Απόφαση 520010/94 - Άρθρο 1 - Άρθρο 4

4. Επιλογή θέσης γηπέδου golf


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

4.1. Κριτήρια - Προδιαγραφές

 

Τα Γενικά κριτήρια και Προδιαγραφές που ακολουθούν έχουν βασιστεί στα εξής:

 

α) Μελέτη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την κατασκευή Γηπέδων golf, Ιούνιος 1992.

 

β) National Golf Foundation, 1150 South U.S. Highway, Jupiter, FL 33477

 

γ) USGA, LIBERTY CORNER RD, FARE HILLS, NJ 07931

 

δ) Royal and ancient golf club of St Andrews

 

a. Decisions on the rules of golf

b. Rules of golf

 

4.1.1. Γενικά Κριτήρια.

 

4.1.1.1. Δυνατότητα εξυπηρέτησης του Γηπέδου golf με αεροπορική, οδική και θαλάσσια σύνδεση.

 

4.1.1.2. Μετεωρολογικές συνθήκες, που να καθιστούν δυνατή τη χρήση του γηπέδου το μέγιστο δυνατό ετήσιο χρονικό διάστημα και να μην υφίσταται μετεωρολογικό στοιχείο που να επιδρά καθοριστικά αρνητικά στη διεξαγωγή του αθλήματος (π.χ. έντονοι άνεμοι, υπερβολική βροχόπτωση και χιονόπτωση), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς golf του World Amateur Golf Council (WAGC).

 

4.1.2. Προδιαγραφές Γηπέδου.

 

4.1.2.1. Ελάχιστη επιφάνεια ενιαίου Γηπέδου golf: 550.000 m2 για γήπεδο 18 οπών και με ανάλογο ποσοστό προσαύξησης της συνολικής επιφάνειας Γηπέδου golf των 18 οπών δηλαδή των 550.000 m2, κατ' ελάχιστο 35% ανά 9 οπές για Γήπεδα golf 27 οπών, 36 οπών, κ.ο.κ.

 

4.1.2.2. Σε περίπτωση που δάσος ή δασική έκταση αποτελεί τμήμα ή το σύνολο του Γηπέδου golf απαιτείται η προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία περί δασών έγκριση του Υπουργείου Γεωργίας.

 

4.1.2.3. Δημόσιος δρόμος προσπέλασης ελαχίστου πλάτους 5.5 m μέχρι εθνικό επαρχιακό δίκτυο.

 

4.1.2.4. Εγκεκριμένη κυκλοφοριακή σύνδεση με το δρόμο προσπέλασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

4.1.2.5. Εξασφάλιση απαιτούμενης ποσότητας νερού αρδεύσεως και υδρεύσεως, ως αναλυτικότερα εμφανίζεται στην περιβαλλοντική μελέτη, που η χρήση της θα ευρίσκεται σε πλήρη ισορροπία με τα εδαφικά αποθέματα της περιοχής και που θα καθορίζεται από το γενικό μελετητή του έργου, βάσει επιστημονικών υπολογισμών, στηριζόμενων στις διαφόρους παραμέτρους που αφορούν κάθε περίπτωση (είδος χλοοτάπητα, κλίσεις εδάφους, εδαφοκλιματικά στοιχεία, κ.λ.π.). Ενδεικτικά για το αθλητικό Γήπεδο και κατά ευρείες γεωγραφικές ζώνες, δύναται να καθορισθούν οι ημερήσιες ανάγκες σε m3 ανά 1.000 m2, κατά την περίοδο αιχμής αναγκών αρδεύσεως χλοοτάπητα (συνυπολογιζομένων και των ειδικών μικροκλιματικών και εδαφικών συνθηκών της περιοχής) ως ακολούθως (ενδεικτικά):

 

4.1.2.5)α. Περιοχή Δυτικής Ελλάδας (Δυτική Πελοπόννησος, Δυτική Στερεά - Ηπείρου, κ.λ.π.) 5 m3/1.000 m2.

 

4.1.2.5)β. Περιοχή Δωδεκανήσου και Κρήτης 11 m3/1.000 m2.

 

4.1.2.5)γ. Περιοχή Αττικής και Χαλκιδικής 9 m3/1.000 m2.

 

4.1.2.5)δ. Περιοχή Ανατολικής Πελοποννήσου - Παραλία Μακεδονίας και Θράκης 8 m3/1.000 m2.

 

4.1.2.5)ε. Λοιπές περιοχές της χώρας 9 m3/1.000 m2.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4.1.2.5)ε προστέθηκε με την παράγραφο 2 της υπ' αριθμόν 2748/2012 απόφασης (ΦΕΚ 532/Β/2012).

