Πυροσβεστική διάταξη 7600/700/60 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Οργάνωση πυρασφάλειας επιχειρήσεων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η Οργάνωσις πυρασφάλειας των Επιχειρήσεων περιλαμβάνει:

 

- Την οργάνωση προσωπικού και οργάνωση μέτρων πυρασφάλειας.

 

1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ

 

1. Η Διεύθυνσις εκάστης Επιχειρήσεως υποχρεούται να ορίσει ένα υπεύθυνο πυρασφάλειας φέροντα τον τίτλο Αρχηγός Πυρασφάλειας ως και το απαραίτητον προσωπικόν επιφορτισμένο με καθήκοντα πυροσβέστη. Τούτο δέον να λαμβάνεται κατ' εκλογήν εκ των νεωτέρων και σωματικώς ισχυρότερων ατόμων του εργατικού ή υπαλληλικού προσωπικού αυτής, κατά προτίμηση εκ των ειδικοτήτων ξυλουργού, υδραυλικού, κτίστη, τεχνίτου και λοιπών συναφών επαγγελμάτων, πλην του Αρχηγού όστις δύναται να είναι και εκ του ανωτέρου προσωπικού της Επιχειρήσεως.

 

2. Ο Αρχηγός πυρασφάλειας δύναται να είναι και ο Αρχηγός της Πολιτικής Αμύνης.

 

3. Το προσωπικόν πυρασφάλειας δέον να είναι συγκροτείται εις στοιχεία ή ομάδας, εκάστη των οποίων αποτελούμενη εκ 2 ή 3 ατόμων, αναλαμβάνει την πυρασφάλεια ορισμένου χώρου (αποθηκών, κτιρίων, ορόφου υλικού σε ύπαιθρο κ.λ.π.).

 

Ο αριθμός των ομάδων εξαρτάται εκ της κατασκευής και εκτάσεως των κτιριακών εγκαταστάσεων, των παραγομένων και εναποθηκευόμενων ειδών.

 

4. Ο Αρχηγός πυρασφάλειας πρέπει να ευρίσκεται εις διαρκή επαφή μετά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να συμβουλεύεται αυτήν δια παν θέμα αφορών την πληρέστερη οργάνωση πυρασφάλειας της Επιχειρήσεώς του.

 

2. ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

Ταύτα διαιρούνται εις Προληπτικά και Κατασταλτικά:

 

Προληπτικά Μέτρα.

 

Ταύτα συνίστανται εις:

 

α) Τον συνεχή καθαρισμό απάντων των διαμερισμάτων, γραφείων προαυλίων κ.λ.π.

β) Την απομάκρυνση εύφλεκτων υλών και υγρών εκ φλογών, σπινθήρων και εν γένει εστιών θερμάνσεως.

γ) Την αποφυγήν χρησιμοποιήσεως γυμνών φώτων.

δ) Την αποφυγήν αναμίξεως διαφόρων φύσεως υλικών και γενικώς χημικών προϊόντων.

ε) Τον καλόν και συνεχή αερισμό απάντων των χώρων.

στ) Την απομάκρυνση ή καταλλήλου διευθετήσεως υλών υποκειμένων εις αυτανάφλεξη.

ζ) Την απαγόρευση του καπνίσματος εις επικινδύνους χώρους.

η) Την απομάκρυνση εκ των αποθηκών, διαδρόμων, ταρατσών, προαυλίων κ.λ.π. όλων των αχρήστων εύφλεκτων υλικών και τοποθέτηση αυτών εις ασφαλές μέρος προς αποφυγήν μεταδόσεως εις αυτά του πυρός.

θ) Την τήρηση διόδων μεταξύ των υλικών αποθηκεύσεως δια την διευκόλυνση επεμβάσεως εν περιπτώσει πυρκαϊάς.

ι) Την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τις μη εργασίμους ώρας πλην του φωτός ασφαλείας.

ι)α) Την επιμελημένη συντήρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων προς πρόληψη βραχυκυκλωμάτων. Η ηλεκτρική εγκατάστασις δέον να είναι εν σωληνωμένη.

ι)β) Την εγκατάσταση αλεξικέραυνου ή την επιθεώρηση αυτής εφ' όσον υπάρχει. Δι' αλεξικέραυνου δέον να εφοδιάζονται οι Επιχειρήσεις αίτινες παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο εκ κεραυνών (Πυριτιδοποιεία, Αποθήκες Πυρομαχικών, Διυλιστήρια Πετρελαίου, Εργαστήρια Ζαχάρεως, Λιπασμάτων, Χημικών Προϊόντων κ.λ.π.).

