Απόφαση 520010/94 - Άρθρο 1 - Άρθρο 5

5. Κτιριοδομικές προδιαγραφές και προδιαγραφές διαμόρφωσης γηπέδων golf


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

5.1. Προδιαγραφές αθλητικού χώρου γηπέδου golf και συμπληρωματικών χώρων προπόνησης

 

5.1.1. Αριθμός οπών: Περιγράφεται στην παράγραφο 2.2.1 του παρόντος.

 

5.1.2. Εξασφάλιση απολήψεως κηπαίων χωμάτων.

 

5.1.3. Ελάχιστες προδιαγραφές Γηπέδου golf 18 οπών.

 

5.1.3.1. Συνολικό μήκος γηπέδου παιχνιδιού 5.670 - 6.310 m αναλόγως τύπου διεξαγόμενων αγώνων.

 

5.1.3.2. PAR 70 έως 72.

 

5.1.4. Συμπληρωματικοί αθλητικοί χώροι προπονήσεως.

 

Στα στοιχεία που προβλέπονται για το γήπεδο και αναφορικά με τις αθλητικές δραστηριότητες, πρέπει απαραιτήτως να προστεθούν:

 

α) Γήπεδο προπονήσεως (practice ground), σκοπός του οποίου είναι η προπόνηση, διδασκαλία και εξάσκηση των παικτών. Η διαμόρφωσή του γίνεται πλησίον της λέσχης του Γηπέδου golf, ώστε να είναι ευχερής και σύντομη η πρόσβαση προς αυτό, περιλαμβάνει δε συνολική επιφάνεια tees, που να έχει δυνατότητα εξυπηρετήσεως αριθμού παικτών 20% τουλάχιστον του μέσου ημερήσιου αριθμού παικτών του Γηπέδου.

 

β) Green ασκήσεως (Putting green), για εξάσκηση σε μικρά κτυπήματα, που κατασκευάζεται όπως και το προηγούμενο, αλλά μικρότερης επιφάνειας και τοποθετούμενο δυνητικώς στο χώρο γύρο από το κτίριο της Λέσχης. Η επιφάνειά του δεν είναι δυνατόν να είναι μικρότερη των 300 m2.

 

γ) Green ασκήσεως (Pitching green), για εξάσκηση σε κοντινά κτυπήματα με αντίστοιχες παγίδες άμμου, το οποίο μπορεί να ευρίσκεται εντός του γηπέδου προπονήσεως.

 

5.1.4.1. (tees) Αφετηρίες.

 

Διακρίνονται σε ανδρικά (αφετηρία παικτών), γυναικεία (αφετηρία παικτριών) και αφετηρίες πρωταθλημάτων (παικτών και παικτριών).

 

α) Έκαστο εξ αυτών είναι ελαχίστης επιφανείας 100 m2. Τα διαφορετικά tees της ίδιας οπής είναι διατεταγμένα μεταξύ τους, ώστε να καλύπτουν τους όρους ασφαλείας του αθλήματος. Δυνητικώς συνεννοούνται μεταξύ τους ανά 2 ή 3 σε μία ενιαία επιφάνεια αναλόγου συνολικής εκτάσεως. Η απόσταση ασφαλείας εκάστου tee από το προηγούμενο green κυμαίνεται από 20 έως 60 m.

 

β) Τα tees αριθμούνται κατά την αντίστοιχη διαδοχική αρίθμηση των διαδρόμων, τους οποίους χαρακτηρίζουν ως αντίστοιχες ταυτάριθμες αφετηρίες (tees). Το υπ' αριθμόν 1 tee υποχρεωτικά και δυνητικά το υπ' αριθμόν 10, ευρίσκονται στις πλησιέστερες θέσεις προς τη Λέσχη του Γηπέδου. Κάθε tee φέρει τις ενδείξεις εκκινήσεως (tee markers) χρώματος λευκού, ερυθρού, γαλάζιου και κίτρινου αντίστοιχα για τους άνδρες, τις γυναίκες και τους διεθνείς αγώνες, καθώς και πινακίδες χαρακτηριστικών εκάστου tee (tee plates), όπου αναφέρονται το μήκος στου διαδρόμου σε μέτρα και υάρδες, ο χαρακτηρισμός του διαδρόμου (HANDICAP) και ο ιδανικός αριθμός κτυπημάτων που απαιτούνται για την κάλυψή του (PAR).

