Υγειονομική διάταξη 761/68 - Άρθρο 7

Άρθρο 7: Μικροβιολογικά χαρακτηριστικά


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Όρια:

 

1.1. Ύδωρ μη υποβαλλόμενο εις χλωρίωση ή άλλη ισοδύναμη αναγνωρισμένη μέθοδο καθαρισμού λογίζεται εν τη υγειονομική πράξει ασφαλές, εφ' όσον εκ των εξεταζομένων κατά μήνα δειγμάτων εκ του δικτύου διανομής, τουλάχιστον 50% εμφανίζουν πιθανότατο αριθμόν κολοβακτηριδιοειδών (ΠΑΚ) μικρότερο του 1 ανά 10 ml τουλάχιστον 80% εμφανίζουν ΠΑΚ μικρότερο ή ίσον του 2 ανά 100 ml και ουδέν μεγαλύτερο του 10 ανά 100 ml ύδατος.

 

Εφ' όσον εξετάζονται ολιγότερα των 5 δειγμάτων κατά μήνα, τα ανωτέρω ποσοστά εφαρμόζονται δι' οιονδήποτε χρονικόν διάστημα, καθ' ο εξετάζονται 5 ή περισσότερα δείγματα.

 

Εάν εμφανισθούν δύο διαδοχικά δείγματα εκ του σημείου του δικτύου με ΠΑΚ μεγαλύτερο του 2 και έως 10 ανά 100 ml ή εν δείγμα με πιθανότατο αριθμόν κολοβακτηριδιοειδών ανώτερο του 10 ανά 100 ml, θα διενεργηθεί λεπτομερής υγειονομική έρευνα του συστήματος υδρεύσεως προς ανεύρεση των αιτίων μολύνσεως και θα ληφθούν δραστικά μέτρα προς άρση αυτών. Εκ παραλλήλου θα λαμβάνονται συμπληρωματικώς διαδοχικά δείγματα εκ του αυτού σημείου, μέχρις εμφανίσεως ικανοποιητικού αποτελέσματος εις τρεις τουλάχιστον διαδοχικές δειγματοληψίας. Τα πρόσθετα ταύτα δείγματα δεν συνυπολογίζονται εις τον αριθμόν των απαιτουμένων τοιούτων συμφώνως προς την παράγραφο 2 κατωτέρω.

 

1.2 Ύδωρ υποβαλλόμενο εις κανονική χλωρίωση οφείλει να εμφανίζει σταθερώς πιθανότατο αριθμόν κολοβακτηριδιοειδών μικρότερο του 1 ανά 100 ml ύδατος.

 

Εάν εμφανισθεί εν δείγμα εκ του δικτύου διανομής με ΠΑΚ από 1 έως 2 ανά 100 ml ύδατος δέον να γίνει κατ' αρχήν έλεγχος της εγκαταστάσεως χλωριώσεως και αποκατάστασις της τυχόν μη κανονικής λειτουργίας αυτής.

 

Εάν δεν διαπιστωθεί ελάττωμα εις την εγκατάσταση χλωριώσεως ή εμφανισθεί εν δείγμα με πιθανότατο αριθμόν κολοβακτηριδιοειδών μεγαλύτερο του 2 ανά 100 ml, δέον να γίνουν οι υπό του προηγουμένου εδαφίου προβλεπόμενες ενέργειες.

 

Προς πληρέστερα διερεύνηση του βαθμού, της φύσεως και της προελεύσεως της τυχόν εμφανιζόμενης εις τα ανωτέρω περιπτώσεις (εδάφια 1.1 και 1.2.) μολύνσεως συνιστάται, όπως αφ' ενός διαμοιράζονται κατά την εξέτασιν τα συμπληρωματικώς λαμβανόμενα δείγματα εις ομάδας δόσεων ελαττούμενου όγκου εις τρόπον, ώστε να καθίσταται εφικτός ο ακριβέστερος προσδιορισμός του πιθανότατου αριθμού κολοβακτηριδιοειδών και αφ' ετέρου επιδιώκεται η εν στο μέτρο της προβαλλόμενης εκάστοτε σκοπιμότητος επέκτασις της έρευνας επί των χαρακτήρων των ανιχνευόμενων ενδεικτικών μολύνσεως μικροοργανισμών.

