Προεδρικό διάταγμα 344/00 - Άρθρο 13

Άρθρο 13: Υποχρεωτική απασχόληση


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η απασχόληση, με αμοιβή, κτηνιάτρου με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή σύμβαση έργου ή συμβούλου είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

α) Σε αξιόλογες, κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

 

β) Στις κτηνοτροφικές ή βιομηχανικές επιχειρήσεις και ψυκτικούς χώρους ζωικών προϊόντων μεγάλου δυναμικού εφόσον το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους εμπίπτει στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού.

 

γ) Στις δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες γεωργοκτηνοτροφικές συνεταιριστικές οργανώσεις, κοινοπραξίες, ομάδες παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις, καθώς και σε αλιευτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, κοινοπραξίες, ομάδες παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις αλιευτικής φύσης.

 

δ) Στις επιχειρήσεις ή αντιπροσωπείες εισαγωγής, εξαγωγής, παραγωγής, παρασκευής, συσκευασίας και εμπορίας κτηνιατρικών φαρμάκων, βιολογικών προϊόντων, βιταμινών, συμπληρωμάτων και ιχνοστοιχείων κτηνιατρικής χρήσης και ζωικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

 

ε) Στην οργάνωση και διεξαγωγή προγραμμάτων πρόληψης ή καταπολέμησης νοσημάτων των θηλαστικών ζώων, πτηνών, ιχθύων, λοιπών σπονδυλωτών, υδροβίων, ωφελίμων εντόμων, καθώς και στην παροχή κτηνιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυτών.

 

στ) Σε επιχειρήσεις απολυμάνσεων.

 

ζ) Στη διενέργεια εκτιμήσεων και πραγματογνωμοσυνών για κάθε ζημία κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, αλλοιώσεων προϊόντων ζωικών ή αλιευτικών προορισμένων για τη διατροφή ανθρώπων ή ζώων ή καταλληλότητας ζωικού αναπαραγωγικού και πολλαπλασιαστικού υλικού.

 

η) Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής, τυποποίησης μιγμάτων ζωοτροφών, φυραμάτων, συμπληρωμάτων και ισορροπιστών.

 

θ) Στη διενέργεια δειγματοληψιών για την εξέταση της καταλληλότητας των παραπάνω τροφίμων και ζωοτροφών.

 

ι) Σε φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν, παρασκευάζουν ή συσκευάζουν κτηνοτροφικά φάρμακα ή βιολογικά προϊόντα, καθώς και σε μικροβιολογικά εργαστήρια που εκτελούν εξετάσεις για ζώα και ζωοανθρωπονόσους.

 

ι)α) Σε επιχειρήσεις επεξεργασίας, τυποποίησης και μεταποίησης ζωικών και αλιευτικών προϊόντων και των υποπροϊόντων αυτών.

 

ι)β) Σε βιομηχανίες προϊόντων γάλακτος.

 

ι)γ) Στην οργάνωση, έλεγχο και λειτουργία ζωαγορών, σφαγείων, κρεαταγορών, ιχθυοσκαλών και ψυκτικών χώρων εναποθήκευσης ή κατάψυξης ζωικών προϊόντων και προϊόντων αλιείας καθώς και άλλων εγκαταστάσεων επεξεργασίας των προϊόντων αυτών.

 

ι)δ) Σε αγοραπωλησίες, εκτιμήσεις μεγάλων ζώων αναπαραγωγής, πάχυνσης, εργασίας, ποιμνίων, πτηνών, σμηνών και λοιπών ζώων, εφόσον η αγορά αυτών πραγματοποιείται με δάνεια, επιδοτήσεις ή κρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

ι)ε) Σε ιπποδρόμους που λειτουργούν σε οργανωμένη βάση.

 

ι)στ) Στα κέντρα σπερματοληψίας, επεξεργασίας σπέρματος ζώων και τεχνητής σπερματέγχυσης.

 

ι)ζ) Σε οργανωμένους ζωολογικούς κήπους και σε κτηνοτροφικές ή γεωργοκτηνοτροφικές εκθέσεις.

 

ι)η) Σε ενδιαιτήματα και καταφύγια ζώων και ιπποφορβεία.

 

ι)θ) Σε νοσοκομεία και κλινικές, φοιτητικές και σπουδαστικές λέσχες και εστίες, σωφρονιστικά ιδρύματα, κατασκηνώσεις, ξενοδοχειακές μονάδες, εφόσον η δυναμικότητά τους είναι άνω των χιλίων (1.000) ατόμων.

