Πυροσβεστική διάταξη 3/81 - Άρθρο p2

Παράρτημα Β: Βασικά στοιχεία υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Γενικά

 

1. Τα υδροδοτικά πυροσβεστικά δίκτυα πρέπει να παρουσιάζουν ομοιομορφία, κατασκευαζόμενα συμφώνως προς τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Αρχής.

 

2. Η ενδιαφερόμενη Επιχείρησις η Διεύθυνσις του καταστήματος αποστέλλει προς θεώρηση εις την αρμόδια Πυροσβεστική Αρχήν μελέτη συνοδευόμενη υπό σχεδίου, η οποία εκπονείται βάσει του άρθρου 13 παράγραφος 1 της υπ' αριθμού 3/1981 πυροσβεστικής διάταξης.

 

3. Όμοια μελέτη μετά σχεδίου να συντάσσεται ως ανωτέρω και υποβάλλεται δι' εκάστην προγενέστερη περίπτωσιν, δια την οποίαν έχει δοθεί η έγκρισις από την Πυροσβεστική Αρχήν, η οποία δύναται να την αναθεωρήσει.

 

4. Μετά την εφαρμογήν της μελέτης ο εγκαταστάτης να εκδίδει πιστοποιητικόν καλής εκτελέσεως ή υπεύθυνη δήλωση του νομοθετικού διατάγματος 105/1969, αντίγραφον του οποίου να παραδίδει και εις την αρμόδια Πυροσβεστική Αρχήν δια τον έλεγχου.

 

Β. Ειδικά

 

Υδροδοτικό Πυροσβεστικό Δίκτυον:

 

1. Τύποι υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου:

 

α) Υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυον που να παρέχει ύδωρ με μόνιμη πίεσιν εις την βάνα (βαλβίδα) της πυροσβεστικής φωλιές.

 

β) Υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυον, το οποίον δέχεται ύδωρ αυτομάτως εις τις σωληνώσεις της μονίμου υδραυλικής εγκαταστάσεως όταν ανοιχθεί η βαλβίδα (βάνα) της πυροσβεστικής φωλιές.

 

γ) Υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυον το οποίον δέχεται ύδωρ εις το σύστημα δια μοχλού η κομβίου ενεργοποιήσεως της αντλίας, τοποθετημένου εις εκάστην πυροσβεστική φωλεά.

 

δ) Υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυον, το οποίον δέον διαθέτει αποθήκη ή σύνδεση παροχής ύδατος εκ μονίμου πηγής, ήτοι ξηρού τύπου.

 

ε) Υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυον, συνδυασμού πυροσβεστικής φωλιές και sprinkler, που τροφοδοτούνται εκ των κατακόρυφων σωλήνων συστημάτων κανονισμού sprinkler. Εις την περίπτωσιν αυτήν να υπολογίζονται ποσότητες ύδατος και πιέσεις ικανές να εξυπηρετούν αμφότερα τα συστήματα ταυτοχρόνως.

 

2. Κατηγορίες υδροδοτικών πυροσβεστικών δικτύων:

 

α) Κατηγορία Ι.

 

Δια την χρήσιν παρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και παρ' ατόμων ειδικευμένων εις την χρήσιν εύκαμπτων σωλήνων των 65 mm ή 2 1/2 ιντσών διαμέτρου.

 

β) Κατηγορία ΙΙ.

 

Δια την χρήσιν των ενοίκων ή της ομάδος πυροπροστασίας μέχρι της αφίξεως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με εύκαμπτους σωλήνας διαμέτρου 1'' έως 1 3/4'' (25- 45 mm).

 

γ) Κατηγορία ΙΙΙ.

 

Δια την χρήσιν της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ειδικευμένου προσωπικού εις την χρήσιν εύκαμπτων σωλήνων διαμέτρου 65 mm (2 1/2)'' και την χρήσιν παρά των ενοίκων με εύκαμπτους σωλήνας έως 45 mm (1 3/4''), ήτοι εις εκάστην πυροσβεστική φωλεά να υπάρχουν δύο (2) στόμια (βάνες).

 

3. Το μόνιμη υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυον να περιλαμβάνει:

 

α) Αποθήκη ή πηγή ύδατος.

β) Πυροσβεστικές αντλίας, εάν απαιτούνται.

γ) Πίνακα αυτοματισμών, δια τις αντλίας.

δ) Ρυθμιστή πιέσεως όπου απαιτείται.

ε) Σωληνώσεις αναλόγου διαμέτρου, δια την παροχή της απαιτουμένης ποσότητος ύδατος και πιέσεως εις τις συνδέσεως των πυροσβεστικών φωλεών.

