Πυροσβεστική διάταξη 3/81 - Άρθρο p3

Παράρτημα Γ: Βασικά στοιχεία εγκαταστάσεων αυτομάτου συστήματος καταιονισμού ύδατος (sprinkler)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Γενικά

 

Α'. Ειδικές οδηγίες ενεργειών:

 

1. Δι' εκάστην περίπτωσιν εγκαταστάσεως αυτομάτου συστήματος καταιονισμού ύδατος επιβάλλεται ν' αποστέλλεται προς θεώρηση εις την κατά τόπον Πυροσβεστική Αρχήν υπό της ενδιαφερόμενης Επιχειρήσεως, τεχνική μελέτη του σχεδίου η οποία να εκπονείται βάσει του άρθρου 13 παράγραφος 1 της υπ' αριθμού 3/1981 πυροσβεστικής διάταξης.

 

2. Όμοια μελέτη μετά σχεδίου, δεόντως υπογεγραμμένη δέον να υποβάλλεται και δι' εκάστην προγενέστερη περίπτωσιν, δια την οποίαν έχει δοθεί ή έγκρισις από την αρμόδια, κατά τόπον, Πυροσβεστική Αρχήν, η οποία δύναται να την αναθεωρήσει.

 

3. Μετά την εκτέλεσιν της μελέτης ο εγκαταστάτης θα εκδίδει πιστοποιητικόν καλής εκτελέσεως η υπεύθυνη δήλωση του νομοθετικού διατάγματος 105/1969, αντίγραφον του οποίου θα παραδίδει και εις την, κατά τόπον, αρμόδια Πυροσβεστική Αρχήν, δια τον έλεγχο.

 

Β'. Τύποι εγκαταστάσεων καταιονισμού sprinkler systems:

 

Οι εγκαταστάσεις καταιονισμού sprinkler systems διακρίνονται:

 

1. Εις εγκαταστάσεις υγρού τύπου, εις τις οποίας οι σωληνώσεως έχουν διαρκώς ύδωρ υπό πίεσιν.

 

2. Εις εγκαταστάσεις ξηρού τύπου, εις τις οποίας οι σωληνώσεως περιέχουν ατμοσφαιρικό αέρα ή άζωτον (Ν), άνω από το διάγραμμα της βαλβίδας ξηρού τύπου και ύδωρ κάτω απ' αυτό.

 

3. Εις εγκαταστάσεις προενέργειας, οι οποίες αποτελούνται εκ συνδυασμού ανιχνευτών και σωληνώσεων οι οποίες καταλήγουν εις τους καταιονιστές. Το ύδωρ εισέρχεται εις τις σωληνώσεις εις περίπτωσιν ενεργοποιήσεως των ανιχνευτών, λόγω ανυψώσεως της θερμοκρασίας.

 

4. Εις εγκαταστάσεις ολικού κατακλυσμού (deluge) εις τις οποίας οι καταιονιστές ύδατος είναι ανοικτού τύπου και η βαλβίδα ελέγχου επιτρέπει την άμεση κατάθλιψη ύδατος από όλους τους καταιονιστές ταυτοχρόνως εις περίπτωσιν ενεργοποιήσεως του ανιχνευτικού δικτύου.

 

5. Εις ειδικές εγκαταστάσεις συνδυασμού των ανωτέρω.

 

Σημείωση

 

Οι εγκαταστάσεις υγρού τύπου χρησιμοποιούνται δια την προστασία χώρων εις τους οποίους η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι άνω των 4 °C, ώστε να αποκλείεται ο κίνδυνος φραγής των σωληνώσεων η δημιουργίας μηχανικών βλαβών συνεπεία ψύξεως του περιεχομένου εντός αυτών ύδατος.

 

Γ'. Όργανα και μέσα λειτουργίας συστήματος sprinkler είναι:

 

1. Αποθήκη ύδατος αναλόγου χωρητικότητος προς τις απαιτήσεις των προς προστασία χώρων. Η ελαχίστη χωρητικότητος αυτής δύναται να είναι 12 m3 εφ' όσον η αναπλήρωσις του ύδατος γίνεται από μίαν ανεξάντλητη πηγή εις τον ίδιον βαθμό αποδόσεως της αντλίας.

 

2. Σύνδεσις της αποθήκης με ανεξάντλητη πηγή ύδατος. Ως ανεξάντλητοι πηγές ύδατος θεωρούνται τα αξιόπιστα υδροδοτικά δίκτυα Πόλεων, λίμνες, ποταμοί, φρέατα κ.α.

