Προεδρικό διάταγμα 6/10/11b - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Κατά την επισκευή των υφισταμένων κτισμάτων ή την ανέγερση νέων, εφαρμόζονται οι παρακάτω ειδικοί όροι επιμέρους μορφολογικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων:

 

1. α. Η ογκοπλαστική διαμόρφωση των κτιρίων, η διάταξη τους μέσα στο οικόπεδο και τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά επιβάλλεται να προσαρμόζονται στα παραδοσιακά πρότυπα της τοπικής αρχιτεκτονικής (σύνθεση, κλίμακα, αναλογίες όγκων κ.λ.π.).

 

β. Οι όγκοι των κτιρίων επιβάλλεται να είναι λιτοί, καθαροί, συμπαγείς, με ορθογωνική ή τετραγωνική κάτοψη, χωρίς σπασίματα. Ακόμα και όταν είναι σε επαφή με τα βοηθητικά, τα κύρια κτίσματα κατοικίας επιβάλλεται να είναι πάντα αυτοτελή, ή καθαροί όγκοι ορθογωνίων παραλληλεπιπέδων ή κύβων, που απλώς εφάπτονται.

 

γ. Η σύνθεση τους επιβάλλεται να δημιουργεί διάφορα επίπεδα από μονώροφα και διώροφα τμήματα κτιρίων με κέντρο σύνθεσης την αυλή ή τις αυλές με υπεροχή του ισόγειου τμήματος με την κατασκευή υπόστεγων χώρων, κατά τα παραδοσιακά πρότυπα της λαϊκής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη.

 

δ. Σε περίπτωση κατασκευής κτιρίου με μήκος πρόσοψης μεγαλύτερο των 8,50 m, αυτή επιβάλλεται να διασπάται (μορφολογικά) τουλάχιστον κατά 1,0 m, σε επιμέρους προσόψεις αυτοτελών κτιριακών όγκων που να εκφράζουν τον κάναβο, τις αναλογίες και την αρχιτεκτονική ποικιλία των παραδοσιακών προτύπων.

 

2. Στους δρόμους του οικισμού, όπου το ανάπτυγμα των κτιρίων είναι συνεχές, τότε η όψη του νέου κτιρίου επιβάλλεται να ακολουθεί το ίδιο συνεχές σύστημα συμπληρώνοντας το μέτωπο των διπλανών υφιστάμενων οικοδομών.

 

3. α. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε 2, με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών τα 7,50 m, μετρούμενο σε κάθε σημείο του περιγράμματος της οικοδομής από τη στάθμη του φυσικού εδάφους.

 

β. Σε περίπτωση κλίσης του εδάφους, μεγαλύτερης του 45% ισχύουν τα ακόλουθα:

 

β.α. Σε οικόπεδα που βρίσκονται στην κατωφέρεια (κατάντη) της οδού, η προβολή του κτιρίου πάνω από τη στάθμη της οδού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 4,50 m.

 

β.β. Σε οικόπεδα που βρίσκονται στην ανωφέρεια (ανάντη) της οδού, η προβολή του κτιρίου πάνω από τη στάθμη της οδού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 7,50 m.

 

γ. Απαγορεύεται κάθε εκσκαφή ή επιχωμάτωση, πέραν των απαραίτητων για την κατασκευή του κτιρίου.

 

δ. Το μέγιστο ύψος ισογείου τμήματος κτιρίου, του οποίου ο όγκος αποτελείται από ισόγειο και διώροφο τμήμα, είναι 4,5 m και λειτουργεί ως βεράντα του διώροφου τμήματος. Πάνω από το ύψος αυτό επιτρέπεται μόνο η κατασκευή συμπαγούς στηθαίου, ύψους 1,00 m στο περίγραμμα του κτίσματος.

 

ε. Εφόσον το κτίσμα είναι ισόγειο αυτοτελές κατασκευάζεται υποχρεωτικά στέγη και επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτού παταριού ξηρής δόμησης συνολικής επιφάνειας έως το 20% της κάτοψης του κτίσματος και η οποία δεν προσμετρείται στη συνολική δομήσιμη επιφάνεια.

 

4. α. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της οικοδομής, επιτρέπεται η κατασκευή κεραμοσκεπούς μονοκλινούς ή δίκλινους στέγης χωρίς ανοίγματα (μέγιστου ύψους 1,50 m) και καπνοδόχου.

 

β. Η κάλυψη του δεύτερου ορόφου των κτιρίων επιβάλλεται να γίνεται υποχρεωτικά με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση κτιρίων μικρού όγκου (κάτοψη μέγιστων εξωτερικών διαστάσεων 4.00 m x 5.00 m) στέγαση του δευτέρου ορόφου μπορεί να γίνεται και με μονόρριχτη στέγη που θα έχει κλίση προς την πλευρά με το μεγαλύτερο μήκος της. Η επικάλυψη της στέγης επιβάλλεται να γίνεται με βυζαντινά ή ρωμαϊκά κεραμίδια και η κλίση της δεν υπερβαίνει το 30%. Στη στέγη του κτιρίου δεν επιτρέπεται η δημιουργία ανοιγμάτων. Τμήματα του ίδιου κτιριακού όγκου δεν επιτρέπεται να είναι στεγασμένα με διαφορετικές στέγες. Η στέγη (μονόρριχτη ή δίρριχτη) δεν πρέπει να προεξέχει του κτιρίου. Οι κάθετες πλευρές της ενσωματώνονται στο περίγραμμα της κάτοψης του κτιρίου, χωρίς προεξοχές. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν προστεγάσματα στις όψεις.

