Απόφαση 8353/12 - Άρθρο 2

Άρθρο 2: Τροποποίηση της υπ' αριθμόν 37338/1807/2010 κοινής υπουργικής απόφασης


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η υπ' αριθμόν 37338/1807/2010 κοινή υπουργική απόφαση τροποποιείται ως ακολούθως:

 

1. Το άρθρο 2 της υπ' αριθμόν 37338/1807/2010 κοινής υπουργικής απόφασης τροποποιείται ως εξής:

 

α) Μετά την παράγραφο 1 προστίθεται παράγραφος 1.1. που έχει ως εξής:

 

{1.1. Ο όρος Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές, ορίζεται στο Παράρτημα Ι (παράγραφος 6) του άρθρου 16 της υπ' αριθμόν 11014/703/2003 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 332/Β/2003).}

 

β) Μετά την περίπτωση (ε) της παραγράφου 2, προστίθενται οι περιπτώσεις (στ), (ζ), (η), (θ) και (ι) που ακολουθούν:

 

{στ) Αποικιακά είδη: τα είδη της ορνιθοπανίδας που φωλιάζουν σε μεγάλες ομάδες όπου η μια φωλιά βρίσκεται πολύ κοντά στην άλλη και σε μέρη όπου δεν υπάρχει - ή σχεδόν δεν υπάρχει - άλλος πόρος πλην του χώρου φωλιάσματος.

 

ζ) χωροκρατικά είδη: τα είδη της ορνιθοπανίδας που δεν είναι αποικιακά.

 

η) κρίσιμα ενδιαιτήματα είδους (critical habitats): τα ενδιαιτήματα / οικότοποι που καλύπτουν τις πλέον βασικές ανάγκες του βιολογικού κύκλου των ειδών χαρακτηρισμού και περιλαμβάνουν:

 

η.α) για τα αναπαραγόμενα είδη τις θέσεις φωλιάσματος, τις περιοχές τροφοληψίας, τις περιοχές καταφυγίου και πιθανά εναλλακτικές θέσεις διανυκτέρευσης,

 

η.β) για τα μεταναστευτικά / διαχειμάζοντα είδη κυρίως τις περιοχές τροφοληψίας, καταφυγίου και διανυκτέρευσης, καθώς και τόπους που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της ευρύτερης γεωμορφολογίας, λειτουργούν ως στενωποί, από όπου διέρχονται υποχρεωτικά τα μεταναστευτικά σμήνη.

 

θ) Πυρήνας κατανομής (core area): το κεντρικό και πιο σημαντικό για τη διατήρηση, τμήμα της επικράτειας ενός χωροκρατικού είδους, όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος (>50%) των ημερήσιων και εποχιακών δραστηριοτήτων και μετακινήσεών του ετησίως.

 

ι) Επιθυμητή Τιμή Αναφοράς είδους (Favorable Reference Values for a species): ο πληθυσμός του είδους στη συγκεκριμένη βιογεωγραφική περιοχή ή χώρα, που θεωρείται ο ελάχιστος απαραίτητος για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατήρησης του είδους σε Ικανοποιητική Κατάσταση Διατήρησης.}

 

2. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 της υπ' αριθμόν 37338/1807/2010 κοινής υπουργικής απόφασης η περίπτωση (η) καταργείται.

 

3. Μεταξύ των άρθρων 5 και 6 της υπ' αριθμόν 37338/1807/2010 κοινής υπουργικής απόφασης παρεμβάλλονται τα άρθρα 5(Α) έως 5(Ι) που αφορούν στον καθορισμό μέτρων ειδικής προστασίας, διατήρησης και αποκατάστασης των ειδών και των ενδιαιτημάτων/ οικοτόπων της άγριας ορνιθοπανίδας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας. Τα μέτρα αυτά που μπορεί να συμπληρώνονται και να εξειδικεύονται κατά περίπτωση, στα σχέδια διαχείρισης που προβλέπονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 4 του νόμου 3937/2011, έχουν ως ακολούθως:

 

{Άρθρο 5Α: Μέτρα ειδικής προστασίας για την πραγματοποίηση έργων και δραστηριοτήτων

 

1. Για την πραγματοποίηση έργων ή δραστηριοτήτων εντός των ορίων των Ζωνών Ειδικής Προστασίας ή στις περιοχές που προβλέπονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 10 του νόμου 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/2011), ακολουθείται, κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η διαδικασία της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 11 (παράγραφοι 8, 9 και 10) του ίδιου νόμου.

