωση υφιστάμενων διαμορφώσεων από τη στάθμη των διαμορφώσεων.

 

17. Για την προστασία της παραλιακής ζώνης η απόσταση των κτιρίων ορίζεται 100 m από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού.

 

Στη παραλιακή αυτή ζώνη δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε, περίφραξη, εκσκαφή, επιχωμάτωση ή αμμοληψία και γενικά οποιαδήποτε κατασκευή λυόμενη ή μη καθώς και δραστηριότητα που αλλοιώνει το περιβάλλον με την ευρεία έννοια ή παρεμποδίζει την ελεύθερη χρήση της παραλίας από το κοινό.

 

18. Οι οδοί εξυπηρέτησης τροχοφόρων, καθώς και οι χώροι στάθμευσης, απέχουν τουλάχιστον 100 m από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού.

 

Επιτρέπεται η δημιουργία κοινοτικών πεζοδρόμων προσπέλασης προς την ακτογραμμή προσαρμοζόμενοι στο ανάγλυφο του εδάφους, μέγιστου πλάτους 2 m, μετά από έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

19. Δεν επιτρέπεται η εκτέλεση έργων μετατροπής των παραδοσιακών οδών διασύνδεσης των περιοχών των νησιών (καλντερίμια) σε οδούς εξυπηρέτησης τροχοφόρων. Οδοί που ακολουθούν υπάρχουσες χαράξεις παραδοσιακής αγροτικής διατηρούν την γεωμετρική ιδιοτυπία - μορφολογική εμφάνιση με υποχρεωτική αποκατάσταση των ξερολιθιών που τις περιβάλλουν στις αναγκαίες διαπλατύνσεις ή νέες διανοίξεις.

 

20. Δεν επιτρέπεται η ασφαλτόστρωση αγροτικών οδών χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη βελτίωσης των οριζοντιογραφικών χαρακτηριστικών της οδού, εκπόνηση μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Για την προστασία του τοπίου το πλάτος της οδού μπορεί να είναι μεταβλητό δημιουργώντας τμήματα παράλληλης κίνησης οχημάτων τα οποία όμως πρέπει να είναι ορατά μεταξύ τους.

 

21. Η ελάχιστη απόσταση δόμησης από τους άξονες των οδών ορίζεται σε 30 m για το κύριο οδικό δίκτυο, σε 20 m για το δευτερεύον και 15 m για τις υπόλοιπες οδούς, εφόσον δεν προκύπτουν μεγαλύτερες.

 

22. Επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων γεωργικών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ή μονάδων μεταποίησης τοπικά παραγομένων προϊόντων (π.χ. οινοποιία) μετά από έγκριση από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Βιομηχανίας. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ορίζεται σε 300 m2. Δεν επιτρέπεται να μεταβάλλεται η χρήση των παραπάνω κτισμάτων.

 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωμοδοτούν για την μορφολογική και ογκοπλαστική ένταξη των νέων κτιρίων και ελέγχουν την τήρηση των όρων του παρόντος ως προς τις χρήσεις των εγκαταστάσεων και υποχρεούνται να ενημερώνουν κάθε αρμόδια αρχή για την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με σκοπό την άρση της διαπιστωμένης παράβασης.

 

23. Κτίρια και εγκαταστάσεις ενέργειας, αφαλάτωσης (μετά από πλήρη διαχειριστική μελέτη στρατηγικού επιπέδου και ειδικότερα ολοκληρωμένο σύστημα αφαλάτωσης νερού και απαιτούμενης ενέργειας), βιολογικού καθαρισμού οικισμών καθώς και χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ή χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (βάσει κριτηρίων απόστασης από οικιστικές - ευαίσθητες οικολογικά - αρχαιολογικές περιοχές και τυχόν άλλες με ιδιαίτερο καθεστώς, υποβάθρου περατών στρωμάτων, υδροφόρου ορίζοντα, υπογείων και επιφανειακών γειτνιαζόντων νερών) δύνανται να χωροθετούνται, ύστερα από την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 3010/2002 και οι σχετικές αποφάσεις εφαρμογής του και σύμφωνα με τα ισχύοντα για την περιοχή Χωροταξικά Πλαίσια.

