Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Η Διεύθυνση Σχεδιασμού - Επιχειρήσεων είναι αρμόδια για το σχεδιασμό, συντονισμό και παρακολούθηση των επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που διενεργούνται στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας της Ένωσης και των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας, καθώς και των επιχειρήσεων που διεξάγονται σε συνεργασία με Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και άλλους δημόσιους φορείς, εκτός αυτών που αφορούν στην έρευνα και διάσωση στη θάλασσα. Επίσης, είναι αρμόδια για την υποστήριξη του επιτελικού σχεδιασμού, την εφαρμογή, οργάνωση και εκτέλεση του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
2. Η Διεύθυνση Σχεδιασμού - Επιχειρήσεων διαρθρώνεται στα εξής τμήματα:
α) Τμήμα 1ο - Σχεδιασμού Επιχειρήσεων και Ασκήσεων.
β) Τμήμα 2ο - Επιχειρήσεων.
γ) Τμήμα 3ο - Υποστήριξης Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων.
3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού Επιχειρήσεων και Ασκήσεων είναι οι ακόλουθες:
α) Η σχεδίαση ασκήσεων ετοιμότητας και εισήγηση για τη διεξαγωγή τους.
β) Η συνεργασία στο πλαίσιο των ασκήσεων με τους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς φορείς, με σκοπό τη διαπίστωση και διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των επιχειρησιακών σχεδίων και της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού και των μέσων.
γ) Η αξιολόγηση και η αποτίμηση, στο πλαίσιο της άσκησης της επάρκειας και του βαθμού ανταπόκρισης των επιχειρησιακών πόρων, του υφιστάμενου σχεδιασμού, των συστημάτων χειρισμού κρίσιμων περιστατικών, επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων.
δ) Η σχεδίαση επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρήσεων και η εκπόνηση μνημονίων ενεργειών και διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, όπως στρατηγικό, επιχειρησιακό, και τακτικό.
ε) Η επεξεργασία, ανάλυση και αξιοποίηση πληροφοριακού και επιστημονικού υλικού, καθώς και η εκπόνηση των σχετικών μελετών, προτάσεων και εκτιμήσεων για τη βελτίωση του σχεδιασμού και της διενέργειας επιχειρήσεων και ασκήσεων.
4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες:
α) Η παρακολούθηση και ο χειρισμός θεμάτων, που ανάγονται στην εν γένει διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας δραστηριοτήτων, αποστολών και επιχειρήσεων, που διενεργούνται στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας της Ένωσης και των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας, καθώς και των επιχειρήσεων σε συνεργασία με Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και άλλους δημόσιους φορείς ή αποστολών παροχής κοινωνικού έργου, σε όλη την χωρική δικαιοδοσία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
β) Η έκδοση διαταγών επιχειρήσεων - εκτέλεσης αποστολών σε συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες - Διευθύνσεις.
γ) Ο προσδιορισμός των συνολικών εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών αναγκών στον τομέα επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και η μέριμνα για την κάλυψη αυτών σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες - Διευθύνσεις.
δ) Ο συντονισμός δράσης των άμεσα υπαγόμενων στον Κλάδο του παρόντος Κεφαλαίου επιχειρησιακών μέσων και αυτοτελών μονάδων, που εμπλέκονται σε δραστηριότητες, μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (Κέντρο Επιχειρήσεων).
ε) Η μέριμνα για την οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων, καθώς και του Κέντρου Άμεσης Δράσης Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Υποστήριξης Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων είναι οι ακόλουθες:
α) Η μέριμνα για την παροχή επιστημονικής, τεχνικής και γραμματειακής υποστήριξης, καθώς και της τήρησης αρχείου του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων επί επιχειρησιακών θεμάτων.
β) Η τήρηση των επιχειρησιακών σχεδίων ανταπόκρισης των Διευθύνσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής., καθώς και τη συμβουλευτική υποστήριξη όλων των επιπέδων διοίκησης, όπως στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό, κατά τη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών.
γ) Η συνεργασία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες σε εθνικό επίπεδο.
δ) Η παροχή διοικητικής υποστήριξης και υλικοτεχνικού εξοπλισμού στην Τοπική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων τόσο σε επίπεδο Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και σε τοπικό επίπεδο περιφερειακών Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής κάθε φορά που απαιτείται μετακίνησή τους προς εκτέλεση της αποστολής.
ε) Η ανάλυση και η αποτίμηση της διαχείρισης κρίσιμων περιστατικών, καθώς και η διάχυση των σχετικών συμπερασμάτων στις αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς για αξιοποίηση.
στ) Η μέριμνα για την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και εξειδίκευση του προσωπικού επί θεμάτων διαχείρισης κρίσεων μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης.
ζ) Η επεξεργασία, ανάλυση και αξιοποίηση πληροφοριακού και επιστημονικού υλικού, καθώς και η εκπόνηση σχετικών μελετών, προτάσεων και εκτιμήσεων για τα αίτια εκδήλωσης κρίσιμων περιστατικών και τις μεθόδους διαχείρισης και αντιμετώπισής τους.
η) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων για τη συστηματική ανάλυση και καταγραφή γεγονότων ή συμβάντων που δύναται να εξελιχθούν ή να προκαλέσουν κρίσεις και συνεργασία με συναρμόδιες Διευθύνσεις για την εκτίμηση απειλών.