 

2. Η ειδική οικολογική αξιολόγηση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 του νόμου 4014/2011, περιλαμβάνει υποχρεωτικά, εκτός των άλλων και εξειδικευμένα ορνιθολογικά στοιχεία και πληροφορίες για τα είδη χαρακτηρισμού των Ζωνών Ειδικής Προστασίας. Οι προδιαγραφές για τα εξειδικευμένα ορνιθολογικά στοιχεία αποτελούν μέρος των προδιαγραφών που προβλέπονται για την ειδική οικολογική αξιολόγηση στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 10 του νόμου 4014/2011.

 

3. Από την υποβολή των εξειδικευμένων ορνιθολογικών στοιχείων της παραγράφου 2, εξαιρούνται τα έργα φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα, όπως ορίζονται στη παράγραφο 3 του άρθρου 2 της υπ' αριθμόν 49828/2008 κοινής υπουργικής απόφασης.

 

Άρθρο 5Β: Μέτρα ειδικής προστασίας για τη εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

 

Για την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσα σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας, εφαρμόζονται, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 5 του νόμου 3937/2011, πέραν των προβλεπόμενων στις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας, τα ακόλουθα μέτρα, όροι και περιορισμοί:

 

1. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας, των οποίων τα όρια ταυτίζονται με τα όρια των υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας (Ramsar), όπως αυτά έχουν υποβληθεί στη Γραμματεία της Σύμβασης Ramsar - νομοθετικό διάταγμα [Ν] 191/1974 (ΦΕΚ 350/Α/1974), νόμου [Ν] 1751/1988 (ΦΕΚ 26/Α/1988) και νόμου [Ν] 1950/1991 (ΦΕΚ 84/Α/1991). Εφόσον τα όρια μιας Ζώνης Ειδικής Προστασίας υπερβαίνουν τα όρια του οικείου υγρότοπου Ramsar, τότε δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ακτίνα 3 km (εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας) από τα όρια του υγρότοπου.

 

2. Η παράγραφος 1 εφαρμόζεται και στη Λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας, παρότι το Ελληνικό τμήμα δεν έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας (Ramsar), λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη σύνδεση της με τη Λίμνη Μικρή Πρέσπα και τη τριμερή συμφωνία προστασίας του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών.

 

3. Για την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εντός περιοχών Ζωνών Ειδικής Προστασίας, με είδη χαρακτηρισμού ένα από τα ακόλουθα χωροκρατικά ή / και αποικιακά είδη: όρνιο (Gyps fulvus), ασπροπάρης (Neophron percnopterus), μαυρόγυπας (Aegypius monachus), γυπαετός (Gypaetus barbatus), χρυσαετός (Aquila chrysaetos), θαλασσαετός (Haliaeetus albicilla), σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), μαυροπελαργός (Ciconia nigra), κιρκινέζι (Falco naumanni), πετρίτης (Falco peregrinus), καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), λιβαδόκιρκος (Circus pygargus), γερακαετός (Hieraaetus pennatus), αετογερακίνα (Buteo rufinus), χρυσογέρακο (Falco biarmicus), αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), ροδοπελεκάνος (Pelekanus onocrotalus), Aιγαιόγλαρος (Larus audοuinii), αρτέμης (Calonectris diomedea) και μύχος (Puffinus yelkouan), πρέπει, η προβλεπόμενη στα άρθρα 10 και 11 (παράγραφοι 8, 9 και 10) του νόμου 4014/2011, ειδική οικολογική αξιολόγηση, εκτός των εξειδικευμένων ορνιθολογικών στοιχείων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5Α, να καθορίζει επιπλέον περιμετρική ζώνη αποκλεισμού από φωλιές ή / και αποικίες των προαναφερόμενων ειδών χαρακτηρισμού. Για τον καθορισμό αυτό λαμβάνονται υπόψη το μέγεθος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, οι θέσεις και το πλήθος φωλιών των εν λόγω ειδών, η ταξινόμηση των φωλιών σε ενεργές, ανενεργές και ιστορικές, η σημασία των αποικιών, η αποτύπωση των περιοχών τροφοληψίας των ειδών και των πτητικών τους συνηθειών, η συσχέτιση αυτών με τη θέση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, τα μέτρα προστασίας και οι λοιπές ανάλογες παράμετροι.

