Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Με την Υδρολογική Μελέτη περιγράφονται οι συνθήκες στην λεκάνη απορροής του υδατορέματος και υπολογίζεται η πλημμυρική παροχή στο τμήμα του υδατορέματος που οριοθετείται. Σκοπός της είναι ο καθορισμός και περιγραφή των υδρολογικών συνθηκών που υφίστανται στο συνολικό μήκος του υδατορέματος και στη συνολική έκταση της λεκάνης απορροής, η οποία αντιστοιχεί στο πλέον κατάντη σημείο του άξονα του υδατορέματος στο τμήμα οριοθέτησης, καθώς και ο προσδιορισμός της παροχής σχεδιασμού του υδατορέματος, βάσει της οποίας θα οριστούν οι γραμμές πλημμύρας, στο προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος με βάση την υφιστάμενη κατάσταση. Με την Υδραυλική μελέτη προσδιορίζονται οι συνθήκες ροής και οι γραμμές πλημμύρας στο τμήμα του υδατορέματος που οριοθετείται. Σε όσες περιπτώσεις εκτιμάται ότι η περιοχή πλημμύρας πρέπει να περιοριστεί ή να διευθετηθεί, αντικείμενο της Υδραυλικής Μελέτης είναι επί πλέον η πρόταση κατασκευής έργων διευθέτησης και ο προσδιορισμός των γραμμών πλημμύρας στο προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος σύμφωνα και με τα έργα διευθέτησης.
1.1. Σε όσες περιπτώσεις για το προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος υπάρχει ήδη παλαιότερη εγκεκριμένη Υδρολογική και Υδραυλική Μελέτη, η οποία έχει εκπονηθεί τουλάχιστον σε στάδιο Προμελέτης, επιτρέπεται, αντί εκπόνησης νέας μελέτης, να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοσθεί στις παρούσες προδιαγραφές η υπάρχουσα.
2. Ειδικότερα, αντικείμενο της Υδρολογικής μελέτης είναι ο προσδιορισμός της παροχής σχεδιασμού του υδατορέματος, βάσει της οποίας θα οριστούν οι γραμμές πλημμύρας. Ως παροχή σχεδιασμού λαμβάνεται η πλημμυρική παροχή αιχμής με περίοδο επαναφοράς την 50ετία, εκτός αν άλλως καθοριστεί από την αρμόδια, για τη σύνταξη ή τον έλεγχο του Φακέλου Οριοθέτησης, Υπηρεσία, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 και την παράγραφο Α.1. του άρθρου 3 του νόμου 4258/2014, μετά από εμπεριστατωμένη έγγραφη τεκμηρίωση. Για την τεκμηρίωση λαμβάνονται υπόψη το μέγεθος και ο χαρακτήρας του έργου ως προς: την περιοχή που βρίσκεται (όπως αγροτική, εκτός ή εντός οικισμού), τον σκοπό του (όπως εγγειοβελτιωτικό, αντιπλημμυρικό), τις δραστηριότητες της περιοχής μελέτης (όπως κτηνοτροφίες, βιοτεχνίες, καλλιέργειες), υφιστάμενο υδραυλικό έργο και προγενέστερη οριοθέτηση, καθώς και την παροχετευτικότητα των κατάντη υφιστάμενων σημαντικών εγκάρσιων τεχνικών έργων του υδατορέματος. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, οι Χάρτες Επικινδυνότητας, οι Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας που εκπονούνται κατ' εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ.
2.1. Η υδρολογική μελέτη εκπονείται για τη συνολική έκταση της λεκάνης απορροής, ανάντη του προς οριοθέτηση τμήματος.