ι)γ) Την επιθεώρηση παρ' υπευθύνου της Επιχειρήσεως, των διαμερισμάτων, αιθουσών, αποθηκών κ.λ.π. ευθύς μετά την παύση της εργασίας, ως και κατά τις μη εργασίμους ώρας, ημέρας και νυκτός (εφ' όσον καθίσταται εφικτό) προς αποκάλυψη και καταστροφή τυχόν προϋποθέσεων εκδηλώσεως πυρκαϊάς.

ι)δ) Την ανάρτηση πινακίδων εις εμφανή σημεία, εφ' ων αναγράφονται οδηγίες προλήψεως πυρκαγιών και οι τρόποι ενεργείας του προσωπικού εις περίπτωσιν εκρήξεως τοιούτων.

ι)ε) Την λήψη παντός ετέρου μέτρου που τείνει στην αποφυγήν των αιτιών και την μείωσιν του κινδύνου εκ του πυρός.

 

Κατασταλτικά Μέτρα.

 

Ταύτα αποσκοπούν εις την καταπολέμηση ενάρξεων πυρκαγιών ή και προοδευμένων τοιούτων και συνίστανται:

 

Α'. Από Φορητούς και τροχήλατους πυροσβεστήρας, τοποθετημένους, μεμονωμένως, εις διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων.

 

Β'. Από τις Πυροσβεστικές Φωλιάς, δημιουργούμενες εις έκαστον όροφο αποθήκης, προαύλιον κ.λ.π. και αποτελούμενες από:

 

α) Πυροσβεστήρας πλήρεις και καταλλήλους δια την κατάσβεση πάσης κατηγορίας πυρκαϊάς.

β) Χειραντλίας ύδατος χωρητικότητος 15 - 20 kg εκάστης.

γ) Χειραντλίας αφρού χωρητικότητος 15 - 20 kg εκάστης.

δ) Υδρίας και βαρέλια πλήρη ύδατος.

ε) Δοχείο και κιβώτια πλήρη άμμου.

στ) Πτύα, πέλεκεις, σκαπάνες, αρπάγες, διαρρηκτικά εργαλεία (λοστοί κ.λ.π.).

ζ) Κώδωνα πυρκαϊάς.

 

Γ'. Από την εγκατάσταση υδρονομικού Πυροσβεστικού Δικτύου εντός και εκτός των κτιριακών συγκροτημάτων και την τοποθέτηση επ' αυτού εις επίκαιρα σημεία στομίων, μετ' αναλόγου μήκους κανάβινων ή ελαστικών σωλήνων και αυλών. Οι διάμετροι των ημισυνδέσμων των στομίων πυρκαϊάς, των σωλήνων εκροής και αυλών δέον να ώσιν της αυτής διαμέτρου μετά των τοιούτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ίνα εις περίπτωσιν πυρκαϊάς καθίσταται εφικτή η χρησιμοποίησή των υπό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

Ύδωρ δύναται να εξασφαλισθεί από:

α) το δίκτυον υδρεύσεως της Πόλεως.

β) Υπόγειες ή υπέργειες δεξαμενές.

γ) Ποταμόν ή αύλακα δι' ης διέρχεται πάντοτε ύδωρ.

δ) Λίμνη.

ε) Θάλασσα.

στ) Φρέατα.

 

Η χωρητικότητα της δεξαμενής εις ύδωρ δέον να είναι ανάλογος της εκτάσεως των κτιριακών εγκαταστάσεων της Επιχειρήσεως και των παρ' αυτής παραγομένων, χρησιμοποιουμένων ή εναποθηκευμένων υλικών.

 

Υπολογίζεται 1 m3 ύδατος δι' επιφάνεια 50 m2 με συνήθη επίπλωση ή 15 m3 αποθηκευομένων υλικών. Η ποσότης του ύδατος τούτου πέραν των 1000 τετραγωνικών μέτρων και 300 m3 υλικών δέον να ελαττώνεται εις το ήμισυ.

 

Η εξακόντιση του ύδατος δύναται να γίνει δια μηχανικών μέσων και δια φυσικού τρόπου (συγκοινωνούντων δοχείων).

 

α) Μηχανικά μέσα είναι οι αντλίες. Αυτές είναι βενζινοκίνητοι, πετρελαιοκίνητοι, ηλεκτροκίνητοι, χειροκίνητοι. Οι πυροσβεστικές αντλίες είναι συνήθως διπλής ενεργείας ήτοι αναρροφήσεως και εκτοξεύσεως. Υπάρχουν διαφόρου αποδόσεως αντλίες και δέον να επιλέγεται η κατάλληλος δι' εκάστην Επιχείρησιν. Η απόδοσις της πυροσβεστικής αντλίας δέον να μη είναι μικροτέρα των 25 m3/h.

