Προεδρικό διάταγμα 73/06 - Άρθρο 20

Άρθρο 20: Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας είναι αρμόδια για τη μελέτη, την υποβολή εισηγήσεων, την παρακολούθηση υλοποίησης των σχετικών αποφάσεων και, γενικότερα, τον επιτελικό χειρισμό των θεμάτων που άπτονται της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας της χώρας, καθώς και των αναγκαίων ενεργειών για την εφαρμογή της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων.

 

2. Στην Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας λειτουργούν τα ακόλουθα τμήματα τα οποία δεν αποτελούν αυτοτελείς οργανικές μονάδες:

 

α) Τμήμα Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Στρατηγικών Μελετών, στο οποίο λειτουργούν τα γραφεία Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Στρατηγικών Μελετών τα οποία δεν αποτελούν αυτοτελείς οργανικές μονάδες. Το τμήμα αυτό:

 

α)α) Παρακολουθεί τα θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση, την έγκριση και την υλοποίηση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας της χώρας, καθώς και της απ' αυτήν απορρέουσας εθνικής στρατηγικής Άμυνας και Ασφάλειας. Προβαίνει στις αναγκαίες εκτιμήσεις και αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών στρατηγικών μελετών, σε συνεργασία, όπου απαιτείται, και με λοιπούς αρμόδιους φορείς και ιδρύματα μελετών.

 

β)β) Προετοιμάζει κατάλληλα και εισηγείται αρμοδίως το σχέδιο της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, το οποίο, μετά την αποδοχή του από το Συμβούλιο Άμυνας, υποβάλλει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας για έγκριση. Ενεργεί περαιτέρω για την υλοποίηση - εφαρμογή από τους αρμόδιους φορείς των καθοριζομένων από την Πολιτικής Εθνικής Άμυνας αρχών, αντικειμενικών σκοπών και στόχων.

 

γ)γ) Συντάσσει την ετήσια έκθεση για ενημέρωση της Βουλής σχετικά με τις δραστηριότητες και τους στόχους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

β) Τμήμα Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού, στο οποίο λειτουργούν τα γραφεία Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού τα οποία δεν αποτελούν αυτοτελείς οργανικές μονάδες. Το τμήμα αυτό:

 

α)α) Χειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό και προγραμματισμό, συμπεριλαμβανομένου και του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης , με βάση την εγκεκριμένη Πολιτική Εθνική Άμυνας και τις επιχειρησιακές προτεραιότητες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων. Μεριμνά για τη σύνταξη του Δεκαπενταετούς Σχεδίου Εξοπλιστικών Στόχων, του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης και του Πενταετούς Προγράμματος Δραστηριοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με τη ΔΟΙ της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης.

 

β)β) Παρακολουθεί, μελετά και χειρίζεται στα πλαίσια του Συμβουλίου του Βορείου Ατλαντικού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών διεθνών οργανισμών, τα σχετικά με τον αμυντικό σχεδιασμό θέματα.

 

γ)γ) Ευθύνεται για την έκδοση εντύπου στο οποίο περιγράφεται το έργο και η γενικότερη πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Λευκή Βίβλος).

 

γ) Τμήμα Διεθνούς Δικαίου - Στρατιωτικών Συμφωνιών, στο οποίο λειτουργούν τα γραφεία Διεθνούς Δικαίου και Στρατιωτικών Συμφωνιών τα οποία δεν αποτελούν αυτοτελείς οργανικές μονάδες. Το τμήμα αυτό:

 

α)α) Παρακολουθεί, μελετά και εισηγείται θέματα διεθνούς δικαίου, που αφορούν ή επηρεάζουν την Πολιτική Εθνικής Άμυνας και τις πολυμερείς ή διμερείς αμυντικές σχέσεις της χώρας. Διατηρεί συνεχή επαφή με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, για συντονισμό και συνεργασία.

 

β)β) Χειρίζεται θέματα πολιτικής για τον έλεγχο εξοπλισμών και διεθνούς δικαίου, που αφορούν σε συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς ή στα πλαίσια διμερών σχέσεων.

 

γ)γ) Τηρεί αρχείο διεθνών συμβάσεων και άλλων κειμένων που διέπουν το εθνικό έδαφος, τα χωρικά ύδατα, τον εθνικό εναέριο χώρο, ως και τα συναφή με αυτά θέματα. Επίσης, τηρεί ιδιαίτερο αρχείο με διεθνείς συμφωνίες - συνθήκες, που αφορούν στα Βαλκάνια ή τρίτες χώρες και έχουν επίπτωση στην εθνική άμυνα της χώρας.

 

δ)δ) Είναι υπεύθυνο για τη νομική επεξεργασία των κειμένων συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας που υπογράφει η Ελλάδα με τρίτες χώρες. Είναι επίσης, υπεύθυνο για την προώθηση και υπογραφή όλων των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων, κοινών υπουργικών αποφάσεων ή σχεδίων νόμων, που αφορούν στην κύρωση συμφωνιών που υπογράφουν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών ή άλλοι συναρμόδιοι Υπουργοί, καθώς και για την εφαρμογή τους από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.