2.2. Η υδρολογική μελέτη περιλαμβάνει γεωμορφολογική αναγνώριση, δηλαδή περιγραφή της γεωλογικής δομής, της εδαφικής κάλυψης και της γεωμορφολογίας και κατηγοριοποίηση της βλάστησης της λεκάνης απορροής του προς οριοθέτηση υδατορέματος με εκτενέστερη αναφορά στο προς οριοθέτηση τμήμα κατά την οποία:
α) Περιγράφονται τα φυσικά χαρακτηριστικά της λεκάνης, που επηρεάζουν την επιφανειακή απορροή, όπως χρήσεις γης, χαρακτηριστικά βλάστησης, εδαφική κάλυψη, μορφολογικά και φυσιογραφικά χαρακτηριστικά, το ανάγλυφο και οι κλίσεις εδάφους, καθώς και η μορφή του υδρογραφικού δικτύου (αριθμός και μήκος κλάδων, γεωμετρία του κυρίου υδατορέματος, στο οποίο ανήκει ο προς οριοθέτηση κλάδος) και καθορίζονται χαρακτηριστικά υδρολογικά μεγέθη, κατ' ελάχιστο δε η επιφάνεια της, το μέσο, μέγιστο και ελάχιστο υψόμετρο, η μέση κλίση και η μέση κατά μήκος του ρέματος κλίση.
β) Γίνεται συνοπτική περιγραφή του ευρύτερου γεωλογικού περιβάλλοντος και των γεωλογικών σχηματισμών, που συναντώνται στη λεκάνη απορροής, που επηρεάζουν την επιφανειακή απορροή.
γ) Εκτιμάται κατά πόσο η γεωμορφολογία της λεκάνης απορροής υπόκειται σε φυσικές μεταβολές, όπως έλλειψη ευστάθειας φυσικών πρανών, κατολισθήσεις κλιτύων, φαινόμενα αποσάθρωσης - διάβρωσης ή σε μεταβολές από ανθρώπινες δράσεις, όπως δανειοληψίες, λατομεία, επιχωματώσεις, χωματερές, οι οποίες πρέπει να εξετασθούν στο βαθμό που επηρεάζουν τις γραμμές πλημμύρας του προς οριοθέτηση τμήματος.
δ) Περιγράφονται οι θέσεις της εξεταζόμενης κοίτης, που εμφανίζουν σοβαρή εκδηλωμένη αστάθεια πρανών ή που προβλέπεται να εμφανίσουν μελλοντική αστάθεια, καθώς και οι περιοχές έντονων διαβρώσεων.
Τέλος, καταγράφονται συνοπτικά τα συμπεράσματα για τις εκτιμήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν με βάση τα παραπάνω.
2.3. Η υδρολογική μελέτη βασίζεται στην αξιοποίηση είτε υδρομετρικών δεδομένων (δεδομένων στάθμης/ παροχής του υδατορέματος) της ίδιας της λεκάνης, εφόσον υπάρχουν, είτε στις περισσότερες περιπτώσεις, βροχομετρικών δεδομένων. Στην περίπτωση που υπάρχει σταθμός συνεχούς καταγραφής της στάθμης ροής (σταθμηγράφος) στη λεκάνη απορροής, εξάγεται η κρίσιμη παροχή πλημμύρας με τη βοήθεια και στατιστικών μεθόδων με την ακόλουθη σειρά:
α) Χρησιμοποίηση υφισταμένων ή σύνθεση νέων καμπυλών στάθμης - παροχής στις θέσεις των υδρομετρήσεων.
β) Χρήση των ως άνω καμπυλών για τη μετατροπή των διαθέσιμων χρονοσειρών στάθμης σε χρονοσειρές παροχής. Για τον προσδιορισμό των χρονοσειρών παροχής δύνανται να αξιοποιηθούν και στοιχεία λειτουργίας έργων αξιοποίησης του νερού που βρίσκονται στην περιοχή (όπως στοιχεία μετρήσεων σε θέσεις φραγμάτων, παραγωγή ενέργειας από ΥΗΣ ή/και ΜΥΗΣ).
γ) Προσδιορισμός των μεγίστων τιμών πλημμυρικών παροχών στις θέσεις των υδρομετρήσεων βάσει των διατιθέμενων δεδομένων.