στ) Πυροσβεστικές φωλιές οι οποίες να αποτελούνται:

 

(1) Από την βάνα, ορθογωνικής κατασκευής.

(2) Από τον κορμό με τον ημισύνδεσμο.

(3) Από τον διπλωτήρα ή τυλικτήρα δια να δέχεται διπλωμένο η τυλιγμένο τον εύκαμπτο σωλήνα.

(4) Από τον εύκαμπτο σωλήνα, με εσωτερική επίστρωση ελαστικού και μήκους 20 m, κατ' ανώτατον όριο.

(5) Από τον αυλό (ακροφύσιο), του οποίου η διάμετρος του προστομίου να αυξάνει, ή να μειώνεται και να δίδει την δυνατότητα εκτοξεύσεως ευθείας δέσμης και προπετάσματος ύδατος FOG.

(6) Από το ερμάριο (ντουλάπι), κατασκευασμάτων από άκαυστα υλικά εντός του οποίου να περιέχονται όλα τ' ανωτέρω.

(7) Από το κομβίον ή μοχλό ενεργοποιήσεως της αντλίας, όπου απαιτείται.

 

4. Πηγές ύδατος:

 

α) Μία (1) πηγή ύδατος δια την τροφοδοσία ενός μονίμου πυροσβεστικού δικτύου είναι επαρκής, εάν δύναται να τροφοδότηση αυτομάτως τούτο, με την ποσότητα ύδατος, η οποία απαιτείται δια την προστασία του κτιρίου και με τις πιέσεις, τις οποίας απαιτεί εκάστη περίπτωση. Τουλάχιστον μία των πηγών ύδατος δια το μόνιμη πυροσβεστικό δίκτυον να είναι εις θέσιν να τροφοδοτήσει τούτο με τις απαιτούμενες ποσότητας ύδατος έως ότου δευτερεύουσες πηγές τροφοδοτήσεως τεθούν εις λειτουργία.

 

5. Τρόποι παροχής ύδατος εις πυροσβεστικού υδροδοτικό δίκτυον:

 

α) Υδροδοτικό δίκτυον πόλεως όπου ροή και πίεσις ύδατος είναι επαρκής και συνεχής.

β) Αυτόματοι πυροσβεστικές αντλίες.

γ) Υπερυψωμένες ή υπόγειοι δεξαμενές.

δ) Πιεστικές δεξαμενές.

ε) Χειροκίνητα ελεγχόμενες πυροσβεστικές αντλίες, οι οποίες τίθενται εις ενέργεια δια διακόπτη ή μοχλού, εξ εκάστης πυροσβεστικής φωλιές.

ζ) Συνδυασμός πιεστικών δεξαμενών και πυροσβεστικών αντλιών, χειροκίνητου λειτουργίας.

 

6. Ελάχιστη παροχή ύδατος.

 

α. Η ελάχιστη παροχή ύδατος για την κατηγορία Ι πρέπει να είναι 1200 λίτρα ανά λεπτό της ώρας για χρονική περίοδο τουλάχιστον 30 λεπτά. Όπου απαιτούνται περισσότεροι από ένας Κεντρικοί Σωλήνες Τροφοδότησης (ΚΣΤ) η ελάχιστη παροχή ύδατος πρέπει να είναι 750 λίτρα ανά λεπτό για καθένα πρόσθετο Κεντρικό Σωλήνα Τροφοδότησης. Η συνολική παροχή ύδατος δεν απαιτείται να ξεπερνά τα 7200 λίτρα ανά λεπτό για χρονική περίοδο τουλάχιστον 30 λεπτά.

 

Στην περίπτωση που μια πηγή τροφοδότησης τροφοδοτεί περισσότερα του ενός κτιρίων ή πυροδιαμερισμάτων, η συνολική παροχή ύδατος, μπορεί να ελαττωθεί σε 1200 Lt/min για τον πρώτο Κεντρικό Σωλήνα Τροφοδότησης και 750 Lt/min για καθένα πρόσθετο Κεντρικό Σωλήνα Τροφοδότησης με βάση το κτίριο ή το πυροδιαμέρισμα που απαιτεί το μεγαλύτερο αριθμό Κεντρικών Σωλήνων Τροφοδότησης.

 

Η παροχή ύδατος πρέπει να είναι ικανή να διατηρεί στο υψηλότερο σημείο λήψης καθενός Κεντρικού Σωλήνα Τροφοδότησης τελική πίεση 4,4 bar με παροχή 1200 Lt/min στο υψηλότερο σημείο λήψης καθενός από τους άλλους Κεντρικούς Σωλήνες Τροφοδότησης με μεγίστη παροχή 7200 Lt/min.