 

3.1 Οι επιπτώσεις στο πληθυσμό των ειδών χαρακτηρισμού που εξετάζονται στον καθορισμό της περιμετρικής ζώνης αποκλεισμού σε κάθε περίπτωση είναι:

 

α) η θανάτωση ορνιθοπανίδας λόγω πρόσκρουσης (bird strike/ collision),

β) αλλαγή στη δομή των ενδιαιτημάτων (change in habitat structure) και

γ) εκτόπιση της ορνιθοπανίδας από ενδιαιτήματα (habitat displacement).

 

4. Στην απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, που εκδίδεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4014/2011, για την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εντός των περιοχών Ζωνών Ειδικής Προστασίας, περιλαμβάνεται η υποχρέωση για χρήση υπόγειων καλωδίων ρεύματος ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό, συνεστραμμένων μονωμένων εναέριων καλωδίων μεταφοράς ρεύματος για τη σύνδεση με το δίκτυο, καθώς και η υποχρέωση για τακτικό έλεγχο του χώρου του σταθμού (εβδομαδιαίου ή και συχνότερου κατά περίπτωση) και απομάκρυνσης των νεκρών ζώων (κτηνοτροφικών κυρίως), η παρουσία των οποίων θα μπορούσε να προσελκύσει πτωματοφάγα αρπακτικά πτηνά. Θα πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης ηχητικής, οπτικής ή άλλης σήμανσης, σε σχέση με την διαρρύθμιση του αιολικού σταθμού, την απόστασή του από το χείλος γκρεμών και τόπους φωλιάσματος, τροφοληψίας και ανάπαυσης, την κλίμακα και το μέγεθός του.

 

5. Αιολικά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, που βρίσκονται μέσα σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας και είναι μεταναστευτικά περάσματα - στενωποί, πρέπει να διαθέτουν αυτοματοποιημένο σύστημα παύσης των ανεμογεννητριών και ενεργοποίησης μέσων αποτροπής, με σκοπό την προστασία της ορνιθοπανίδας και αποφυγή ατυχημάτων. Οι περιοχές αυτές σήμερα είναι το Δέλτα Έβρου GR1110006, Κύθηρα και γύρω νησίδες GR 3000013 και Αντικύθηρα και γύρω νησίδες GR3000012, Νότια Μάνη GR2540008, καθώς και κάθε άλλη Ζώνη Ειδικής Προστασίας η οποία θα χαρακτηρίζεται στο μέλλον, σύμφωνα με την παράγραφο 4.2. του άρθρου 4 της υπ' αριθμόν 37338/1807/2010 κοινής υπουργικής απόφασης και είναι μεταναστευτικό πέρασμα - στενωπός.

 

6. Η παράγραφος 5 δεν εφαρμόζεται για έργα Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που πραγματοποιούνται σε περιοχές που πρόκειται να χαρακτηρισθούν ως μεταναστευτικά περάσματα - στενωποί, εφόσον, κατά τον χρόνο χαρακτηρισμού της περιοχής, τα εν λόγω έργα έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση κατά το στάδιο του Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων ή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4014/2011.