δ) Αναγωγή των ως άνω μεγίστων τιμών στις προς οριοθέτηση θέσεις του υδατορέματος. Η αναγωγή αυτή γίνεται με χρήση κατάλληλων μεθόδων που λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά των λεκανών στις υπό εξέταση θέσεις, όπως αυτά έχουν προσδιορισθεί από τη γεωμορφολογική αναγνώριση.
ε) Προσδιορισμός της παροχής σχεδιασμού του προς οριοθέτηση υδατορέματος με στατιστική ανάλυση των τιμών των μεγίστων παροχών. Από τα βροχομετρικά στοιχεία με κατάλληλη επεξεργασία και μεθόδους (σύνθετο μοναδιαίο υδρογράφημα) προκύπτει ένα μοντέλο βροχής - απορροής για τη μετατροπή των βροχομετρικών δεδομένων σε μεγέθη απορροής.
2.4. Στην περίπτωση αξιοποίησης βροχομετρικών δεδομένων με κατάλληλη επεξεργασία και μεθόδους ακολουθείται η εξής σειρά:
α) Προσδιορίζεται η χαρακτηριστική όμβρια καμπύλη της λεκάνης απορροής του υπό μελέτη υδατορέματος.
Για το σκοπό αυτό γίνεται χρήση των όμβριων καμπυλών, όπως προκύπτουν από τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Επιτρέπεται και η χρησιμοποίηση όμβριας καμπύλης, που έχει προκύψει από σχετικά πρόσφατη εγκεκριμένη υδρολογική μελέτη εντός της ευρύτερης περιοχής, εφόσον τεκμηριωθεί η δυνατότητα εφαρμογής της στο υπό μελέτη υδατόρεμα με κατάλληλη προσαρμογή χρησιμοποιώντας σχέσεις αναγωγής και ολοκλήρωσης. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται σύνθεση νέας καμπύλης με τη στατιστική επεξεργασία στοιχείων από βροχογραφικούς και βροχομετρικούς σταθμούς εγκατεστημένους στην περιοχή της λεκάνης απορροής.
Η στατιστική επεξεργασία γίνεται σε ακραίες τιμές στις διάφορες διάρκειες και με χρήση μιας ή περισσοτέρων κατάλληλων θεωρητικών κατανομών.
β) Καθορίζεται το καθαρό υετογράφημα βροχής σχεδιασμού (διάρκεια και κατανομή στο χρόνο).
γ) Υπολογίζεται το Συνθετικό Μοναδιαίο Υδρογράφημα και γίνεται σύνθεση του τελικού πλημμυρογραφήματος στην υπό εξέταση θέση. Βάσει αυτών προσδιορίζεται η παροχή σχεδιασμού.
Στην περίπτωση απουσίας βροχομετρικών σταθμών στην υπό μελέτη λεκάνη, χρησιμοποιούνται τα αντίστοιχα στοιχεία γειτονικών σταθμών και σε κοντινή απόσταση από αυτή, ώστε, κατά το δυνατόν, να υπάρχει αντιστοίχιση με παρόμοια φυσικογεωγραφικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά. Από τους σταθμούς αυτούς θα προκύψει η χαρακτηριστική όμβρια καμπύλη λαμβάνοντας υπόψη τις κατάλληλες σχέσεις αναγωγής και ολοκλήρωσης.
2.5. Επιτρέπεται να προσδιορίζεται η πλημμυρική παροχή με εφαρμογή της ορθολογικής μεθόδου σε δύο περιπτώσεις:
α) στα μικρά υδατορέματα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1 του νόμου 4258/2014,
β) στα υδατορέματα, που η έκταση της λεκάνης απορροής τους είναι μεγαλύτερη από 0,5 ή 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο και μικρότερη από 5 ή 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα για εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων ή οικισμών αντίστοιχα, εφόσον πρόκειται για απλή λεκάνη απορροής, (δηλαδή για λεκάνη με σαφώς ένα μόνο κύριο κλάδο υδατορέματος χωρίς άλλες σημαντικές υπολεκάνες).
