Απόφαση 84071/93

Απόφαση 84071/5910/1993: Καθορισμός προδιαγραφών εκπόνησης σχεδίου άμεσης πολεοδομικής οργάνωσης (ΣΑΠΟ) παραθεριστικής κατοικίας μέσα σε ζώνη οικιστικού ελέγχου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Απόφαση 84071/5910/1993: Καθορισμός προδιαγραφών εκπόνησης σχεδίου άμεσης πολεοδομικής οργάνωσης (ΣΑΠΟ) παραθεριστικής κατοικίας μέσα σε ζώνη οικιστικού ελέγχου, (ΦΕΚ 1077/Δ/1993), 03-09-1993.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 42 του νόμου 1337/1983 Επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων, οικιστική ανάπτυξη κ.λ.π. (ΦΕΚ 33/Α/1983) όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 43 του νόμου 2145/1993 (ΦΕΚ 88/Α/1993).

 

2. Τις διατάξεις τους άρθρου 23 παράγραφος 1 (εδάφιο ι)δ) του νόμου 1558/1985 Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα (ΦΕΚ 137/Α/1985).

 

3. Την Υ1958/1992 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Χρήστο Κατσιγιάννη και Γεώργιο Βουλγαράκη (ΦΕΚ 744/Β/1992).

 

4. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του νόμου 1558/1985 όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 27 του νόμου 2081/1992 (ΦΕΚ 154/Α/1992), και το γεγονός ότι από τις κανονιστικές διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

1. Καθορίζονται προδιαγραφές εκπόνησης σχεδίου άμεσης πολεοδομικής οργάνωσης (ΣΑΠΟ) παραθεριστικής κατοικίας μέσα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), που προβλέπεται από τις διατάξεις του από 27-08-1993 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 1018/Δ/1993) ως εξής:

 

Προδιαγραφές Σχεδίου Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης (ΣΑΠΟ) Παραθεριστικής Κατοικίας Μέσα σε ζώνη οικιστικού ελέγχου

 

Εισαγωγή

 

1. Στόχοι - Αρχές

 

Το Σχέδιο Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης (ΣΑΠΟ) αφορά αποκλειστικά τις πυκνοδομημένες περιοχές Β κατοικίας όπως αυτές ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 του νέου προεδρικού διατάγματος με τίτλο Πολεοδόμηση περιοχών δεύτερης κατοικίας μέσα στις ζώνες οικιστικού ελέγχου και σχετικές ρυθμίσεις.

 

Στόχος των προδιαγραφών είναι να επιτευχθεί μια οικονομία δυνάμεων στο μελετητικό στάδιο που σημαίνει μείωση του απαιτούμενου χρόνου εκπόνησης της μελέτης χωρίς όμως να υπάρξει υποβάθμιση της ίδιας της μελετητικής διαδικασίας σε σχέση με την παραδοσιακή μορφή πολεοδομικών μελετών.

 

Με αυτή την έννοια γίνονται περιορισμοί σε σχέση με τις προδιαγραφές (τόσο στην ανάλυση όσο και στην πρόταση) αλλά οι περιορισμοί αυτοί αφορούν την παρουσίαση και μόνον των στοιχείων και όχι την ουσία της τεκμηρίωσης των προτάσεων.

 

Για τον ίδιο λόγο καθιερώνεται μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη μορφή των χαρτών, πινάκων, κ.λ.π. και αφήνεται στην κρίση του μελετητή με σύμφωνη γνώμη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας η επιλογή αυτή.

 

2. Περιεχόμενο Σχεδίου Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης

 

Το Σχέδιο Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Σχέδιο και τον πολεοδομικό κανονισμό.

 

Τα παραπάνω τεκμηριώνονται με τ στοιχεία ανάλυσης και τη συμμετοχική διαδικασία επιλογής εναλλακτικών λύσεων στο στάδιο εκπόνησης του Πολεοδομικού Σχεδίου.

 

Α. Ανάλυση

 

Η φάση αυτή περιλαμβάνει 2 βασικά κεφάλαια:

 

Α1. Αναγνώριση υφισταμένης κατάστασης

Α2. Ιδιοκτησιακό καθεστώς και δυνατότητα συμμετοχής της ιδιοκτησίας (στη δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων).

 

Β. Πολεοδομική Οργάνωση - Κατευθύνσεις

 

Η φάση αυτή περιλαμβάνει 2 βασικά στάδια:

 

Β1. Γενική διάγνωση - προμελέτη

Β2. Σχέδιο Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης (οριστικές προτάσεις).