 

Άρθρο 5Γ: Μέτρα προστασίας για την πραγματοποίηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων

 

Για την πραγματοποίηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας, εκτός των προβλεπόμενων στις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά οι ακόλουθες επιπλέον απαιτήσεις:

 

1. Κατά την εγκατάσταση των εργοταξίων, τη λειτουργία τους, τη μεταφορά και αποθήκευση των υλικών εξόρυξης και την αποκατάσταση του χώρου εξόρυξης, εφαρμόζονται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής και τις οικολογικές απαιτήσεις των ειδών της χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας, όπως αυτές περιγράφονται στα εξειδικευμένα ορνιθολογικά στοιχεία και πληροφορίες που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5Α, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει η εξορυκτική δραστηριότητα, ώστε να αποφεύγονται οι οχλήσεις που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα εν λόγω είδη.

 

2. Ο έλεγχος της αποκατάστασης του χώρου, πραγματοποιείται σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους της εξορυκτικής δραστηριότητας.

 

3. Εφαρμόζεται η βέλτιστη κατά περίπτωση μέθοδος εκμετάλλευσης σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής, στο πλαίσιο της οικονομικής βιωσιμότητας και της αειφορίας, εξετάζοντας ανάλογα με το είδος και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος ως πρώτη δυνατότητα την εφαρμογή υπόγειας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

 

Άρθρο 5Δ: Ειδικές ρυθμίσεις για τη θήρα

 

Για την άσκηση της θήρας των θηρεύσιμων ειδών της ορνιθοπανίδας, εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, εκτός των σχετικών προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας και ειδικότερα της υπ' αριθμόν 87578/703/2007 (ΦΕΚ 581/Β/2007) κοινής υπουργικής απόφασης, καθορίζονται επιπλέον οι ακόλουθες απαιτήσεις:

 

1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, είναι δυνατόν για ορισμένα θηρεύσιμα είδη, να καθορίζεται αργότερα η έναρξη ή / και νωρίτερα η λήξη της κυνηγετικής περιόδου. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε πρόσφατα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προσιδιάζουν σε κάθε ειδική περίπτωση και αποδεικνύουν ότι τυχόν κλιμάκωση των ημερομηνιών λήξης της θήρας δεν εμποδίζει την προστασία των ειδών χαρακτηρισμού που ενδέχεται να επηρεάζει η ανωτέρω κλιμάκωση.

 

2. Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της θήρας των αποδημητικών πτηνών και των υδροβίων θηραμάτων καθορίζεται βάσει μεθόδου σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως εμπεριέχονται στα (α) Έγγραφο κατευθύνσεων για τη θήρα βάσει της οδηγίας 1979/409/ΕΟΚ Οδηγία για τα Πτηνά - Guidance document on hunting under Council Directive 1979/409/EEC on the conservation of wild birds The Birds Directive και (β) Βασικές έννοιες του άρθρου 7(4) της οδηγίας 1979/409/ΕΟΚ - Key Concepts of Article 7(4) of Directive 1979/409/EEC Period of Reproduction and Prenuptial Migration of Annex II Bird Species in the 27 EU Member States, όπως ισχύουν και η οποία εγγυάται την προστασία των ειδών αυτών ενόσω διαρκεί η μετανάστευσή τους και η περίοδος φωλεοποίησης.

 

3. Από την περίοδο θήρας 2012 - 2013 και εντεύθεν απαγορεύεται:

 

α) Η θήρα του είδους ασπρομέτωπη χήνα (Anser albifrons) στα ενδιαιτήματα του είδους νανόχηνα (Anser erythopus), δηλαδή στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας των υγροτόπων Κερκίνης, Κορώνειας - Βόλβης, Δέλτα Νέστου, Λίμνης Ισμαρίδας, Λίμνης Βιστονίδας - Πόρτο Λάγος και Δέλτα Έβρου. Η απαγόρευση επανεξετάζεται κάθε τρία χρόνια.

 

β) Η θήρα του είδους πετροπέρδικα (Alectoris graeca) στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, που περιλαμβάνεται στα είδη χαρακτηρισμού, για περίοδο 2 ετών, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εκτιμηθούν οι πληθυσμοί του συγκεκριμένου είδους.

 

γ) Η θήρα πτηνών από πάσης φύσεως υπερυψωμένες ή μη εγκαταστάσεις κατασκευασμένες από επεξεργασμένα δομικά υλικά.