Στην περίπτωση αυτή πρέπει να τεκμηριώνεται η δυνατότητα εφαρμογής της μεθόδου.
2.6. Σε κάθε περίπτωση η υδρολογική μελέτη:
α) Λαμβάνει υπόψη τόσο τις υφιστάμενες, όσο και τις προβλεπόμενες χρήσεις γης και περιέχει εκτίμηση κατά πόσον οι προοπτικές εξέλιξης τους επηρεάζουν τις συνθήκες απορροής και τις παροχές σχεδιασμού,
β) Διερευνά την ύπαρξη ή την προοπτική κατασκευής τεχνικών έργων που ενδέχεται να επηρεάζουν τις συνθήκες φυσικής απορροής και αξιολογεί τις επιπτώσεις τους στο μέγεθος της παροχής σχεδιασμού,
γ) Λαμβάνει υπόψη προγενέστερες σχετικές μελέτες και στοιχεία.
3. Με την Υδραυλική μελέτη προσδιορίζονται οι γραμμές πλημμύρας για την παροχή σχεδιασμού. Ειδικότερα, υπολογίζεται η μορφή της ελεύθερης επιφάνειας του νερού (flow profile) κατά μήκος του υδατορέματος και προσδιορίζονται τα σημεία τομής της με τα πρανή του.
Οι δύο γραμμές εκατέρωθεν της κοίτης που ορίζονται από τα ως άνω σημεία τομής αποτελούν τις γραμμές πλημμύρας.
Είναι ενδεχόμενο οι γραμμές αυτές ή τμήματα τους να βρίσκονται και εκτός των πρανών, υποδηλώνοντας τότε ανεπάρκεια του υδατορέματος να διοδεύσει την παροχή πλημμύρας. Στην περίπτωση αυτή οι γραμμές πλημμύρας ορίζονται από τα σημεία τομής της ελεύθερης επιφάνειας του νερού με το ανάγλυφο των παραρεμάτιων περιοχών.
Οι γραμμές πλημμύρας προσδιορίζονται ως οι τεθλασμένες γραμμές που συνδέουν τα σημεία τομής της ελεύθερης επιφάνειας του νερού σε συγκεκριμένες διατομές με το φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος στις ίδιες διατομές.
3.1. Προσδιορισμός των γραμμών πλημμύρας χωρίς την κατασκευή έργων διευθέτησης:
Ο υδραυλικός υπολογισμός της μορφής κατανομής της ελεύθερης επιφάνειας του νερού (flow profile) κατά μήκος του υδατορέματος επιτυγχάνεται με την προσομοίωση της ροής ως ανομοιόμορφης. Ο υπολογισμός μπορεί να επεκτείνεται ανάντη και κατάντη του προς οριοθέτηση τμήματος επί τόσο μήκος όσο κρίνεται αναγκαίο μετά από τεκμηρίωση του μελετητή και την σύμφωνη γνώμη της ελέγχουσας Υπηρεσίας, ώστε να αποκατασταθούν οι συνθήκες ροής.
Κατά την εκπόνηση των υδραυλικών υπολογισμών λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται στοιχεία από τυχόν προγενέστερες υδραυλικές μελέτες ή ειδικές μελέτες, καθώς και από τους οικείους Χάρτες Επικινδυνότητας και Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας και τυχόν όροι, περιορισμοί και δεσμεύσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Επίσης λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται προβλεπόμενα έργα καθώς και καταστάσεις και δραστηριότητες που εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τον προσδιορισμό των γραμμών πλημμύρας.
Ιδιαίτερα λαμβάνονται υπόψη οριοθετήσεις σε άλλα τμήματα του υπό εξέταση υδατορέματος, καθώς και μελέτες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων διευθέτησης του υδατορέματος.
