Απόφαση 8353/12 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Επιστημονική έρευνα εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Για την επίτευξη του σκοπού ικανοποιητικής κατάστασης προστασίας και διατήρησης των ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, τα βασικά εργαλεία που αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και καθορίζονται στα εδάφια (β) και (γ) της παραγράφου 3 του άρθρου 17 του νόμου 3937/2011, εκτός των άλλων, εξειδικεύονται ως ακολούθως:

 

1) Η προβλεπόμενη στο εδάφιο (β) της παραγράφου 3 του ανωτέρω άρθρου Εθνική απογραφή βιοποικιλότητας περιλαμβάνει ως αυτοτελές κεφάλαιο ή προσαρτώμενο αναπόσπαστο παράρτημά της, το Εθνικό πρόγραμμα χαρτογράφησης κρίσιμων ενδιαιτημάτων και πυρήνων κατανομής των ειδών χαρακτηρισμού, καθώς και ζωνών ευαισθησίας, το περιεχόμενο του οποίου έχει ως εξής:

 

1.1. Κατά τη χαρτογράφηση κατά προτεραιότητα καταγράφονται τα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής και σε δεύτερο λόγο τα ενδιαιτήματα τροφοληψίας και διαχείμασης. Καθορίζονται επίσης διαχειριστικές ζώνες περιμετρικά των φωλιών γύρω από ευαίσθητες φωλιές ή αποικίες.

 

1.2. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποιείται και χαρτογράφηση Ζωνών Ευαισθησίας εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας, σε ότι αφορά έργα και δραστηριότητες που δύνανται να προκαλέσουν όχληση με σημαντικές επιπτώσεις στα είδη χαρακτηρισμού. Η χαρτογράφηση ευαισθησίας θα δημιουργήσει τρεις κατηγορίες ζωνών ευαισθησίας (υψηλή, μέτρια και χαμηλή), που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν από τις αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων. Τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού λαμβάνονται υπόψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και των κατά τόπο αρμοδίων Περιφερειών, κατά την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας.

 

2) Στα προβλεπόμενα στο εδάφιο (γ) της παραγράφου 3 του ανωτέρω άρθρου Σχέδια επιστημονικής παρακολούθησης σημαντικών οικοτόπων και ειδών εντάσσεται και το Εθνικό σχέδιο παρακολούθησης των Ζωνών Ειδικής Προστασίας.

 

2.1. Το Εθνικό σχέδιο παρακολούθησης αφορά αρχικά στον προσδιορισμό των Επιθυμητών Τιμών Αναφοράς κάθε είδους χαρακτηρισμού Ζώνης Ειδικής Προστασίας της χώρας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται η Ικανοποιητική Κατάσταση Διατήρησης του κάθε είδους. Οι τιμές αυτές αναφοράς θα αποτελέσουν τη βάση για την ποσοτικοποίηση των στόχων διατήρησης ανά Ζώνη Ειδικής Προστασίας, καθώς και για την εκτίμηση του βαθμού επίτευξης της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης των ειδών αυτών σε εθνικό επίπεδο αλλά και ανά Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Επίσης, το πρόγραμμα αφορά στον εθνικό σχεδιασμό παρακολούθησης των ειδών χαρακτηρισμού και των προστατευόμενων ειδών των Ζωνών Ειδικής Προστασίας με συγκεκριμένο μεθοδολογικό πλαίσιο για τη συγκέντρωση και καταχώριση των δεδομένων.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.