Προεδρικό διάταγμα 20/10/98 - Άρθρο 4

Άρθρο 4


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Για τους οικισμούς που χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακοί με το άρθρο 1 του παρόντος διατάγματος, καθορίζονται οι παρακάτω μορφολογικοί όροι και περιορισμοί δόμησης:

 

1. Η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου, η διάταξή του στο γήπεδο και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα.

 

2. Επιβάλλεται η διάσπαση του ενιαίου κτιριακού όγκου, έτσι ώστε να δημιουργούνται επιμέρους ορθογωνικοί όγκοι, η διάκριση των οποίων επιτυγχάνεται ογκοπλαστικά, είτε με την διαφοροποίηση της πάνω στάθμης τους, είτε με τη μετατόπισή τους σε κάτοψη κατά τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

 

Οι κατ' αυτό τον τρόπο διαφοροποιημένοι κτιριακοί όγκοι, μπορούν να βρίσκονται είτε σε επαφή, είτε να συνδέονται με αυλές ή λιακούς κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, έτσι ώστε να δημιουργούνται ενιαία αρχιτεκτονικά σύνολα με ενότητα και συνοχή, μη επιτρεπομένης της δημιουργίας ανεξάρτητων και διάσπαρτων ίσου όγκου κτιρίων στο γήπεδο.

 

3. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος όγκος των κατά τα παραπάνω δημιουργουμένων επί μέρους μονάδων, με ενιαία στάθμη δώματος και ανεξάρτητη κεκλιμένη στέγη, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 m3 για τα μονώροφα και τα 500 m3 για τα διώροφα κτίσματα, μη συμπεριλαμβανομένης της τυχόν κεκλιμένης στέγης στα παραπάνω αναφερόμενα όρια των όγκων.

 

4. Το κατά τα παραπάνω δημιουργούμενο αρχιτεκτονικό σύνολο τοποθετεί κατά τέτοιο τρόπο στο γήπεδο, ώστε:

 

Να διαφυλάσσεται το φυσικό περιβάλλον.
Να μη παραβλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.
Να προστατεύονται βασικά σημεία θέας των κοινόχρηστων χώρων.
Να προστατεύεται κατά το δυνατόν η θέα των ομόρων οικοπέδων.
Να μη διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμορες ιδιοκτησίες.

 

5. Η Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου εγκρίνει την θέση του κτιρίου στο οικόπεδο.

 

6. Το ελάχιστο ελεύθερο ύψος ορόφου ορίζεται στα 3,00 m.

 

7. Οι εξωτερικοί τοίχοι όλων των κτισμάτων συμπεριλαμβανομένων και τυχόν βοηθητικών κτισμάτων κατασκευάζονται:

 

α) Από λιθοδομή, αρμολογημένη κατά τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής, της οποίας δεν επιτρέπεται η κάθε μορφής επίχριση. Επιτρέπεται και η κατασκευή επένδυσης από λιθοδομή ελάχιστου πάχους 0,25 m.

 

Σε περίπτωση κατασκευής της εξωτερικής τοιχοποιίας από λιθοδομή πάχους πλέον ή ίσου των 0,50 m, τότε η καταλαμβανόμενη από αυτήν επιφάνεια δεν προσμετράται στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης.

 

Σε υφιστάμενα κτίσματα, επίσης δεν προσμετράται στην κάλυψη και το συντελεστή δόμησης τυχόν πραγματοποιούμενη επένδυση από λιθοδομή, ελάχιστου πάχους 0,25 m.

 

β) Από άλλο υλικό (οπτοπλινθοδομή) επιχρισμένο με τριπτό σοβά του οποίου ο χρωματισμός εγκρίνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου με κριτήριο την προσαρμογή του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον της γύρω περιοχής του (γκρι - ώχρα).

 

γ) Επιτρέπεται η εμφάνιση ταυτόχρονα στις όψεις των κτιρίων και των δύο περιπτώσεων α και β με την προϋπόθεση ο παραπάνω συνδυασμός να εγκρίνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

δ) Απαγορεύεται η εμφάνιση υλικών του φέροντος οργανισμού ή των υλικών πληρώσεως στις όψεις των κτιρίων.

 

8. α) Τα κτίρια καλύπτονται με δώμα ή κεκλιμένη στέγη, μέγιστης κλίσης 35% και μέγιστου ύψους 2,00 m.

