Προεδρικό διάταγμα 344/00 - Άρθρο 12

Άρθρο 12: Επαγγελματικές δραστηριότητες


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Οι κτηνίατροι ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν και ειδικότερα:

 

α) Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ζωικής ή μικτής παραγωγής, σε γεωργοκτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές βιομηχανίες, τράπεζες, εταιρίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

β) Στην πρόληψη και καταπολέμηση των οιασδήποτε αιτιολογίας νοσημάτων των θηλαστικών ζώων, πτηνών, ιχθύων, λοιπών σπονδυλωτών υδροβίων, ωφελίμων εντόμων, καθώς και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανωτέρω ειδών.

 

γ) Στην ίδρυση και λειτουργία, κατ' αποκλειστικότητα, ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων, μικρών και μεγάλων ζώων, αγρίων ζώων και πτηνών, κτηνιατρικών μικροβιολογικών, βιοχημικών, παθολογοανατομικών και ιστολογικών εργαστηρίων.

 

δ) Κατ' αποκλειστικότητα σε κτηνιατρικές πράξεις, επεμβάσεις, κτηνιατροδικαστικές εκθέσεις, πιστοποιήσεις θανάτου ζώων ανεξαρτήτως αιτίας, καθώς και στην έκδοση κτηνιατρικών γνωματεύσεων και βεβαιώσεων.

 

ε) Στην ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης.

 

στ) Στο σχεδιασμό και εφαρμογή της ανάλυσης επικινδυνότητας των τροφίμων στα κρίσιμα σημεία ελέγχου, των βιομηχανιών παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης και τυποποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης.

 

ζ) Στον προγραμματισμό, έλεγχο και εκτέλεση της τεχνητής σπερματέγχυσης.

 

η) Κατ' αποκλειστικότητα στην εφαρμογή, εκτέλεση και έλεγχο της μετεμφύτευσης γονιμοποιημένων ωαρίων στα θηλαστικά ζώα.

 

θ) Στην παραγωγή. τυποποίηση, συσκευασία, εμπορία και διάθεση των κτηνιατρικών φαρμάκων, βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης ή άλλων ουσιών για κτηνιατρική χρήση.

 

ι) Στη χορήγηση κτηνιατρικής συνταγής, που είναι απαραίτητη για την εμπορία, διάθεση και χρήση των προϊόντων της προηγούμενης περίπτωσης.

 

ι)α) Στην ίδρυση και λειτουργία κτηνιατρικών φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

 

ι)β) Στην παραγωγή, εμπορία, διάθεση, έλεγχο και τυποποίηση των ζωοτροφών, συμπυκνωμάτων, προσθετικών και των κτηνοτροφικών μηχανημάτων, εργαλείων και σκευών.

 

ι)γ) Στη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των βοσκοτόπων.

 

ι)δ) Σε δραστηριότητες ζωικής φύσης και των προϊόντων της.

 

ι)ε) Σε ζωολογικούς κήπους, πάρκα, εθνικούς δρυμούς, σε ό,τι αφορά το γνωστικό τους αντικείμενο, υδροβιότοπους και εκτροφεία θηραμάτων.

 

ι)στ) Στην παραγωγή, επιλογή και εμπορία ζωικού αναπαραγωγικού υλικού.

 

ι)ζ) Στη διαλογή, επεξεργασία, τυποποίηση και βιομηχανική επεξεργασία ζωικών και αλιευτικών προϊόντων, πρωτογενών, δευτερογενών, στον ποιοτικό, τεχνολογικό και υγειονομικό έλεγχο αυτών καθώς και στη διατήρηση, διακίνηση και διαφήμιση αυτών.

 

ι)η) Στην οργάνωση και λειτουργία ζωαγορών, σφαγείων, κρεαταγορών, ιχθυοσκαλών, ψυκτικών χώρων και λοιπών εγκαταστάσεων παραγωγής και εμπορίας ζωικών προϊόντων.

 

ι)θ) Στη σύνταξη μελετών για τη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας προϊόντων ζωικής προέλευσης και αλιείας.

 

κ) Σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με την προστασία, αξιοποίηση και διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος, εφόσον εμπίπτουν στο γνωστικό τους αντικείμενο.

 

κ)α) Σε συγκεντρώσεις κτηνοτροφικών προϊόντων.

 

κ)β) Σε συστηματικές απεντομώσεις και απολυμάνσεις χώρων και πλοίων.

 

κ)γ) Σε κάθε εργασία που γίνεται για την ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου και της ζωικής παραγωγής.

 

κ)δ) Με την παροχή γνωμοδοτήσεων σε ινστιτούτα και οργανώσεις καταναλωτών.

 

κ)ε) Κατ' αποκλειστικότητα στην ίδρυση μονάδων εκτροφής πειραματόζωων.

 

κ)στ) Σε επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ιχθυογενετικού υλικού και στην παραγωγή, τυποποίηση και έλεγχο ιχθυοτροφών.

 

κ)ζ) Στην κατασκευή προγραμμάτων Η/Υ για την οργάνωση, διαχείριση και έλεγχο των κτηνοτροφικών μονάδων.

 

κ)η) Στον έλεγχο υπολειμμάτων από τη χρήση κτηνιατρικών φαρμακευτικών ουσιών σε προϊόντα και στο περιβάλλον.

 

κ)θ) Στην πιστοποίηση γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και προϊόντων που αφορούν στο γνωστικό τους αντικείμενο.

 

λ) Στη συλλογή, αξιολόγηση, συντήρηση, πιστοποίηση και χρησιμοποίηση γενετικών πόρων.

 

λ)α) Στην παρακολούθηση των παραγωγικών διαδικασιών στις γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και στην πιστοποίηση των σχετικών διαδικασιών για την έκδοση πιστοποιητικών ολικής ποιότητας.

 

λ)β) Στον τεχνολογικό και περιβαλλοντικό έλεγχο (auditing) στις γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και στην πιστοποίηση των σχετικών διαδικασιών για την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.