Απόφαση 5364/15 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Παραδοχές και διαδικασία υπολογισμών σε κτίρια με βλάβες που επηρεάζουν εν γένει την ασφάλεια του κτιρίου (γενικού χαρακτήρα)


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Γενικά

 

Σε κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα με βλάβες που επηρεάζουν τη γενική ευστάθεια του κτιρίου θα εφαρμόζεται για τη σύνταξη της μελέτης επισκευής ο Κανονισμός Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), όπως αυτός αναθεωρήθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 ((ΦΕΚ 2187/Β/2013), 1η Αναθεώρηση), λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των αναφερόμενων στην παρούσα απόφαση.

 

Ο στόχος αποτίμησης και ανασχεδιασμού του φέροντα οργανισμού κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα αποτελεί συνδυασμό αφενός μιας στάθμης επιτελεστικότητας (στοχευόμενη συμπεριφορά) και αφετέρου μιας σεισμικής δράσης με δεδομένη ανεκτή πιθανότητα υπέρβασης κατά την τεχνική διάρκεια ζωής του κτιρίου (σεισμός σχεδιασμού) Έτσι, για την εξυπηρέτηση ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών αναγκών ως στάθμη επιτελεστικότητας ορίζεται για όλες τις περιπτώσεις η στάθμη Σημαντικές Βλάβες (Β), ενώ για τον καθορισμό της σεισμικής δράσης δεν υιοθετείται το φάσμα απόκρισης σε όρους επιτάχυνσης του ΕΚ8-1 που χρησιμοποιείται στον Κανονισμό Επεμβάσεων, αλλά το φάσμα απόκρισης σε όρους επιτάχυνσης, το οποίο προσδιορίζεται κατά περίπτωση στη συνέχεια στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου 3.

 

Σημειώνεται ότι η στάθμη επιτελεστικότητας Σημαντικές Βλάβες (Β) σημαίνει ότι, για τη θεωρούμενη σεισμική δράση ο φέρων οργανισμός του κτιρίου θα υποστεί σημαντικές και εκτεταμένες αλλά επισκευάσιμες βλάβες, ενώ τα δομικά στοιχεία του θα διαθέτουν εναπομένουσα αντοχή και δυσκαμψία και θα είναι σε θέση να παραλάβουν τα προβλεπόμενα κατακόρυφα φορτία.

 

Σε κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία με βλάβες που επηρεάζουν τη γενική ευστάθεια του κτιρίου θα εφαρμόζεται για τη σύνταξη της μελέτης επισκευής η μέθοδος των πεσσών ή των πεπερασμένων στοιχείων.

 

2. Φάσμα επιταχύνσεων για το σχεδιασμό επισκευών κτιρίων

 

Διακρίνονται δύο κατηγορίες υφισταμένων κτιρίων, ανάλογα με τη μέθοδο αντισεισμικού υπολογισμού με την οποία αυτά μελετήθηκαν. Τονίζεται ότι, ο όρος κτίριο στη συνέχεια υπονοεί ένα στατικά ανεξάρτητο δόμημα.

 

Κατηγορία ΚΙ

 

Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται τα πυρόπληκτα κτίρια τα οποία δεν μελετήθηκαν με χρήση φάσματος απόκρισης σε όρους επιτάχυνσης και τα οποία:

 

Μελετήθηκαν ή/και κατασκευάστηκαν πριν την εφαρμογή του Αντισεισμικού Κανονισμού του 1959 (ΦΕΚ 36/Α/1959).
Μελετήθηκαν σύμφωνα με τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 1959 (ΦΕΚ 36/Α/1959).
Μελετήθηκαν σύμφωνα με τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 1959 (ΦΕΚ 36/Α/1959) και τα πρόσθετα άρθρα του 1984-1985 (ΦΕΚ 239/Β/1984).
Μελετήθηκαν / ελέγχθηκαν με διαφορετικούς αντισεισμικούς κανονισμούς και ένα τμήμα τους ελέγχθηκε με χρήση συντελεστή σεισμικής επιβαρύνσεως ε (π.χ. σε περίπτωση προσθηκών) ή/και απαλλάχτηκε από αντισεισμικό έλεγχο.
Έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια.