3.2. Απαραίτητα στοιχεία για την εκπόνηση των υδραυλικών υπολογισμών είναι:
α) Η παροχή σχεδιασμού, όπως αυτή προκύπτει από την υδρολογική μελέτη.
β) Η γνώση των γεωμετρικών στοιχείων της κοίτης του υδατορέματος (και της παρόχθιας ζώνης, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις υπερχειλίσεως). Τα γεωμετρικά στοιχεία της κοίτης αποδίδονται από μία σειρά διατομών, οι οποίες προκύπτουν από την Τοπογραφική Αποτύπωση.
Χρησιμοποιούνται διατομές σε όλες τις χαρακτηριστικές θέσεις του υδατορέματος (όπως τοπικές στενώσεις ή διευρύνσεις, απότομες αλλαγές κλίσης, τεχνικά έργα) και σε αποστάσεις τουλάχιστον 50 m μεταξύ τους.
γ) Η κατά μήκος κλίση του άξονα του υδατορέματος, όπως αυτή προκύπτει από την Τοπογραφική Αποτύπωση.
δ) Ο προσδιορισμός της τραχύτητας της κοίτης του υδατορέματος και, σε περίπτωση που προκύπτει υπερχείλιση, και της παρόχθιας ζώνης. Ο προσδιορισμός αυτός γίνεται με συνεκτίμηση όλων των στοιχείων της μορφολογίας της κοίτης, όπως προκύπτουν από τη γεωμορφολογική αναγνώριση τη σχετική βιβλιογραφία και τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης.
ε) Ο προσδιορισμός των οριακών συνθηκών (σημεία ελέγχου) ροής και του βάθους νερού όπως προκύπτει στα υπό εξέταση τμήματα, ώστε να υπάρχει μια κατά το δυνατόν ασφαλής πρόβλεψη των συνθηκών ροής που θα επικρατούν, ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική προσέγγιση της μορφής της ελεύθερης επιφάνειας του νερού (flow profile) στην περιοχή ενδιαφέροντος σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση του υδατορέματος, δηλαδή χωρίς έργα.
στ) Η εκτίμηση τυχόν προβλημάτων που παρουσιάζονται στο υδατόρεμα, όπως επιπτώσεις από ανθρωπογενείς παράγοντες (επιχώσεις, καταπατήσεις φυσικής κοίτης), κατάκλυση εκτάσεων εκατέρωθεν της κοίτης (μέγεθος περιοχής και χρόνος), ανάπτυξη φαινομένων διάβρωσης πρανών, μεγάλες αποθέσεις φερτών υλικών, μετατοπίσεις της κοίτης. Επίσης, συνεκτιμώνται και άλλα δεδομένα, όπως οι μελλοντικές χρήσεις γης και οι επιπτώσεις που αναμένονται από εγκεκριμένες μελέτες (χωροταξικές, πολεοδομικές υδραυλικές, κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές ή άλλες μελέτες τοπικού ή υπερτοπικού χαρακτήρα) τα οποία είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη λειτουργία του υδατορέματος, καθώς επίσης λαμβάνονται υπόψη όσα δεδομένα της Έκθεσης Περιβάλλοντος επηρεάζουν την υδραυλική συμπεριφορά του υδατορέματος.
3.3. Με βάση τα απαιτούμενα στην προηγούμενη παράγραφο, εξετάζεται η σκοπιμότητα διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης. Ειδικότερα, εξετάζονται τυχόν προβλήματα, που δημιουργεί η πλημμύρα της συγκεκριμένης περιόδου επαναφοράς (παράγραφος 2 άρθρου 3 του παρόντος), λαμβάνοντας υπόψη και πρόσθετα στοιχεία για τις κατακλυζόμενες εκτάσεις, όπως τον χαρακτήρα της έκτασης (όπως δάσος, δασική, αναδασωτέα), το ιδιοκτησιακό καθεστώς (όπως δημόσιες, δημοτικές, ιδιωτικές, κοινωφελών φορέων), το πολεοδομικό καθεστώς (όπως εντός ή εκτός σχεδίου, εντός οικισμών, εντός ΓΠΣ, ΖΟΕ, επιτρεπόμενες χρήσεις γης και συντελεστές δόμησης), το είδος και το μέγεθος των κινδύνων από τη συχνότητα και την ένταση της πλημμύρας της συγκεκριμένης περιόδου επαναφοράς, τις επιπτώσεις σε έργα κοινωνικής, αστικής ή τεχνικής υποδομής που υφίστανται ή προβλέπονται από εγκεκριμένες μελέτες, τα μέτρα, όρους, περιορισμούς και δεσμεύσεις που τυχόν προβλέπονται τόσο στα οικεία Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών κατ' εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, όσο και στους Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας, τους Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.
