Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Αριθμός 3403/1992
Το Συμβούλιο της Επικρατείας
Τμήμα E
Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του την 22-06-1992, με την εξής σύνθεση: Κ. Γ. Χαλαζωνίτης, Σύμβουλος της Επικρατείας, Προεδρεύων, σε αναπλήρωση του Προέδρου του Τμήματος και του αρχαιοτέρου του Συμβούλου, που είχαν κώλυμα, Γ. Δεληγιάννης, Σ. Ρίζος, Σύμβουλοι, Ν. Ρόζος, Δ. Αλεξανδρής, Πάρεδροι. Γραμματέας η Γ. Σακελλαρίου, Γραμματέας του Ε' Τμήματος.
Για να δικάσει την από 08-01-1992 αίτηση:
των: 1. __________, 2. __________ και 3. __________, κατοίκων Κατερίνης (οδός Αργυροκάστρου __________), οι οποίοι παρέστησαν με τον δικηγόρο Δημήτρη Ελευθεριάδη (αριθμός μητρώου 3191), που τον διόρισαν με πληρεξούσιο,
κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, ο οποίος παρέστη με τον Ηλία Παπαδόπουλο, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και κατά του παρεμβαίνοντος __________, κατοίκου Κατερίνης (οδός __________), ο οποίος παρέστη με τον δικηγόρο Φ. Κουβέλη (αριθμός μητρώου 5461), που τον διόρισε με πληρεξούσιο.
Με την αίτηση αυτή οι αιτούντες ζητούν να ακυρωθεί η 9248/1991 απόφαση του Νομάρχου Πιερίας και κάθε άλλη συναφής πράξη της Διοικήσεως.
Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του Εισηγητή, Παρέδρου, Ν. Ρόζου.
Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον πληρεξούσιο των αιτούντων, ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση, τον πληρεξούσιο του παρεμβαίνοντος και τον αντιπρόσωπο του Υπουργού, που ζήτησαν την απόρριψή της.
Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη
Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα
Σκέφθηκε κατά το Νόμο
1. Επειδή για την υπό κρίση αίτηση έχουν καταβληθεί τα νόμιμα τέλη (διπλότυπα εισπράξεως 8842187 και 8842188/1992 Δ.Ο.Υ. Δικαστικών Εισπράξεων Αθηνών) και το παράβολο (ειδικά έντυπα γραμμάτια Α.4494169 και Α.574812/1992).
2. Επειδή με την αίτηση αυτή οι αιτούντες, κάτοικοι Κατερίνης, ζητούν την ακύρωση της 9248/1991 αποφάσεως του Νομάρχη Πιερίας (ΦΕΚ 805/Δ/1991). Με την ανωτέρω απόφαση τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλεως Κατερίνης εντός του οικοδομικού τετραγώνου 29B με την κατάργηση κοινόχρηστου χώρου πλατείας, την μετατροπή του σε οικοδομήσιμο και τη δημιουργία μικρού κοινόχρηστου χώρου πλάτους 12 m.
3. Επειδή οι αιτούντες παραδεκτώς ομοδικούν, προβάλλοντες κοινούς λόγους ακυρώσεως στηριζόμενους στην αυτή πραγματική και νομική βάση. Περαιτέρω δε η αίτηση τους, η οποία ασκείται εμπροθέσμως και εν γένει παραδεκτώς, είναι εξεταστέα κατ' ουσία.
4. Επειδή με προφανές έννομο συμφέρον παρεμβαίνει υπέρ του κύρους της προσβαλλομένης αποφάσεως ο __________, φερόμενος ως κύριος οικοπέδου εντός του ανωτέρω οικοδομικού τετραγώνου, το οποίο ωφελείται από την προσβαλλόμενη απόφαση, κατά τα αναφερόμενα στη δεύτερη σκέψη.
5. Επειδή, από το άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος και, ειδικότερα, από τις αρχές προστασίας του οικιστικού περιβάλλοντος και τη ρητή επιταγή της βελτιώσεως των όρων διαβιώσεως, συνάγεται ο κανόνας ότι κατά την τροποποίηση εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων δεν συγχωρείται κατ' αρχήν η μείωση κοινοχρήστων χώρων, παρά μόνο για λόγο αμιγώς πολεοδομικό και ειδικότατα αιτιολογημένο. Εξ άλλου, η αναδιάταξη των κοινοχρήστων χώρων για πολεοδομικούς λόγους είναι δυνατή, πλην το καθαρό ποσοστό των κοινοχρήστων χώρων πρέπει, αν δεν αυξάνεται, να παραμένει τουλάχιστον στο προηγούμενο ποσοστό.
6. Επειδή, εν προκειμένω, από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν τα εξής:
Το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού τετραγώνου 29Β του ρυμοτομικού σχεδίου Κατερίνης ήταν, προ της τροποποιήσεως του με την προσβαλλόμενη απόφαση, χώρος πλατείας. Με την προσβαλλόμενη απόφαση καταργείται ο χώρος αυτός και μετατρέπεται σε οικοδομήσιμο. Στο υπόλοιπο δε τμήμα του οικοδομικού αυτού τετραγώνου, που είναι κατά πολύ μικρότερο του καταργουμένου, κατά τα ανωτέρω, χώρου πλατείας δημιουργείται νέος κοινόχρηστος χώρος. Αιτιολογία της αποφάσεως αυτής, με την οποία αναδιατάσσονται κοινόχρηστοι χώροι, είναι η εξής:
{Με τη δημιουργία του κοινοχρήστου χώρου θίγεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ιδιοκτησία του αιτούντος την τροποποίηση εφ' όσον ρυμοτομείται εξ ολοκλήρου, ενώ το παλιό σχέδιο ρυμοτομούσε μόνο ένα τμήμα της ιδιοκτησίας του, πράγμα που είναι αντίθετο με την έννοια της αναθεώρησης του σχεδίου. Η μερική δε τροποποίηση του σχεδίου δε θίγει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο εφ' όσον σε διπλανά οικοδομικά τετράγωνα υπάρχει μεγάλος κοινόχρηστος χώρος πάρκο - πλατεία - παιδική χαρά που εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής} (βλέπε την από 28-09-1991 εισήγηση προς το Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Νομού Πιερίας, γενομένη δεκτή με το από 02-10-1991 πρακτικό του, επίκληση του οποίου γίνεται στο προοίμιο της προσβαλλομένης αποφάσεως).
Υπό τα δεδομένα όμως αυτά η προσβαλλόμενη απόφαση δεν είναι νόμιμη, εφ' όσον η δι' αυτής επερχόμενη αναδιάταξη όχι μόνο δεν γίνεται για πολεοδομικούς λόγους και μάλιστα ειδικότατα αιτιολογημένους, αλλά άγει και σε μείωση του καθαρού ποσοστού των κοινοχρήστων χώρων. Για τον λόγο, επομένως, αυτό πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση, να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και να απορριφθεί η παρέμβαση.
Δια ταύτα
Δέχεται την αίτηση.
Ακυρώνει την 9248/1991 απόφαση του Νομάρχη Πιερίας.
Απορρίπτει την παρέμβαση.
Διατάσσει την απόδοση του παραβόλου.
Επιβάλλει στο Δημόσιο και τον παρεμβαίνοντα ισομέτρως την πληρωμή της δικαστικής δαπάνης των αιτούντων, η οποία ανέρχεται σε 14.000 δραχμές.
Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 30-09-1992 και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 19-10-1992.
Ο Πρόεδρος του Ε' Τμήματος