 

4.1.2.6. Σε περίπτωση, που το Γήπεδο golf, όπως ορίζεται παραπάνω, συνδυάζεται με κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα της παραγράφου 2.2.2, ή αποτελεί στοιχείο σύνθετου τουριστικού καταλύματος, απαιτείται, επιπλέον της ελάχιστης προβλεπόμενης για Γήπεδο golf επιφάνειας, πρόσθετη επιφάνεια γηπέδου επαρκής για τη συνολική δυναμικότητα σε κλίνες του ξενοδοχειακού καταλύματος ή του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με βάση τις εκάστοτε επιτρεπόμενες, από τις ισχύουσες χωροταξικές διατάξεις και προδιαγραφές τουριστικών εγκαταστάσεων, πυκνότητες.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4.1.2.6 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 της υπ' αριθμόν 2748/2012 απόφασης (ΦΕΚ 532/Β/2012).

 

4.1.2.6)α. Στην πιο πάνω περίπτωση η δόμηση των πάσης φύσεως κτιριακών εγκαταστάσεων εντός του συνολικού γηπέδου και η τοποθέτηση των κατασκευών γίνεται με βάση, αφ' ενός τις γενικές ή ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, που ισχύουν εκάστοτε για τις τουριστικές εγκαταστάσεις και αφ' ετέρου τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας εκατέρωθεν των γραμμών βολής (center lines), όπως προκύπτουν από τον σχεδιασμό του γηπέδου golf.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4.1.2.6)α τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 της υπ' αριθμόν 2748/2012 απόφασης (ΦΕΚ 532/Β/2012).

 

4.1.2.6)β. Η δυναμικότητα του τουριστικού καταλύματος υπολογίζεται επί του εμβαδού της έκτασης και προορίζεται γι' αυτό, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές τουριστικών εγκαταστάσεων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 4.1.2.6)β καταργήθηκε με την παράγραφο 5 της υπ' αριθμόν 2748/2012 απόφασης (ΦΕΚ 532/Β/2012).

 

4.1.2.6)γ. Η καταλληλότητα που εκδίδεται για το Γήπεδο golf είναι ενιαία με το τυχόν συνοδεύον τουριστικό κατάλυμα, με κριτήρια όπως επί μέρους προϋποθέσεις, που απαιτούνται για κάθε είδους εγκατάστασης χωριστά.

 

4.1.3. Επιθυμητές εξυπηρετήσεις στην περιοχή.

 

4.1.3.1. Τράπεζα, Ταχυδρομείο.

4.1.3.2. Σταθμός Α' Βοηθειών, Γενικό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.

4.1.3.3. Σταθμός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

4.1.3.4. Πρακτορείο ταξιδίων.

4.1.3.5. Γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων.

4.1.3.6. Εμπορικά καταστήματα.

4.1.3.7. Αθλητικές εγκαταστάσεις (παραθαλάσσιες περιοχές), ski, tennis, κ.λ.π.

4.1.3.8. Κέντρα εστίασης και αναψυχής.

 

4.2. Δικαιολογητικά επιλογής θέσης

 

4.2.1. Γενικό Τοπογραφικό της ευρύτερης περιοχής ή χάρτη σε δύο αντίτυπα (κλίμακα 1:250.000), όπου φαίνεται η θέση του οικοπέδου σημειωμένη ευκρινώς και ο συσχετισμός του με δημόσιους χώρους (εκκλησία, πλατεία, κ.λ.π.) ο δρόμος προσπέλασης, το πλάτος του και η ακτή αν πρόκειται για παραθαλάσσιο γήπεδο. Επίσης, να αναγράφεται η χιλιομετρική απόσταση από τον πλησιέστερο Δήμο ή οικισμό.

 

4.2.2. Τοπογραφικό διάγραμμα του γηπέδου, με υψόμετρα, σε δύο αντίτυπα, με κλίμακα 1:2000 ή 1:100 ή 1:500 με διαστάσεις, το εμβαδόν του και καθορισμό των ορίων με αναγραφή στις γωνίες των κεφαλαίων γραμμάτων (Α, Β, Γ, κ.λ.π.). Επίσης πρέπει να ορίζεται ο προσανατολισμός του γηπέδου που ο δρόμος προσπέλασής του, που το πλάτος τους και ο χαρακτηρισμός του πρέπει να αναγράφονται πάνω στο διάγραμμα.

 

4.2.2.1. Σε περίπτωση που ο δρόμος προσπέλασης αναφέρεται σαν αγροτικός ή κοινοτικός στο τοπογραφικό διάγραμμα, να βεβαιώνεται από τον πλησιέστερο δήμο ή Κοινότητα ή το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο, ο χαρακτηρισμός, το πλάτος και η κατάσταση βατότητας του δρόμου προσπέλασης, από το γήπεδο μέχρι την πλησιέστερη διασταύρωση σύνδεσης με το εγκεκριμένο οδικό δίκτυο (βλέπε υπόδειγμα 2 στο παράρτημα).