Εάν μετά τη συνεκτίμηση και αξιολόγηση όλων των ανωτέρω στοιχείων προκύψει ότι οι επιπτώσεις από την πλημμυρική παροχή σχεδιασμού είναι αποδεκτές, ολοκληρώνονται οι υδραυλικοί υπολογισμοί και οριστικοποιούνται οι γραμμές πλημμύρας χωρίς την κατασκευή έργων, οι οποίες σημειώνονται στο υπόβαθρο της Τοπογραφικής Αποτύπωσης. Σε αντίθετη περίπτωση που κριθεί ότι οι επιπτώσεις από την πλημμυρική παροχή σχεδιασμού δεν είναι αποδεκτές, τότε, μετά και από σύμφωνη γνώμη της ελέγχουσας Υπηρεσίας, εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις διευθέτησης του υδατορέματος με τις αντίστοιχες διατάξεις έργων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση και βελτίωση της λειτουργίας του για τη συγκεκριμένη παροχή σχεδιασμού.
3.4. Προσδιορισμός των γραμμών πλημμύρας με την κατασκευή έργων διευθέτησης. Για τα έργα αυτά σε επίπεδο προμελέτης σχεδιασμού εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με ενέργειες και επεμβάσεις που προτείνονται, κατά το δυνατό φιλικές στο περιβάλλον, και καθορίζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων αυτών. Τα προτεινόμενα σε κάθε εναλλακτική λύση κύρια και τυχόν άλλα βοηθητικά ή συνοδό έργα μελετώνται σε στάδιο Προμελέτης. Ειδικότερα, προσδιορίζονται:
α) οι θέσεις και η έκταση των επεμβάσεων,
β) η γεωμετρία των νέων διατομών της κοίτης και το εύρος κατάληψης από τα έργα,
γ) το είδος των υλικών και οι μέθοδοι κατασκευής των έργων,
δ) οι γραμμές πλημμύρας με υδραυλικούς υπολογισμούς ανομοιόμορφης ροής καθώς και το υδραυλικό προφίλ της ελεύθερης επιφάνειας (καμπύλες S1, S2, S3, Μ1... κ.λ.π.),
ε) το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής. Βασική αρχή κάθε προτεινόμενης λύσης είναι η, κατά το δυνατόν, διατήρηση της φυσικής κοίτης, η ελαχιστοποίηση των επεμβάσεων και η διαμόρφωση τους με κριτήρια τέτοια, ώστε να ευνοείται η ένταξη τους στο περιβάλλον.
Στην περίπτωση οριοθέτησης τμήματος του υδατορέματος, η ανάλυση και τεκμηρίωση των συνεπειών θα αναφέρεται τόσο στο προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος όσο και ανάντη και κατάντη αυτού μέχρι να αποκατασταθούν οι συνθήκες ροής στη χωρίς το έργο κατάσταση ή μέχρι την εκβολή του υδατορέματος.
