Απόφαση 71154/95 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Δίκτυο υψομετρικού ελέγχου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

3.1. Γενικά

 

Το δίκτυο υψομετρικού ελέγχου εγκαθίσταται εφόσον ζητηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, μέσω ενός πλέγματος χωροσταθμικών οδεύσεων με γεωμετρική χωροστάθμηση. Το πλέγμα των οδεύσεων συνδέεται με δύο τουλάχιστον χωροσταθμικές αφετηρίες του υπάρχοντος στην περιοχή δικτύου του άρθρου 4 του προηγούμενου κεφαλαίου. Σε περίπτωση που εγκαθίσταται μόνο πολυγωνομετρικό δίκτυο, τότε τα υψόμετρα των κορυφών του προσδιορίζονται με τριγωνομετρική υψομετρία.

 

3.2. Σχεδιασμός του δικτύου

 

3.2.1 Το νέο χωροσταθμικό δίκτυο σχεδιάζεται κατά τρόπον ώστε να γίνεται πλήρης εκμετάλλευση των εγκατεστημένων ήδη στην περιοχή χωροσταθμικών σημείων από άλλους Οργανισμούς και Υπηρεσίες (δήμοι, Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας, Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, κ.λ.π.). Υποχρεωτικά συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο τα εντός φρεατίων εγκατεστημένα πολυγωνικά σημεία της παραγράφου 2.3.1.

 

3.2.2 Τα σημεία του νέου χωροσταθμικού δικτύου επιλέγονται μεταξύ των υπαρχόντων στην περιοχή σε καλή κατάσταση χωροσταθμικών σημείων με πυκνότητα που αντιστοιχεί σε ιδεατό κάναβο με πλευρά 500 έως 1.000 m περίπου. Σε περίπτωση που δεν υφίστανται σημεία στις εν λόγω αποστάσεις ή η κατάστασή τους δεν είναι ικανοποιητική, ιδρύονται νέα, όσο γίνεται πλησιέστερα προς τα μη χρησιμοποιούμενα.

 

3.2.3 Οι χωροσταθμικές οδεύσεις αναπτύσσονται κατά μήκος των οδικών αρτηριών της πόλης μεταξύ των μονίμων χωροσταθμικών σημείων του νέου δικτύου και κατά διαστήματα διασυνδέονται με εγκάρσιες οδεύσεις.

 

3.2.4 Ο μελετητής υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΚΧΕ προς έγκριση το πλήρες διάγραμμα του χωροσταθμικού δικτύου που προτίθεται να εγκαταστήσει. Η Υπηρεσία υποχρεούται να επιστρέψει στον μελετητή το διάγραμμα του δικτύου με τις ενδεχόμενες παρατηρήσεις και υποδείξεις του, εντός ευλόγου χρόνου.

 

3.3. Σήμανση

 

3.3.1 Για τη σήμανση των μονίμων χωροσταθμικών σημείων του νέου δικτύου χρησιμοποιείται γενικά το μπρούτζινο χωροσταθμικό σήμα που υποδεικνύει η αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, το οποίο πακτώνεται σε σταθερό τοίχο και σε ύψος 0.50 μέτρα περίπου από την επιφάνεια του εδάφους. Παρόμοιες σημάνσεις για τις υπάρχουσες υψομετρικές αφετηρίες είναι αποδεκτές.

 

3.3.2 Ο μελετητής υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας προς έγκριση πρόταση για τον τρόπο σήμανσης που πρόκειται να χρησιμοποιήσει για κάθε σημείο του νέου δικτύου. Η πρόταση αυτή επιστρέφεται στον μελετητή εντός ευλόγου χρόνου, εγκεκριμένη ή με παρατηρήσεις και υποδείξεις.

 

3.3.3 Κάθε μόνιμο χωροσταθμικό σημείο του νέου δικτύου χαρακτηρίζεται από έναν κωδικό αριθμό που περιλαμβάνει τα τρία πρώτα γράμματα του ονόματος της πόλης στην οποία ανήκει, ακολουθούμενα από το γράμμα Χ (χωροσταθμικό) και τον αύξοντα αριθμό του σημείου σε συνεχή αρίθμηση. Τα αρχικά του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος και σε δεύτερη γραμμή το γράμμα Χ, ακολουθούμενο από τον αύξοντα αριθμό του σημείου, αναγράφονται με ανάγλυφα στοιχεία σε ειδικό πλακίδιο από αλουμίνιο που στερεώνεται πλησίον του χωροσταθμικού σημείου. Τα πλακίδια αυτά χορηγούνται στον μελετητή από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας.

 

3.4. Μετρήσεις και υπολογισμοί - Ακρίβειες

 

3.4.1 Χρησιμοποιείται χωροβάτης με ευαισθησία αεροστάθμης ή ισοσταθμητή μεγαλύτερη από 40'' / 2 mm και κοινές μη πτυσσόμενες σταδίες καλής κατασκευής με υποδιαιρέσεις ανά 1 ψ.μ. Εφαρμόζεται η μέθοδος της διπλής χωροστάθμησης και ακολουθούνται οι διαδρομές της παραγράφου 3.2.3.

 

3.4.2 Το δίκτυο συνορθώνεται με τη μέθοδο των εξισώσεων παρατηρήσεων με σταθερά σημεία τις χωροσταθμικές αφετηρίες του κρατικού δικτύου του άρθρου 4 του Κεφαλαίου 1 και υπολογίζονται τα τελικά υψόμετρα και τα σφάλματά τους. Επίσης υπολογίζεται ως ελεύθερο.

 

3.4.3 Η υψομετρική διαφορά μεταξύ δύο οιωνδήποτε μονίμων χωροσταθμικών σημείων του δικτύου, πρέπει να διαφέρει από τη μετρούμενη στο έδαφος με όργανα και μεθόδους ανώτερης τάξης κατά λιγότερο από 12 x Λ mm, όπου L είναι η χωροσταθμική απόσταση μεταξύ των δύο σημείων, εκφρασμένη σε χιλιόμετρα. Η διαφορά αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ±10 mm.

 

3.4.4 Μεγαλύτερες ή μικρότερες ακρίβειες μπορούν να συμφωνούνται μεταξύ της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας και του μελετητή, ανάλογα με τους σκοπούς του δικτύου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 10 του νόμου 3481/2006 (ΦΕΚ 162/Α/2006).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.