Υγειονομική διάταξη 761/68 - Άρθρο 5

Άρθρο 5: Χημικά χαρακτηριστικά


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Όρια:

 

Το πόσιμο ύδωρ δεν θα περιέχει ξένες ουσίες εις πυκνότητα, δυναμένη να καταστήσει τούτο επικίνδυνο διά την υγεία των καταναλωτών ή οργανοληπτικά επιλήψιμο. Επίσης δεν πρέπει να προκαλεί σοβαρές ζημίες εις το σύστημα υδρεύσεως ή να παραβλάπτει τις άλλες χρήσεις αυτού.

 

Ουσίες χρησιμοποιούμενες κατά την επεξεργασία του ύδατος δεν θα παραμένουν εις αυτό εις πυκνότητες μεγαλύτερες των επιτρεπομένων υπό των κανόνων της ορθής τεχνικής εφαρμογής. Απαγορεύεται η εισαγωγή εις το σύστημα υδρεύσεως ουσιών, οι οποίες δυνατόν να έχουν επιβλαβή επίδραση επί της υγείας ή των οποίων δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις επί των φυσιολογικών λειτουργιών του ανθρωπίνου οργανισμού, εφ' όσον υφίσταται κίνδυνος να εμφανισθούν αυτές εις το πόσιμο ύδωρ.

 

α) Απαγορεύεται όπως το πόσιμο ύδωρ περιέχει τις κάτωθι ουσίες σε πυκνότητες μεγαλύτερες των καθοριζομένων ορίων:

 

Ουσίες

Μεγίστη επιτρεπομένη πυκνότητα Mg/L

Άργυρος (ως Ag)

0.05

Αρσενικό (ως As)

0.05

Βάριο (ως Ba)

1.00

Κάδμιο (ως Cd)

0.01

Κυανιούχα (ως CN)

0.05

Μόλυβδος (ως Pb)

0.1

Σελήνιον (ως Se)

0.01

Φθοριούχα (ως F)

1.5

Χρώμιον (εξασθενές) (Cr+6)

0.05

 

Η ως άνω καθοριζομένη μεγίστη επιτρεπομένη πυκνότης φθοριούχων άφορα τα φυσικώς εμφανιζόμενα τοιαύτα εις το ύδωρ. Εις περίπτωσιν τεχνητές φθοριώσεως αυτή θα ανέρχεται σε 0,8 mg/L, δυναμένη να κυμαίνεται από 0,7 έως 1,0 mg/L.

 

β) Ύδωρ περιέχον τις κάτωθι ουσίας εις πυκνότητας πέραν των καθοριζομένων ορίων δύναται ν' απορριφθεί δι' αποφάσεως του Υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, κατόπιν αιτιολογημένης προτάσεως του Υγειονομικού Κέντρου, εφ' όσον κατά την κρίσιν αυτού υφίσταται και δύναται να χρησιμοποιηθεί ετέρα καταλληλότερα πηγή υδροληψίας ή καθίσταται πρακτικώς εφικτός ο τεχνητός καθαρισμός του ύδατος.

 

Ουσίες

Επιτρεπτά όρια

Απορρυπαντικά (Alkyl Benzene Sulfonate, ABS)

0.5 mg/L

Διαλυμένα στερεά, σύνολο

500 mg/L

Θειικά (ως SΟ4)

250 mg/L

Μαγγάνιον (ως Mn)

0.1 mg/L

Μαγνήσιο (ως Mg)

50 mg/L

Νιτρικά (ως ΝΟ3)

50 mg/L

pH

από 7 μέχρι 8.5

Σίδηρος (ως Fe)

0.1 mg/L

Σκληρότητα, ολική (ως Ca CΟ3)

από 100 μέχρι 500 mg/L

Φαινολικές ουσίες (ως φαινόλη)

0.001 mg/L

Χαλκός (ως Cu)

1 mg/L

Χλωριούχα (ως Cl)

350 mg/L

Ψευδάργυρος (ως Zn)

5 mg/L

 

γ) Συνιστάται όπως εις συμπλήρωση των εκτελούμενων μικροβιολογικών εξετάσεων του ύδατος, προσδιορίζονται οι κατωτέρω χημικές ουσίες ως δείκτες πιθανής ρυπάνσεως αυτού.