 

Παραλλήλως προς την έρευνα δια την ανίχνευση της παρουσίας κολοβακτηριδιοειδών εις το ύδωρ, δέον να προσδιορίζεται και ο συνολικός αριθμός των αναπτυσσομένων μικροβιακών αποικιών εξ ενός ML εξεταζομένου ύδατος, υπό σταθερότυπους εργαστηριακές συνθήκες. Πάσα ασυνήθης αύξησις του αριθμού τούτου υποδηλοί ενδεχόμενον εκτάκτου ρυπάνσεως του ύδατος και δέον να αναζητούνται τα αίτια και να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα προς εξουδετέρωση αυτών.

 

2. Δειγματοληψία

 

Ο έλεγχος της τηρήσεως των καθορισθεισών από μικροβιολογικής πλευράς απαιτήσεων του παρόντος Κανονισμού θα βασίζεται επί εξετάσεων δειγμάτων, λαμβανομένων εξ αντιπροσωπευτικών σημείων ολοκλήρου του δικτύου διανομής και δη υπό τις προσήκουσες κανονικές συνθήκες άσηπτης λήψεως των δειγμάτων τούτων εντός προαπεστειρομένων φιαλιδίων, καταλλήλου συντηρήσεως των δειγμάτων τούτων εντός φορητών ψυγείων και τάχιστης μεταφοράς των ούτω συντηρούμενων δειγμάτων εις το εργαστήριον προς εξέτασιν εντός του μικρότερου δυνατού χρονικού διαστήματος, όπερ κατ' ανώτατον όριον δέον να μη υπερβαίνει το 12ωρο.

 

Η συχνότης και τα σημεία δειγματοληψίας θα καθορίζονται κατόπιν έρευνας ολοκλήρου του συστήματος υδρεύσεως από της πηγής υδροληψίας μέχρι του καταναλωτού και της εκτιμήσεως των υφισταμένων πιθανοτήτων μολύνσεως του ύδατος ως και του βαθμού προστασίας αυτού, θα εγκρίνονται δε παρά των Υγειονομικών Αρχών.

 

Ο ελάχιστος αριθμός των λαμβανομένων και εξεταζομένων δειγμάτων κατά μήνα εκ του συστήματος διανομής καθορίζεται ως κάτωθι:

 

Εξυπηρετούμενος πληθυσμός

Ελάχιστος αριθμός δειγμάτων κατά μήνα

Μέχρι 5.000 κατοίκων

1 δείγμα

Μέχρι 100.000 κατοίκων

1 δείγμα ανά 5.000 κατοίκους

Άνω των 100.000 κατοίκων

Προστίθεται 1 δείγμα ανά 10.000 κατοίκους

 

Επί οιασδήποτε τροποποιήσεως των γεωλογικών ή άλλων συνθηκών (σεισμοί, πλημμύρες, βλάβες του συστήματος κ.λ.π.) επιβάλλεται η άμεση δειγματοληψία και εξέτασις του ύδατος.

 

Συνιστάται όπως τα λαμβανόμενα δείγματα κατανέμονται χρονικώς κατά κανονικά διαστήματα. Κατωτέρω παρέχονται τα ελάχιστα χρονικά διαστήματα μεταξύ διαδοχικών δειγματοληψιών αναλόγως του εξυπηρετουμένου πληθυσμού.

 

Εξυπηρετούμενος πληθυσμός

Μέγιστο χρονικό διάστημα μεταξύ διαδοχικών δειγματοληψιών

Μικρότερος των 20.000 κατοίκων

1 μήνας

20.000 - 50.000 κατοίκων

2 εβδομάδες

50.001 - 100.000 κατοίκων

4 ημέρες

100.001 - 200.000 κατοίκων

2 ημέρες

Άνω των 200.000 κατοίκων

1 ημέρα

 

Δι' υδρεύσεις που εξυπηρετούν πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων οι Υγειονομικές Αρχές δύνανται να εγκρίνουν τον περιορισμό του αριθμού και της συχνότητας των εξετάσεων κάτω των προμνησθέντων ορίων, εις ας περιπτώσεις εκ πείρας, προηγουμένων εξετάσεων ή άλλων ασφαλών δεδομένων, προερχομένων εξ υγειονομικής έρευνας του συνόλου του συστήματος υδρεύσεως, προκύπτει ότι το ύδωρ πληροί σταθερώς τις απαιτήσεις του παρόντος.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.