Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Γενικές προδιαγραφές:
Το κτίριο ή τα κτίρια του ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης πρέπει:
α. Να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ικανοποίηση των σκοπών του ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σε περίπτωση πολυώροφων κτιρίων οι χρησιμοποιούμενοι όροφοι πρέπει να είναι της αποκλειστικής χρήσης του ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης επιτρεπόμενης μόνο της εναλλασσόμενης χρήσης με σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νόμου [Ν] 1566/1985, εφόσον αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους της παρούσας απόφασης, καθώς και με Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΚΕΚ, εφόσον πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία τους και εφόσον αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της λειτουργίας ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σε αυτή την περίπτωση, τα γραφεία του Διευθυντή και Αναπληρωτή Διευθυντή, καθώς και του Τμήματος Διοικητικών θεμάτων, του τμήματος Οικονομικών θεμάτων και της Γραμματείας, πρέπει να είναι της αποκλειστικής χρήσης του ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986, ο ιδιώτης - ιδιοκτήτης, ή εκπρόσωπος του ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης δηλώνουν, εάν συστεγάζονται με άλλες σχολικές μονάδες του νόμου [Ν] 1566/1985 ή ΚΕΚ και οριοθετούν τους χώρους που χρησιμοποιούν για τη διοίκηση των σχολικών μονάδων ή των ΚΕΚ εκτός Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης.
β. Να μη χρησιμοποιούνται για κύρια χρήση υπόγειοι χώροι. Χώροι οι οποίοι είναι ισόγειοι από τη μία των πλευρών τους, ανεξάρτητα εάν η είσοδος είναι υπόγειος, είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται ως εργαστηριακοί με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς εξόδου κατ' ευθείαν σε υπαίθριο χώρο. Επιτρέπεται, επίσης, η χρήση υπόγειων για χώρους υγιεινής, με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα διαθέτουν τον απαραίτητο φωτισμό και εξαερισμό.
γ. Ο ελάχιστος συνολικός χώρος του ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης να είναι 300 m2, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι, καθώς και οι βοηθητικοί χώροι του ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (όπως οι αποθηκευτικοί χώροι, ο χώρος του λεβητοστασίου και ο χώρος του ανελκυστήρα). Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι ενιαίος ή σε περίπτωση πολυωρόφου κτιρίου πρέπει να είναι σε συνεχόμενους ορόφους και σε αυτόν πρέπει να στεγάζονται ο Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και το Τμήμα Διοικητικών θεμάτων, το τμήμα Οικονομικών θεμάτων και η Γραμματεία του Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης.
δ. Κάθε ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορεί να στεγάζεται σε ενιαίο διδακτήριο να έχει παραρτήματα σε περισσότερα του ενός κτίρια, τηρουμένων των προϋποθέσεων του παραπάνω εδαφίου εκτός από το ελάχιστο όριο καθαρού εμβαδού που ανέρχεται σε 150 m2. Το ίδιο ισχύει και για επαγγελματικούς χώρους με σύμβαση που χρησιμοποιούνται σαν εργαστηριακοί. Σε αυτήν την περίπτωση τα χρησιμοποιούμενα κτίρια δεν επιτρέπεται να απέχουν περισσότερο από 5.000 m από το κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης. Κατ' εξαίρεση, είναι δυνατόν, ύστερα από έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης εργαστηριακά μαθήματα να πραγματοποιούνται σε απόσταση μεγαλύτερη των 5.000 m από το κτίριο του ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, στο οποίο στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του.
ε. Όπου στο παρόν άρθρο αναφέρονται διαστάσεις σε σχέση με αριθμό καταρτιζομένων νοείται ο αριθμός των ταυτοχρόνως καταρτιζομένων (ανά βάρδια).
