Απόφαση 71154/95 - Άρθρο 2

Άρθρο 2: Δίκτυο οριζοντιογραφικού ελέγχου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

2.1. Γενικά

 

Το δίκτυο οριζοντιογραφικού ελέγχου αποτελείται από ένα σύνολο πολυγωνικών σημείων το οποίο καλύπτει την περιοχή που θα υποδείξει η αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας και εγκαθίσταται μέσω πλέγματος ανοιχτών, πλήρως εξαρτημένων κατά τα δύο άκρα πολυγωνικών οδεύσεων. Το πλέγμα των οδεύσεων θα συνδέεται με τέσσερα τουλάχιστον σημεία του τριγωνομετρικού δικτύου του άρθρου 3 του προηγουμένου κεφαλαίου, περιμετρικά κατανεμημένα. Είναι δυνατόν αντί της πολυγωνομετρίας να εφαρμοστούν τεχνικές στηριγμένες στη χρήση του GPS, υπό τον όρο ότι θα εξασφαλίζεται η πυκνότητα και η ακρίβεια των σημείων, όπως ορίζονται με τις παρούσες προδιαγραφές.

 

2.2. Σχεδιασμός του δικτύου

 

Η ακρίβεια του δικτύου εξαρτάται όχι μόνο από την ακρίβεια των μετρήσεων στο πεδίο, αλλά και από το σχήμα του. Εξ άλλου η εξυπηρέτηση που παρέχει το δίκτυο στους χρήστες είναι συνάρτηση της καλής κατανομής των σημείων του σε ολόκληρη την έκταση στην οποία αναφέρεται. Για τους λόγους αυτούς η αναγνώριση των συνθηκών στο έδαφος και η επιλογή των θέσεων των σημείων αποτελεί το σημαντικότερο και πλέον ευαίσθητο μέρος της εργασίας, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα του δικτύου.

 

2.2.1 Η αστική περιοχή (με την ευρύτερη έννοια της πόλης) πρέπει να καλυφθεί από ζεύγη μονίμως σημασμένων σημείων με πυκνότητα που αντιστοιχεί σε ιδεατό κάναβο πλευράς 500 έως 1000 περίπου m. Τα σημεία του κάθε ζεύγους πρέπει να απέχουν μεταξύ τους απόσταση 100 μέτρων περίπου.

 

2.2.2 Τα σημεία του ζεύγους πρέπει να είναι αμοιβαίως ορατά και να παρέχουν τη δυνατότητα συνέχισης της όδευσης με στάσεις προσωρινής σήμανσης, μέχρι το επόμενο ζεύγος σημείων.

 

2.2.3 Η επιλογή των σημείων πρέπει να γίνεται κατά τρόπον ώστε, με μικρό αριθμό προσωρινών στάσεων, να συναντάται το επόμενο ζεύγος.

 

2.2.4 Οι πρωτεύουσες οδεύσεις ακολουθούν κατά κανόνα μεγάλες οδικές αρτηρίες της πόλης και ανά 3-4 κορυφές πρέπει να διασυνδέονται μέσω δευτερευουσών οδεύσεων.

 

2.2.5 Κάθε πρωτεύουσα όδευση μπορεί να έχει συνολικό μήκος 3-4 km και πρέπει να συνδέεται με το τριγωνομετρικό δίκτυο της περιοχής μέσω γωνιών και αποστάσεων.

 

2.2.6 Παρεκκλίσεις από τα οριζόμενα στις παραγράφους 2.2.1 και 2.2.3 που επιβάλλονται λόγω ειδικών συνθηκών, πρέπει να εγκρίνονται από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας.