 

β) Η κεκλιμένη στέγη κατασκευάζεται πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, με επικάλυψη από κεραμίδια βυζαντινού τύπου και με μορφή σύμφωνη με τα παραδοσιακά πρότυπα απαγορευμένης οποιασδήποτε προεξοχής του φέροντος οργανισμού της πλην αυτής των κεραμιδιών, απαγορευμένων επίσης τυχόν ανοιγμάτων σ' αυτήν.

 

γ) Το στηθαίο επίπεδου δώματος επιβάλλεται να είναι συμπαγές μεγίστου ύψους 1,20 m κατασκευασμένο από υλικό όμοιο με αυτό της εξωτερικής τοιχοποιίας και χωρίς να προεξέχει από αυτή, κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

9. Απαγορεύεται η δημιουργία τόξων, αψίδων, βολτών διακοσμητικών, εκτός του σώματος των κτιρίων και στις περιφράξεις των γηπέδων. Τοξωτές κατασκευές επιτρέπονται μόνο κατά τα παραδοσιακά πρότυπα σε επαφή με τον όγκο του κτιρίου για τη δημιουργία λιακού, για τη σύνδεση κτιριακών όγκων κλπ που πρέπει να έχουν πάχος τουλάχιστον 0,40 m.

 

10. Ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε επιλεγμένα σημεία του ακάλυπτου χώρου του γηπέδου, ώστε κατά το δυνατόν να μην είναι ορατά από τους χώρους προσπέλασης σ' αυτό.

 

11. Οι περιφράξεις των γηπέδων κατασκευάζονται από λιθοδομή, χωρίς τονισμένους αρμούς, ανεπίχριστη με μέγιστο ύψος 1,20 m. Εκτός από λιθοδομή οι περιφράξεις κατασκευάζονται με τοιχοποιία επιχρισμένη με τριπτό σοβά, του οποίου ο χρωματισμός εγκρίνεται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου με κριτήριο την προσαρμογή της στο φυσικό περιβάλλον της γύρω περιοχής (γκρι - ώχρα).

 

Η περίφραξη μπορεί να φτάσει μέχρι ύψους 1,80 m ενώ στη θέση της αυλόπορτας μπορεί να φθάσει μέχρι ύψους 2,30 μ και σε μήκος τουλάχιστον 4,00 m μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

12. Τα ανοίγματα των κτιρίων πρέπει να είναι περιορισμένων διαστάσεων σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα, μεγίστου πλάτους 1,00 m με αναλογία ύψους προς πλάτος από 1,50:1 έως 2,50:1 και με συνολική επιφάνεια όχι μεγαλύτερη από το 1/8 της επιφανείας της όψης στην οποία ανήκουν. Ανοίγματα με μέγιστη διάσταση έως 0,60 m η αναλογία πρέπει να είναι 1:1.

 

13. Τα κουφώματα των κτιρίων, επιβάλλεται να είναι ξύλινα κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

14. Απαγορεύεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών σε πρόβολο, των σχετικών αναγκών καλυπτομένων με τους λιακούς και τα δώματα των επί μέρους κτιριακών όγκων.

 

Ανοικτοί εξώστες επιτρέπονται μόνο στο Β' όροφο εφόσον απαντώνται συχνά στα παραδοσιακά κτίσματα του κάθε οικισμού ή της περιοχής που ανεγείρονται με μέγιστο πλάτος 1,00 m και μέγιστο μήκος μικρότερο από το 1/3 της όψης στην οποία βρίσκονται. Στην περίπτωση αυτή το στηθαίο κατασκευάζεται από ξύλο ή είναι σιδηροκατασκευή απλής μορφής.

 

15. Επιτρέπονται οι προεξοχές (έρκερ) στον όροφο των όψεων των κτιρίων, κατά τα παραδοσιακά, με μέγιστο πλάτος 0,50 m και με συνολική επιφάνεια όχι μεγαλύτερη από το 1/10 της επιφανείας της όψης του ορόφου.

 

16. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτής σκάλας ανόδου στον όροφο, μέγιστου πλάτους 1,00 μ η οποία δεν υπολογίζεται στην κάλυψη και το συντελεστή δόμησης και πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με την αντίστοιχη όψη του κτιρίου, ευθύγραμμη χωρίς ενδιάμεσο πλατύσκαλο και χωρίς να συνεχίζει στο υπόγειο του κτιρίου.