 

5.1.4.2. Διάδρομοι (fairways).

 

Είναι η επιφάνεια που συνδέει τα tees με τα greens, της οποίας το μέσο πλάτος δεν δύναται να είναι μικρότερο των 45 m το δε μήκος κυμαίνεται από 120 έως 550 m ή και πλέον.

 

α) Οι διάδρομοι αριθμούνται από τον αριθμό 1 έως τον αριθμό 18, κ.ο.κ. Η διάταξη των διαδρόμων είναι τέτοια, ώστε να υφίσταται μεταξύ τους επιφάνεια ασφαλείας (rough) ελαχίστου μέσου πλάτους 20 m. Επίσης οι διάδρομοι φέρουν τον χαρακτηρισμό της οπής, π.χ. PAR 3, PAR 4, PAR 5.

 

Γήπεδο 18 οπών περιλαμβάνει συνήθως:

 

4 διαδρόμους ΡΑR 3 κυμαινόμενου μήκους έως 227 m (απόσταση μετρούμενη από το ανδρικό tee).
10 διαδρόμους PAR 4 κυμαινόμενου μήκους 227 - 428 m (απόσταση μετρούμενη από το ανδρικό tee).
4 διαδρόμους PAR 5 κυμαινόμενου μήκους 429 m και άνω (απόσταση μετρούμενη από το ανδρικό tee).

 

γ) Οι πιο πάνω διάδρομοι μοιράζονται κατά ισομοιρία ανά 9 οπές.

 

5.1.4.3. Οπές (green) Ονομάζονται οι περιοχές απολήξεως των διαδρόμων και χαρακτηρίζονται από την σχεδόν επίπεδη ή ομαλής κλίσεως επιφάνεια που περιβάλλει την οπή. Η επιφάνεια αυτή είναι καλυμμένη από χλοοτάπητα ειδικής δομής, εμφανίσεως και υποδομής και κατασκευάζεται βάσει των προδιαγραφών της U.S.G.A green section.

 

α) Η ελάχιστη επιφάνεια κάθε green κυμαίνεται από 400 - 450 m2. Τα greens αριθμούνται από 1 έως 18, διατάσσονται δε κατά τον αρχιτεκτονικό τους σχεδιασμό κατά τρόπο που υπ' αριθμόν 18 να είναι υποχρεωτικά πλησίον της Λέσχης και υπ' αριθμόν 9 να είναι δυνητικά πλησίον αυτής και σε συνδυασμό πάντα με τα tees υπ' αριθμόν 1 και 10.

 

β) Σε κάθε green ευρίσκεται ειδική πλαστική ή μεταλλική υποδομή επί της οποίας στερεώνεται ο ειδικός ενδεικτικός ιστός σημαίας εκάστου green, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

 

5.1.4.4. Παγίδες άμμου (bunker).

 

Ευρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα στρατηγικά κατά τη σχεδίαση του γηπέδου σημεία και αποσκοπούν στην παγίδευση του παίκτη. Η επιφάνειά του είναι κυμαινόμενη και συνιστάται να είναι κατά μέσο όρο 50 - 80 Μ2, κυκλικού ή ελεύθερου περιγράμματος και ελαχίστου βάθους 0,30 m. εντός δε αυτών ευρίσκεται άμμος λευκής αποχρώσεως κατά προτίμηση ποτάμιας προελεύσεως και κατασκευάζεται όπως προβλέπεται από U.S.G.A. green section.

 

5.1.4.5. Φυτεύσεις (Δένδρα - θάμνοι).

 

Στο σχέδιο Γενικής Διατάξεως των εγκαταστάσεων (master plan) εντάσσεται και το ειδικότερο σχέδιο φυτεύσεως των ελεύθερων χώρων που ευρίσκονται μεταξύ των διαδρόμων.