Για κάθε εναλλακτική λύση αναλύονται και τεκμηριώνονται, οι συνέπειες, που αναμένονται από την εφαρμογή της στη λειτουργία του υδατορέματος. Οι προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις πρέπει να είναι αποδεκτές από άποψη τεχνική, πολεοδομική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική και συμβατές με το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας της εν λόγω περιοχής λεκάνης απορροής. Επίσης, για κάθε εναλλακτική λύση προσδιορίζονται αρχικά οι γραμμές πλημμύρας στο προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος. Μετά την κατά τα ανωτέρω διερεύνηση, προτείνονται τα, κατά την άποψη του μελετητή, προσφορότερα έργα διευθέτησης.
Για τα προτεινόμενα έργα τηρείται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
4. Τα παραδοτέα στοιχεία αποτελούνται από τεύχη, χάρτες και σχέδια ως κατωτέρω:
α) Τεύχος τεχνικής έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον: εισαγωγή - ιστορικό - ανάθεση και λοιπά χρήσιμα εισαγωγικά στοιχεία, περιγραφή της γεωγραφικής θέσης του υδατορέματος και του προς οριοθέτηση τμήματος του, όρια και μέγεθος λεκάνης απορροής, διοικητικά όρια, όριο πεδινής-ορεινής ζώνης, γενική περιγραφή της περιοχής (όπως γεωμορφολογία, γενικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, πολεοδομικό καθεστώς, κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, στοιχεία από την έκθεση περιβάλλοντος), περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των υδρολογικών συνθηκών που επικρατούν στη συνολική λεκάνη απορροής με έμφαση στην ανάντη λεκάνη και το συνολικό μήκος του υδατορέματος με έμφαση στο προς οριοθέτηση τμήμα και με αναγραφή τυχόν γενικών προβλημάτων, περιγραφή των υφισταμένων τεχνικών έργων κατά μήκος της κοίτης του ρέματος με τις αντίστοιχες παροχετευτικότητες στο προς οριοθέτηση τμήμα και κατάντη αυτού, περιγραφή των υφισταμένων έργων που επηρεάζουν το υδρογραφικό δίκτυο και τις παροχές σχεδιασμού στο προς οριοθέτηση τμήμα, συνοπτική περιγραφή των τυχόν προγραμματιζόμενων, μελετώμενων ή υπό κατασκευή έργων που αναμένεται να επηρεάσουν το υδρογραφικό δίκτυο και τις παροχές σχεδιασμού στο προς οριοθέτηση τμήμα, παράθεση των στοιχείων που ελήφθησαν υπόψη από προγενέστερες μελέτες, περιγραφή τυχόν υδραυλικών προβλημάτων και των λοιπών στοιχείων, ανάλυση της σκοπιμότητας διατήρησης της φυσικής κατάστασης της πλημμύρας, σύντομη περιγραφή των εναλλακτικών λύσεων και αιτιολόγησή τους.
β) Τεύχος υδρολογικής μελέτης με το περιεχόμενο της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
γ) Τεύχος υδραυλικής μελέτης με τους υδραυλικούς υπολογισμούς για την υφιστάμενη κατάσταση του υδατορέματος και για τις εναλλακτικές λύσεις διευθέτησης.
Στο τεύχος αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται σκαρίφημα του υδραυλικού προφίλ της ροής, καθώς και αναλυτική περιγραφή του σκεπτικού και των παραδοχών του υδραυλικού σχεδιασμού.
δ) Χάρτες και ειδικότερα: Χάρτη κατάλληλης κλίμακας, στον οποίο θα απεικονίζεται η υπό μελέτη λεκάνη απορροής, με διαχωρισμό των υπολεκανών στις οποίες αυτή υποδιαιρείται, το υδρογραφικό δίκτυο της υπό μελέτη λεκάνης, τα όρια των Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας, το προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος, καθώς και η ευρύτερη περιοχή επιρροής του. Στο χάρτη αυτό απεικονίζονται και όλα τα έργα, υφιστάμενα ή προβλεπόμενα, τα οποία επηρεάζουν το υδρογραφικό δίκτυο και τα οποία ελήφθησαν υπόψη στον υπολογισμό της πλημμυρικής παροχής του υδατορέματος. Χάρτη(ες) της λεκάνης απορροής κατάλληλης κλίμακας, με βάση τους χάρτες Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού 1:5000, στον οποίο απεικονίζονται οι χρήσεις γης, οι κλίσεις του ανάγλυφου, η φυτοκάλυψη του εδάφους, η διηθητικότητα και η αποθηκευτικότητα της επιφάνειας του εδάφους.