 

Α. Ανάλυση

 

Α1. Αναγνώριση Υφισταμένης Κατάστασης.

 

Το κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από τους εξής χάρτες των προδιαγραφών Πολεοδομικών Μελετών Β' κατοικίας.

 

Α1 Πολεοδομική Οργάνωση - Λειτουργίες
Α2 Ποιότητα Ζωής - Τεχνική Υποδομή
Από το χάρτη Α3 το μέρος που αφορά το Θεσμικό Πλαίσιο Δόμησης και

 

Η παρουσίαση των παραπάνω στοιχείων γίνεται:

 

1. Σε ένα συμπτυγμένο χάρτη κλίμακας 1:1000 ή 1:2000, που ονομάζεται Αναγνώριση Υφισταμένης Κατάστασης Ι και περιλαμβάνει τα στοιχεία των παραπάνω χαρτών που μπορούν να συμπτυχθούν σε ένα χάρτη χωρίς να είναι υπερβολικά φορτωμένος και δυσανάγνωστος.

 

2. Σε ένα δεύτερο χάρτη κλίμακας 1:5000 (ή κλίμακας 1:2000 που προκύπτει από μεγέθυνση του πρώτου όταν πρόκειται για μικρές περιοχές) και ονομάζεται Αναγνώριση Υφιστάμενης Αρχής ΙΙ.

 

Στο χάρτη αυτό απεικονίζονται τα στοιχεία εκείνα τα οποία:

 

1. Θα φόρτιζαν υπερβολικά τον πρώτο χάρτη με αποτέλεσμα να γίνει δυσανάγνωστος.

 

2. Η πληροφοριακή ακρίβεια δεν απαιτεί αναλυτική κλίμακα παρουσίασης (π.χ. δίκτυα).

 

3. Μελετώνται καλύτερα στην κλίμακα 1:5000 (π.χ. κλίσεις εδάφους)

 

4. Αφορούν το ευρύτερο περιβάλλον και έχουν αντανάκλαση στην περιοχή μελέτης (π.χ. εντός ορίου οικισμού και ευρύτερη περιοχή ζώνης οικιστικού ελέγχου).

 

Είναι πιθανό να απαιτηθεί ενημέρωση των υποβάθρων κλίμακας 1:5000 της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, που θα γίνει από το μελετητή με προσέγγιση βάσει αεροφωτογραφιών ή άλλων στοιχείων στην περίπτωση που δεν υπάρχουν πρόσφατα διαγράμματα Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Ο χάρτης αυτός μπορεί να έχει διαγραμματικό ύφος δηλαδή τα στοιχεία να σημειώνονται ενδεικτικά π.χ. με βέλη, κύκλους κ.λ.π. και όχι με ακρίβεια αποτύπωσης. Τέλος μπορεί να συνοδεύεται από σχέδιο ή σχέδια τομής στην ίδια κλίμακα με σκοπό την ανάδειξη των φυσικών δεδομένων (κλίσεις, ρεύματα, χαρακτηριστικά ακτών κ.λ.π.) ή και εποπτικές φωτογραφίες από την θάλασσα.

 

3. Τέλος κατά την κρίση του μελετητή και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας την παρουσίαση μπορούν να συνοδεύουν σκίτσα, προοπτικά ή φωτογραφίες αξιόλογων εντοπισμένων σημείων ή από θέσεις θέας, φυγών κ.λ.π. και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία συμπληρώνουν την εικόνα των χαρακτηριστικών της περιοχής και κυρίως της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος, και κρίνεται ότι απεικονίζεται καλύτερα με αυτή τη μέθοδο και όχι σαν στοιχεία του χάρτου (π.χ. ποιότητα οικοδομών).

 

Στην περίπτωση που η χαρτογραφική απεικόνιση στοιχείων (π.χ. ποιότητα οικοδομών) αντικαθίσταται με φωτογραφική απεικόνιση, γίνεται αρκετά πλήρης κάλυψη και όχι ενδεικτική και σημειώνονται πάνω στο χάρτη ΑΙΙ τα σημεία λήψης των φωτογραφιών, σκίτσων κ.λ.π.

 

Συνοπτική έκθεση συμπληρώνει την παραπάνω ανάλυση στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη της παραλιακής ζώνης ως προς την ποιότητα του περιβάλλοντος (ακτή και θάλασσα) καθώς και τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης της σε σχέση με την περιοχή έλξης (μόνιμοι κάτοικοι, παραθεριστές και ημερήσιοι λουόμενοι).

