Προεδρικό διάταγμα 67/11 - Άρθρο 34

Άρθρο 34: Υπηρεσία Υγειονομικού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Συνιστάται Υγειονομική Υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως ανεξάρτητη Υπηρεσία υπαγόμενη στον Επιτελάρχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

 

α) Η εισήγηση, πρόβλεψη, οργάνωση ,κατεύθυνση, εποπτεία και έλεγχο σε θέματα υγιεινής, προληπτικής ιατρικής και γενικά της υγειονομικής περίθαλψης και νοσηλείας για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και τα μέλη των οικογενειών τους.

 

β) Η παρακολούθηση των θεμάτων υγειονομικού προσωπικού, όπως κατατάξεις, εκπαίδευση, τοποθετήσεις, για τα οποία συνεργάζεται ανάλογα με τον Κλάδο Διοίκησης, Οργάνωσης και Εκπαίδευσης.

 

γ) Η μέριμνα για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, τα υλικά, τα μέσα και το προσωπικό που απαιτούνται για τη ορθή εφαρμογή των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων.

 

δ) Η παρακολούθηση, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός κάθε νέας εφαρμογής που επιτάσσεται από τους φορείς Υγείας του Κράτους.

 

2. Ως Διευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής τοποθετείται ο αρχαιότερος Αξιωματικός Ιατρός (ΥΙ) που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή. Κατά την απουσία του, αναπληρώνεται από τον αμέσως νεώτερό του στην επετηρίδα Αξιωματικό Ιατρό Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Έχει την ευθύνη διοίκησης, ελέγχου, συντονισμού και διεκπεραίωσης της αποστολής της Υγειονομικής Υπηρεσίας Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, των Τμημάτων της και του προσωπικού της. Εισηγείται στον Επιτελάρχη κάθε αναγκαία μεταβολή για την καλύτερη υλοποίηση της αποστολής της Υπηρεσίας.

 

3. Η Υγειονομική Υπηρεσία Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής διαρθρώνεται στα εξής Τμήματα:

 

α) Τμήμα 1ο - Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

 

β) Τμήμα 2ο - Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης.

 

γ) Τμήμα 3ο - Έλεγχος Υγειονομικών Δαπανών.

 

4. Ως Προϊστάμενος στα Τμήματα των περιπτώσεων α' και β' της παραγράφου 4 τοποθετείται Κατώτερος ή Ανώτερος Αξιωματικός (ΥΙ) Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Διευθυντή Υγειονομικής Υπηρεσίας Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο οποίος μπορεί να υπηρετεί με διπλή τοποθέτηση και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ως Προϊστάμενος στο Τμήμα Ελέγχου Υγειονομικών Δαπανών τοποθετείται Κατώτερος ή Ανώτερος Αξιωματικός Λιμενικού Σώματος (ΓΥ) ή (Ο), κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Προσωπικού.

 

5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η λειτουργία του Ιατρείου του Αρχηγείου και άλλων περιφερειακών ιατρείων ή ιατρικών κλιμακίων που μπορεί να συγκροτούνται κατά τις ανάγκες με απόφαση του Αρχηγού.

 

β) Ο ετήσιος υγειονομικός έλεγχος προσωπικού.

 

γ) Η οργάνωση και λειτουργία Τράπεζας αίματος προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

δ) Η συνταγογραφία και θεώρηση βιβλιάριων υγείας στελεχών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και μελών των οικογενειών τους.

 

ε) Η παροχή της επιβεβλημένης υγειονομικής κάλυψης σε ασκήσεις ή επιχειρήσεις ή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

 

στ) Η έγκριση αναρρωτικών αδειών προσωπικού μέχρι πέντε (05) ημέρες κατόπιν εξέτασης στο ιατρείο του Αρχηγείου.

 

ζ) Η μέριμνα για την επάρκεια και καλή λειτουργία των υγειονομικών μέσων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ιδίως σε ασθενοφόρα, ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα, εμβόλια και άλλα αναλώσιμα.

 

η) Η συγκρότηση των Υγειονομικών Επιτρόπων κατάταξης στελεχών και χορήγησης αδειών οπλοφορίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και την Διεύθυνση Προσωπικού.

 

θ) Η υγειονομική επιθεώρηση προσωπικού, χώρων και καταστημάτων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

ι) Η ενημέρωση του προσωπικού και λήψη μέτρων σε περιπτώσεις πανδημίας πολέμου και χρήσεως χημικών.

 

ι)α) Ο έλεγχος φυσικής κατάστασης του προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ιδιαιτέρως εκείνου που καταδύεται, ίπταται ή αποτελεί πλήρωμα σκάφους και έρχεται σε επαφή με άτομα ή ζώα αγνώστου προελεύσεως και υγειονομικής κατάστασης.