Σε περίπτωση που κατά τον υπολογισμό της παροχής σχεδιασμού χρησιμοποιήθηκε μέθοδος διαφορετική από την ορθολογική, τότε, σε χάρτη κατάλληλης κλίμακας, θα σημειώνονται τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη (όπως τυπικοί αριθμοί καμπύλης απορροής (CN).
Σε όλους τους ανωτέρω χάρτες θα σημειώνεται η θέση του προς οριοθέτηση τμήματος του υδατορέματος. Ανάλογα με το πλήθος των στοιχείων και πληροφοριών οι χάρτες μπορεί να είναι περισσότεροι ή να συμπτύσσονται.
ε) Σχέδια:
α)α) Για την περίπτωση οριοθέτησης χωρίς την κατασκευή έργων: Οριζοντιογραφία του προς οριοθέτησης τμήματος του υδατορέματος, επί των υποβάθρων της Τοπογραφικής Μελέτης, στην οποία θα σημειώνεται για την πλημμυρική παροχή που έχει επιλεγεί, η γραμμή πλημμύρας με βάση την υφιστάμενη κατάσταση του υδατορέματος, μηκοτομή του προς οριοθέτηση τμήματος του υδατορέματος με βάση τα διαγράμματα της Τοπογραφικής Μελέτης, στην οποία θα σημειώνονται η βαθιά γραμμή, οι όχθες της φυσικής κοίτης και η στάθμη της ελεύθερης επιφάνειας του νερού (flow profile) κατά μήκος του υδατορέματος για την πλημμυρική παροχή που έχει επιλεγεί, διατομές του υδατορέματος, βάσει των αντιστοίχων διαγραμμάτων της Τοπογραφικής Μελέτης, στις οποίες θα σημειώνεται η φυσική κοίτη και η Ανωτάτη Στάθμη Ύδατος (Α.Σ.Υ.) για την πλημμυρική παροχή που έχει επιλεγεί, προτεινόμενες οριογραμμές.
β)β) Για την περίπτωση οριοθέτησης με την κατασκευή έργων διευθέτησης: Οριζοντιογραφία του προς οριοθέτηση τμήματος του υδατορέματος, βάσει των διαγραμμάτων της Τοπογραφικής Μελέτης, στην οποία θα σημειώνονται τα έργα διευθέτησης, σε επίπεδο προμελέτης, που προτείνονται στο προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος και οι γραμμές πλημμύρας με βάση την υφιστάμενη κατάσταση του υδατορέματος, καθώς και με βάση τα προβλεπόμενα έργα διευθέτησης για την πλημμυρική παροχή που έχει επιλεγεί, μηκοτομή κατά μήκος του προς οριοθέτηση τμήματος του υδατορέματος με βάση τα διαγράμματα της Τοπογραφικής Μελέτης, στην οποία θα σημειώνονται η βαθιά γραμμή και οι όχθες της φυσικής κοίτης, τα έργα διευθέτησης που προτείνονται καθώς και η στάθμη της ελεύθερης επιφάνειας του νερού (flow profile) για την πλημμυρική παροχή που έχει επιλεγεί, χαρακτηριστικές διατομές στο προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος, στις οποίες θα σημειώνονται η φυσική κοίτη, τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης και η Ανώτατη Στάθμη Ύδατος (Α.Σ.Υ.) για την πλημμυρική παροχή που έχει επιλεγεί, προτεινόμενες οριογραμμές, σχέδια των έργων διευθέτησης που αντιστοιχούν σε επίπεδο προμελέτης υδραυλικών έργων.