 

δ) Η διεξαγωγή πάσης φύσεως αγώνων κυνηγετικών σκυλιών.

 

4. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και γνώμη της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000, μπορεί να λαμβάνει πρόσθετες περιοριστικές της θήρας ρυθμίσεις εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας, σε περίπτωση δυσμενών ή ακραίων καιρικών συνθηκών ή πυρκαγιάς ή σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώνεται βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων μείωση του πληθυσμού ενός ή περισσοτέρων ειδών.

 

Άρθρο 5Ε: Μέτρα προστασίας για την πραγματοποίηση αναδασμών και την άσκηση της γεωργίας

 

1. Για την πραγματοποίηση αναδασμών μέσα στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 13 του νόμου 3937/2011.

 

2. Η άσκηση της γεωργίας μέσα στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, πραγματοποιείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ' αριθμόν 262385/2010 κοινής υπουργικής απόφασης Εφαρμογή του καθεστώτος της πολλαπλής συμμόρφωσης και λοιπά συμπληρωματικά μέτρα σε εκτέλεση του Κανονισμού (ΕΚ) 73/2009 και του Κανονισμού (ΕΚ) 1698/2005, όπως εκάστοτε ισχύει, ασχέτως με τη λήψη άμεσων ενισχύσεων. Είναι δυνατόν με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να καθορίζονται για τις αγροτικές δραστηριότητες επιπλέον όροι και περιορισμοί από τους αναφερόμενους στο προηγούμενο εδάφιο, ώστε η άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών να είναι συμβατή με την προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας και των ειδών χαρακτηρισμού τους.

 

3. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εκπόνηση σχετικής μελέτης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μπορεί να καταρτίζει αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του εκτατικού και ετερογενούς αγροτικού τοπίου, όπως τη διατήρηση παρυδάτιας βλάστησης, των νησίδων φυσικής βλάστησης στις παρυφές των αγρών και φυτοφρακτών, των ακαλλιέργητων και ασυγκόμιστων περιθωρίων στις καλλιέργειες, καθώς και να καθορίζει ειδικότερα μέτρα για τη διατήρηση συγκεκριμένων ειδών, όπως η χειμερινή κατάκλυση των ορυζώνων για τροφοληψία των ερωδιών.

 

Άρθρο 5ΣΤ: Ειδικές ρυθμίσεις σχετικές με την δασοπονία

 

1. Η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής οφείλει μέσα σε 1 χρόνο από την έναρξη ισχύος της παρούσης απόφασης, να εκδώσει οδηγίες για την άσκηση της δασοπονίας εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν τις μεθόδους καταγραφής και αποτύπωσης των ορνιθολογικών δεδομένων για την περιοχή μελέτης και τις κύριες κατευθύνσεις προσαρμογής της δασικής διαχείρισης για τη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών, και ιδίως των ειδών χαρακτηρισμού των Ζωνών Ειδικής Προστασίας.

 

2. Η δασοπονία ασκείται μέσω δασοπονικών διαχειριστικών μελετών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Οι δασοπονικές διαχειριστικές μελέτες εκπονούνται με βάση τις οδηγίες της παραγράφου 1 και εγκρίνονται από την κατά τόπο αρμόδια δασική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

3. Μέχρι την έκδοση των οδηγιών που προβλέπονται στην παράγραφο 1, οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά την εφαρμογή των υφισταμένων δασικών διαχειριστικών σχεδίων, μεριμνούν:

 

α) για τη ρύθμιση των αποψιλωτικών υλοτομιών με τρόπο ώστε τα παρακρατήματα να είναι σε λόχμες ή ομάδες, εκτός από τα μεμονωμένα διάσπαρτα δένδρα καθώς και για τη διατήρηση τμημάτων των συστάδων ανυλοτόμητων, για τη διασφάλιση των διαδρόμων επικοινωνίας των ειδών και τη συνέχεια του δασικού τοπίου, λαμβάνοντας υπόψη το φυσικό ανάγλυφο (μισγάγγειες, ρέματα, κ.λ.π.).