 

ι)β) Η παρακολούθηση και εισήγηση σχετικά με τα φυσικά, διανοητικά και ψυχικά χαρακτηριστικά και τις ικανότητες ανθρώπινης αντοχής σε καταστάσεις κινδύνου και επείγουσας ανάγκης, όπως ακραία φυσικά φαινόμενα, συμπλοκές, και καταστολή βίας.

 

ι)γ) Η γνωμάτευση, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, για την ορθή χρήση ατομικών και υπηρεσιακών όπλων.

 

ι)δ) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων σε θέματα ναυτικής ιατρικής και οδοντιατρικής και συμμετοχή σε συναφείς επιτροπές και ομάδες.

 

6. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης είναι οι ακόλουθες:

 

α) Η παρακολούθηση της υγείας στελεχών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής νοσηλευομένων σε Ναυτικά Νοσοκομεία ή αλλά στρατιωτικά, κρατικά ή ιδιωτικά νοσοκομεία.

 

β) Η παραπομπή στην Ανώτατη Ναυτική Υγειονομική Επιτροπή για έγκριση αναρρωτικών αδειών η κρίση σωματικής ικανότητας στελεχών Λιμενικού Σώματος που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία.

 

γ) Η εισήγηση και παρακολούθηση σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του Υγειονομικού προσωπικού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και η πρόταση αναφορικά με τις νέες κατατάξεις υγειονομικού ή άλλου προσωπικού αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών.

 

δ) Η διατήρηση και η ενημέρωση των επιστημονικών φακέλων του υγειονομικού προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

ε) Η συνεργασία με τη ΔΥΓ/Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ΔΥΓ/Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και τις Διευθύνσεις των ΝΙΝ για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας στα στελέχη Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη βέλτιστη αξιοποίηση του διατιθεμένου στα ΝΙΝ υγειονομικού προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

 

στ) Η μέριμνα για θέματα αδειών του προσωπικού της ΔΥΓ/ΛΣ και ο συγχρονισμένος προγραμματισμός των αδειών του υγειονομικού προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετεί στα ΝΙΝ.

 

ζ) Ο χειρισμός των θεμάτων που προκύπτουν από τα πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία του εσωτερικού και εξωτερικού στα οποία, βάσει των ισχυουσών διατάξεων, νοσηλεύεται προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. και μέλη των οικογενειών τους.

 

η) Η επίβλεψη και μέριμνα για στελέχωση, σε συνεργασίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, των Υγειονομικών Επιτροπών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

θ) Η συντήρηση και εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού υλικού των υγειονομικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τις καθ' ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις.

 

7. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ελέγχου Υγειονομικών Δαπανών είναι οι ακόλουθες:

 

α) Ο έλεγχος και η έγκριση δαπανών ιατροφαρμακευτικής, νοσοκομειακής και οδοντιατρικής περίθαλψης στελεχών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και η μελέτη και εισήγηση για κάθε μελλοντική υγειονομική δαπάνη, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

 

β) Η έκδοση βιβλιαρίων υγείας στελεχών Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και των μελών των οικογενειών τους.

 

γ) Η μέριμνα και συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το ΜΤΝ για την οικονομική επάρκεια των ΝΙΝ.

 

δ) Η έγκριση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών υγείας στα στελέχη Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και τα μέλη των οικογενειών τους με ιδιωτικούς φορείς κατά τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

 

ε) Ο έλεγχος των δικαιολογητικών που αφορούν σε φάρμακα, παρακλινικές εξετάσεις, ειδικές θεραπείες, χειρουργικές επεμβάσεις και πάσης άλλης φύσεως ιατρικές πράξεις που εγκρίνονται υπέρ του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και των μελών των οικογενειών τους και προβλέπονται από νομοθεσία συναρμόδιων Υπουργείων.

 

στ) Η προμήθεια με φάρμακα και λοιπό υγειονομικό υλικό των ιατρείων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής., των ασθενοφόρων και των λοιπών κινητών και ακίνητων μονάδων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

ζ) Η μέριμνα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για τη δημιουργία των απαιτούμενων φαρμακείων του Λιμενικού Σώματος  - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

η) Η μέριμνα για την προμήθεια πάσης φύσεως εξοπλισμού που απαιτείται για την άρτια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

θ) Η μέριμνα και εισήγηση για τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παροχή υγειονομικής βοήθειας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως σε περίπτωση πολέμου, επικίνδυνων φυσικών και καιρικών φαινομένων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.