Προεδρικό διάταγμα 96/17 - Άρθρο 15

Άρθρο 15: Διεύθυνση Αντεγκληματικής Πολιτικής


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση έχει ως στόχο την επιχειρησιακή εξειδίκευση της Αντεγκληματικής Πολιτικής στους τομείς Πρόληψης, Σωφρονιστικής Μεταχείρισης και Μετασωφρονιστικής Μέριμνας, την εφαρμογή, σε συνεργασία με συναφείς φορείς που συμμετέχουν σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, δράσεων που στοχεύουν στη μείωση του φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας και της ενήλικης εγκληματικότητας, με στόχο τη βέλτιστη κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των αποφυλακισμένων. Περαιτέρω, μεριμνά για την αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, προγραμμάτων και δράσεων Αντεγκληματικής Πολιτικής, καθώς και για την ανατροφοδότηση των νέων σχεδιαζόμενων πολιτικών με τα ευρήματα των αξιολογήσεων.

 

2. Η Διεύθυνση συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:

 

α) Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αντεγκληματικής Πολιτικής.

 

β) Τμήμα Πρόληψης Παραβατικότητας και Μετασωφρονιστικής Μέριμνας.

 

γ) Τμήμα Οργάνωσης Εργασίας και Εκπαίδευσης Κρατουμένων.

 

3. Οι αρμοδιότητες των Τμημάτων της Διεύθυνσης Αντεγκληματικής Πολιτικής περιγράφονται ως ακολούθως:

 

α) Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αντεγκληματικής Πολιτικής:

 

α)α) Η εκπόνηση και η υλοποίηση δράσεων για την εφαρμογή του στρατηγικού προγραμματισμού της Αντεγκληματικής Πολιτικής στους τομείς Πρόληψης, Σωφρονιστικής Μεταχείρισης και Μετασωφρονιστικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

β)β) Ο σχεδιασμός και η υποβολή προτάσεων σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, που άπτονται της εφαρμοζόμενης Αντεγκληματικής Πολιτικής.

 

γ)γ) Η συνεργασία και η δικτύωση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με οργανισμούς και υπηρεσίες, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα, κοινωνικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς, καθώς επίσης με μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θυματοποίησης, της εγκληματικότητας και της μετασωφρονιστικής μέριμνας, με σκοπό την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας στους ανωτέρω τομείς.

 

δ)δ) Η αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, προγραμμάτων και δράσεων Αντεγκληματικής Πολιτικής, καθώς και η ανατροφοδότηση των νέων σχεδιαζόμενων πολιτικών με τα ευρήματα των αξιολογήσεων.

 

ε)ε) Η συλλογή, στατιστική επεξεργασία και αξιοποίηση στοιχείων ανηλίκων και ενηλίκων κρατουμένων, αποφυλακισμένων και των ανήλικων παραβατών που απασχολούν τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, τις Ε.Π.Α. και την ΕΠΑΝΟΔΟ.

 

στ)στ) Ο συντονισμός των επιμέρους αρμοδιοτήτων των οργανικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής σχετικά με την ενημέρωση, πραγματοποίηση αλλαγών και βελτίωση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος των Καταστημάτων Κράτησης.

 

ζ)ζ) Η μέριμνα για την εξασφάλιση συμβατότητας των στατιστικών στοιχείων με τα εθνικά και ενωσιακά πρότυπα και κανόνες.

 

η)η) Η συγκρότηση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), του οποίου η διοικητική υποστήριξη γίνεται από υπάλληλο της Γενικής Διεύθυνσης Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής, που ορίζεται ως Γραμματέας του Συμβουλίου.

 

θ)θ) Η υποβολή θεμάτων, που απευθύνονται προς συζήτηση στα γνωμοδοτικά όργανα ΚΕΣΦ και ΚΕΣΑΘΕΑ για ζητήματα που αφορούν το τρίπτυχο της Πρόληψης Σωφρονιστικής Μεταχείρισης - Μετασωφρονιστικής Μέριμνας.

 

ι)ι) Η αλληλογραφία με Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς που σχετίζονται με ζητήματα της εφαρμοζόμενης αντεγκληματικής πολιτικής και η εκπροσώπηση σε αυτούς.

 

β) Τμήμα Πρόληψης Παραβατικότητας και Μετασωφρονιστικής Μέριμνας:

 

α)α) Η έγκριση και η παρακολούθηση της υλοποίησης δράσεων πρόληψης της εγκληματικότητας-παραβατικότητας που εφαρμόζονται από τους εποπτευόμενους φορείς με σκοπό τη δημιουργική ένταξη του παραβατικού ή του εν γένει ευρισκομένου σε ηθικό κίνδυνο ατόμου, στην κοινωνία των πολιτών.

 

β)β) Η διαχείριση και εποπτεία αιτημάτων για θέση ανηλίκων υπό διοικητική επιμέλεια μετά την αποστολή των σχετικών εκθέσεων κοινωνικής έρευνας από τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και η χορήγηση των αποφάσεων για θέση ανηλίκων υπό διοικητική επιμέλεια ή άρση της επιμέλειας.

 

γ)γ) Η επιμέλεια οργάνωσης και λειτουργίας των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, η παρακολούθηση της συνεργασίας τους με άλλους φορείς και η αξιολόγηση του έργου τους με την επεξεργασία των ετήσιων εκθέσεων επιθεώρησης ή των επιτόπιων επιθεωρήσεων. Ο εντοπισμός λειτουργικών αναγκών και η παρακολούθηση εφαρμογής των αναμορφωτικών μέτρων.