 

3. Πυροσβεστικές αντλίες:

 

α) Όπου η απαιτουμένη πίεσις και παροχή ύδατος δια την τροφοδότηση συστήματος ή συστημάτων καταιονισμού sprinkler δεν εξασφαλίζεται κατ' άλλον τρόπον απαιτείται η τοποθέτησις μιας η περισσοτέρων αντλιών, βάσει των υπολογισμών της μελέτης.

 

β) Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δύναται να απαιτήσει και αριθμόν εφεδρικών αντλιών, πέραν των, εκ της μελέτης, καθοριζομένων.

 

Οι εφεδρικές αντλίες πρέπει να έχουν δυνατότητα αυτομάτου λειτουργίας εις περίπτωσιν βλάβης η ανεπάρκειας των αρχικώς προγραμματισμένων αντλιών.

 

γ) Οι ανωτέρω, κύριες και εφεδρικές αντλίες πρέπει να είναι:

 

1) Ηλεκτροκίνητοι, εφ' όσον υφίσταται και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, καταλλήλου ισχύος.

2) Αυτόνομοι εσωτερικής καύσεως.

3) Όπου υπάρχουν κύριες και εφεδρικές αντλίες δύνανται να είναι οι μεν ηλεκτροκίνητοι οι δε αυτόνομοι, εφόσον δεν υφίσταται ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος.

4) Βαλβίδα (βάνα) ελέγχου, καταλλήλου μεγέθους.

5) Βαλβίδα αντεπιστροφής, επιτρέπουσα την ροή ύδατος προς την κατεύθυνση των σωληνώσεων των καταιωνιστήρων.

6) Σύνδεσις αποστραγγίσεως, δια βάνας ελέγχου, καταλλήλου μεγέθους, η οποία να εξασφαλίζει την αποστράγγιση του συστήματος καταιονισμού και την διοχέτευση του ύδατος εκτός του κτιρίου, άνευ ζημιών.

7) Μετρητής πιέσεως, μετ' ενδείξεως της πιέσεως, εις τον κατακόρυφο σωλήνα τροφοδοτήσεως.

8) Συσκευή ανιχνεύσεως ροής ύδατος συνδεδεμένη μετά του συστήματος συναγερμού του κτιρίου.

9) Σύνδεσις σωλήνα 100 mm, άνω της βαλβίδας αντεπιστροφής μετά του κατακορύφου σωλήνα τροφοδοσίας του συστήματος καταιονισμού, που απολήγει εις δύο στόμια παροχής διαμέτρου 65 mm, εκτός του κτιρίου δια την τροφοδότηση του συστήματος εκ των Πυροσβεστικών οχημάτων εις περίπτωσιν ανάγκης. Η σύνδεσις να διαθέτη βαλβίδα αντεπιστροφής, επιτρέπουσα ροή ύδατος, μόνον προς το σύστημα καταιονισμού και δυνατότητα αυτομάτου αποστραγγίσεως.

10) Σωληνώσεις καταλλήλων διαμέτρων, προς τροφοδοσία των καταιονιστών, συμφώνως προς τα ξένα πρότυπα μέχρις εκδόσεως Ελληνικών τοιούτων.

11) Οι κεφαλές sprinkler (καταιονιστές), εκάστη των οποίων να καλύπτει την ακόλουθη επιφάνεια δαπέδου:

 

α) Εις χώρους μικρού βαθμού κινδύνου, η απόστασις μεταξύ καταιονιστών μιας διακλαδώσεως να μην υπερβαίνει τα 4,5 m, η δε συνολική κάλυψις επιφανείας δαπέδου ανά καταιονιστή, να μην υπερβαίνει τα 20,25 m.

 

β) Εις χώρους μεσαίου βαθμού κινδύνου, η απόστασις μεταξύ καταιονιστών μιας διακλαδώσεως να μην υπερβαίνει τα 4,5 m, ή δε συνολική κάλυψις επιφανείας δαπέδου ανά καταιονιστή, να μην υπερβαίνει τα 12 m2.

 

Όταν, εντός των χώρων μεσαίου κινδύνου, εναποθηκεύονται υλικά η εμπορεύματα εις ύψος άνω των 4,5 m η απόστασις μεταξύ των καταιονιστών μιας διακλαδώσεως να μην υπερβαίνει τα 3,66 m και η μεγίστη συνολική κάλυψις επιφανείας δαπέδου ανά καταιονιστή να μην υπερβαίνει τα 12 m2.