 

Ουσίες:

 

Αμμωνία ελευθέρα.
Νιτρώδη.
Νιτρικά.
Άζωτο λευκωματοειδών.
Άζωτο συνολικό.
Βιοχημικώς απαιτούμενο οξυγόνο (BOD).
Σύνολον οργανικών ουσιών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 1 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 της υπ' αριθμόν Γ4/1722/1974 (ΦΕΚ 988/Β/1974).

 

2. Δειγματοληψία:

 

Υπό κανονικές συνθήκες η συχνότητα των δειγματοληψιών και το είδος των εξετάσεων θα καθορίζονται συμφώνως προς τα οριζόμενα στα κατωτέρω εδάφια α, β και γ. Εφόσον όμως υφίσταται υποψία εμφανίσεως ανεπιθύμητης τίνος ουσίας ή εάν η πυκνότητα αυτής μεταβάλλεται περιοδικώς, δημιουργούσα ανησυχία, επιβάλλεται η εκτέλεσις συχνότερων δειγματοληψιών και προσδιορισμών αυτής, κατά την κρίσιν των Υγειονομικών Αρχών και συγχρόνως ή διενέργεια συστηματικής υγειονομικής έρευνας προς εξακρίβωση της πηγής ρυπάνσεως. Αντιθέτως όπου εκ προηγουμένων εξετάσεων ή άλλων ασφαλών δεδομένων προκύπτει ότι ορισμένες ουσίες απουσιάζουν μονίμως εκ του ύδατος ή εμφανίζονται σε πυκνότητες που δεν δημιουργούν ανησυχίες, ο εργαστηριακός προσδιορισμός αυτών δύναται να παραλειφθεί κατόπιν εγκρίσεως των Υγειονομικών Αρχών.

 

Εάν δεν υπάρχει πιθανότητα αυξήσεως της πυκνότητας ουσίας τινός κατά τους χειρισμούς και την διανομή του ύδατος, αρκούν οι εξετάσεις του ύδατος της πηγής υδροληψίας ή του ύδατος μετά την έξοδό του εκ των εγκαταστάσεων επεξεργασίας καθαρισμού ή βελτιώσεως αυτού.

 

Ορισμένες εξετάσεις δύνανται να παραλειφθούν, εάν διατίθενται στοιχεία εξ άλλων τοιούτων εκτελεσθεισών υπό αναγνωρισμένων εργαστηρίων, ως του Γενικού Χημείου του Κράτους και εφ' όσον αυτές έχουν εκτελεστεί συμφώνως προς τους όρους του παρόντος Κανονισμού.

 

Είδος και συχνότης εξετάσεων:

 

α) Γενικές (πλήρεις) εξετάσεις.

 

Αυτές θα περιλαμβάνουν όλες τις προαναφερόμενες ουσίες και χαρακτηριστικά, θα εκτελούνται δε τουλάχιστον άπαξ του έτους.

 

β) Συνήθεις (μερικές) εξετάσεις.

 

Αυτές θα περιλαμβάνουν:

 

Αλκαλικότητα φαινολφθαλεΐνης
Αλκαλικότητα μεθυλίου
Άζωτο λευκωματοειδών
Αμμωνία
Νιτρώδη
Νιτρικά
Χλωριούχα
Σίδηρο (όπου υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης περιεκτικότητες αυτού).

 

Αυτές θα εκτελούνται:

 

Άπαξ κατά εξάμηνο δι' υδρεύσεις εξυπηρετούσες μέχρι 50.000 κατοίκους.
Άπαξ κατά μήνα δι' υδρεύσεις εξυπηρετούσες άνω των 50.000 κατοίκων.

 

γ) Ειδικές εξετάσεις.

 

Διά τον έλεγχο της λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας του ύδατος, ως και διά τις περιπτώσεις διερευνήσεως της ρυπάνσεως και μολύνσεως αυτού, θα εκτελούνται συχνότερες εξετάσεις ορισμένων ουσιών ή χαρακτηριστικών αναλόγως των πραγματικών αναγκών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την το άρθρο 19 της υπ' αριθμόν Υ2/2600/2001 υγειονομικής διάταξης (ΦΕΚ 892/B/2001).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.