2. Διαστάσεις χώρων εκπαίδευσης και κατάρτισης:
Χώροι
|
Ελάχιστη επιφάνεια χώρου ανά καταρτιζόμενο σε m2
|
Συνολική ελάχιστη επιφάνεια κάτοψης χώρου σε m2
|
Ελάχιστο ύψος χώρου σε m
|
1. Αίθουσες διδασκαλίας
|
1.3
|
22
|
3.0
|
2. Αμφιθέατρα - αίθουσες διδασκαλίας
|
1.1
|
25
|
3.0
|
3. Βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο
|
0.2
|
40
|
3.0
|
Η ύπαρξη αμφιθεατρικών αιθουσών διδασκαλίας δεν είναι υποχρεωτική.
Για βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο μπορεί να χρησιμοποιούνται περισσότεροι του ενός χώροι του ιδίου κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια κάτοψης κάθε χώρου 20 m2. Η συνολική επιφάνεια κάτοψης της βιβλιοθήκης - αναγνωστηρίου μπορεί να μην υπερβαίνει τα 80 m2, ανεξάρτητα από τον αριθμό των καταρτιζομένων στο Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η βιβλιοθήκη είναι δυνατόν να στεγάζεται σε παράρτημα.
3. Χώροι διοίκησης του ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης πρέπει να είναι άνετοι και λειτουργικοί και περιλαμβάνουν:
α. Γραφείο Διευθυντή ελάχιστης επιφάνειας κάτοψης 10 m2.
β. Γραφεία Αναπληρωτή Διευθυντή ελάχιστης επιφάνειας κάτοψης 10 m2.
Οι δύο ανωτέρω χώροι μπορούν να είναι ενιαίοι με ελάχιστο συνολικό εμβαδόν τα 20 m2.
γ. Γραφείο για το Τμήμα Διοικητικών θεμάτων, το τμήμα Οικονομικών θεμάτων και τη Γραμματεία του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης ελάχιστης επιφάνειας κάτοψης 30 m2, σε ενιαίο χώρο ή και μέχρι σε τρεις χώρους του ιδίου κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια κάτοψης κάθε χώρου τα 10 m2.
δ. Γραφείο εκπαιδευτών ελάχιστης επιφάνειας κάτοψης 2 m2 ανά διδακτικό χώρο του κτιρίου, συνολικής ελάχιστης επιφάνειας κατόψεως 15 m2. Για γραφείο εκπαιδευτών μπορεί να χρησιμοποιούνται περισσότεροι του ενός χώροι του ιδίου κτιρίου, με ελάχιστη επιφάνεια κάτοψης κάθε χώρου 10 m2. Οι χώροι διοίκησης δεν επιτρέπεται να έχουν είσοδο από διδακτικό χώρο ή να βρίσκονται σε χώρο λειτουργικά ανεξάρτητο από το Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης.
4. Συμπληρωματικές προδιαγραφές αιθουσών διδασκαλίας, αμφιθεατρικών αιθουσών διδασκαλίας.
Οι αίθουσες διδασκαλίας και οι αμφιθεατρικές αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να έχουν:
α. Σχέση μικρότερης προς τη μεγαλύτερη πλευρά, μεγαλύτερη του 1/3.
β. Επαρκή άμεσο φυσικό φωτισμό, με φωτιστική επιφάνεια τουλάχιστον το 15% της επιφάνειας του δαπέδου.
γ. Επαρκή και ομοιόμορφο τεχνητό φωτισμό.
δ. Επαρκή αερισμό με φεγγίτες (που ανοίγουν από πάνω προς τα κάτω με εύχρηστα μηχανικά μέσα) ή με αθόρυβους εξαεριστήρες ή με σύγχρονες μονάδες εξαερισμού. Η χρήση τοπικού κλιματιστικού δεν υποκαθιστά τη χρήση εξαεριστήρα ή μονάδες εξαερισμού.
ε. Πόρτες ελάχιστου καθαρού πλάτους 0.90 m, ελάχιστου καθαρού ύψους 2.20 m, που θα ανοίγουν από μέσα προς τα έξω.
