Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων που βρίσκονται μέσα στα όρια του παραδοσιακού τμήματος της πόλης της Κόνιτσας, όπως αυτά καθορίζονται με το προηγούμενο άρθρο ορίζονται ως εξής:
1. α) Τα οικόπεδα είναι άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον έχουν:
• | Ελάχιστο πρόσωπο: 7,00 m. |
• | Ελάχιστο εμβαδόν: 100,00 m2. |
β) Κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα εφόσον στις 10-11-1988 ημέρα δημοσίευσης της οίκοθεν ΕΠΑ/1303/24-11-1988 απόφαση του Νομάρχη Ιωαννίνων (ΦΕΚ 852/Δ/1988) είχαν:
• | Ελάχιστο πρόσωπο: 5,00 m. |
• | Ελάχιστο εμβαδόν: 30,00 m2. |
2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: 70% της επιφανείας τους.
3. Συντελεστής δόμησης: 1,2.
4. Κατ' εξαίρεση είναι δυνατόν ανεξαρτήτως του ποσοστού κάλυψης και του συντελεστού δόμησης του οικοπέδου να κατασκευασθεί κτίσμα συνολικής επιφανείας μέχρι 80 m2.
Σε περίπτωση κατά την οποία στο οικόπεδο υπήρχε οικοδομή με κάλυψη μεγαλύτερη της καθοριζομένης με το παρόν η νέα οικοδομή δύναται να κατασκευασθεί με την ίδια προς την παλαιά κάλυψη χωρίς υπέρβαση του συντελεστού δόμησης του οικοπέδου.
5. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων των κτιρίων 2 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών 8,50 m μετρούμενο από το περιβάλλον την οικοδομή σε κάθε όψη τεχνητό έδαφος, το οποίο μπορεί να υφίσταται του φυσικού εδάφους το πολύ 1 m χωρίς να επιτρέπεται σε καμιά των όψεων η υπέρβαση του ως άνω καθοριζομένου ύψους.
6. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων επιβάλλεται η κατασκευή κεραμοσκεπούς στέγης μεγίστου ύψους 2,70 m και κλίσης μέχρι 50%.
7. Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται με τα εξής κριτήρια:
α) Να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός της περιοχής.
β) Να προστατεύεται η θέα των κοινοχρήστων χώρων.
γ) Να προστατεύεται όπου είναι δυνατόν η θέα των ομόρων οικοπέδων.
δ) Να μη διαμορφώνονται υποβαθμισμένοι ελεύθεροι χώροι ανάμεσα σε όμοιες ιδιοκτησίες.
Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) εγκρίνει τη θέση του κτιρίου στο οικόπεδο και μπορεί να επιβάλλει επί πλέον περιορισμούς ως προς το ύψος, τη μορφή και τον όγκο των κτιρίων. Το κτίριο όταν δεν εφάπτεται στα πλάγια όρια του οικοπέδου τοποθετείται 2,50 m τουλάχιστον απ' αυτά και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
8. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ορόφων σε εσοχή.
9. Η επικάλυψη των κτιρίων γίνεται με τετράρριχτη κεραμοσκεπή στέγη.
Επιτρέπεται η κατασκευή και δίρριχτης στέγης σε μεσαία οικόπεδα αν η οικοδομή διατάσσεται κατά το συνεχές σύστημα (από όριο σε όριο).
Η στέγη των κτιρίων κατασκευάζεται με την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού του κτιρίου και πριν από τη συνέχιση των υπολοίπων εργασιών. Μέσα στη στέγη του κτιρίου δεν επιτρέπεται η δημιουργία ορόφου ή τμήματος ορόφου.
10. Η όψη του κτιρίου πρέπει να είναι ορθογωνικής μορφής με μεγαλύτερη διάσταση του ορθογωνίου, της διάστασης του ύψους και επιτρέπεται δε η διάσπαση των κτιρίων ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω όρος.