 

γ) Εις χώρους υψηλού βαθμού κινδύνου η απόστασις μεταξύ καταιονιστών μιας διακλαδώσεως να μην υπερβαίνει τα 3 m και η μεγίστη καλυπτόμενη επιφάνεια τα 9 m2 ανά καταιονιστή.

 

12. Σύνδεσις δοκιμής του συστήματος καταιονισμού, εις μίαν εκ των πλέον απομακρυσμένων διακλαδώσεων καταιονιστών διαμέτρου 25 mm που απολήγει, μέσω βάνας ελέγχου, εις ακροφύσιο ιδίας διαμέτρου με την διάμετρο των καταιονιστών. Η σύνδεσις να καταλήγει εις προσιτό σημείον και το ύδωρ της δοκιμής να διοχετεύεται καταλλήλως άνευ ζημιών.

 

13. Όπου εγκαθίσταται αυτόματο πότισμα καταιονισμού ύδατος το ειδικό υδραυλικό δίκτυο των καταιονητήρων εφόσον εξυπηρετεί μέχρι έξι (6) κεφαλές καταιονητήρων για κάποιο απομονωμένο χώρο, επιτρέπεται να συνδεθεί απευθείας με το εσωτερικό υδραυλικό δίκτυο ύδατος του κτιρίου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό έχει τη δυνατότητα να παρέχει 6 Lt/min/m2 ύδατος σε ολόκληρη την επιφάνεια του προστατευόμενου χώρου και την απαιτούμενη πίεση για τη σωστή λειτουργία των καταιονητήρων.

 

Μεταξύ του ειδικού υδραυλικού δικτύου αυτών των καταιονητήρων και του εσωτερικού υδραυλικού δικτύου ύδατος του κτιρίου πρέπει να παρεμβάλλεται βάνα με ασφαλιστικό μηχανισμό που την κλειδώνει στην ανοιχτή θέση.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 13 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 12 του άρθρου μόνου της υπ' αριθμού 3Γ/1995 πυροσβεστικής διάταξης (ΦΕΚ 717/Β/1995).

 

Σημείωσις:

 

1) Τα ανωτέρω στοιχεία είναι αναγκαία εις εκάστην εγκατάσταση. Οι διάφοροι Εταιρείες κατασκευής συστημάτων sprinkler είναι δυνατόν να έχουν προσθέσει και έτερα εξαρτήματα, τα οποία αποσκοπούν εις την πλέον αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος αυτομάτου καταιονισμού ύδατος (sprinkler).

 

2) H παροχή ύδατος εξ εκάστου καταιονισμού, προκειμένου περί καταιονιστών μετ' ακροφυσίων διαμέτρου 1/2 ίντσας (12,7 mm), δεν πρέπει να είναι μικρότερα των 55 λίτρων ανά 1 λεπτόν της ώρας. Πρέπει να υπάρχει η απαιτουμένη πίεσις δια να δώσει ο κάθε καταιονιστής αυτήν την παροχή.

 

3) Δεν επιτρέπεται η χρήσις καταιονιστών διαφόρων μεγεθών ακροφυσίων εις εν σύστημα sprinkler. Η ελαχίστη διάμετρος των ακροφυσίων να είναι 12,5 mm.

 

4) Η διάρκεια λειτουργίας του συστήματος καθορίζεται από 30' - 120' min.

 

Είναι ευνόητο ότι η παροχή, αναλόγως του προστατευομένου χώρου, ως προς τον βαθμό κινδύνου και η διάρκεια λειτουργίας του συστήματος καθορίζουν και την απαιτούμενη χωρητικότητα της δεξαμενής, εις περίπτωσιν κατά την οποίαν δεν υπάρχει σύνδεσις με αξιόπιστη ανεξάντλητη πηγή ύδατος, η οποία να παρέχει την ποσότητα ύδατος που απαιτείται κατά την λειτουργία του συστήματος.

 

5) Σωστό είναι να υπάρχει εγκατάστασις αναγγελίας βλάβης εις το σύστημα αντλήσεως του συστήματος ή τυχόν διαρροής ύδατος εκ των σωληνώσεων.

 

6) Πλησίον εκάστου κατακορύφου σωλήνα τροφοδοσίας συστήματος sprinkler να υπάρχει ερμάριο με ειδικό κλειδί αντικαταστάσεως κεφαλών sprinkler ως και αριθμός εφεδρικών κεφαλών sprinkler προς άμεση αντικατάστασιν εάν παραστεί ανάγκη.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με το άρθρο 9 της πυροσβεστικής διάταξης 15/2014 (ΦΕΚ 3149/Β/2014).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.