στ. Κεντρική θέρμανση ή ηλεκτρικά σώματα ασφαλείας ή θερμοσυσσωρευτές.
5. Συμπληρωματικές προδιαγραφές βιβλιοθήκης - αναγνωστηρίου.
Η βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές των περιπτώσεων α, γ, δ, ε και στ της προηγούμενης παραγράφου. Σε περίπτωση κατά την οποία η μικρότερη πλευρά του χώρου είναι τουλάχιστον 5 m επιτρέπεται απόκλιση από τις προδιαγραφές της περίπτωσης α της προηγούμενης παραγράφου.
6. Συμπληρωματικές προδιαγραφές εργαστηρίων:
α. Ισχύουν οι προδιαγραφές των περιπτώσεων α, β, γ, δ και στ της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση, κατά την οποία η μικρότερη πλευρά είναι τουλάχιστον 5 m, επιτρέπεται απόκλιση από τις προδιαγραφές της περίπτωσης α της ίδιας παραγράφου. Επίσης είναι δυνατόν, μετά από έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μετά από εισήγηση των ειδικών που ορίσθηκαν για τον έλεγχο του ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης, ο φυσικός φωτισμός να πραγματοποιείται με φωτιστική επιφάνεια μικρότερη του 15 % της συνολικής επιφάνειας του δαπέδου με την προϋπόθεση της ύπαρξης επαρκούς τεχνητού φωτισμού.
β. Τα θορυβώδη εργαστήρια πρέπει να βρίσκονται σε τέτοια θέση ή να διαθέτουν την αναγκαία ηχομόνωση, ώστε να μην ενοχλούνται οι καταρτιζόμενοι σε αίθουσες διδασκαλίας, σε αμφιθεατρικές αίθουσες διδασκαλίας, σε βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο ή σε άλλα αθόρυβα εργαστήρια.
γ. Οι πόρτες των εργαστηρίων πρέπει να ανοίγουν από μέσα προς τα έξω.
δ. Όπου λόγοι ασφαλείας το απαιτούν, οι εργαστηριακοί χώροι πρέπει να έχουν και επαρκή τοπικό φωτισμό.
ε. Όπου οι εργαστηριακές συνθήκες το απαιτούν, πρέπει να υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις απορρόφησης, συγκέντρωσης και αποκομιδής αιωρούμενων σωματιδίων.
στ. Στα εργαστήρια που συντελούνται καύσεις πρέπει να υπάρχει μηχανισμός απαγωγής αερίων.
ζ. Σε κάθε εργαστήριο, πρέπει να υπάρχει τηλέφωνο, με δυνατότητα και ενδοσυνεννόησης, και αναρτημένος πίνακας χρήσιμων τηλεφώνων (λ.χ. πυροσβεστικής, πρώτων βοηθειών κ.λ.π.) σε εμφανές σημείο.
η. Τοπικός φωτισμός πρέπει να συνοδεύει συσκευές και μηχανήματα που η λειτουργία τους το επιβάλλει.
θ. Η ελάχιστη επιφάνεια κάθε εργαστηρίου μπορεί να εξασφαλίζεται και με δύο συνεχόμενους χώρους, με την προϋπόθεση της λειτουργικότητας του χώρου ως ενιαίου.
ι. Σε περίπτωση εργαστηρίου, όπου απαιτούνται επί μέρους εργαστηριακοί χώροι, π.χ. σκοτεινοί θάλαμοι φωτογραφίας, χώροι άσκησης έργου υδραυλικών, εργαστήριο συγκολλήσεων, ως ελάχιστος χώρος λογίζεται η συνολική επιφάνεια των επί μέρους εργαστηριακών χώρων.