 

κ) Σε εκθέσεις και διαγωνισμούς ζώων συντροφιάς.

 

κ)α) Σε επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ιχθυογενετικού υλικού.

 

κ)β) Σε φορείς, εταιρίες και νομικά πρόσωπα που εκτελούν κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, των οποίων το αντικείμενο έχει σχέση με την κτηνοτροφία ή πτηνοτροφία εν γένει καθώς και με τη μελέτη, διαφύλαξη και προστασία της άγριας πανίδας.

 

κ)γ) Σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις βιολογικής κτηνοτροφίας.

 

κ)δ) Σε πρωτοβάθμιους κτηνοτροφικούς, πτηνοτροφικούς και αλιευτικούς συνεταιρισμούς, εφόσον η δραστηριότητά τους αναφέρεται σε περιπτώσεις που ο νόμος ορίζει την υποχρεωτική απασχόληση κτηνιάτρων.

 

κ)ε) Σε μονάδες εκτροφής ζώων παραγωγής πιστοποιημένων προϊόντων και μονάδες διατήρησης σπάνιων εγχώριων φυλών. Στις μονάδες της περίπτωσης αυτής, η απασχόληση κτηνιάτρων είναι υποχρεωτική, εφόσον η δυναμικότητά τους είναι ίση με το πενήντα τοις εκατό (50%) των συμβατικών μονάδων της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού.

 

κ)στ) Σε σφαγεία, πτηνοσφαγεία και χοιροσφαγεία με κωδικό Ε.Ε.

 

κ)ζ) Σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τεμαχισμού, μεταποίησης και τυποποίησης κρέατος και παρασκευής αλλαντικών, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εργαστήρια τροφίμων ζωικής προέλευσης, κατάψυξης, επεξεργασίας κατεψυγμένων με κωδικό Ε.Ε.

 

κ)η) Σε ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες άνω των 500 ton παραγόμενου προϊόντος ετησίως.

 

κ)θ) Σε αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων πώλησης προϊόντων ζωικής προέλευσης, αυτούσιων ή μεταποιημένων, νωπών ή κατεψυγμένων, εφόσον διαθέτουν ανεξάρτητους αποθηκευτικούς ή ψυκτικούς χώρους διανομής τροφίμων ζωικής προέλευσης και απασχολούν στους αποθηκευτικούς ή ψυκτικούς αυτούς χώρους, τουλάχιστον είκοσι (20) υπαλλήλους.

 

2. Η απασχόληση, με αμοιβή, κτηνιάτρου είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις μελετών:

 

α) Στη σύνταξη κτηνοτροφικών μελετών και μελετών κτηνοτροφικού προγραμματισμού για την ίδρυση, εγκατάσταση, εκσυγχρονισμό, επέκταση κτηνοτροφικών και αλιευτικών εκμεταλλεύσεων, βιομηχανιών ή βιοτεχνιών επεξεργασίας, τυποποίησης και συντήρησης ζωικών και αλιευτικών προϊόντων και ψυκτικών χώρων.

 

β) Στην κατάρτιση και υπογραφή ή συνυπογραφή σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους επιστήμονες των σχεδίων που αφορούν τη λειτουργικότητα των πτηνοκτηνοτροφικών και αλιευτικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού αυτών.

 

γ) Στη σύνταξη προγραμμάτων και μελετών για την ορθολογική οργάνωση κτηνοτροφικών ή μικτών εκμεταλλεύσεων κατά περιφέρεια ή περιοχή.

 

3. Ως αξιόλογες, κατά την έννοια των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού, νοούνται οι ακόλουθες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις:

 

α) Πτηνοτροφεία κάθε είδους: Εκμεταλλεύσεις με περισσότερα από 50.000 πτηνά.

 

β) Χοιροτροφεία: Εκμεταλλεύσεις με περισσότερες από 200 χοιρομητέρες.

 

γ) Βοοτροφικές μονάδες: Εκμεταλλεύσεις με περισσότερες από 100 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

 

δ) Βοοτροφικές μονάδες: Εκμεταλλεύσεις με περισσότερες από 300 αγελάδες κρεατοπαραγωγής.

 

ε) Αιγοπροβατοτροφικές μονάδες: Εκμεταλλεύσεις με περισσότερα από 2000 αιγοπρόβατα.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.