 

Κατηγορία ΚΙΙ

 

Στη κατηγορία αυτή κατατάσσονται τα πυρόπληκτα κτίρια τα οποία μελετήθηκαν ή ελέγχθηκαν με χρήση φάσματος απόκρισης σε όρους επιτάχυνσης και την εφαρμογή μιας εκ των επομένων μεθόδων αντισεισμικού υπολογισμού:

 

α) Δυναμική Φασματική Μέθοδος (γενική) ή,

 

β) Απλοποιημένη Φασματική Μέθοδος/Ισοδύναμη Στατική Μέθοδος (υπό προϋποθέσεις).

 

Δηλαδή κτίρια τα οποία:

 

Μελετήθηκαν σύμφωνα με τον Αντισεισμικό Κανονισμό ΝΕΑΚ 1992-95 (ΦΕΚ 613/Β/1992).
Μελετήθηκαν σύμφωνα με τον Αντισεισμικό Κανονισμό ΕΑΚ 2000-2003 (ΦΕΚ 2184/Β/1999).

 

2.1. Κτίρια Κατηγορίας ΚΙ

 

Προκειμένου να οριστεί το φάσμα απόκρισης σε όρους επιτάχυνσης σε κατηγορίας ΚΙ, υιοθετούνται τέσσερις κατηγορίες σπουδαιότητας κτιρίων (ΣΙ, ΣΙΙ, ΣΙΙΙ, ΣIV), ανάλογα με τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τον άνθρωπο και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ενδεχόμενη καταστροφή τους ή διακοπή της λειτουργίας τους. Στον παρακάτω Πίνακα 1 παρουσιάζονται οι ορισμοί των τεσσάρων κατηγοριών σπουδαιότητας.

 

Πίνακας 1: Κατηγορίες Σπουδαιότητας Κτιρίων.

Κατηγορία Σπουδαιότητας

Περιγραφή

ΣΙ

Κτίρια μικρής σπουδαιότητας ως προς την ασφάλεια του κοινού, όπως: αγροτικά οικήματα και αγροτικές αποθήκες, υπόστεγα, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία, κ.λ.π.

ΣΙΙ

Συνήθη κτίρια, όπως: κατοικίες και γραφεία, βιομηχανικά - βιοτεχνικά κτίρια, ξενοδοχεία (τα οποία δεν περιλαμβάνουν χώρους συνεδρίων), ξενώνες, οικοτροφεία, χώροι εκθέσεων, χώροι εστιάσεως και ψυχαγωγίας (ζαχαροπλαστεία, καφενεία, μπόουλινγκ, μπιλιάρδου, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, εστιατόρια, μπαρ, κ.λ.π.), τράπεζες, ιατρεία, αγορές, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, καταστήματα, φαρμακεία, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα γυμναστικής, βιβλιοθήκες, εργοστάσια, συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, βαφεία, ξυλουργεία, εργαστήρια ερευνών, παρασκευαστήρια τροφίμων, καθαριστήρια, κέντρα μηχανογράφησης, αποθήκες, κτίρια στάθμευσης αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων, ανεμογεννήτριες, γραφεία δημοσίων υπηρεσιών και τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία ΣIV, κ.λ.π.

ΣΙΙΙ

Κτίρια τα οποία στεγάζουν εγκαταστάσεις πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας, καθώς και κτίρια δημόσιων συναθροίσεων και γενικώς κτίρια στα οποία ευρίσκονται πολλοί άνθρωποι κατά μεγάλο μέρος του 24ώρου, όπως: αίθουσες αεροδρομίων, χώροι συνεδρίων, κτίρια που στεγάζουν υπολογιστικά κέντρα, ειδικές βιομηχανίες, εκπαιδευτικά κτίρια, αίθουσες διδασκαλίας, φροντιστήρια, νηπιαγωγεία, χώροι συναυλιών, αίθουσες δικαστηρίων, ναοί, χώροι αθλητικών συγκεντρώσεων, θέατρα, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης, αίθουσες αναμονής επιβατών, ψυχιατρεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οίκοι ευγηρίας, βρεφοκομεία, βρεφικοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, παιδότοποι, αναμορφωτήρια, φυλακές, εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού και αποβλήτων, κ.λ.π.