7. Χώροι υγιεινής
Σε κάθε κτίριο του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης πρέπει να υπάρχουν οι παρακάτω χώροι υγιεινής:
α. Τουλάχιστον δύο αποχωρητήρια (ένα ανδρών και ένα γυναικών) για τη διοίκηση και τους εκπαιδευτές, όταν η δυναμικότητα του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης ανέρχεται σε 150 καταρτιζόμενους, που αυξάνονται κατά δύο (ένα ανδρών και ένα γυναικών) έως 250 επιπλέον καταρτιζόμενους.
β. Τουλάχιστον δύο αποχωρητήρια για τους καταρτιζόμενους, όταν η δυναμικότητα του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης είναι μέχρι και 80 καταρτιζόμενοι, αυξανόμενα κατά ένα αποχωρητήριο έως κάθε επιπλέον 40 καταρτιζόμενους.
γ. Σε κάθε αποχωρητήριο πρέπει να υπάρχουν:
i. Προθάλαμος εισόδου.
ii. Πλήρης υδραυλική εγκατάσταση καθαρισμού και αποχέτευσης καθώς και λεκάνες υγιεινής.
iii. Φυσικός ή τεχνητός εξαερισμός.
iv. Επένδυση με ανθεκτικά πλακάκια σε όλη την επιφάνεια των τοίχων τουλάχιστον μέχρι ύψους 1.7 m.
ν. Ανθεκτική επίστρωση σε όλη την επιφάνεια των δαπέδων.
vi. Πόρτες ανοιγόμενες από έξω προς τα μέσα.
δ. Ανά δύο αποχωρητήρια πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας νιπτήρας.
8. Χώροι κυκλοφορίας.
Το ιδιωτικό ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης πρέπει να διαθέτει επαρκείς χώρους κυκλοφορίας για τους καταρτιζόμενους με επαρκή φυσικό ή τεχνητό φωτισμό και αερισμό. Επιπλέον:
α. Όταν ο αριθμός των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαστηρίων κατά όροφο του κτιρίου του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης είναι μέχρι και 6, και οι διάδρομοι εξυπηρετούν διδακτικούς χώρους από τη μία πλευρά, αυτοί πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 1.3 m, ενώ, όταν εξυπηρετούν διδακτικούς χώρους και από τις δύο πλευρές, πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2 m. Για κάθε επιπλέον αίθουσα διδασκαλίας ή εργαστήριο κατά όροφο, οι παραπάνω διαστάσεις αυξάνονται κατά 0.015 m.
β. Το ελάχιστο συνολικό ύψος των στηθαίων και κιγκλιδωμάτων:
ί. των ανοικτών διαδρόμων πρέπει να είναι 1.2 m από τη στάθμη του τελειωμένου δαπέδου και πρέπει στο ανώτατο σημείο τους να αντέχουν οριζόντια δύναμη έντασης 100 kg/m,
ii. των δωμάτων που χρησιμοποιούνται για αυλισμό πρέπει να είναι 1.3 m από τη στάθμη του τελευταίου δαπέδου και
iii. των κλιμάκων πρέπει να είναι 1 m από τη στάθμη της τελειωμένης βαθμίδας.
γ. Οι κλίμακες πρέπει κατ' αρχήν να είναι ευθύγραμμες και να έχουν πλατύσκαλο σε κάθε αλλαγή κατεύθυνσης. Επιτρέπεται η χρησιμοποίηση κλιμάκων με σφηνοειδείς βαθμίδες με μέγιστο αριθμό τις 12 σφηνοειδείς βαθμίδες κατά όροφο και με την προϋπόθεση το πάτημα τους στη στενότερη πλευρά να είναι τουλάχιστον 0.1 m, ή με την προϋπόθεση ύπαρξης πρόσθετης κουπαστής για να μετατοπίζεται η γραμμή αναβάσεως, έτσι ώστε το ελάχιστο πλάτος πατήματος στο σημείο της πρόσθετης κουπαστής να είναι τουλάχιστον 0.10 m.