 

Α2. Ιδιοκτησιακό Καθεστώς - Δυνατότητα Συμμετοχής της Ιδιοκτησίας (στην δημιουργία κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων).

 

2. Το Κεφάλαιο Β περιλαμβάνει το μέρος που αφορά το Ιδιοκτησιακό Καθεστώς από το χάρτη Α.3.1 και τροποποιημένο τον πίνακα Α.3 των προδιαγραφών Β' κατοικίας και αποσκοπεί:

 

1. στη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεισφοράς της ιδιοκτησίας στην εφαρμογή του μελλοντικού σχεδίου βάσει των ισχυουσών διατάξεων (προκύπτουσες εισφορές).

 

2. στην κατά το δυνατόν αποσαφήνιση των κτηματογραφικών δεδομένων κατά τη χρονική περίοδο σύνταξης της μελέτης.

 

Ο χάρτης που ονομάζεται Α2 Ιδιοκτησιακό Καθεστώς, Κατ' Αρχήν Υπολογισμός Εισφορών Γης, συντάσσεται σε υπόβαθρο 1:1000.

 

Βασικά στοιχεία του χάρτη είναι:

 

Οι υφιστάμενοι κοινόχρηστοι χώροι και ο υπολογισμός του εμβαδού τους
Η απεικόνιση των κατηγοριών μεγέθους ιδιοκτησίας (Α: 0 - 250 m2, Β: 250 - 500 m2, Γ: 500 - 1000 m2, Δ: 1000 - 4000 m2 Ε: 4000 m2 και άνω) και ο υπολογισμός του συνολικού εμβαδού κάθε κατηγορίας.

 

Η αναγραφή του φορέα ιδιοκτησίας (ιδιωτική, συνεταιριστική, εποικιστική, δημόσια, δημοτική / κοινοτική, μοναστηριακή / εκκλησιαστική, κ.λ.π.)

 

Η τυχόν καθορισμένη γραμμή αιγιαλού ή σε διαφορετική περίπτωση η γραμμή ακτής (δηλαδή η διαχωριστική γραμμή ξηράς θάλασσας όπως ορίζεται στο άρθρο 23 παράγραφος 2 του νόμου 1337/1983.

 

Η αναγραφή της προκύπτουσας έκτασης, εισφοράς γης από τον πίνακα Α2 (στήλη 5 του πίνακα) κατά μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο (ΜΟΤ) όπως αυτό ορίζεται στο Κεφάλαιο Β1.

 

Μεθοδολογία:

 

Δεδομένου ότι με το Σχέδιο Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης συντάσσονται τμηματικά οι Πράξεις Εφαρμογής, δηλαδή υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα μετακινήσεων ιδιοκτησιών, στο κεφάλαιο αυτό ακολουθείται η εξής μεθοδολογία:

 

Ο χάρτης Α2 συντάσσεται κατ' αρχήν ως προς τα 6 πρώτα στοιχεία του χάρτη Α3 των προδιαγραφών ΠΜΠΚ και επ' αυτών ο μελετητής μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς που προβλέπονται στον πίνακα Α3 των προδιαγραφών ΠΚ, ώστε να εκτιμήσει αφ' ενός τα συνολικά προκύπτοντα μεγέθη εισφορών και αφ' ετέρου τις υποπεριοχές εκείνες οι οποίες (λόγω μεγέθους ιδιοκτησιών) μπορούν να προσφέρουν εισφορές γης μεγαλύτερες από αυτές που καλύπτουν μόνο τη διάνοιξη του οδικού δικτύου της τάξης 20%).

 

Για διευκόλυνση των υπολογισμών σημειώνουμε ότι κατά κατηγορία μεγεθών μπορεί να τηρηθούν τα εξής ποσοστά:

 

Κατηγορία Α 10%

Κατηγορία Β 12,5%

Κατηγορία Γ 16%

Κατηγορία Δ 26,5%

Κατηγορία Ε 31% αν πρόκειται για οικόπεδα μέχρι 8 στρέμματα και ως 33% αν πρόκειται για μεγαλύτερα.