 

β) σε κάθε περίπτωση κατά την πραγματοποίηση υλοτομικών εργασιών δεν επιτρέπεται η υλοτόμηση δέντρων με φωλιές.

 

γ) για τη διατήρηση τουλάχιστον του 10% της συστάδας από ώριμα και υπερώριμα δένδρα, άτομα στρεβλά, κακόμορφα, κουφαλερά, διχαλωτά, νεκρά ιστάμενα και κατακείμενα.

 

δ) για τη διατήρηση και την υποβοήθηση με δασοκομικούς χειρισμούς καρποφόρων δένδρων και θάμνων, αρωματικών, καλλωπιστικών και φαρμακευτικών δασικών ειδών,

 

ε) για την απαγόρευση υλοτομιών σε παρόχθια βλάστηση μέχρι 20 m από την όχθη και εντός ρεμάτων.

 

στ) για τη διατήρηση όλων των υφιστάμενων διάκενων που δεν έχουν προκύψει από βίαιες αιτίες (π.χ. πυρκαγιές, παράνομη υλοτόμηση).

 

ζ) για την προώθηση της αναγωγής πρεμνοφυών δασών σε σπερμοφυή μορφή.

 

Άρθρο 5Ζ: Μέτρα κατά της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

 

1. Οι κατά τόπο αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μεριμνούν με ενημερωτικές εκστρατείες και με τακτικούς επιτόπιους ελέγχους για τον εντοπισμό της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ιδίως σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας με είδη χαρακτηρισμού μεγάλα αρπακτικά πτηνά, δηλαδή τα είδη όρνιο (Gyps fulvus), ασπροπάρης (Neophron percnopterus), μαυρόγυπας (Aegypius monachus), γυπαετός (Gypaetus barbatus), χρυσαετός (Aquila chrysaetos) και τσίφτης (Milvus migrans).

 

2. Οι ανωτέρω υπηρεσίες μεριμνούν για την προώθηση νομίμων μεθόδων ελέγχου σαρκοφάγων θηλαστικών σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας σχετικά με την θανάτωση ατόμων, για την τοποθέτηση περιφράξεων και λοιπών σχετικών εγκαταστάσεων καθώς και για την προώθηση της φύλαξης παραγωγικών ζώων με ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους.

 

Άρθρο 5Η: Σχέδια φύλαξης και ενημέρωσης για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας

 

Οι δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι αρμόδιες για την φύλαξη των αντίστοιχων Ζωνών Ειδικής Προστασίας. Οι εν λόγω υπηρεσίες, μέσα σε 1 έτος από την έναρξη ισχύος της απόφασης, εκπονούν Σχέδια Φύλαξης και μέσα σε 2 έτη Σχέδια Ενημέρωσης για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, που βρίσκονται μέσα στα διοικητικά τους όρια. Τα εν λόγω σχέδια εγκρίνονται από τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και περιλαμβάνουν κυρίως:

 

α) Επόπτευση και φύλαξη για την εφαρμογή των υφιστάμενων απαγορεύσεων και περιορισμών σε οχλούσες δραστηριότητες, όπως η θήρα, η αλιεία, η υλοτομία, η εκπαίδευση σκύλων, δράσεις αναψυχής, πλησίον αποικιών ή φωλιών προστατευόμενων ειδών.

 

β) Μέτρα προστασίας αποικιών ή φωλιών προστατευόμενων ειδών με τοποθέτηση ενημερωτικής σήμανσης ή και περίφραξης.

 

γ) Μέτρα προστασίας βραχονησίδων και νησίδων με έκδοση ενημερωτικού υλικού και ειδική σήμανση, ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση και αποβίβαση σε αυτές, από οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, κατά την περίοδο αναπαραγωγής των ειδών χαρακτηρισμού.

 

δ) Τρόπους ενημέρωσης του κοινού και επιμόρφωσης των αρμοδίων υπαλλήλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την άσκηση και τον έλεγχο δραστηριοτήτων εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας.