ΣIV

Κτίρια των οποίων η λειτουργία, τόσο κατά την διάρκεια του σεισμού, όσο και μετά τους σεισμούς, είναι ζωτικής σημασίας, όπως: κτίρια τηλεπικοινωνίας, παραγωγής ενέργειας, νοσοκομεία, κλινικές, αγροτικά ιατρεία, υγειονομικοί σταθμοί, κέντρα υγείας, διυλιστήρια, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, πυροσβεστικοί και αστυνομικοί σταθμοί, κτίρια δημόσιων επιτελικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από σεισμό.

Επίσης, κτίρια που στενάζουν έργα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας, όπως: μουσεία, αποθήκες μουσείων, κ.λ.π.

 

Τα κτίρια κατηγορίας ΚΙ κατατάσσονται στις προαναφερόμενες τέσσερις κατηγορίες σπουδαιότητας κτιρίων (ΣΙ, ΣΙΙ, ΣΙΙΙ, ΣIV) ανάλογα με τη σημερινή τους χρήση. Επίσης, τα πυρόπληκτα κτίρια με μικτές χρήσεις κατατάσσονται στην υψηλότερη κατηγορία σπουδαιότητας.

 

2.1.1 Εφαρμογή Γραμμικών Μεθόδων Ανάλυσης

 

Σε περίπτωση εφαρμογής γραμμικών μεθόδων ανάλυσης, ως οριζόντιο φάσμα επιταχύνσεων σχεδιασμού Sd(T) θα χρησιμοποιείται το φάσμα που παρουσιάζεται στο παρακάτω Σχήμα 1 συναρτήσει της επιτάχυνσης σχεδιασμού α' και της ιδιοπεριόδου T(sec) του κτιρίου.

 

a.5364.15.9

Σχήμα 1: Οριζόντιο Φάσμα Επιταχύνσεων Σχεδιασμού Γραμμικών Μεθόδων Ανάλυσης Κτιρίων Κατηγορίας ΚΙ.

 

Οι τιμές της οριζόντιας επιτάχυνσης σχεδιασμού a*/g (ανηγμένη στην επιτάχυνση της βαρύτητας g = 9.81 m/sec2) δίδονται στον ακόλουθο Πίνακα 2 συναρτήσει, α) της Ζώνης Σεισμικής Επικινδυνότητας I, II, III που υπάγεται σήμερα το εξεταζόμενο κτίριο σύμφωνα με τον ΕΑΚ όπως αυτός αναθεωρήθηκε το 2003 λόγω αναθεώρησης του Χάρτη Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας (ΦΕΚ 1154/Β/2003), β) της κατηγορίας σπουδαιότητας (ΣΙ, ΣΙΙ, ΣΙΙΙ, ΣIV) που υπάγεται σήμερα το εξεταζόμενο κτίριο σύμφωνα με τον Πίνακα 1 και γ) του συντελεστή σεισμικής επιβαρύνσεως ε ο οποίος θα λαμβάνεται σήμερα υπόψη όπως αυτός είχε ληφθεί υπόψη κατά τη φάση μελέτης του υφισταμένου κτιρίου.

 

Σε κτίρια που μελετήθηκαν ή/και κατασκευάστηκαν πριν τις 26-02-1959 καθώς και σε κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια τμηματικά ή στο σύνολο τους, ως συντελεστής σεισμικής επιβαρύνσεως ε θα θεωρείται ο συντελεστής που θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 1959, συναρτήσει της σεισμικότητας της περιοχής (I, II, III) και της επικινδυνότητας του εδάφους (α, β, γ).

 

Εάν στη μελέτη κατασκευής είχαν ληφθεί υπόψη τα πρόσθετα άρθρα του 1984-1985 του Αντισεισμικού Κανονισμού του 1959, θα αγνοείται η τυχόν Μεγάλη (Μ) σπουδαιότητα του κτιρίου δεδομένου ότι η σπουδαιότητα του κτιρίου λαμβάνεται υπόψη στην παρούσα απόφαση σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στην παρούσα παράγραφο 2.1 (άρθρο 3) αναφορικά με τις τέσσερις κατηγορίες σπουδαιότητας (ΣΙ, ΣΙΙ, ΣΙΙΙ, ΣΙV).