 

5. Οι όψεις των κτιρίων επιβάλλεται να προσαρμόζονται στα τοπικά, ιστορικά επικρατούντα, πρότυπα της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των κτισμάτων του οικισμού και το λαϊκό χαρακτήρα του.

 

Ειδικότερα:

 

α. Οι τοιχοποιίες των κτιρίων επιβάλλεται να κατασκευάζονται υποχρεωτικά από εμφανή λιθοδομή με πέτρα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στον οικισμό.

 

β. Απαγορεύεται η οποιουδήποτε είδους επένδυση στην επιφάνεια των όψεων, καθώς και το αρτιφισιέλ, το ρελιέφ, το πεταχτό, το απλό επίχρισμα, ασβέστωμα κ.λ.π.

 

γ. Στις ακμές των όψεων των κτιρίων επιβάλλεται να τοποθετούνται γωνιόλιθοι.

 

δ. Για κτίρια για τα οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται η εφαρμογή επιχρισμάτων, με παραδοσιακό τρόπο (πατητό επίχρισμα χωρίς οδηγό). Για το χρωματισμό του κύριου σώματος των εν λόγω κτιρίων επιβάλλεται να χρησιμοποιείται το μπεζ, το κεραμιδί - rosso di Verona, αποχρώσεις του καφέ, της ώχρας. Η σχετική χρωματολογική μελέτη επιβάλλεται να συνοδεύεται από χρωματολόγιο επιλογής του μελετητή.

 

6. α. Τα εξωτερικά ανοίγματα των κτιρίων (όπως παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες ορθογωνικοί ή κυκλικοί), επιβάλλεται να ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού ως προς τη θέση τους στην όψη, τις αναλογίες και τις διαστάσεις τους (αναλογία πλάτους / ύψος ορθογωνικών ανοιγμάτων: 1/2 και πλάτος από 1 έως 1,20 m). Ειδικώς μικρά ανοίγματα (διαστάσεων 0,70 x 0,70 m) και πόρτες επαγγελματικών χώρων, (μαγαζιά κ.λ.π.) επιτρέπεται να διαμορφώνονται με πλάτος έως 2,50 m.

 

β. Τα ανοίγματα των όψεων επιβάλλεται, να είναι λιτά, να διατάσσονται αξονικά - συμμετρικά, κατά τα τοπικά πρότυπα. Η απόσταση των ανοιγμάτων από τις ακμές του κτιρίου δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 0.70 m.

 

γ. Όλα τα ανοίγματα των όψεων, επιβάλλεται να περιβάλλονται από διακοσμητικά πλαίσια (μαντώματα), απλής μορφής, τα οποία εξέχουν έως 2 cm από την επιφάνεια του τοίχου και έχουν πλάτος 10 - 15 cm. Τα πλαίσια αυτά επιβάλλεται να κατασκευάζονται είτε από λαξευμένη τοπική πέτρα είτε από μπετόν χρωματισμένο και επεξεργασμένο (κτυπητό), ώστε να δίνει την εντύπωση φυσικής πέτρας.

 

δ. Πάνω από τα ανοίγματα και σε απόσταση 30 cm από το ανώφλι επιτρέπεται να κατασκευαστεί λίθινο γείσο, κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, απλής διατομής για την προστασία των κουφωμάτων από τα νερά της βροχής. Το γείσο επιτρέπεται να προεξέχει έως 20 cm από την εξωτερική επιφάνεια των τοίχων και να έχει πάχος έως 5 cm.

 

ε. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται μία σειρά ανοιγμάτων ανά όροφο. Δεύτερη σειρά ανοιγμάτων στον δεύτερο όροφο επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τη χρήση φεγγιτών, με αναλογίες μικρότερες των υφισταμένων τους παραθύρων και ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

7. Τα κουφώματα επιβάλλεται να είναι ξύλινα με εσωτερικά τζαμιλίκια και εξωτερικά σκούρα (παντζούρια) ανάλογης μορφής με τους επικρατέστερους τύπους του οικισμού (ταμπλαδωτά ή καρφωτά), αποκλειομένων των γαλλικών, των γερμανικών, των συρόμενων και των ρολών. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται, η χρησιμοποίηση κουφωμάτων αλουμινίου, χρωματισμένων, με διατομές ορθογωνικές, ανάλογης τυπολογίας των ξύλινων κουφωμάτων. Για το χρωματισμό των κουφωμάτων επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται το σκούρο πράσινο (κυπαρίσσι), το γκρι, η σκούρα ώχρα, το μουσταρδί, το καφέ, το βυσσινί - rosso di Verona, ανάλογα με τη χρωματική οργάνωση της όψης. Αποκλείεται το λευκό και το ασημί καθώς και το φυσικό χρώμα του ξύλου. Η σχετική χρωματολογική μελέτη πρέπει να συνοδεύεται από χρωματολόγιο επιλογής του μελετητή.