Επιτρέπεται η χρήση σιδηρών κλιμάκων με τις προϋποθέσεις της αντιολισθηρότητας του πατήματος των βαθμίδων και της ύπαρξης αδιαφανούς μεταλλικού ριχτή.
Απαγορεύονται οι ξύλινες κλίμακες.
Όταν ο αριθμός των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαστηρίων κατά όροφο στο κτίριο του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης είναι μέχρι και 6, το ελάχιστο μήκος κάθε βαθμίδας πρέπει να είναι 1.20 m. Για κάθε επιπλέον αίθουσα διδασκαλίας ή εργαστήριο κατά όροφο το ελάχιστο μήκος κάθε βαθμίδας αυξάνεται κατά 0.015 m. Σε περίπτωση ύπαρξης της πρόσθετης κουπαστής σε σφηνοειδείς βαθμίδες, το ελάχιστο οριστικό μήκος της από το τελικό σημείο της πρόσθετης κουπαστής μέχρι το άκρο της βαθμίδας μπορεί να είναι ελαττωμένο κατά 0.10 m επί των παραπάνω αναφερομένων διαστάσεων.
Το πλάτος πατήματος κάθε βαθμίδας πρέπει να είναι τουλάχιστον 0.3 m και το ύψος κάθε βαθμίδας έως 0.18 m.
Όταν το πλάτος των βαθμίδων υπερβαίνει τα 2 m, πρέπει να τοποθετείται κεντρικό κιγκλίδωμα.
9. Αύλειοι χώροι. Ο αύλειος χώρος του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης πρέπει να έχει ελάχιστη επιφάνεια 2 m2 ανά καταρτιζόμενο.
Στον αύλειο χώρο του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης συνυπολογίζονται:
ί. Οι προς τούτο χρησιμοποιούμενοι διάδρομοι
ii. Τα δώματα, εφόσον είναι της αποκλειστικής χρήσης του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης κατά τη βάρδια λειτουργίας του.
iii. Οι προθάλαμοι
iv. Τα κυλικεία
ν. Οι κενοί κλειστοί χώροι
vi. Οι ασκεπείς ισόγειοι χώροι, που βρίσκονται σε επαφή με το κτίριο του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης και είναι στην αποκλειστική χρήση του.
Η ελάχιστη επιφάνεια του αύλειου χώρου είναι 30 m2.
Οι αύλειοι χώροι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με μία βρύση πόσιμου νερού ανά 40 καταρτιζόμενους.
Είναι προτιμότερη η χρήση πιδάκων αντί βρυσών.
vii. Μέρος του αύλειου χώρου και μέχρι ποσοστού 20% της επιφανείας αυτού, μπορεί να διατεθεί για δημιουργία κυλικείου ή εστιατορίου για αποκλειστική χρήση των καταρτιζόμενων, των εκπαιδευτών και του προσωπικού του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης.
viii. Απαγορεύεται η αποθήκευση υλικών ή εποπτικών μέσων ή άλλων αντικειμένων στον αύλειο χώρο.
ix. Δεν επιτρέπεται η χρήση εξωστών (προβόλων) ως αύλειων χώρων.
10. Μέτρα ασφαλείας και μέσα πρώτων βοηθειών.
α. Σε κάθε κτίριο των ιδιωτικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης πρέπει να υπάρχει επαρκής πυρασφάλεια πιστοποιούμενη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρχει στους εργαστηριακούς χώρους (π.χ. χημικοί πυροσβεστήρες).
Με ευθύνη της διοίκησης των ιδιωτικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης ορίζεται προσωπικό πυρασφάλειας από το μόνιμο προσωπικό εκπαιδευμένο στη χρήση των πυροσβεστικών μέσων και στον τρόπο σήμανσης συναγερμού και εκκένωσης του κτιρίου, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η διοίκηση του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης και το προσωπικό πυρασφάλειας μεριμνούν για την κατάλληλη συντήρηση των πυροσβεστικών μέσων άμεσης βοήθειας.
Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο πρέπει να γίνεται άσκηση εκκένωσης του κτιρίου ή των κτιρίων του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης από το σύνολο των καταρτιζομένων και του προσωπικού και επίσης κάθε καταρτιζόμενος συμμετέχει σε άσκηση πυρόσβεσης εργαστηριακού χώρου.
β. Σε ιδιωτικό ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης όπου φοιτά αριθμός άνω των 1500 καταρτιζομένων είναι υποχρεωτική η λειτουργία ιατρείου, καλυπτόμενου από νοσηλευτή για την παροχή πρώτων βοηθειών και η ύπαρξη ασθενοφόρου αυτοκινήτου.
γ. Στους πίνακες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να υπάρχουν ηλεκτρονόμοι διαφυγής ρεύματος.
δ. Οι εργαστηριακοί χώροι πρέπει να διαθέτουν σύστημα συναγερμού και γενικό διακόπτη της παροχής ρεύματος για άμεση χρήση σε περίπτωση ατυχήματος.
ε. Όπου λόγοι ασφάλειας το επιβάλλουν μπροστά από τους υαλοπίνακες σε πόρτες εξωστών και σε παράθυρα πρέπει να υπάρχει προστατευτικό κιγκλίδωμα ύψους 1.3 m.
στ. Σε κεντρικό σημείο κάθε κτιρίου και σε όλα τα εργαστήρια πρέπει να υπάρχει φαρμακείο πρώτων βοηθειών. Ο υπεύθυνος κάθε εργαστηρίου πρέπει να είναι επιμορφωμένος στις πρώτες βοήθειες.
11. Αποκλίσεις στις διαστάσεις:
α. Στις περιοχές, οι οποίες από τη σχετική νομοθεσία χαρακτηρίζονται ως ακριτικές, δικαιολογείται απόκλιση μέχρι και 10% επί του αναφερόμενου στο εδάφιο γ, της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ελάχιστου συνολικού χώρου του ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης των 300 m2.
β. Στις ελάχιστες διαστάσεις και αποστάσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 10 του παρόντος άρθρου μπορεί να δικαιολογηθεί απόκλιση έως 10%.
12. Ανέγερση νέου κτιρίου ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης.
Τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί μετά το 1988 για τη στέγαση ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης ή για επέκταση ιδιωτικού ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης σε νέο κτίριο, υπόκεινται στις κτιριολογικές προδιαγραφές των άρθρων 7 και 15 του προεδρικού διατάγματος 71/1988 σε συνδυασμό με τις γενικές διατάξεις.
13. Συμπληρωματικές προδιαγραφές παραρτημάτων.
Για τα παραρτήματα ισχύουν οι προδιαγραφές που προβλέπονται και για το κεντρικό κτίριο.
Στα παραρτήματα δεν είναι υποχρεωτική η ύπαρξη γραφείων διοίκησης και η ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια ανέρχεται στα 150 m2.
Αύλειος χώρος, όπως προβλέπεται και για τα κυρίως κτίρια με ελάχιστη επιφάνεια 30 m2.
14. Ορισμός ύψους.
Σε κάθε περίπτωση με τον όρο ύψος νοείται η κατακόρυφη απόσταση κάθε σημείου του δαπέδου μέχρι την οροφή. Στις περιπτώσεις που το ύψος εκ κατασκευής ή λόγω ψευδοροφής είναι μικρότερο του 2.70 m αλλά μεγαλύτερο ή ίσο του 2.60 m, τότε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να εγκρίνεται η παραπάνω απόκλιση. Στην περίπτωση όμως αυτή το ελάχιστο εμβαδά ανά καταρτιζόμενο πρέπει να αυξάνεται αναλόγως, ως το ύψος να ήταν το αρχικά προβλεπόμενο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την υπ' αριθμόν Ζ/13299/1996 απόφαση (ΦΕΚ 722/Β/1996).
|