 

ε) Τρόπους διαρκούς ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι κυνηγοί, οι αλιείς, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αναπτύσσουν συστηματικές δραστηριότητες εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, ώστε να αποτρέπεται η χωρίς πρόθεση θανάτωση ή όχληση προστατευόμενων ειδών όπως από δηλητηριασμένα δολώματα, παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία ή εξαιτίας σύγχυσης προστατευόμενων με θηρεύσιμα είδη.

 

στ) Διαδικασία συγκρότησης τοπικού συντονιστικού οργάνου με εκπροσώπηση των αρμοδίων υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Δασών των οικείων Περιφερειών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στα διοικητικά όρια των οποίων περιλαμβάνονται οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς και των αρμοδίων αστυνομικών - λιμενικών αρχών και των οικείων Φορέων Διαχείρισης. Το συντονιστικό όργανο διασφαλίζει τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων των αρχών για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση.

 

Άρθρο 5Θ: Διαχειριστικές Δράσεις για τα είδη χαρακτηρισμού εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας

 

1. Οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μεριμνούν για τον έλεγχο των πληθυσμών ανταγωνιστικών ειδών προς τα προστατευόμενα είδη και τα είδη χαρακτηρισμού, όπως ιδίως το είδος ασημόγλαρος (Larus michahelis) και το είδος κουρούνα (Corvus corone cornix). Επιτρέπεται ο έλεγχος του πληθυσμού των ανταγωνιστικών ειδών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μετά την σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και εφ' όσον αυτό αποδεδειγμένα αποσκοπεί στην προστασία αποικιών, θέσεων φωλεοποίησης και εν γένει κρίσιμων ενδιαιτημάτων προστατευόμενων ειδών.

 

2. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και από τις κατά τόπους λιμενικές υπηρεσίες, για την καταπολέμηση των αρουραίων που απειλούν ενδιαιτήματα σε νησίδες αναπαραγωγής προστατευόμενων ειδών και ειδών χαρακτηρισμού όπως ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), ο Αιγαιόγλαρος (Larus auduinii), ο θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis), ο αρτέμης (Calonectris diomedea), ο μύχος (Puffinus yelkuan) και ο υδροβάτης (Hydrobates pelagicus).

 

3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, σε συνεργασία με τις τοπικές δασικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης, μεριμνούν για τοποθέτηση τεχνητών φωλιών (μεμονωμένων ή συγκροτημάτων) ιδίως για το είδος μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας, όπου για τα συγκεκριμένα είδη έχουν εκπονηθεί Σχέδια Διαχείρισης από τα οποία προβλέπεται η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών. Η μέριμνα αφορά επίσης τη δημιουργία τεχνητών νησίδων και σχεδίων για υδρόβια και παρυδάτια είδη σε υγρότοπους που υφίστανται σημαντική απώλεια σχετικών ενδιαιτημάτων, εφόσον αυτό προτείνεται από τα οικεία Σχέδια Διαχείρισης.

 

4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εγκρίνεται εθνικό πρόγραμμα δημιουργίας και λειτουργίας Χώρων Τροφοδοσίας Πτωματοφάγων Αρπακτικών Πτηνών, σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας με είδη χαρακτηρισμού ευκαιριακά ή αποκλειστικά πτωματοφάγα αρπακτικά πτηνά, δηλαδή τα είδη όρνιο (Gyps fulvus), ασπροπάρης (Neophron percnopterus), μαυρόγυπας (Aegypius monachus), γυπαετός (Gypaetus barbatus), τσίφτης (Milvus migrans), χρυσαετός (Aquila chrysaetos), θαλασσαετός (Haliaeetus albicila), σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), αετογερακίνα (Buteo rufinus), μαυροπελαργός (Ciconia nigra). Με το πρόγραμμα αυτό καθορίζονται συγκεκριμένα τα κριτήρια για την δημιουργία του ΧΤΑΠ, για τις αποστάσεις τους από τις αποικίες ή φωλιές των αρπακτικών, για τον περιορισμό της θήρας πλησίον των ταϊστρών και για την τροφοδοσία των ΧΤΑΠ. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

Άρθρο 5Ι: Εναρμόνιση της άσκησης της αλιείας με την προστασία των αγρίων πουλιών

 

1. Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μέσα σε ένα χρόνο από την έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης των ειδών χαρακτηρισμού που προβλέπονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 4 του νόμου 3937/2011, καθορίζουν εποχικούς και χωρικούς περιορισμούς στην αλιεία, με στόχο τη διατήρηση των ειδών χαρακτηρισμού των θαλάσσιων και παράκτιων Ζωνών Ειδικής Προστασίας.

