Προεδρικό διάταγμα 67/11 - Άρθρο 10

Άρθρο 10: Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Νομοθεσίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Νομοθεσίας είναι αρμόδια για την εισήγηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδιασμού της οργανωτικής δομής του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και της ιεράρχησης των υφισταμένων αναγκών σε προσωπικό καθώς και την εισήγηση, επεξεργασία και προώθηση των σχεδίων νόμων, διαταγμάτων, αποφάσεων και κανονισμών που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος  - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

2. Η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Νομοθεσίας διαρθρώνεται στα εξής Τμήματα:

 

α) Τμήμα 1ο - Προγραμματισμού και Οργάνωσης.

 

β) Τμήμα 2ο - Επιτελικού Σχεδιασμού.

 

γ) Τμήμα 3ο - Νομικών Υποθέσεων και Καλής Νομοθέτησης.

 

3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Προγραμματισμού και Οργάνωσης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η συγκέντρωση και η επεξεργασία στοιχείων, καθώς και η εισήγηση και προώθηση προτάσεων προς το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την αναδιάρθρωση, συγχώνευση, μετονομασία, ίδρυση ή κατάργηση Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, την αντιστοιχία των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και τη βελτίωση της οργανωτικής δομής και λειτουργίας των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

β) Η κατόπιν συνεργασίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, συγκέντρωση στοιχείων και προώθηση προτάσεων σχετικά με την ύπαρξη και κάλυψη αναγκών σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό που αντιμετωπίζουν οι Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του προσωπικού.

 

γ) Η σχεδίαση και εισήγηση συστημάτων και μεθόδων μέτρησης της αποδοτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες τόσο από τις Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής όσο και από τις Υπηρεσίες φορέων που διαχειρίζονται θέματα αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της εσωτερικής λειτουργίας των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και των συνθηκών εργασίας του προσωπικού και η ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών για τη συγκριτική επίδοση των υπηρεσιών.

 

δ) Η συλλογή στοιχείων και δεδομένων που αναφέρονται στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και η διεξαγωγή ερευνών αποδοτικότητας των υπηρεσιών.

 

ε) Η εισήγηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση μέτρων για τη διαρκή βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και της ανταπόκρισής τους στις ανάγκες των πολιτών και η σύνταξη ετήσιας έκθεσης αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, η οποία υποβάλλεται στον Αρχηγό.

 

στ) Η εισήγηση των αναγκαίων μέτρων για την καθιέρωση συστημάτων ολικής ποιότητας και διαδικασιών αυτοαξιολόγησης.

 

ζ) Η οργάνωση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης παραπόνων και υποδείξεων των πολιτών και η διαβίβαση τους στις καθ' ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις - Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

η) Η συνεργασία με άλλα κέντρα τεκμηρίωσης αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.

 

θ) Η ομαδοποίηση των εργασιών κατά οργανικές ενότητες και η τυποποίηση εργασιών και μέσων, καθώς και των κανονιστικών διαταγών και εγκυκλίων των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών του Αρχηγείου και η τήρηση του σχετικού αρχείου.

 

ι) Η μελέτη καθορισμού επιπέδων - βαθμίδων εξουσίας και ευθύνης και ο καθορισμός διαύλων και σχέσεων επικοινωνίας μεταξύ των Υπηρεσιών.

 

ι)α) Η μελέτη προσδιορισμού όρων και ορίων εξουσίας, λήψης αποφάσεων και μεταβίβασης αρμοδιότητας.

 

ι)β) Η μελέτη της χωροταξικής κατανομής των Υπηρεσιών.

 

ι)γ) Ο σχεδιασμός των θέσεων εργασίας κάθε Υπηρεσίας και η μελέτη και εισήγηση συστημάτων και μεθόδων διεύθυνσης των εργασιών και διοίκησης του προσωπικού.

 

ι)δ) Η μελέτη τρόπων απαλλαγής του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής από την ευθύνη εκτέλεσης εργασιών ξένων προς την αποστολή της.

 

4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επιτελικού Σχεδιασμού είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η παρακολούθηση και η μελέτη των μεταβολών στις κοινωνικές συνθήκες και στους λοιπούς παράγοντες, που επηρεάζουν την επίτευξη της αποστολής του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και η μέριμνα για την εξαγωγή και αξιοποίηση των σχετικών πορισμάτων.

 

β) Η μελέτη και εισήγηση καθορισμού των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, στους οποίους πρέπει να κατατείνει η δράση του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και των μεθόδων, των μέσων, των πόρων και των διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση των στόχων αυτών.

 

γ) Η εκπόνηση και εισήγηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τη δράση του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο καθορισμός των παραγόντων υλοποίησης αυτών και η μέριμνα για την κατάρτιση του απολογισμού του έργου της.

 

δ) Η μέριμνα για την προώθηση και εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων διοίκησης και διαχείρισης με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών.

 

ε) Η μελέτη εισαγωγής μεθόδων ποιότητας, η προώθηση μέτρων καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, με κατεύθυνση την εξυπηρέτηση του πολίτη.

 

στ) Η εισήγηση μέτρων και η εξέταση προτάσεων πολιτών και συλλογικών φορέων για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών στον τομέα των διοικητικών διαδικασιών.

 

ζ) Η μέριμνα για την εφαρμογή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των υπηρεσιών, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις του Αρχηγείου, καθώς και η προώθηση της εφαρμογής προγραμμάτων συνολικού εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, κατά το μέρος που αφορά το Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

 

η) Η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με υπηρεσίες και φορείς ξένων χωρών σε θέματα εφαρμογής των σύγχρονων τάσεων της διοίκησης και της διαχείρισης.