 

2.2.7 Μετά την επί τόπου αναγνώριση του εδάφους και τον εντοπισμό των θέσεων των σημείων, μονίμων και μη, ο μελετητής υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας προς έγκριση το πλήρες διάγραμμα των πολυγωνικών οδεύσεων που προτίθεται να εγκαταστήσει. Η Υπηρεσία υποχρεούται να επιστρέψει στον μελετητή το διάγραμμα των οδεύσεων με τις παρατηρήσεις και υποδείξεις της, εντός ευλόγου χρόνου.

 

2.3. Σήμανση

 

2.3.1 Τα μόνιμα σημεία (ζεύγη) πρέπει να σημανθούν, ανάλογα με τις συνθήκες, είτε με πλάκες σήμανσης σε τοίχους, είτε με μπρούτζινα σήματα προφυλαγμένα μέσα σε φρεάτια στο έδαφος, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί άλλος τρόπος σήμανσης, ο οποίος προτείνεται από τον μελετητή και εγκρίνεται από την Υπηρεσία.

 

2.3.2 Οι θέσεις των μονίμων σημείων που σημαίνονται σε τοίχους πρέπει να αναζητούνται σε σταθερά οικοδομικά στοιχεία (υποστηλώματα, τοιχία) από μπετόν, κατά προτίμηση μη επενδεδυμένα με μάρμαρα ή άλλα ανάλογα υλικά και σε ύψος 1.20 m ή 0.40 m περίπου από την επιφάνεια του εδάφους, αναλόγως εάν η κέντρωση γίνεται απευθείας στον βραχίονα ή έμμεσα, μέσω τρίποδα. Τα φρεάτια εγκαθίστανται στα πεζοδρόμια κατά τρόπον ώστε να μην προξενηθούν ζημιές στα υπόγεια δίκτυα των οργανισμών κοινής ωφελείας.

 

2.3.3 Οι πλάκες σήμανσης σε τοίχους, οι βραχίονες στάσης, και τα φρεάτια της παραγράφου 2.3.1, καθώς και τα πλακίδια της παραγράφου 2.3.6 θα χορηγούνται στον μελετητή από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας.

 

2.3.4 Όταν χρησιμοποιείται η πλάκα σήμανσης σε τοίχο, το σημείο στο οποίο κεντρώνεται με εξαναγκασμένη ή ελεύθερη κέντρωση το θεοδόλιχο επάνω στον βραχίονα στάσης, υλοποιείται μέσω της οπτικής κέντρωσης του θεοδόλιχου και στο έδαφος, (εφόσον τούτο είναι εφικτό) με απλό μπετονόκαρφο και ροδέλα, με σκοπό να δίδεται η δυνατότητα χρήσης του σημείου μέσω τρίποδα (χωρίς βραχίονα στάσης).

 

2.3.5 Ο μελετητής υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας προς έγκριση, πρόταση για τον κατά την παράγραφο 2.3.1 τρόπο σήμανσης που πρόκειται να χρησιμοποιήσει για κάθε μόνιμο σημείο του δικτύου. Η πρόταση αυτή επιστρέφεται στον μελετητή εντός ευλόγου χρόνου, εγκεκριμένη ή με παρατηρήσεις και υποδείξεις.

 

2.3.6 Κάθε μόνιμο σημείο χαρακτηρίζεται από έναν κωδικό αριθμό ο οποίος περιλαμβάνει τα τρία πρώτα γράμματα του ονόματος της πόλης στην οποία ανήκει, ακολουθούμενα από το γράμμα Π (πολυγωνικό) και τον αύξοντα αριθμό του σημείου σε συνεχή αρίθμηση.

 

Τα αρχικά γράμματα του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) και σε δεύτερη γραμμή το γράμμα Π, συνοδευόμενο από τον αύξοντα αριθμό του σημείου, αναγράφονται με ανάγλυφα στοιχεία σε ειδικό πλακίδιο από αλουμίνιο που στερεώνεται επάνω στην πλάκα σήμανσης.