11. Επιτρέπονται οι κλειστοί εξώστες με προεξοχή το πολύ μέχρι 0,80 m και στεγάζονται με κεραμοσκεπή στέγη.
Η κατασκευή καθώς και η θέση και οι διαστάσεις των εξωστών (κλειστών και ανοικτών) και των προστεγασμάτων εγκρίνονται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου πρέπει δε να είναι εσώτερο τουλάχιστον 0,50 m από το κράσπεδο του πεζοδρομίου.
Η επιφάνεια των κλειστών εξωστών δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του ενός τετάρτου της συνολικής επιφανείας της όψης.
Δεν επιτρέπεται η κατασκευή συνεχών εξωστών σε όλο το μήκος της όψης.
Η κατασκευή τους γίνεται κατά το δυνατόν μεμονωμένα ανά άνοιγμα ή ανά δύο ανοίγματα με προστέγασμα ανεξάρτητο από το προστέγασμα των καταστημάτων.
Η κατώτερη επιφάνεια των παραπάνω προεξοχών (κλειστών ή ανοικτών εξωστών ή προστεγασμάτων) πρέπει να απέχει από τη στάθμη του πεζοδρομίου τουλάχιστον 3,00 m.
Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών (πατάρια) σε ισόγεια καταστήματα εφόσον έχουν ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 4,5 m και η επιφάνειά τους δεν υπερβαίνει το 35% της ωφέλιμης επιφάνειας του καταστήματος.
Το ελεύθερο ύψος του καταστήματος κάτω από τον ανοιχτό εξώστη (πατάρι) πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,40 m.
Ο ανοιχτός εξώστης (πατάρι) δεν θεωρείται όροφος.
Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτού εξώστη (πατάρι) στην πρόσοψη του καταστήματος.
Η σκάλα ανόδου τοποθετείται υποχρεωτικά στο εσωτερικό της αίθουσας.
12. Επιτρέπεται η κατασκευή ημιυπαίθριων χώρων (χαγιάτι).
13. Οι όψεις του κτιρίου καθώς και τα εμφανή τμήματα των μεσοτοιχιών, τοίχων αντιστήριξης και περίφραξης, μπορεί να κατασκευάζονται από εμφανή λιθοδομή κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, ή από οποιοδήποτε άλλο υλικό επιχρισμένο με τριπτό κονίαμα.
14. Τα ανοίγματα των θυρών, παραθύρων και προθηκών πρέπει να προσαρμόζονται σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής.
Τα πλήρη των οικοδομών να υπερτερούν των επιφανειών των ανοιγμάτων σε κάθε όψη του κτιρίου.
Στα ισόγεια τα πλήρη τμήματα μεταξύ των ανοιγμάτων πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 0,40 m.
Όταν δημιουργούνται ισόγεια καταστήματα ή βιτρίνες (προθήκες), να διαμορφώνονται σε όλη την όψη τα δε ανοίγματα των προθηκών να αρχίζουν από τα δάπεδα.
Τα κουφώματα γενικά πρέπει να είναι ξύλινα.
Στα ισόγεια οι προθήκες και πόρτες των καταστημάτων είναι δυνατόν να κατασκευάζονται σιδερένια από μορφοσίδηρο (όχι στραντζαριστά).
Αποκλείεται η χρήση του αλουμινίου, του πλαστικού και άλλων παρεμφερών υλικών.
Τα υαλοστάσια πρέπει να κατασκευάζονται ξύλινα τα δε εξώφυλλα ξύλινα περιστρεφόμενα περσιδωτά ταμπλαδωτά ή καρφωτά.
Τα υαλοστάσια και τα σκούρα των παραθύρων βάφονται σύμφωνα με τα παραδοσιακά χρώματα της περιοχής.
Επιβάλλεται η χρήση χρωμάτων σε άτονες διαβαθμίσεις για τις εξωτερικές όψεις των κτιρίων, μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
15. Η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων γίνεται έτσι ώστε να εντάσσονται στην κλίση της στέγης και να μην προεξέχουν από αυτήν.
Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτεινών επιγραφών και διαφημιστικών πινακίδων.
Επιτρέπεται η ανάρτηση στις όψεις των καταστημάτων επιγραφών περιορισμένων διαστάσεων που δεν αλλοιώνουν την μορφή του κτιρίου μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Οι επιγραφές πρέπει να είναι γραμμένες στην Ελληνική γλώσσα.
Επιτρέπεται η μετάφραση της Ελληνικής επιγραφής σε ξένη γλώσσα υπό τον όρο ότι τα ξενόγλωσσα στοιχεία δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα Ελληνικά.
Δεν επιτρέπεται εν γένει η ανάρτηση επιγραφών στις στέγες και στους εξώστες των κτιρίων.
Δεν επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίου σε υποστηλώματα (pilotis).
16. Για την επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών ή ερειπωμένων κτιρίων αντιπροσωπευτικών της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, επιτρέπεται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου η χορήγηση άδειας, έστω και κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του παρόντος ως προς την κάλυψη, το ύψος και τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου προκειμένου να αποκατασταθεί το κτίριο στην αρχική του μορφή, όπως αυτή αποδεικνύεται από φωτογραφίες, τεκμηριωμένη έρευνα, ίχνη επί του ομόρου κτιρίου ή άλλα στοιχεία.
Επιτρέπεται επίσης η επισκευή, η αποκατάσταση, παραδοσιακού κτιρίου ή προσθήκη λειτουργικών χώρων περιορισμένων διαστάσεων απαραίτητων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου όπως λουτρού ή κουζίνας, έστω και κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του παρόντος χωρίς υπέρβαση του συντελεστή δόμησης μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
17. Τα έργα υποδομής των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγεια.
Η τοποθέτηση των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος κ.λ.π. όπως και η τοποθέτηση κάθε άλλου στοιχείου παροχών Οργανισμών Κοινής Ωφελείας επιβάλλεται να γίνεται σε θέση που δεν προβάλλεται σε κοινόχρηστους χώρους. Η κεραία της τηλεόρασης πρέπει να είναι μία για κάθε κτίριο.
Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας αναλαμβάνουν με δαπάνες τους την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους ώστε να μην προσβάλλεται το περιβάλλον.
Υποχρεούνται επίσης να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της αρχική μορφής των δρόμων και κοινοχρήστων χώρων όπου επενέβησαν για την εγκατάσταση των δικτύων τους.
18. Κάθε εργασία που αφορά την διαμόρφωση, τροποποίηση, ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων (οδών, πλατειών, κρηπιδωμάτων κ.λ.π.) εκτελείται με τρόπο προσαρμοσμένο στα παραδοσιακά πρότυπα και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
19. Για την κατεδάφιση παλαιών κτισμάτων ή την αφαίρεση λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων από αυτά, όπως και για την κατεδάφιση εξοπλισμού ιδιωτικών και δημοσίων χώρων (μάνδρες, λιθόστρωτα, βρύσες κ.λ.π.) απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Η σχετική άδεια κατεδάφισης ή καθαίρεσης χορηγείται μόνο μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Για την διαμόρφωση των ακαλύπτων χώρων των οικοπέδων επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές.
Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου με αναλειμματικούς τοίχους ή πρανή με μέγιστο ύψος 1,50 m.
Στην περίπτωση κατασκευή τοίχων αντιστήριξης αυτοί διαμορφώνονται από απόψεως υλικών και τρόπου κατασκευής σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα και τις υποδείξεις της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία απαιτείται η έκδοση άδειας που χορηγείται μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου απαιτείται και στην περίπτωση επισκευών για τις οποίες σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1 του νόμου 1577/1985 Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΦΕΚ 210/Α/1985) δεν απαιτείται οικοδομική άδεια.