 

4.2.2.2. Στο τοπογραφικό θα σημειώνονται υψομετρικές καμπύλες, καθώς και τα υψόμετρα του δρόμου ή των δρόμων προσπέλασης. Επίσης θα αναγράφονται ο τίτλος ιδιοκτησίας και οι όροι δόμησης, πρόσφατα θεωρημένοι από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο. Στους θεωρημένους όρους δόμησης θα αναφέρεται υποχρεωτικά το διάταγμα και το ΦΕΚ όπου έχει δημοσιευθεί.

 

4.2.2.3. Στο τοπογραφικό θα εμφανίζονται τα τυχόν υφιστάμενα στο γήπεδο κτίσματα και θα δηλώνεται από το μηχανικό αν πρόκειται να κατεδαφιστούν ή να διατηρηθούν και να ενταχθούν στην εγκατάσταση του Γηπέδου golf.

 

4.2.2.4. Θα σημειώνεται το οικοδομήσιμο τμήμα του γηπέδου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

4.2.2.5. Ο μηχανικός θα δηλώνει στο τοπογραφικό, ότι το γήπεδο είναι οικοδομήσιμο και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

 

4.2.2.6. Για τα γήπεδα θα προσκομίζεται επιπλέον σκαρίφημα γενικής διάταξης στο τοπογραφικό, με την ογκομετρία των κτιρίων που θα καθορίζονται με περιγράμματα (περιτυπώματα) και σχηματικές τομές κτιρίων, όπου θα φαίνονται τα ύψη των κτιρίων, ο αριθμός των ορόφων αυτών (υπόγεια, ισόγεια, κ.λ.π..), καθώς και οι στάθμες του φυσικού και τελικά διαμορφωμένου εδάφους. Διασαφηνίζεται, ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι προσεγγιστικά και σκοπός τους είναι να συμβάλλουν στο σχηματισμό καθαρής γενικής εικόνας των κτισμάτων σε επίπεδο όγκων, στο στάδιο της καταλληλότητας.

 

Επιπλέον, θα σχεδιάζονται τα πάρκινγκ, οι προσπελάσεις, οι θέσεις υδροληψίας, το βασικό δίκτυο δρόμων, κ.λ.π.

 

4.2.2.7. Μαζί με τους θεωρημένους όρους δόμησης θα προσκομίζεται συμπληρωμένο το υπόδειγμα 3 του παραρτήματος από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο.

 

4.2.3. Φωτογραφίες ολόκληρου του γηπέδου από διαφορετικά σημεία λήψης (τουλάχιστον τρία), όπου πρέπει να φαίνεται ο δρόμος προσπέλασης και σ' αυτές να έχει σημειωθεί το περίγραμμα του γηπέδου.

 

4.2.3.1. Στην περίπτωση παραθαλάσσιων γηπέδων, πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει φωτογραφία της παραλίας όπου εφάπτεται το γήπεδο. Οι φωτογραφίες πρέπει να υποβάλλονται σε δύο σειρές, διαστάσεων DIN A4, με τη σφραγίδα και υπογραφή του συντάκτη των τοπογραφικών και την ημερομηνία φωτογράφισης. Σε κάθε σελίδα θα αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.

 

4.2.3.3. Στο τοπογραφικό διάγραμμα θα σημειώνονται οι γωνίες λήψης των φωτογραφικών.

 

4.2.4. Τεχνική Έκθεση που θα περιλαμβάνει.

 

α) Θέση του γηπέδου (Νομός, οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, Τοποθεσία και Αποστάσεις από τον πλησιέστερο οικισμό, από ημιαστικά (πληθυσμός 2.000 κατοίκων) και αστικά (πληθυσμός 10.000 κατοίκων) κέντρα από σημαντικούς τουριστικούς πόλους και πόρους της περιοχής.

 

β) νομικό καθεστώς δόμησης (εκτός σχεδίου, εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου, εντός σχεδίου κ.λ.π.).

 

γ) χαρακτηριστικά εγκατάστασης (Αυτοτελές Γήπεδο golf ή τμήμα τουριστικής εγκατάστασης, δυναμικότητα, τάξη, κ.λ.π.)

 

δ) έκθεση υπάρχουσας υποδομής και ανωδομής καθώς και τυχόν προγράμματα φορέων με ιδιαίτερη αναφορά:

 

σε στοιχεία με τα οποία θα αποδεικνύεται ότι καλύπτονται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία Γηπέδου golf (βλέπε κριτήριο της παραγράφου 4.1.1).
στις δυνατότητες ηλεκτροδότησης (ύπαρξη δικτύου χαμηλής τάσης, απόσταση από πλησιέστερο υποσταθμό της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, διαθέσιμη ηλεκτρική ισχύ, κ.λ.π.).
στη δυνατότητα υδροδότησης
στη δυνατότητα τηλεφωνοδότησης
στην περιγραφή του περιβάλλοντος χώρου (ιδιαίτερα πρέπει να περιγραφούν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και η συμβατότητα της προτεινόμενης εγκατάστασης με τις υφιστάμενες χρήσεις).