 

Τα παραπάνω στοιχεία είναι σκόπιμο να συνεκτιμηθούν στη σύνταξη του επόμενου Δομικού Σχεδίου κυρίως ως προς τη χωροθέτηση των βασικών κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων και τη διάκριση των μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα με υπερβολικά αρνητικό ισοζύγιο γης και άλλα με περίσσευμα εισφορών.

 

Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρωθεί η κυκλοφοριακή μελέτη που θα οριστικοποιήσει τα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα συντάσσεται κατά μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο ο πίνακας Α2 (Κατ' Αρχήν Υπολογισμός Εισφορών Γης Κατά μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο) και σημειώνεται το στοιχείο 5 του πίνακα πάνω στο χάρτη.

 

Προς αποφυγή περιττής εργασίας το τελευταίο αυτό στάδιο υπολογισμών μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθεί η επιλογή από τα τυχόν εναλλακτικά σενάρια δομικής οργάνωσης αν αυτά στηρίζονται σε διαφορετικές προτάσεις κυκλοφοριακής οργάνωσης.

 

Πίνακας Α.2: Κατ' Αρχήν Υπολογισμός Εισφορών Γης Κατά μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο

a.84071.93

 

Β. Πολεοδομική Οργάνωση - Κατευθύνσεις

 

Β1. Γενική Διάγνωση - Προμελέτη

 

Το μέρος αυτό περιλαμβάνει τα στοιχεία των χαρτών Α4 Γενική Διάγνωση και Π1 Προμελέτη των προδιαγραφών Β' κατοικίας που απεικονίζονται σε έναν ενιαίο χάρτη κλίμακας 1:5000, 1:2000 ή 1:1000 ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής και ανάλογα με το εύρος των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

 

Ο χάρτης αυτός ονομάζεται Δομικό Σχέδιο - Εναλλακτικές Λύσεις και εκπονείται στην ίδια κλίμακα με τον χάρτη ΑΙΙ ούτως ώστε να διαβάζονται συγχρόνως και να μπορούν να παραληφθούν τα στοιχεία της διάγνωσης που έχουν απεικονισθεί στο χάρτη ΑΙΙ. Δεν παραλείπονται όμως οι οποιεσδήποτε Θεσμοθετημένες ή προς θεσμοθέτηση ρυθμίσεις που ισχύουν στην περιοχή μελέτης και την ευρύτερη περιοχή (π.χ όρια οικισμών, όρια δόμησης ζώνης οικιστικού ελέγχου, δασικά κ.λ.π).

 

Σκοπός του σχεδίου αυτού και της συνοδευτικής έκθεσης είναι:

 

α) να εξειδικευτούν οι προτάσεις του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχής Δεύτερης Κατοικίας ως προς τα προγραμματικά μεγέθη (πυκνότητες, χωρητικότητα σχεδίου) και το όριο της πολεοδομούμενης περιοχής και,

 

β) να γίνει η γενική οργάνωση της περιοχής με την χάραξη του βασικού οδικού δικτύου κυκλοφοριακής διευθέτησης, την διάκριση των πολεοδομικών ενοτήτων και των ζωνών χρήσεων γης.

 

γ) να καθοριστούν τα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα (ΜΟΤ) δηλαδή: οι υποενότητες εκείνες της πολεοδομικής ενότητας που θα περιλαμβάνουν οικοδομήσιμους, κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και θα περικλείονται από κοινόχρηστους χώρους που αποτελούν το βασικό οδικό δίκτυο της περιοχής (και εγκρίνονται με το σχέδιο).

 

Στο βασικό οδικό δίκτυο μπορεί να περιλαμβάνονται υπάρχοντες ή νεοανοιγόμενοι δρόμοι ή πεζόδρομοι που λειτουργούν σαν κύριοι άξονες κυκλοφορίας (αρτηρίες, συλλεκτήριοι ή οδοί προσπέλασης στην παραλία).

 

Σαν κριτήριο για τον καθορισμό των μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων εκτιμάται το γεγονός ότι θα αποτελούν τις ενότητες με βάση τις οποίες θα συντάσσεται η τμηματική πράξη εφαρμογής του σχεδίου και αφού συμπληρωθεί ο λεπτομερής σχεδιασμός (διάνοιξη δευτερεύοντος δικτύου και άλλων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων).

 

Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια σε κάθε μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο να εντάσσονται ενιαία οι μεγάλες ιδιοκτησίες ώστε να διευκολυνθεί η εκπόνηση τμηματικής πράξης εφαρμογής.