 

Σε περίπτωση που στο υφιστάμενο κτίριο κατά τη φάση λειτουργίας του εφαρμόστηκαν μελέτες με διαφορετικούς συντελεστές σεισμικής επιβάρυνσης ε (π.χ. λόγω προσθήκης) θα λαμβάνεται υπόψη ο δυσμενέστερος συντελεστής σεισμικής επιβαρύνσεως ε που είχε θεωρηθεί στις μελέτες αυτές.

 

Πίνακας 2: Τιμές Οριζόντιας Επιτάχυνσης Σχεδιασμού a*/g (ανηγμένη στην επιτάχυνση της βαρύτητας g) Κτιρίων Κατηγορίας ΚΙ.

Ζώνη Σεισμικής Επικινδυνότητας: I (ΕΑΚ2003)

Συντελεστής Σεισμικής Επιβαρύνσεως ε (Αντισεισμικός Κανονισμός 1959/84-85)

0.04

0.06

0.08

0.12

0.16

a / g

Σπουδαιότητα Κτιρίου: ΣΙ & ΣΙΙ

0.09

0.11

0.14

0.21

0.28

Σπουδαιότητα Κτιρίου: ΣΙΙΙ & ZIV

0.12

0.16

0.21

0.32

0.34

Ζώνη Σεισμικής Επικινδυνότητας: II (ΕΑΚ2003)

Συντελεστής Σεισμικής Επιβαρύνσεως ε (Αντισεισμικός Κανονισμός 1959/84-85)

< 0.06

0.08

0.12

0.16

a / g

Σπουδαιότητα Κτιρίου: ΣΙ & ΣΙΙ

0.14

0.14

0.21

0.28

Σπουδαιότητα Κτιρίου: ΣΙΙΙ & ΣIV

0.18

0.21

0.32

0.34

Ζώνη Σεισμικής Επικινδυνότητας: III (ΕΑΚ2003)

Συντελεστής Σεισμικής Επιβαρύνσεως ε (Αντισεισμικός Κανονισμός 1959/84-85)

< 0.08

0.12

0.16

a / g

Σπουδαιότητα Κτιρίου: ΣΙ & ΣΙΙ

0.21

0.21

0.28

Σπουδαιότητα Κτιρίου: ΣΙΙΙ & ΣIV

0.28

0.32

0.34

 

2.1.2        Εφαρμογή Μη Γραμμικών Μεθόδων Ανάλυσης σε Κτίρια από Οπλισμένο Σκυρόδεμα

 

Σε περίπτωση εφαρμογής μη γραμμικών μεθόδων ανάλυσης, σε κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα όπως αυτές προβλέπονται στον Κανονισμό Επεμβάσεων, θα χρησιμοποιείται οριζόντιο ελαστικό φάσμα επιταχύνσεων Se (T), το οποίο θα προκύπτει από το προαναφερόμενο οριζόντιο φάσμα σχεδιασμού Sd (T) (Σχήμα 1 και Πίνακας 2) θέτοντας k -1.0 και πολλαπλασιάζοντας τις τιμές των τεταγμένων του φάσματος Sd(T) με το συντελεστή 1.50 για κτίρια της περιόδου ··· και με το συντελεστή 2.00 για κτίρια της περιόδου 1985 < ···, αντίστοιχα.

 

2.1.3 Κατακόρυφη Συνιστώσα Σεισμικής Δράσης

 

Σε κτίρια με τιμή οριζόντιας επιτάχυνσης σχεδιασμού a*/g (ανηγμένη στην επιτάχυνση της βαρύτητας g) μεγαλύτερη από 0,25, θα λαμβάνεται υπόψη και η κατακόρυφη συνιστώσα σεισμικής δράσης στις περιπτώσεις που υπάρχουν:

 

Οριζόντια ή σχεδόν οριζόντια στατικά μέλη με άνοιγμα 20 m ή μεγαλύτερο
Οριζόντιους ή σχεδόν οριζόντιους προβόλους με άνοιγμα μεγαλύτερο από 5 m
Οριζόντια ή σχεδόν οριζόντια προεντεταμένα μέλη
Οριζόντια μέλη που φέρουν φυτευτά κατακόρυφα μέλη

 

Η κατακόρυφη συνιστώσα της σεισμικής δράσης θα λαμβάνεται από τα φάσματα Svd (T) (σχεδιασμού για κατακόρυφη συνιστώσα) και Svd (T) (ελαστικού για κατακόρυφη συνιστώσα), τα οποία θα προκύπτουν από τα οριζόντια φάσματα Sd (T) και Se (T) πολλαπλασιάζοντας τις τιμές των τεταγμένων τους με το συντελεστή 0.70, αντίστοιχα.