 

2. Οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές οφείλουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για τον έλεγχο της εφαρμογής της αλιευτικής νομοθεσίας, να μεριμνούν με την παροχή κατάλληλων οδηγιών για την αποτροπή περιστατικών θανάτωσης των θαλασσοπουλιών που αποτελούν είδη χαρακτηρισμού εξαιτίας της παγίδευσης σε αλιευτικά εργαλεία. Σχετικές οδηγίες εκδίδονται από τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μέσα σε 6 μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

 

3. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται συμπληρωματικά προς τις διατάξεις της παραγράφου 1 (περιπτώσεις γ και δ) του άρθρου 9 του νόμου 3937/2011}.

 

4. Στο άρθρο 7, το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης (δ) της παραγράφου 2 της υπ' αριθμόν 37338/1807/2010 κοινής υπουργικής απόφασης, επαναδιατυπώνεται ως εξής:

 

{(δ) η θηρευτική δραστηριότητα πρέπει να ασκείται στα πλαίσια ενός καθεστώτος προστασίας κατά την διάρκεια των περιόδων κατά τις οποίες η επιβίωση των άγριων πτηνών δεν απειλείται ιδιαιτέρως.}

 

5. Το άρθρο 11 της υπ' αριθμόν 37338/1807/2010 κοινής υπουργικής απόφασης τροποποιείται ως ακολούθως:

 

{α) Στην παράγραφο 1, η τελευταία πρόταση συνεχίζεται και μετά τις λέξεις ... με το νόμο 3010/2002, προστίθεται η εξής φράση:

 

{... και στη συνέχεια με το άρθρο 16 του νόμου 3937/2011 και το άρθρο 21 του νόμου 4014/2011.

 

β) Μετά την παράγραφο 1, προστίθεται η παράγραφος 1.1 που έχει ως εξής:

 

{1.1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, του οποίου η δραστηριότητα προκαλεί ζημία η άμεση απειλή ζημίας στα είδη της ορνιθοπανίδας και στους οικοτόπους τους, φέρει περιβαλλοντική ευθύνη η οποία διέπεται από τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 148/2009 (ΦΕΚ 170/Α/2009)}.

 

γ) Στην παράγραφο 9, η πρώτη πρόταση επαναδιατυπώνεται ως εξής:

 

{9. Τα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, εκτός αυτών που επιβάλλονται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 1.1, αποτελούν έσοδα ... κ.λ.π.}.

 

δ) Η παράγραφος 10 επαναδιατυπώνεται ως εξής:

 

{10. Οι κυρώσεις που προβλέπονται ... και ανεξάρτητα από τις κυρώσεις που προβλέπονται σε άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.}

 

6. Στο άρθρο 11 της υπ' αριθμόν 37338/1807/2010 κοινής υπουργικής απόφασης μετά το εδάφιο (ι)α) προστίθενται τα εδάφια (ι)β) και (ι)γ) που έχουν ως εξής:

 

{ι)β) η διατύπωση απόψεων για τα πληθυσμιακά δεδομένα που αφορούν τα είδη χαρακτηρισμού των Ζωνών Ειδικής Προστασίας και η αντίστοιχη αναπροσαρμογή των πληθυσμιακών ορίων με βάση τα οποία καθορίζονται τα είδη χαρακτηρισμού.

 

ι)γ) η υποβολή αναφορών για την περιοδική αναπροσαρμογή των Επιθυμητών Τιμών Αναφοράς ως προς την Ικανοποιητική Κατάσταση Διατήρησης των ειδών χαρακτηρισμού των Ζωνών Ειδικής Προστασίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.}

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.