 

24. Απαγορεύονται οποιουδήποτε είδους επενδύσεις των εξωτερικών όψεων ή εσοχών με πλακίδια ή με πέτρα με τη μορφή πλακιδίων.

 

25. Απαγορεύεται η κατασκευή τόξων, αψίδων, βολτών ή άλλων διακοσμητικών στοιχείων στην εξωτερική όψη των κτιριακών όγκων καθώς και στις περιφράξεις των γηπέδων, εκτός αν αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο των κτισμάτων του νησιού. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται ο παραδοσιακός τρόπος κατασκευής τους.

 

26. Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων με τη μορφή ανεμόμυλων, περιστερώνων.

 

27. Τα ανοίγματα βοηθητικών χώρων (αποθήκες, γκαράζ κ.λ.π.) δεν επιτρέπεται να προβάλλουν εις βάρος της κυρίας όψης του κτιρίου.

 

28. Κατά παρέκκλιση επιτρέπεται η ανέγερση κτισμάτων κοινωφελών εγκαταστάσεων όταν αφορούν βιολογικούς καθαρισμούς, αφαλατώσεις, δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και διασύνδεσης με άλλα νησιά, ή δίκτυα τροφοδοσίας με καύσιμα εφόσον έχει δοθεί έγκριση για τη χρήση του αιγιαλού.

 

29. Μέγιστη δομήσιμη επιφάνεια για γεωργικές αποθήκες 50 m2, εκτός εάν ορίζεται μικρότερη δομήσιμη επιφάνεια.

 

30. Επιτρέπεται η δημιουργία υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, γήπεδα ποδοσφαίρου, μετά από έγκριση των αρμοδίων οργάνων ελέγχου. Κλειστά γυμναστήρια ανεγείρονται μόνο μετά από έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου σύμφωνα με το άρθρο 26 του νόμου 1337/1983 (ΦΕΚ 33//1983), όπως ισχύει.

 

31. Ο καθορισμός χώρων για την ανέγερση κτιρίων κοινής ωφελείας γίνεται σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη.

 

32. α. Στις περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί από τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, το κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων ορίζεται σε 10 στρέμματα.

 

β. Στις περιοχές που έχουν χαρακτήρα αρχαιολογικού χώρου, το κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων ορίζεται σε 8 στέμματα εκτός εάν από άλλες επί μέρους ειδικές διατάξεις ορίζεται μεγαλύτερο.

 

33. Απαγορεύονται οι εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών.

 

34. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο του γηπέδου.

 

35. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων.

 

36. Επιβάλλεται η κατασκευή υπόγειας υδατοδεξαμενής συλλογής ομβρίων υδάτων ελάχιστου όγκου ίσου με το 25% της επιφάνειας του δώματος.

 

37. Δεν επιτρέπεται η διαμόρφωση και μετατροπή ρεμάτων σε οδούς κάθε κατηγορίας καθώς και η καθ' οιονδήποτε τρόπο κατασκευή ή αλλοίωση της φυσικής μορφής των ρεμάτων.

 

38. Η ελάχιστη απόσταση δόμησης κτιρίων από την οριογραμμή ρέματος ορίζεται σε 30 m από τα κύρια ρέματα και σε 20 m από τα δευτερεύοντα.

 

39. Δεν επιτρέπονται οι υπαίθριες εγκαταστάσεις αποθήκευσης οικοδομικών υλικών στους βασικούς οδικούς άξονες και σε ζώνη βάθους 200 m από τη γραμμή αιγιαλού.

 

40. Για την ανέγερση, επέκταση ή επισκευή κτιρίων, κατασκευή - διαμόρφωση και εξοπλισμό υπαίθριων χώρων καθώς και τοποθέτηση επιγραφών και διαφημίσεων απαιτείται σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων οργάνων.

 

41. Οι περιφράξεις γηπέδων γίνονται από ξερολιθιά ή αργολιθοδομή χωρίς τονισμένους αρμούς και επιχρίσεις.

 

42. Ως προς τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται, ανά χρήση, οι διατάξεις του από 24-05-1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 270/Δ/1985) όπως ισχύει, χωρίς τις αναφερόμενες σε αυτό παρεκκλίσεις.

 

Β. Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του από 25-02-1997 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 179/Δ/1997) ή άλλες διατάξεις ειδικότερες του παρόντος προεδρικού διατάγματος.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.