 

β. Η ελάχιστη παροχή ύδατος για την κατηγορία ΙΙ πρέπει να είναι 380 Lt/min για χρονική περίοδο τουλάχιστον 30 min. Η παροχή ύδατος πρέπει να είναι ικανή να διατηρεί πίεση 4,4 bar στο υψηλότερο σημείο λήψης καθενός Κεντρικού Σωλήνα Τροφοδότησης με παροχή 380 Lt/min.

 

γ. Η ελάχιστη παροχή ύδατος για την κατηγορία ΙΙΙ πρέπει να είναι η ίδια με την παροχή ύδατος της κατηγορίας Ι.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 6 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 11 του άρθρου μόνου της υπ' αριθμού 3Γ/1995 πυροσβεστικής διάταξης (ΦΕΚ 717/Β/1995).

 

7. Επιλογή πυροσβεστικών αντλιών:

 

α) Όπου η απαιτουμένη πίεσις και παροχή ύδατος δια την τροφοδότηση μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου δεν εξασφαλίζεται κατ' άλλον τρόπον απαιτείται τοποθέτησις μιας η περισσοτέρων αντλιών βάσει των υπολογισμών της μελέτης.

 

β) Η Πυροσβεστική Αρχή δύναται να απαιτήσει και αριθμόν λειτουργίας επί περίπτωσιν βλάβης ή ανεπάρκειας των αρχικώς προγραμματισμένων αντλιών.

 

γ) Οι ανωτέρω κύριες και εφεδρικές αντλίες να είναι:

 

(1) Ηλεκτροκίνητοι εφ' όσον υφίσταται και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, καταλλήλου ισχύος.

(2) Αυτόνομοι εσωτερικής καύσεως.

3) Όπου υπάρχουν κύριες και εφεδρικές αντλίες δύνανται να είναι οι μεν ηλεκτροκίνητοι οι δε αυτόνομοι, εφ' όσον δεν υφίσταται ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος.

 

8. Δια την τροφοδότηση του μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου δι' ύδατος εκ πυροσβεστικών οχημάτων, εις περίπτωσιν ανάγκης, να υπάρχει σύνδεσις του κατακορύφου σωλήνα αυτού, που απολήγει εις δύο (2) στόμια παροχής, εξωτερικώς του κτιρίου, διαμέτρου 65 mm εκάστης. Ο σωλήνας συνδέσεως των στομίων παροχής μετά του κατακορύφου σωλήνα να έχει διάμετρο 100 mm, και να είναι εφοδιασμένος με βαλβίδα αντεπιστροφής η οποία να επιτρέπει την ροή ύδατος μόνον προς το δίκτυον και δια την αποφυγήν ψύξεως του ύδατος εντός της συνδέσεως, να υπάρχει σύστημα αυτομάτου αποστραγγίσεως του.

 

9. Κάθε μόνιμη υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυον να διαθέτη μετρητές πιέσεως εις την πυροσβεστική αντλία, εφ' όσον διατίθεται τοιαύτη, η τον κατακόρυφο σωλήνα τροφοδοσίας του ως και την υψηλότερη ευρισκόμενη σύνδεση πυροσβεστικής φωλιές.

 

10. Ο καθορισμός του αριθμού πυροσβεστικών φωλεών προς κάλυψη όλων των σημείων του προς προστασία χώρου, υπολογίζεται με απόσταση ακτίνας 30 m ήτοι απόσταση ίση με την καλυπτόμενη από το μήκος 20 m του ευκάμπτου σωλήνα και μήκος βολής ύδατος 10 m.

 

11. Δια προστασία των διαφόρων σωληνώσεων του μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου εκ του πυρός η ετέρας μηχανικής βλάβης να προτιμάται η τοποθέτησις αυτών εις κλιμακοστάσια ή πλησίον αυτών.

 

12. Η εσωτερική διάμετρος των κατακόρυφων σωληνώσεων ενός μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου να είναι ανάλογος των απαιτουμένων εκάστοτε ποσοτήτων ύδατος και πιέσεων βάσει υδραυλικών υπολογισμών.

 

13. Κάθε μόνιμη υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυον να δοκιμάζεται υδροστατικά εις πίεσιν τουλάχιστον 10 bar η εις περίπτωσιν που η πίεσις κανονικής λειτουργίας αυτού είναι ανωτέρα των 7 bar, η δοκιμή να γίνεται εις πίεσιν τουλάχιστον 3,5 bar μεγαλύτερη της πιέσεως κανονικής λειτουργίας αυτού.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με το άρθρο 9 της πυροσβεστικής διάταξης 15/2014 (ΦΕΚ 3149/Β/2014).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.