 

4.2.5. Μετεωρολογικά δεδομένα (στοιχείο) από τον πλησιέστερο Μετεωρολογικό Σταθμό, σύμφωνα με την παράγραφο 4.1.1.2. Παρατήρηση:

 

Τα παραπάνω δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλονται σε δύο αντίτυπα, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από διπλωματούχο αρχιτέκτονα, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και να φέρουν τα απαιτούμενα από το Νόμο χαρτόσημα και μηχανόσημα.

 

4.2.6. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα: σε ειδικό έντυπο του νόμου 1599/1986, ότι είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου/γηπέδου που ορίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα με τα στοιχεία Α, Β, Γ κ.λ.π. εμβαδού ... m2 (βλέπε υπόδειγμα 4 στο παράρτημα).

 

Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός εξ' αδιαιρέτου ιδιοκτητών, υποβάλλονται είτε ανεξάρτητες δηλώσεις, είτε κοινή όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία όλων και θα υπογράφεται από όλους. Ο κάθε ιδιοκτήτης θα δηλώνει το ποσοστό συνιδιοκτησίας του και το σύνολο των ποσοστών θα πρέπει να καλύπτει το 100% της ιδιοκτησίας.

 

Επίσης θα πρέπει να δηλώνεται ότι:

 

4.2.6.1. Το οικόπεδο/γήπεδο αποτελεί ενιαία έκταση που δεσμεύεται στο σύνολό της για τη δημιουργία του Γηπέδου golf, και

 

4.2.6.2. Στο μέλλον για οποιαδήποτε αποδέσμευση τμήματος του οικοπέδου ή της έκτασης θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

Θα συμπληρώνεται τέλος, η υπεύθυνη δήλωση με το:

 

4.2.6.3. Αν το Γήπεδο ή μέρος του αποτελεί χαρακτηρισμένη δασική έκταση ή δάσος και

 

4.2.6.4. Αν το οικόπεδο αποτελεί προϊόν κατάτμησης αγροτικού κλήρου ή δασικής έκτασης.

 

4.2.6.5. Στοιχεία γηπέδου

 

Ενιαίο Γήπεδο.

 

Για ανέγερση ή μετατροπή υφιστάμενης ή ανεγειρόμενης μονάδας golf ή έκταση του γηπέδου πρέπει να είναι ενιαία και να ανήκει σε έναν ή περισσότερους ιδιοκτήτες εξ αδιαιρέτου (που το σύνολο των ποσοστών ιδιοκτησίας να καλύπτει το 100% του γηπέδου) ή σε νομικό πρόσωπο ή σε Δήμο ή Κοινότητα.

 

Όλες οι εγκρίσεις καταλληλότητας και σχεδίων, για οποιαδήποτε τουριστική εγκατάσταση συμπεριλαμβανομένων και των golf, εκδίδονται μόνο επ' ονόματι του ιδιοκτήτη του γηπέδου και όχι επ' ονόματι των μισθωτών.
Δεν χορηγείται έγκριση καταλληλότητας σε γήπεδα που ανήκουν σε περισσότερους από ένα ιδιοκτήτες παρά μόνο στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες είναι κύριοι εξ αδιαιρέτου του γηπέδου.
Δεν χορηγούνται εγκρίσεις καταλληλότητας γηπέδου σε μεμονωμένο ιδιοκτήτη τμήματος εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας, ακόμη και αν έχει συσταθεί συμβολαιογραφική οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία εκτός αν ζητείται η χορήγηση εγκρίσεων απ' όλους τους συνιδιοκτήτες και για το σύνολο του γηπέδου.

 

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου 157/1984.

 

4.2.6.6. Προέγκριση χωροθέτησης από το Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

4.2.7. Εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα Α' κατηγορίας, ομάδας ΙΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις της 62969/5387/1990 κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά σε κατάταξη έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες, περιεχόμενο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθορισμός περιεχόμενο ειδικών περιβαλλοντικών μελετών (ΕΠΜ) και λοιπές συναφείς διατάξεις, σύμφωνα με το νόμο 1650/1986 (ΦΕΚ 678/Β/1990). Η παραπάνω έγκριση μπορεί να υποβάλλεται στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού κατά το διάστημα ελέγχου της καταλληλότητας και προ της εκδόσεως αυτής.

 

4.2.8. Τέλος θα υποβάλλεται συμπληρωμένο το υπόδειγμα 5 του παραρτήματος.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.