 

θ) Η μελέτη και εισήγηση για την τροποποίηση νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων, εφόσον διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή τους θίγει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

 

ι) Η μελέτη προσδιορισμού τρόπων με τους οποίους εξασφαλίζεται ο σεβασμός των ατομικών ελευθεριών από την αστυνομική τακτική και πρακτική.

 

ι)α) Η συνεργασία με τις Διευθύνσεις του Αρχηγείου, κρατικούς φορείς, ανεξάρτητες διοικητικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τον προσδιορισμό μέτρων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

ι)β) Ο απολογισμός των δραστηριοτήτων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την αστυνομική δράση.

 

ι)γ) Η γραμματειακή υποστήριξη και η τήρηση του αρχείου και η φύλαξη του βιβλίου πρακτικών του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, που παραδίδεται από το Γραμματέα αυτού.

 

ι)δ) Η μέριμνα για την προπαρασκευή των φακέλων και τη συλλογή των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου.

 

ι)ε) Η ενημέρωση, ύστερα από εντολή του προέδρου του Συμβουλίου, των μελών και των λοιπών παραγόντων που προσκαλούνται να συμμετάσχουν στις εργασίες του, καθώς και η εκτέλεση κάθε άλλου σχετικού έργου που του ανατίθεται από τον Αρχηγό.

 

ι)στ) Η ομαδοποίηση και η συστηματοποίηση των προτάσεων των Υπηρεσιών και η σύνταξη των σχετικών εισηγήσεων, κατόπιν απευθείας επικοινωνίας με τις Διευθύνσεις και τις Υπηρεσίες του Αρχηγείου, καθώς και τους εκπροσώπους άλλων φορέων, εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων.

 

ι)ζ) Η υποβολή των παραπάνω εισηγήσεων στον Αρχηγό και τα μέλη του Συμβουλίου που μετέχουν στη συνεδρίαση και ο ορισμός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης με βάση τις εντολές του Αρχηγού.

 

ι)η) Κοινοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου, στα θέματα που έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, στις αρμόδιες Υπηρεσίες για υλοποίηση.

 

ι)θ) Η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου και η υποβολή σχετικών αναφορών στον Αρχηγό.

 

κ) Η διενέργεια μελετών και η σύνταξη εκθέσεων για θέματα εκσυγχρονισμού της οργανωτικής και λειτουργικής δομής του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατόπιν σχετικής εντολής του Αρχηγού ή απόφασης του Συμβουλίου.

 

5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Νομικών Υποθέσεων και Καλής Νομοθέτησης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η κατάρτιση και νομοτεχνική επεξεργασία σχεδίων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και κανονιστικών αποφάσεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις - Υπηρεσίες.

 

β) Η μελέτη του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η μέριμνα εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας προς αυτό, σε θέματα αρμοδιότητας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις - Υπηρεσίες.

 

γ) Η νομοτεχνική επεξεργασία των αστυνομικών διατάξεων που εκδίδει ο Αρχηγός και η μέριμνα για την έγκριση και δημοσίευσή τους.

 

δ) Η νομοτεχνική επεξεργασία των κανονιστικών διαταγών του Αρχηγείου.

 

ε) Η μελέτη σχεδίων νόμων άλλων Υπουργείων που αφορούν και σε αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και η διατύπωση σχολίων και προτάσεων σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις - Υπηρεσίες.

 

στ) Η συνεργασία με τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς για την επεξεργασία σχεδίων νόμων, διαταγμάτων και αποφάσεων κοινής αρμοδιότητας.

 

ζ) Η επεξεργασία ερωτημάτων προς τις εισαγγελικές αρχές και το Γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

η) Η καθοδήγηση των Υπηρεσιών για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας και η μέριμνα για την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων.

 

θ) Η κοινοποίηση των νομοθετημάτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στις Διευθύνσεις - Υπηρεσίες και η παροχή οδηγιών για την εφαρμογή τους.

 

ι) Η μέριμνα για την επίτευξη Καλής Νομοθέτησης μέσω της παροχής ερευνητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών ιδίως στους τομείς της Απλούστευση διοικητικών διαδικασιών, Αποκάθαρση, απλούστευση και κωδικοποίηση νομοθεσίας, μέτρηση διοικητικών βαρών και μείωσή τους, εκπόνηση μελετών κανονιστικών επιπτώσεων καθώς και προώθηση της δημόσιας διαβούλευσης ως εργαλείου καλύτερης νομοθέτησης.

 

ι)α) Η συλλογή της νομολογίας των δικαστηρίων, των γνωμοδοτήσεων των εισαγγελικών αρχών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

 

ι)β) Η συλλογή των γνωμοδοτήσεων και αποφάσεων των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των εγκυκλίων διαταγών των Υπουργείων που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

 

ι)γ) Η συγκέντρωση, μελέτη, επεξεργασία και ταξινόμηση της νομοθεσίας που ενδιαφέρει το Λιμενικού Σώματος  - Ελληνικής Ακτοφυλακής και η κωδικοποίησή της.

 

ι)δ) Η μέριμνα έκδοσης συλλογής οργανικών νόμων και κανονισμών του Σώματος.

 

ι)ε) Η φροντίδα έκδοσης, κατά θεματική ενότητα, συλλογής της νομοθεσίας που παρουσιάζει αστυνομικό ενδιαφέρον για την ενημέρωση των Υπηρεσιών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

ι)στ) Η μέριμνα έκδοσης περιοδικού ενημερωτικού δελτίου νομοθεσίας, νομολογίας και γνωμοδοτήσεων.

 

ι)ζ) Η τήρηση του αρχείου Φύλλων Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, η μέριμνα για τη χρήση τράπεζας και ηλεκτρονικών βάσεων νομικών πληροφοριών και η οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης νομικών συγγραμμάτων της Διεύθυνσης.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.