 

α) Η αναλογία δένδρων και θάμνων να είναι κατ' ελάχιστο 6:1 μεταξύ τους και ο συνολικός αριθμός δένδρων 1 τεμάχιο ανά 120 m2 από τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου. Η τοποθέτηση θάμνων γίνεται μόνο στα σημεία όπου, στρατηγικά, δεν εμποδίζουν τον παίκτη κατά τη διάρκεια του αθλήματος. Ο αριθμός των φυτών μπορεί να μειωθεί κατά 20% σε περίπτωση που το Γήπεδο - golf ανήκει σε ευρύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, στο συνολικό πράσινο του οποίου προστίθεται η παραπάνω μείωση.

 

β) Η επιλογή των φυτών να γίνει βάσει κηποτεχνικής μελέτης, συντασσόμενης από ειδικό Γεωπόνο ή Δασολόγο, ώστε:

 

1) Τα είδη των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον και στο κλίμα. Ακόμη θα συνδυάζονται βοτανολογικά με τη χλωρίδα του ευρύτερου χώρου.

 

2) Η θέση φυτεύσεως, αλλά και τα είδη που θα επιλεγούν (αειθαλή, κατά προτίμηση), να δημιουργούν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα στη λειτουργία και συντήρηση του Γηπέδου (παρενόχληση δια των ριζών, σκίαση, πτώση φύλλων, κ.λ.π.). Η φύτευσή τους γίνεται κατά θέσεις, ώστε η άρδευσή τους να είναι δυνατή χωρίς δημιουργία λάκκων ποτίσματος.

 

5.1.4.6. Λοιπά εμπόδια.

 

Είναι αποδεκτή, για λόγους ποικιλίας στη σύνθεση ή και αμέσου σχέσεως με το άθλημα, η τοποθέτηση και άλλων εμποδίων κυρίως υδάτινης μορφής (ρυάκι, τεχνητή λίμνη, κ.λ.π.), υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει επάρκεια νερού και θα τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις αστυιατρικές διατάξεις περί Δημόσιας Υγείας.

 

5.1.4.7. Η τελική διάταξη, διαμόρφωση και σύνθεση των παραπάνω στοιχείων μεταξύ τους, είναι θέμα αρχιτεκτονικής μελέτης η οποία συντάσσεται από ειδικό αρχιτέκτονα golf, ημεδαπό ή αλλοδαπό σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα (γενικό μελετητή) του έργου.

 

5.2. Προδιαγραφές κεντρικών κτιριακών εγκαταστάσεων

 

Όλες οι επιφάνειες που αφορούν κτίρια νοούνται καθαρές χωρίς κυκλοφορίες και πάχη τοίχων:

 

5.2.1. Υποχρεωτικές εγκαταστάσεις

 

5.2.1.1. Υποδοχή - είσοδος - ανεμοφράκτης 16 m2

5.2.1.2. Προθάλαμος εισόδου 30 m2

5.2.1.3. WC (2 WC ανδρών με ουρητήρια και 3 WC γυναικών) 50 m2

5.2.1.4. Κεντρική Διοίκηση (Διεύθυνση Γηπέδου και γραφεία οργανώσεως αγώνων) 80 m2

5.2.1.5. Αποδυτήρια (ελάχιστο 150 ερμάρια : 3/4 ανδρών, 1/4 γυναικών) 300 m2

5.2.1.6. WC Αποδυτηρίων:

8 douche και 2 WC - 2 ουρητήρια ανδρών με νιπτήρες 42 m2
4 douche και 2 WC γυναικών με νιπτήρες - καλλωπιστήρια 34 m2

5.2.1.7. Εντευκτήριο - σαλόνι 80 m2

5.2.1.8. Σνακ - μπαρ:

 

αίθουσα, 70 m2
παρασκευαστήριο 40 m2
αποθήκη 40 m2
WC και αποδυτήρια προσωπικού 20 m2
WC πελατών:
o2 WC ανδρών 25 m2
o2 WC γυναικών 25 m2
oΣύνολο 220 m2

 

5.2.1.9. Χώρος φύλαξης σάκων 150 m2

 

5.2.1.10. Ιατρείο (Α' Βοήθειες) 25 m2

 

5.2.1.11. Κατάστημα ειδών golf - Γραφείο Προπονητού 60 m2

 

5.2.1.12. Επισκευαστήριο εξαρτημάτων golf 60 m2

 

5.2.1.13. Γενική αποθήκη 100 m2

 

5.2.1.14. Χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων 70 m2

 

5.2.1.15. Parking (υπαίθριο), χαρακτηριζόμενο από ελάχιστο αριθμό 60 θέσεων σταθμεύσεως αυτοκινήτων.

 

5.2.2. Προαιρετικές εγκαταστάσεις.