 

Κρίνεται σκόπιμο οι προτεινόμενες ως προς τα σημεία α και β ρυθμίσεις να δοθούν με την μορφή εναλλακτικών λύσεων σεναρίων συνεκτιμώντας τόσο τα δεδομένα της πολεοδομούμενης περιοχής, όσο και τις ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή μέσα στα πλαίσια των κατευθύνσεων του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχής Δεύτερης Κατοικίας.

 

Τα εναλλακτικά σενάρια θα αφορούν κυρίως:

 

α) την οριοθέτηση της περιοχής,

 

β) τους τομείς όρων δόμησης (κυρίως συντελεστές δόμησης και αρτιότητες) και τις χρήσεις (τουρισμός, αναψυχή, κατοικία, καταστήματα)

 

Οι εναλλακτικές λύσεις μπορεί να δίνονται είτε με μορφή διάκρισης ζωνών με διαφοροποιημένο χαρακτήρα (π.χ. χαμηλά σπίτια σε μεγάλα οικόπεδα, ζώνη ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων, ζώνη κεντρικών χρήσεων είτε με διαφοροποίηση των όρων δόμησης κατά χρήση και ελεύθερη ανάπτυξή τους στο χώρο, ορίζοντας τα βασικά επιτρεπόμενα μεγέθη (συντελεστές δόμησης, αρτιότητες και μέγιστα μεγέθη όγκων).

 

Τελικά το σχέδιο ή τα σχέδια αυτά αποσκοπούν στη λήψη των οριστικών αποφάσεων για το οργανωτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο λεπτομερής σχεδιασμός του τελικού πολεοδομικού σχεδίου που θα καθορίσει τις ρυμοτομικές γραμμές και τον πολεοδομικό κανονισμό.

 

Στη διαδικασία οριστικοποίησης των προτάσεων περιλαμβάνεται και η συμμετοχική διαδικασία όπως αυτή ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.

 

Για τις περιοχές που πολεοδομούνται με το Σχέδιο Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης δεν είναι σκόπιμο στις παραμέτρους των εναλλακτικών λύσεων να υπεισέρχεται ο παράγοντας κυκλοφορίας, τουλάχιστον όσον αφορά τη γνωμοδότηση των φορέων που δεν έχουν άμεση σχέση με τα συγκοινωνιακά έργα (και τούτο γιατί όπως περιγράφτηκε στο κεφάλαιο Α.2 η οριστικοποίηση του κυκλοφοριακού συστήματος είναι απαραίτητο στοιχείο για την ολοκλήρωση της Α' φάσης της Μελέτης).

 

Β2. Σχέδιο Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης

 

Το μέρος αυτό περιλαμβάνει τις οριστικές ρυθμίσεις που θεσμοθετούνται και συνιστούν την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο.

 

Περιέχει:

 

α) Το Πολεοδομικό σχέδιο

 

β) Τον Πολεοδομικό Κανονισμό που περιλαμβάνει τις όποιες ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του Σχεδίου Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης καθώς και οδηγίες για το μελλοντικό πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε μεγάλου οικοδομικού τετραγώνου.

 

γ) Έκθεση που περιγράφει και αιτιολογεί τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Οριστικοποίηση της εκτίμησης αναγκών γης σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και κατανομή πληθυσμιακών μεγεθών που έχει γίνει στο κεφάλαιο Β1.

 

δ) Τη βασική τεχνική υποδομή. Η ουσιαστική διαφοροποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου που θεσμοθετείται με τη διαδικασία του Σχεδίου Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης έναντι του Πολεοδομικού Σχεδίου που θεσμοθετείται με την Πολεοδομική Μελέτη είναι η εξής:

 

Με την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο με το Σχέδιο Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης καθορίζονται οι ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές μόνο του βασικού οδικού δικτύου και των βασικών κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων.

 

Οι δευτερεύοντες κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα καθοριστούν στη συνέχεια με το πλήρες πολεοδομικό σχέδιο και σε συσχετισμό με την Πράξη Εφαρμογής που θα εκπονηθεί κατά μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο.

 

Με το Σχέδιο Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης όμως μπορούν να καθοριστούν στο εσωτερικό του μεγάλου οικοδομικού τετραγώνου ζώνες απαγόρευσης δόμησης, που διασφαλίζονται με τη χάραξη του άξονα επί του σχεδίου και με την απαγόρευση δόμησης από τον πολεοδομικό κανονισμό.