 

2.2 Κτίρια Κατηγορίας ΚΙΙ

 

Στην περίπτωση κτιρίων κατηγορίας ΚΙΙ ως φάσμα σχεδιασμού και ελαστικό φάσμα, τόσο για τις οριζόντιες συνιστώσες όσο και για την κατακόρυφη συνιστώσα της σεισμικής δράσης, θα χρησιμοποιούνται τα φάσματα όπως αυτά παρουσιάζονται στους αντίστοιχους Αντισεισμικούς Κανονισμούς ΝΕΑΚ & ΕΑΚ, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραδοχές που είχαν ληφθεί υπόψη κατά τη φάση μελέτης του πυρόπληκτου κτιρίου, αναφορικά με:

 

Τη μέγιστη οριζόντια σεισμική επιτάχυνση εδάφους (Λ = a * g).
Το συντελεστή σπουδαιότητας του δομήματος (γΙ).
Το συντελεστή συμπεριφοράς του δομήματος (q).
Το διορθωτικό συντελεστή απόσβεσης (εφόσον είχε ληφθεί υπόψη στη μελέτη) (η).
Το συντελεστή επιρροής της θεμελίωσης (θ).
Τις χαρακτηριστικές περιόδους του φάσματος (Τ1, T2).
Το συντελεστή φασματικής ενίσχυσης (β0).
Την κατηγορία εδάφους (Α, Β, Γ, Δ).

 

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση κτιρίων της κατηγορίας ΚΙΙ κατά τη φάση λειτουργίας τους εφαρμόστηκαν πρόσθετες μελέτες (π.χ. λόγω προσθήκης, αλλαγής χρήσης, κ.τ.λ.) θα λαμβάνονται υπόψη οι δυσμενέστερες παραδοχές που είχαν θεωρηθεί στις μελέτες αυτές.

 

3. Διερεύνηση και τεκμηρίωση κτιρίων

 

Αναφορικά με τη διερεύνηση και τεκμηρίωση κτιρίων αυτή πραγματοποιείται σύμφωνα με τα παρακάτω:

 

Όταν δεν διατίθεται εδαφοτεχνική έρευνα βάσει της οποίας έγινε η κατασκευή του κτιρίου, επιτρέπεται να μην διενεργείται εδαφοτεχνική έρευνα εφόσον δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αστοχίας της θεμελίωσης του υφισταμένου κτιρίου, ακόμη και αν η επέμβαση προκαλεί νέες δράσεις στο έδαφος. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπ' όψη οι παραδοχές της μελέτης κατασκευής του κτιρίου για το έδαφος.
Για την τεκμηρίωση της αντοχής των υλικών απαιτείται διεύρυνση για τα χαρακτηριστικά τους.

 

4. Διαδικασία επίλυσης

 

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις σε πυρόπληκτα κτίρια με βλάβες που επηρεάζουν τη γενική ευστάθεια του κτιρίου, απαιτείται αποτίμηση και ανασχεδιασμός του φέροντα οργανισμού του κτιρίου. Έτσι, η μελέτη επισκευής περιλαμβάνει επεμβάσεις σε βλαβέντα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, τις απολύτως αναγκαίες επεμβάσεις σε μη βλαβέντα στοιχεία του φέροντος οργανισμού ή/και την προσθήκη των απολύτως αναγκαίων νέων δομικών στοιχείων που απαιτούνται από την αναπτυσσόμενη εντατική ή/ και παραμορφωσιακή κατάσταση που δημιουργείται μετά την επέμβαση στα βλαβέντα, εφόσον τούτο ήθελε προκύψει από τους υπολογισμούς, σύμφωνα με τα παρακάτω παρουσιαζόμενα βήματα επίλυσης του κτιρίου. Όλες οι επιλύσεις του φορέα πραγματοποιούνται στο χώρο και χωρίς να συνεκτιμάται η συμμετοχή των τοιχοπληρώσεων.