 

5.2.2.1. Σε περίπτωση που προβλεφθεί, κατά την ελευθέρα κρίση του Κυρίου του έργου, η κατασκευή εστιατορίου, τότε εφαρμόζονται οι ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΦΕΚ 557/Β/1987) για εστιατόρια τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων κλασσικού τύπου, Α' τάξης, ελαχίστης δυναμικότητας αίθουσας 80 θέσεων.

 

5.2.2.2. Χώρος στάθμευσης ηλεκτροκινήτων αυτοκινήτων golf (ελάχιστο 10 m2 ανά θέση αυτοκινήτου).

 

5.2.2.3. Χώρος επισκευής αυτοκινήτων (χώρος φορτίσεως μπαταριών) 50 m2

 

5.2.2.4. Κατοικία φύλακα 55 m2

 

Παρατήρηση: Σε εγκαταστάσεις Γηπέδων golf που συνοδεύονται από τουριστικές εγκαταστάσεις και καταλύματα, η πρόβλεψη αυτοτελούς χώρου υποδοχής στη λέσχη του golf είναι προαιρετική, εφόσον ο χώρος υποδοχής του καταλύματος είναι μεγαλύτερο ή ίσος με τον ελάχιστο απαιτούμενο από τις παρούσες προδιαγραφές αντίστοιχο χώρο υποδοχής της λέσχης του golf.

 

5.3. Προδιαγραφές βοηθητικών κτιριακών εγκαταστάσεων εντός γηπέδου

 

5.3.1. Αντλιοστάσιο: Το μέγεθος, η οργάνωση και ο εξοπλισμός είναι ανάλογα του απαιτηθησομένου έργου αντλήσεως (αναρρόφησης - κατάθλιψης) του αρδευτικού νερού.

 

5.3.2. Δεξαμενή νερού: Κατασκευάζεται σε συνδυασμό ή χωριστά από το αντλιοστάσιο και σκοπό έχει την αποθήκευση ποσότητας αναγκών τουλάχιστον 3 ημερών για άρδευση. Δεν αποκλείεται επίσης η εγκατάσταση επίγειας κλειστής ή ανοικτής δεξαμενής, υπό μορφή ελεύθερης λίμνης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα περιβάλλοντος, υγείας και διαρροών. Η λίμνη θα συνδυάζεται αρχιτεκτονικά με το γήπεδο.

 

5.3.3. Κτίριο Προσωπικού και Υλικών.

 

Περιλαμβάνονται χώροι ελάχιστης επιφάνειας 500 m2

 

(Το εξωτερικό στέγαστρο στην παράγραφο 5.3.3.10 δεν περιλαμβάνεται στα 500 m2, οι δε χώροι είναι οι εξής:

 

5.3.3.1. Γραφείο Διοικήσεως Προσωπικού, συντηρήσεως Γηπέδου

5.3.3.2. Συνεργείο επισκευών μηχανημάτων.

5.3.3.3. Χώρος σταθμεύσεως και αποθηκεύσεως μηχανημάτων.

5.3.3.4. Αποθήκη φυτοφαρμάκων, σπόρων, κ.λ.π.

5.3.3.5. Λουτρά - WC (2 WC και 2 douche).

5.3.3.6. Αποδυτήρια Προσωπικού.

5.3.3.7. Τραπεζαρία και office προσωπικού.

5.3.3.8. Χώρος δεξαμενής και αντλίας καυσίμων, και

5.3.3.9. Χώρος επόπτη Γηπέδου golf.

5.3.3.10. Εξωτερικό στέγαστρο (καλυμμένης επιφάνειας 100 m2 για αποθήκη αποθήκευση κηπαίου χώματος και άμμου.

 

5.3.4. Συγκροτήματα WC για την εξυπηρέτηση των παικτών και παικτριών: διάσπαρτα στο γήπεδο, 1 WC ανδρών και 1 WC γυναικών ανά συγκροτήματα, προθάλαμος και ψύκτης νερού (2 συγκροτήματα).