 

Οι ζώνες αυτές συνιστούν κατεύθυνση για τη σύνταξη της πολεοδομικής μελέτης κατά μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο.

 

Ειδικότερα το περιεχόμενο του Σχεδίου Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης (ΣΑΠΟ) είναι το εξής:

 

Χάρτης Π-1.1. Πολεοδομικό Σχέδιο κλίμακα 1:1000 ή 1:500

 

Επίπεδο Αναφοράς: Περιοχή που πολεοδομείται / Ενότητα

Υπόβαθρο: Οριζοντιογραφικό, υψομετρικό και κτηματογραφικό διάγραμμα με σημειωμένα τα όρια εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, όρια οικισμών, όρια αρχαιολογικών χώρων, δασών και δασικών εκτάσεων όρια αιγιαλού και παραλίας.

Επίπεδο Θεώρησης: οικοδομικό τετράγωνο ή τμήμα οικοδομικού τετραγώνου ή μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο.

 

Περιεχόμενο:

 

1. Καθορισμός ορίων υποενοτήτων - μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων (ΜΟΤ).

 

2. Καθορισμό ρυμοτομικών γραμμών βασικού οδικού δικτύου.

 

3. Καθορισμό ρυμοτομικών γραμμών βασικών κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων (πεζοδρόμων, χώρων στάθμευσης, εγκαταστάσεων μαζικών μεταφορών, πλατειών, εκπαίδευσης, περίθαλψης, πρόνοιας κ.λ.π.)

 

4. Καθορισμός μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων τα οποία προσδιορίζονται από το βασικό οδικό δίκτυο ή και από βασικούς κοινόχρηστους / κοινωφελείς χώρους, και στο οποίο καθορίζονται χρήσεις γης, συντελεστές δόμησης και τομείς αυτών.

 

5. Καθορισμός άξονα ζώνης για τη διάνοιξη του μελλοντικού δευτερεύοντος δικτύου εντός του μεγάλου οικοδομικού τετραγώνου.

 

Καθορισμός ελάχιστης απόστασης δόμησης από τον άξονα.

 

6. Καθορισμός τομέων διαφόρων περιορισμών στη δόμηση συμπεριλαμβανομένων και των μορφολογικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (βλέπε αναλυτικότερα κεφάλαιο πολεοδομικού κανονισμού).

 

7. Οριοθέτηση των προς χαρακτηρισμό παραδοσιακών συνόλων που θα ακολουθούν ειδικούς μορφολογικούς όρους δόμησης ή άλλους περιορισμούς.

 

8. Χαρακτηρισμός μεμονωμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων, αρχιτεκτονικών στοιχείων και αρχαιολογικών μνημείων.

 

9. Οριοθέτηση ζωνών προστασίας ιδιαίτερων φυσικών στοιχείων και φυσικού περιβάλλοντος και σύνδεσή του με το τυχόν υπάρχον σχέδιο πόλεως.

 

Καθορισμός ορίων δασών και δασικών εκτάσεων.

 

10. Καθορισμός ζώνης παραλίας, μαρίνες, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.

 

Μεθοδολογία:

 

Στις περιοχές ένταξης που γειτνιάζουν με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ο καθορισμός και η προσαρμογή των ρυμοτομικών γραμμών ακολουθεί τη σχετική μελέτη κυκλοφορίας και σέβεται κατά το δυνατό τον υπάρχοντα πολεοδομικό ιστό και ιδιαίτερα στις περιοχές που γειτνιάζουν με παραδοσιακούς οικισμούς ή τμήματα οικισμών, όπου και γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης του παραδοσιακού πολεοδομικού ιστού.

 

Ο σχεδιασμός στις διαμορφωμένες περιοχές αυθαιρέτων γίνεται με αποφυγή άσκοπων ρυμοτομήσεων και κυρίως με προσαρμογή στη διαμορφωμένη κατάσταση.