 

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα βήματα επίλυσης που απαιτείται να εφαρμοστούν:

 

Βήμα 1ο: Επιλύεται ο φορέας ως είχε πριν τις βλάβες. Ο έλεγχος επάρκειας (έναντι εντατικών ή/και παραμορφωσιακών μεγεθών) από την επίλυση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη απόκριση της κατασκευής και για την επιλογή των απολύτως αναγκαίων επεμβάσεων, που θα ληφθούν υπόψη στην επόμενη επίλυση, (π.χ. ένα μέλος με ελαφριές βλάβες, που δεν εμφανίζει ανεπάρκεια δεν απαιτείται να ενισχυθεί με μανδύα)
Βήμα 2ο: Επιλύεται ο φορέας με τις απολύτως αναγκαίες επεμβάσεις στα βλαβέντα στοιχεία (π.χ. μέλος με ελαφριές βλάβες, που εμφανίζουν ανεπάρκεια) Ο έλεγχος επάρκειας (έναντι εντατικών ή/και παραμορφωσιακών μεγεθών) από την επίλυση αυτή θα οδηγήσει (ενδεχομένως) σε επεμβάσεις και σε μη βλαβέντα στοιχεία, που εμφανίζουν ανεπάρκεια. Σε περίπτωση που εμφανίζονται εκτεταμένες ανεπάρκειες είναι δυνατή η προσθήκη νέων δομικών στοιχείων εφόσον αυτά αίρουν την ανάγκη εκτεταμένων επεμβάσεων. Στην περίπτωση που εμφανίζονται εκτεταμένες ανεπάρκειες απαιτείται η διενέργεια παραμετρικών επιλύσεων προκειμένου να προσδιοριστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη λύση αναφορικά με την επιλογή των απαιτούμενων επεμβάσεων σε μη βλαβέντα στοιχεία ή/ και την προσθήκη νέων δομικών στοιχείων. Η επίλυση αυτή (καθώς και κάθε επόμενη πλην της τελικής) δεν απαιτείται να συνοδεύεται από σχέδια, αλλά από αντίστοιχα προσομοιώματα στα οποία θα επισημαίνονται τα ενισχυμένα στοιχεία.
Βήμα 3°: Επιλύεται ο φορέας με τις επεμβάσεις που θα υλοποιηθούν. Ακολουθεί ο τελικός έλεγχος επάρκειας (έναντι εντατικών ή/και παραμορφωσιακών μεγεθών) για τα στοιχεία χωρίς επεμβάσεις και η διαστασιολόγηση των νέων δομικών στοιχείων και των στοιχείων με επεμβάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στη σύνδεση των νέων στοιχείων με τον υφιστάμενο φέροντα οργανισμό.

 

Κάθε επίλυση θα συνοδεύεται από πίνακες επάρκειας των ελεγχόμενων στοιχείων. Ο έλεγχος επάρκειας των πλακών και δοκών θα γίνεται έναντι μη σεισμικών δράσεων. Ο έλεγχος επάρκειας των δοκών έναντι σεισμικών δράσεων επιτρέπεται να παραλείπεται, εκτός από τις περιπτώσεις δοκών που θα κριθούν ως ιδιαίτερα κρίσιμες.

 

Τα βασικά συμπεράσματα των προαναφερθέντων βημάτων επίλυσης του κτιρίου θα πρέπει αναφέρονται στην τεχνική έκθεση.

 

Σε κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα οι προαναφερθείσες επιλύσεις, έλεγχοι επάρκειας (έναντι εντατικών ή/και παραμορφωσιακών μεγεθών) και απαιτούμενες διαστασιολογήσεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον Κανονισμό Επεμβάσεων και στο παρόν άρθρο 3.

 

Επίσης σημειώνεται ότι, προκειμένου να προσδιορισθούν οι δείκτες ανεπάρκειας λ=SE / Rm (βλέπε παράγραφος 5.5.1 του Κανονισμού Επεμβάσεων), η γνώση των οποίων είναι απαραίτητη για τον καθορισμό της μεθόδου ανάλυσης, θα χρησιμοποιηθούν τα ελαστικά φάσμα που παρουσιάζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου 3.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.