 

2.4. Μετρήσεις

 

2.4.1 Όταν η ίδρυση του δικτύου γίνεται μέσω πολυγωνομετρίας εφαρμόζεται η μέθοδος των τριών τριπόδων. Οι εξαναγκασμένες κεντρώσεις πραγματοποιούνται μέσω του τρίποδα στις προσωρινές και τις εντός φρεατίων στάσεις και μέσω του βραχίονα στις στάσεις με σήμανση σε τοίχο. Για την μέτρηση των γωνιών χρησιμοποιείται θεοδόλιχο δευτερολέπτου και στόχοι πολυγωνομετρίας.

 

2.4.2 Οι γωνίες θλάσης μετρούνται με ακρίβεια τουλάχιστον 10 cc και οι πλευρές από τα δύο άκρα μέσω ηλεκτρομαγνητικού οργάνου μέτρησης αποστάσεων, με ακρίβεια τουλάχιστον 5 mm + 5 ppm.

 

2.4.3 Τα όργανα μέτρησης γωνιών και αποστάσεων πρέπει να είναι ελεγμένα και να πληρούν τις συνθήκες καλής λειτουργίας τους.

 

2.4.4 Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί δορυφορική τεχνολογία (GPS), υπό τον όρο ότι θα εξασφαλίζονται οι ακρίβειες της επόμενης παραγράφου.

 

2.5 Υπολογισμοί - Ακρίβειες

 

2.5.1 Το δίκτυο των πολυγωνικών οδεύσεων συνορθώνεται ως ένα μικτό τριγωνομετρικό δίκτυο, με σταθερά τα σημεία του βασικού τριγωνισμού που χρησιμοποιήθηκε. Επίσης υπολογίζεται ως ελεύθερο.

 

2.5.2 Από τη συνόρθωση του δικτύου υπολογίζονται οι τελικές τιμές των συντεταγμένων, οι ελλείψεις σφαλμάτων, οι σχετικές ελλείψεις σφαλμάτων, οι αποστάσεις και τα αζιμούθια μεταξύ των σημείων με τα αντίστοιχα σφάλματά τους.

 

2.5.3 Η μέγιστη τιμή του μέσου τετραγωνικού σφάλματος στην απόσταση μεταξύ πολυγωνικών σημείων διαδοχικών ζευγών πρέπει να είναι μικρότερη από 5 mm + 50 ppm και η μέγιστη τιμή του μέσου τετραγωνικού σφάλματος στο αντίστοιχο αζιμούθιο πρέπει να είναι μικρότερη από 30 cc.

 

2.5.4 Η μέγιστη τιμή του μέσου τετραγωνικού σφάλματος στην απόσταση μεταξύ σημείων του ιδίου ζεύγους πρέπει να είναι μικρότερη από 1.5 cm.

 

2.5.5 Οι ακρίβειες των παραγράφων 2.5.3 και 2.5.4 αφορούν το πολυγωνομετρικό δίκτυο ως ελεύθερο και είναι δυνατόν να μην διατηρούνται όταν λαμβάνονται υπόψη οι εξωτερικές δεσμεύσεις που εισάγονται από τη διατήρηση ως σταθερών των σημείων του τριγωνισμού. Όμως οι μετρήσεις της παραγράφου 2.4, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό της παραγράφου 2.2, πρέπει να ικανοποιούν τις ακρίβειες των παραγράφων 2.5.3 και 2.5.4, όταν το δίκτυο υπολογίζεται ως ελεύθερο.

 

2.5.6 Μεγαλύτερες ή μικρότερες ακρίβειες μπορούν να συμφωνούνται μεταξύ της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας και του μελετητή, ανάλογα με τους σκοπούς του δικτύου. Ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό και στις ακρίβειες απαιτείται για τις ακραίες περιοχές δικτύων, τα οποία πρόκειται να συνδεθούν στο μέλλον με γειτονικά δίκτυα (όμοροι δήμοι).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 10 του νόμου 3481/2006 (ΦΕΚ 162/Α/2006).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.