 

Το στηθαίο της ανοικτής σκάλας πρέπει να είναι συμπαγές, κατασκευάζεται από τα ίδια υλικά που κατασκευάζονται οι όψεις του κτιρίου και έχει την ίδια μορφή με αυτές, συνεχίζει δε στο ίδιο κατακόρυφο επίπεδο μέχρι το έδαφος κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

17. Σε περίπτωση κατασκευής στεγασμένου κλειστού χώρου στάθμευσης (garage) η επιφάνεια αυτού, που δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 25 m2 ανά άρτιο γήπεδο.

 

18. Υπάρχουν κτίρια από λιθοδομή, απαγορεύεται να επιχρίονται.

 

19. Απαγορεύεται η χρήση του αλουμινίου, του πλαστικού και άλλων παρεμφερών υλικών σε οποιαδήποτε κατασκευή ακόμα και σε στοιχεία εξοπλισμού των οικισμών (κρήνες, μνημεία, πλατείες κ.λ.π.).

 

20. Απαγορεύεται η κατασκευή λυομένων οικίσκων.

 

21. Απαγορεύεται η τοποθέτηση πετασμάτων (τεντών) σε οποιουσδήποτε χώρους.

 

22. Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων σε οποιαδήποτε θέση των ακινήτων στους οικισμούς καθώς και σε ικριώματα μέσα στο χώρο των οικοπέδων ή μπροστά από αυτά.

 

Επιτρέπονται μόνο επιγραφές περιορισμένων διαστάσεων που πληροφορούν για τη χρήση των χώρων του κτιρίου και οι οποίες τοποθετούνται σε θέση που δεν καλύπτουν ή αλλοιώνουν τη μορφή του κτιρίου κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

23. α) Επιτρέπεται η αναστήλωση ερειπωμένων κτισμάτων ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ακόμα και αν οι απαιτούμενες να εκτελεστούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος.

 

Η αναστήλωση επιτρέπεται κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας (φωτογραφίες με βεβαίωση χρονολογίας θεωρημένες από την Κοινότητα, εγκεκριμένα σχέδια, βιβλιογραφικές μαρτυρίες, τεχνική έκθεση, επίσημα έγγραφα κ.λ.π.) η οποία αποδεικνύει την ακριβή μορφή του κτίσματος.

 

β) Επίσης επιτρέπεται η επισκευή και αποκατάσταση παλαιών κτιρίων αντιπροσωπευτικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κατά την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεστούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος.

 

Η παρακάτω επέμβαση γίνεται εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ακριβή αρχική μορφή του κτιρίου (φωτογραφίες με βεβαίωση χρονολογίας θεωρημένες από την Κοινότητα, εγκεκριμένα σχέδια, βιβλιογραφικές μαρτυρίες, τεχνική έκθεση, επίσημα έγγραφα κ.λ.π.).

 

24. Επιβάλλεται η εγκατάσταση μιας ομαδικής κεραίας τηλεόρασης ανά οικοδομικό τετράγωνο, σε θέση μη εμφανή από τους κοινόχρηστους χώρους οικισμού.

 

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η εγκατάσταση μεμονωμένης κεραίας μόνο σε θέση που δεν προβάλλεται σε κεντρικό κοινόχρηστο χώρο ή δεν προσβάλλει τη μορφή μεμονωμένων μνημείων ή αξιόλογου αισθητικού συνόλου, μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

25. Κάθε εργασία διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων που εκτελείται από τη δημοτική αρχή και κάθε έργο υποδομής (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) εγκρίνεται προηγουμένως από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής.

 

26. Η ανέγερση δημοσίων ή δημοτικών κτιρίων ή κτιρίων οργανισμών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή του Οργανισμοί Διοίκησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας και άλλων διέπεται από τους κανόνες του παρόντος διατάγματος και πραγματοποιείται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

27. Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία (ανέγερση νέου κτιρίου, κατεδάφιση ετοιμόρροπου ή όχι κτιρίου, επισκευή, αποκατάσταση, προσθήκη, καθαίρεση στοιχείων, διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος χώρου) ή τοποθέτηση επιγραφών απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων που συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία και φωτογραφίες.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.