 

δ)δ) Η άσκηση εποπτείας των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, η διενέργεια επιτόπιων επιθεωρήσεων και η αξιολόγηση του έργου τους.

 

ε)ε) Η συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων.

 

στ)στ) Η συγκέντρωση διεθνών καλών πρακτικών και μελετών σε ζητήματα, που αφορούν το τρίπτυχο Πρόληψη-Σωφρονιστική Μεταχείριση - Μετασωφρονιστική Μέριμνα.

 

ζ)ζ) Η συγκέντρωση και επεξεργασία, σε συνεργασία με άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο, καταγγελιών για κακοποίηση, εγκατάλειψη και θυματοποίηση ανηλίκων.

 

η)η) Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η παρακολούθηση της εφαρμογής νέων θεραπευτικών, αναμορφωτικών ή εναλλακτικών της ποινής μέτρων, σε συνεργασία με τις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων και τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής.

 

θ)θ) Η οργάνωση του εθελοντισμού και η υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με σκοπό την παροχή υποστήριξης του οικογενειακού περιβάλλοντος ατόμων που βρίσκονται σε ηθικό κίνδυνο ή εκτίουν στερητικές της ελευθερίας ποινές.

 

ι)ι) Η διαμόρφωση και ο συντονισμός μηχανισμών ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

 

ι)α)ι)α) Η άσκηση εποπτείας στην Επάνοδο (ΝΠΙΔ) και η συνεργασία, στο πλαίσιο εφαρμογής από την Επάνοδο, των σχεδιαζόμενων και εγκριθέντων από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πολιτικών μετασωφρονιστικής μέριμνας.

 

ι)β)ι)β) Η ρύθμιση ζητημάτων παροχής κοινωφελούς εργασίας.

 

ι)γ)ι)γ) Ο συντονισμός, η επίβλεψη και η παροχή υποστήριξης για τη συγκρότηση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ανήλικοι παραβάτες, κρατούμενοι και αποφυλακισμένοι με στόχο την ενίσχυση της συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας των ως άνω ομάδων.

 

ι)δ)ι)δ) Η διαμόρφωση διυπουργικών συνεργασιών και διασύνδεσης για την κατάρτιση και την ομαλή κοινωνική ένταξη του ανήλικου και νεαρού ενήλικου παραβάτη.

 

ι)ε)ι)ε) Η μέριμνα για την παρακολούθηση και αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που απευθύνονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αρμοδιότητας του Τμήματος.

 

γ) Τμήμα Οργάνωσης Εργασίας και Εκπαίδευσης Κρατουμένων:

 

α)α) Η οργάνωση, εκτέλεση και η παρακολούθηση εφαρμογής προγραμμάτων απασχόλησης, επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων σε συνεργασία με τα Καταστήματα Κράτησης.

 

β)β) Η μέριμνα για τη διοργάνωση εκθέσεων - BAZAAR με σκοπό την πώληση χειροτεχνημάτων καθώς και παραγόμενων προϊόντων από κρατούμενους.

 

γ)γ) Η οργάνωση και παρακολούθηση της διάθεσης των προϊόντων των Καταστημάτων Κράτησης.

 

δ)δ) Η μέριμνα για την ίδρυση Σχολών Μαθητείας σε συνεργασία με αρμοδίους φορείς, προκειμένου να παρέχεται στους κρατούμενους, πιστοποιημένη επαγγελματική κατάρτιση και στη συνέχεια επαγγελματική απασχόληση στα παραγωγικά εργαστήρια.

 

ε)ε) Η μέριμνα για την επιμόρφωση και εκπαίδευση των κρατουμένων με ίδρυση Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

στ)στ) Η παρακολούθηση της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών των Καταστημάτων Κράτησης.

 

ζ)ζ) Η συγκέντρωση και η επεξεργασία στατιστικών στοιχείων σχετικά με το επίπεδο και τις ανάγκες της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων σε συνεργασία με τους υπευθύνους εκπαίδευσης.

 

η)η) Η επιμέλεια οργάνωσης, η αναβάθμιση και η επέκταση των γεωργικών, βιοτεχνικών μονάδων απασχόλησης, των παραγωγικών εργαστηρίων και η επιμόρφωση και κατάρτιση των κρατουμένων στους τομείς αυτούς.

 

θ)θ) Η υποβολή προτάσεων επί των σχεδίων των γεωργικών προϋπολογισμών πριν από την έγκριση τους στο πλαίσιο άσκησης της σωφρονιστικής πολιτικής.

 

ι)ι) Ο σχεδιασμός και η υποβολή προτάσεων βελτίωσης της γεωργικής παραγωγής των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης.

 

ι)α)ι)α) Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συνεργασιών με ελληνικά γεωπονικά πανεπιστήμια για άντληση τεχνογνωσίας, ενδεχόμενη εκπόνηση πειραματικών καλλιεργητικών σχεδιασμών, διάθεση εγκαταστάσεων για εκπόνηση προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών μελετών κ.λ.π.

 

ι)β)ι)β) Ο σχεδιασμός της διάθεσης των προϊόντων των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης.

 

ι)γ)ι)γ) Η αναζήτηση και αξιολόγηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης προσανατολισμένων σε θέματα αγροτικής παραγωγής σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αντεγκληματικής Πολιτικής.

 

ι)δ)ι)δ) Η υποβολή προτάσεων επί των θεμάτων αμοιβής και ασφάλισης των εργαζόμενων κρατουμένων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.