 

β) Η δια φυσικού τρόπου (άνευ μηχανικών μέσων) εκτόξευσις του ύδατος υπό πίεσιν εξαρτάται από το υψόμετρον της δεξαμενής του ύδατος. Υψόμετρον 10 μέτρων, ή 15 λιμπρών αντιστοιχεί προς μίαν ατμόσφαιρα. Τα δίκτυα υδρεύσεως των Πόλεων κατά κανόνα λειτουργούν δι' αυτού του τρόπου και έχουν πίεσιν 3-10 ατμοσφαιρών αναλόγως του υψομέτρου της δεξαμενής, της διαμέτρου των σωλήνων, του μήκους της εγκαταστάσεως κ.λ.π.

 

Κατά τις επιθεωρήσεις δέον να ζητείται υπό των ενεργούντων αυτές Αξιωματικών από τις Επιχειρήσεις σχέδιον τοπογραφικό και κατόψεως των κτιρίων υπό κλίμακα 1:50 ή 1:100. Εις το σχέδιον να σημειώνονται εφ' όσον παραδίδεται τοιούτον, η οδός εξ ης διέρχεται το υδρονομικό δίκτυον της Πόλεως η διάμετρος του αγωγού τούτου και η μέση πίεσις αυτού (εξαγόμενη εκ της αθροίσεως της μεγίστης κατά το μεσονύκτιον και της ελαχίστης τοιαύτης κατά την μεσημβρίαν δια 2) ως και το εσωτερικόν υδραυλικό πυροσβεστικό δίκτυον δι ερυθράς μελάνης αναγραφομένων των διαμέτρων και στο υπόμνημα, όπερ θα συντάσσεται εις το περιθώριον του σχεδίου και θα υπογράφεται παρά του ενεργούντος την επιθεώρηση Αξιωματικού.

 

Ο υπολογισμός της αποδόσεως του δικτύου θα γίνεται εκ των αναγκών εις στόμια πυρκαϊάς τις οποίας τούτο πρέπει να καλύψει, υπολογιζόμενης της αποδόσεως εκάστου στομίου εις 250 - 300 Lt ύδατος κατά 1 λεπτό με διάμετρο πυροστομίου αυλού 14 mm και υπό πίεσιν 4 - 6 ατμοσφαιρών. Ούτω δια 2 στόμια υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις απαιτείται οι σωλήνες του υδρονομικού δικτύου να είναι 0,050, δια 3 - 4 στόμια πυρκαϊάς διαμέτρου 0,062, δια 4 - 6 στόμια διαμέτρου 0,075 και εις εξαιρετικές περιπτώσεις, καθ' ας οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος είναι πολλές και εκτεταμένες, απαιτείται οι σωλήνες του δικτύου να είναι διαμέτρου 0,100. Τοιαύτες εγκαταστάσεις δέον να προβλέπονται δια μεγάλες και σοβαρές Επιχειρήσεις.

 

Δ. Από άλλα μέσα Πυρασφάλειας.

 

α) Συστήματα συναγερμού πυρκαϊάς (αυτόματα ή μη).

β) Αυτόματα συστήματα αποκαλύψεως πυρκαϊάς.

 

Εις Στρατιωτικές, Αεροπορικές, Λιμενικές και Σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις ως και εις μεγάλες Επιχειρήσεις εν γένει δέον να προβλέπεται η εγκατάστασις ενός Κεντρικού Πυροσβεστικού Σταθμού και Πυροσβεστικών Υποσταθμών εφοδιασμένων δια φορητών και τροχήλατων πυροσβεστήρων, βαρελιών πλήρων ύδατος μετά καλυμμάτων, κιβωτίων πλήρων άμμου, δοχείων, χειραντλιών ύδατος και αφρού, κανάβινων ή ελαστικών σωλήνων μετ' ημισυνδέσμων και αυλών, πτύων, πελέκεων, σκαπανών, διαρρηκτικών εργαλείων, κώδωνος συναγερμού πυρκαϊάς, μιας απλής κλίμακας μήκους 4 - 5 m και μιας διπλής αναπτύξεως μήκους 8 - 10 m, αναπνευστικών συσκευών και στολών αμιάντου (δι' ειδικές Επιχειρήσεις) γομώσεων αφρού, ηλεκτρικούς φανούς χειρός θύελλας κ.λ.π.

 

3. Όπου εις μικρά Καταστήματα, κατοικίας κ.λ.π. δεν είναι ευχερής, δι' οιονδήποτε λόγον ο εφοδιασμός δια πυροσβεστικών μέσων συνεπαγομένων δαπάνες μη δυνάμενες ν' αντιμετωπισθούν υπό των ιδιοκτητών, δύναται να επιβληθεί η διατήρησις δοχείων πλήρων ύδατος ως και τοιούτων πλήρων άμμου δια την αντιμετώπισιν ενάρξεων πυρκαγιών.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.