 

5.3.5. Περίπτερο παραμονής του starter στο tee, No 1 2.5 m2.

 

5.3.6. Περίπτερο practice για την εξάσκηση των παικτών και παικτριών σε περίοδο βροχής (6 θέσεων) 60 m2

 

5.3.7. Αποθήκη υλικών του practice ground 9 m2

 

5.3.8. Χώρος Μηχανής Συγκεντρώσεως Μπαλών golf 12 m2

 

5.4. Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις αθλητικού γηπέδου

 

Το σύστημα αυτομάτου αρδεύσεως του χλοοτάπητα, θα βασίζεται σε ειδική μελέτη, ελεγχόμενο είτε από ένα κέντρο ελέγχου (π.χ. προγραμματιστή ή ηλεκτρονικό υπολογιστή), είτε από περισσότερα δορυφορικά κέντρα ελέγχου, ώστε να εξασφαλίζεται ο προγραμματισμός αρδεύσεως επί ημερήσιας και εβδομαδιαίας βάσεως, αποτελείται ειδικότερα από τα εξής:

 

5.4.1. Αντλιοστάσιο καταθλίψεως εντός ιδιαίτερου οικίσκου, το οποίο συντίθεται από αντλίες, πιεστικά δοχεία, κ.λ.π. όργανα αυτοματισμού και ελέγχου

 

5.4.2. Υπόγειες σωληνώσεις διανομής του νερού

 

5.4.3. Τηλεελεγχόμενες δικλείδες (βάνες)

 

5.4.4. Εκτοξευτήρες νερού αναλυόμενου τύπου (POP - UPS)

 

5.4.5. Κέντρα ελέγχου των δικλείδων

 

5.4.6. Διατάξεις αποφυγής εκκενώσεως στράγγισης των δικτύων στα χαμηλά σημεία του Γηπέδου, μετά το πέρας της αρδεύσεως.

 

5.4.7. Σημεία λήψεως νερού με δικλείδες ταχείας συνδέσεως, σε συνδυασμό με σύστημα πυρασφάλειας Γηπέδου.

 

5.4.8. Το αρδευτικό σύστημα του Γηπέδου golf αποτελεί τμήμα της γενικότερης μελέτης του Γηπέδου και συντάσσεται από ειδικό μελετητή.

 

5.5. Περιφράξεις

 

Περίφραξη, όπου απαιτείται, με μόνιμες κατασκευές, για λόγους προστασίας του Γηπέδου και ασφαλείας παικτών, διερχομένων πεζών και οχημάτων, εντός και εκτός Γηπέδου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί περιφράξεων.

 

5.6. Σε περίπτωση δημιουργίας σε μια περιοχή περισσοτέρων του ενός γηπέδων golf 18 οπών, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 15 km μεταξύ τους και η μεταξύ τους χρονοαπόσταση δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά, η τήρηση των προδιαγραφών της παραπάνω παραγράφου 5.2 της παρούσας είναι προαιρετική για τα πέραν του ενός (κύριου) γήπεδα golf εφόσον αυτά ανήκουν στην ίδια επιχείρηση ή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο, δυνάμει μακροχρόνιων συμφωνητικών συνεργασίας και αλληλοεξυπηρέτησης ισχύος τουλάχιστον 15 ετών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης έγκρισης των αρχιτεκτονικών σχεδίων.

 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν κατ' ελάχιστο οι πιο κάτω χώροι:

 

5.6.1. Υποδοχή - είσοδος - ανεμοφράκτης

5.6.2. Προθάλαμος εισόδου

5.6.3. Αποδυτήρια

5.6.4. WC αποδυτηρίων

5.6.5. Εντευκτήριο-σαλόνι

5.6.6. Σνακ-μπαρ

5.6.7. Χώρος φύλαξης σάκων

5.6.8. Ιατρείο

 

Οι συνολικές ελάχιστες απαιτήσεις σε επιφάνειες για τις βοηθητικές κτιριακές εγκαταστάσεις της ανωτέρω παραγράφου 5.3 μπορούν να μειώνονται κατά 50%.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 5.6 προστέθηκε με την παράγραφο 6 της υπ' αριθμόν 2748/2012 απόφασης (ΦΕΚ 532/Β/2012).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.