 

8. Απαγορεύεται η κατασκευή ημιυπαίθριων χώρων σε όροφο.

 

9. Απαγορεύεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών (μπαλκόνια) καθώς και μαρκιζών.

 

10. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή εξωτερικής κλίμακας ανόδου στον όροφο στην πρόσοψη του κτιρίου. Όπου απαιτείται κατασκευή της, αυτή επιβάλλεται να κατασκευάζεται με μέγιστο καθαρό πλάτος 0,80 m, να αναπτύσσεται παράλληλα με την αντίστοιχη όψη του κτιρίου, να είναι ευθύγραμμη χωρίς ενδιάμεσο πλατύσκαλο, και χωρίς να συνεχίζει στο υπόγειο του κτιρίου. Το στηθαίο της ανοικτής σκάλας επιβάλλεται να είναι συμπαγές, να κατασκευάζεται από το ίδιο υλικό και εναρμονίζεται με τις όψεις του κτιρίου. Ο χώρος που προκύπτει κάτω από την κλίμακα, επιβάλλεται να χτίζεται με συμπαγή τοίχο ή τοξωτή καμάρα κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

11. Οι περιτοιχίσεις των οικοπέδων που βρίσκονται, στο σύνολο τους ή τμήμα τους, εντός των ορίων του οικισμού καθώς και των γηπέδων που βρίσκονται εκτός οικισμού και που έχουν πρόσωπο σε οριακές οδούς, κατά μήκος της πλευράς του προσώπου τους επιβάλλεται να κατασκευάζονται από λιθοδομή αρμολογημένη ή μη. Απαγορεύεται η οποιουδήποτε είδους επένδυση φυσικός ή τεχνητός λίθος, πλακάκια, κ.λ.π. καθώς και από τα επιχρίσματα το αρτιφισιέλ, το ρελιέφ, το πεταχτό κ.λ.π. Η μορφή και το ύψος των περιτοιχίσεων επιβάλλεται να ακολουθεί τα ιστορικά επικρατούντα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής, (ύψος 1,80 έως 2.50 m και απόληξη τριγωνικής, επίπεδης ή ελαφρώς καμπυλούμενης διατομής). Απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στην απόληξη των περιτοιχίσεων.

 

12. Οι καπνοδόχοι επιβάλλεται να κατασκευάζονται με βάση τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του οικισμού. Απαγορεύεται η μεταλλική ή η νέου τύπου κατασκευή.

 

13. Οι ηλιακοί συλλέκτες (νέοι ή υφιστάμενοι) και ο θερμοσίφωνας επιβάλλεται να τοποθετούνται σε σημείο μη ορατό από τους, κοινόχρηστους χώρους του οικισμού. Η θέση τους πρέπει να προσδιορίζεται στην αρχιτεκτονική - μελέτη (κατόψεις - όψεις).

 

14. Τα κλιματιστικά μηχανήματα επιβάλλεται να τοποθετούνται σε θέση μη ορατή από τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού και όχι στην κύρια όψη τού κτιρίου. Η θέση τους επιβάλλεται να προσδιορίζεται στην αρχιτεκτονική μελέτη (κατόψεις - όψεις).

 

15. Οι υδρορροές επιβάλλεται να έχουν μορφή και θέση ενταγμένη στην αρχιτεκτονική σύνθεση κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μη διαταράσσουν την οργάνωση της όψης του κτιρίου. Πρέπει να τοποθετούνται σε επαφή με την εξωτερική τοιχοποιία σε οριζόντια ή κατακόρυφη διαδρομή, κάτω από τη στέγη και στα σημεία της μεσοτοιχίας και να εκβάλουν στο αντίστοιχο σημείο του λιθόστρωτου. Στην περίπτωση που υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης οι υδρορροές πρέπει να εκβάλουν υπόγεια, στο αντίστοιχο σημείο του λιθόστρωτου.

 

16. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή κτισμάτων σε υποστυλώματα (pilotis) καθώς και η κατασκευή λυόμενων ή προκατασκευασμένων κτιρίων.

 

17. Οι περιορισμοί των διατάξεων των παραγράφων 8, 13, 14, 15, 16 του παρόντος άρθρου, ισχύουν και για υφιστάμενες οικοδομές και κατασκευές, που τυχόν βλάπτουν υπέρμετρα τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του οικισμού και στις οποίες επιβάλλεται η συμμόρφωση μέσα σε διάστημα 1 έτους από τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος, ύστερα από γνωμοδότηση των αρμόδιων Υπηρεσιών.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.