Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Η Διεύθυνση Ειδικών Μονάδων είναι αρμόδια για τον έλεγχο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και για την εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων που αφορούν στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, οργάνωση και λειτουργία αυτών.
2. Η Διεύθυνση Ειδικών Μονάδων διαρθρώνεται στα εξής Τμήματα:
α) Τμήμα 1ο - Υποβρυχίων Αποστολών.
β) Τμήμα 2ο - Ειδικών Αποστολών.
3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Υποβρυχίων Αποστολών κατανέμονται μεταξύ των ακόλουθων Γραφείων ως εξής:
α) Γραφείο Μελετών και Προγραμματισμού.
α)α) Η παρακολούθηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο θεμάτων σχετικά με τον εξοπλισμό της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, καθώς και η συγκέντρωση των απαραίτητων τεχνικών στοιχείων για την εκπόνηση μελετών τεχνικών απαιτήσεων του εξοπλισμού τους.
β)β) Ο σχεδιασμός και η εισήγηση προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις - Υπηρεσίες επί θεμάτων στελέχωσης της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών.
γ)γ) Η εκπόνηση και η προώθηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών και των επιχειρησιακών της μέσων.
δ)δ) Η επεξεργασία, επικαιροποίηση και προώθηση για την έκδοση και την κύρωση των Κανονισμών που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών.
ε)ε) Η παροχή οδηγιών στη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών μετά την εκπόνηση μελετών εκτίμησης απειλών σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις -Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
στ)στ) Η αξιοποίηση των διατιθέμενων πιστώσεων για την προμήθεια μέσων και εξοπλισμού της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, καθώς και η παρακολούθηση υλοποίησης της προμήθειάς τους.
β) Γραφείο Εκπαίδευσης.
α)α) Ο προσδιορισμός των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού της Μονάδας για την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων.
β)β) H προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μπορούν να παρασχεθούν από τη Μονάδα σε άλλες Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, στις Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, καθώς και σε υπηρεσίες τρίτων χωρών.
γ)γ) Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και εκτέλεση ασκήσεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις - Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίες αφορούν στα περιστατικά που ενδεχομένως κληθούν να αντιμετωπίσουν.
δ)δ) Η αποτίμηση των διεξαχθεισών ασκήσεων και η εκπόνηση προτάσεων με σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών.
ε)ε) Η συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης.
στ)στ) Ο έλεγχος της επιχειρησιακής ετοιμότητας με τη διεξαγωγή τακτικών και έκτακτων επιθεωρήσεων - αξιολογήσεων.
γ) Γραφείο Προσωπικού - Επιχειρήσεων.
α)α) Η επιχειρησιακή εποπτεία της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών σε επιτελικό επίπεδο.
β)β) Η διάθεση προς τις Κεντρικές ή τις Περιφερειακές Αρχές και Υπηρεσίες, προσωπικού και μέσων της Μονάδας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.
γ)γ) Η παρακολούθηση της τήρησης του Κανονισμού Λειτουργίας της Μονάδας.
δ)δ) Η έκδοση επιχειρησιακών διαταγών.
ε)ε) Η παρακολούθηση της υγειονομικής κατάστασης του προσωπικού σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Υγειονομικού.
4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ειδικών Αποστολών κατανέμονται μεταξύ των ακόλουθων γραφείων ως εξής:
α) Γραφείο Μελετών και Προγραμματισμού.
α)α) Η παρακολούθηση και η συγκέντρωση των απαραίτητων τεχνικών στοιχείων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την εκπόνηση τεχνικών απαιτήσεων του εξοπλισμού τους.
β)β) Η εκπόνηση και προώθηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των Κλιμακίων και των επιχειρησιακών τους μέσων.
γ)γ) Η επεξεργασία, επικαιροποίηση και προώθηση για έκδοση και κύρωση του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών.
δ)δ) Η αποτίμηση των διεξαχθεισών ασκήσεων και επιχειρήσεων για τη βελτίωση των σχεδίων - σεναρίων με σκοπό την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών.
ε)ε) Η αξιοποίηση των διατιθέμενων πιστώσεων για την προμήθεια μέσων και εξοπλισμό των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών, καθώς και η παρακολούθηση υλοποίησης της προμήθειάς τους.
β) Γραφείο Εκπαίδευσης.
α)α) Ο προσδιορισμός των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού των Κλιμακίων, για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων στην ετοιμότητα και στην εκτέλεση των επιχειρήσεων.
β)β) Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η παρακολούθηση της εκτέλεσης εξειδικευμένων εκπαιδευτικών ασκήσεων και η συνεργασία με αρμόδιες Διευθύνσεις - Υπηρεσίες Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων Εκπαίδευσης.
γ)γ) Ο έλεγχος, η έγκριση και η παρακολούθηση υλοποίησης των ετήσιων προγραμμάτων συντήρησης, εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης.
δ)δ) Ο έλεγχος της επιχειρησιακής ετοιμότητας με τη διεξαγωγή τακτικών και έκτακτων επιθεωρήσεων - αξιολογήσεων.
γ) Γραφείο Προσωπικού - Επιχειρήσεων.
α)α) Η επιχειρησιακή εποπτεία των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών σε επιτελικό επίπεδο.
β)β) Ο σχεδιασμός και η εισήγηση προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις για θέματα στελέχωσης των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών.
γ)γ) Η παρακολούθηση της τήρησης του Κανονισμού Λειτουργίας των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών.
δ)δ) Η εισήγηση για την αναγκαιότητα σύστασης ή κατάργησης Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών στις Λιμενικές αρχές και η προώθηση των σχετικών Υπουργικών αποφάσεων.
ε)ε) Η διάθεση προς τις Κεντρικές, Περιφερειακές Αρχές και Υπηρεσίες του αναγκαίου προσωπικού και μέσων των Κλιμακίων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.
στ)στ) Η έκδοση επιχειρησιακών διαταγών.
ζ)ζ) Η παρακολούθηση της υγειονομικής κατάστασης του προσωπικού σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Υγειονομικού.