 

Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν, ώστε οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και οι διαπλατύνσεις των δρόμων να μην ρυμοτομούν από την κάθε ιδιοκτησία τμήμα μεγαλύτερο από την οφειλόμενη εισφορά, και κυρίως, να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αναγκαίες τακτοποιήσεις και η δημιουργία μη άρτιων οικοπέδων λόγω ρυμοτόμησης. Τα παραπάνω σχεδιάζονται με βάση τα όρια και μεγέθη των υφισταμένων ιδιοκτησιών όπως φαίνονται στο τοπογραφικό ή κτηματογραφικό διάγραμμα και ενδεχόμενη συμπλήρωση στοιχείων από επιτόπια έρευνα. Επισημαίνεται ότι επειδή υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών, πριν από τη σύνταξη της πράξης εφαρμογής, θα πρέπει κατά το δυνατόν να επιβάλλεται η απομάκρυνση των οικοδομών από τη ρυμοτομική γραμμή. Το βασικό οδικό δίκτυο περιλαμβάνει τους κυρίους βασικούς άξονες κυκλοφορίας (αρτηρίες, συλλεκτήριοι), όπως και βασικούς δρόμους (ή πεζόδρομους) προσπέλασης στην παραλία.

 

Οι άξονες του οδικού δικτύου, καθορίζονται κατά κανόνα σε υπάρχοντες δρόμους ή και σε αδιαμόρφωτο τμήμα της περιοχής για τη συμπλήρωση ή βελτίωση του δικτύου.

 

Βασικοί κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι είναι οι χώροι που κατά την κρίση του μελετητή είναι απόλυτα αναγκαίοι για τη λειτουργία της περιοχής ως οικιστικής ή παραθεριστικής.

 

Οι προτεινόμενες χρήσεις γης εκφράζονται:

 

Με αναγραφή της συγκεκριμένης κατά χώρο, στην περίπτωση καθορισμού χώρου με χρήση που υλοποιείται από Δημόσιο Φορέα ή Οργανισμό (Εκπαίδευση, Υγεία - Πρόνοια, Πολιτιστικές Λειτουργίες, Αθλητισμός, κ.λ.π.).

 

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, με προσδιορισμό κατηγοριών χρήσεων, όπως αμιγής κατοικία, Γενική κατοικία, Τουρισμός, Αναψυχή κ.λ.π.) κατά οικοδομικό τετράγωνο ή τμήμα ή πλευρά αυτού.

 

Οι παραπάνω κατηγορίες χρήσεων μπορούν να εξειδικεύονται κατά περίπτωση για κάθε περιοχή, και ερμηνεύονται αναλυτικά στο Υπόμνημα του χάρτη.

 

Οι εξειδικεύσεις αυτές (π.χ. περιορισμοί ή απαγορεύσεις χρήσεων κ.λ.π.) περιγράφονται στο σχετικό άρθρο του Πολεοδομικού Κανονισμού.

 

Στη χρήση Τουρισμός, περιγράφεται το είδος των τουριστικών εγκαταστάσεων που επιτρέπονται (π.χ. ξενοδοχεία, ξενώνες, camping κ.λ.π.) καθώς και η μέγιστη επιτρεπομένη δυναμικότητα των μονάδων για κάθε ζώνη.

 

Κάθε τομέας με ίδιους μορφολογικούς όρους καθορίζεται με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των υπαρχόντων παραδοσιακών κτισμάτων και συνόλων και περιλαμβάνει πυρήνες με ομοιογενή μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπου κρίνεται σκόπιμο, καθορίζονται ειδικοί μορφολογικοί όροι με στόχο την αρμονική ένταξη των κτισμάτων στο περιβάλλον.

 

Η διαμόρφωση των κεντρικών περιοχών και άλλων κύριων κοινόχρηστων χώρων καθώς και του χώρου της παραλίας, αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και αισθητικών τοπίων, περιορίζεται στην ένδειξη του προορισμού του χώρου.

 

Ο βαθμός προστασίας και οι ειδικοί όροι και περιορισμοί για τα διατηρητέα - παραδοσιακά σύνολα, κτίσματα ή μεμονωμένα στοιχεία και τις περιοχές φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερα στοιχεία καθορίζονται στον Πολεοδομικό Κανονισμό.

 

Στο συνοδευτικό κείμενο, μπορεί να αναφέρονται και άλλα μέτρα ρύθμισης για την προστασία, ανάδειξη, πιθανή αποκατάστασή τους.

 

Στοιχεία Χάρτη:

 

Όριο περιοχής πολεοδόμησης, όριο πυκνοδομημένης περιοχής.
Όριο ενότητας.
Όριο εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, όριο οικισμού, όριο γενικού πολεοδομικού σχεδίου, όριο δασών, δασικών εκτάσεων, όριο αρχαιολογικών χώρων, Οικοδομικών Συνεταιρισμών ιδιωτικής Πολεοδόμησης.
Οικοδομήσιμοι χώροι (με απαρίθμηση).
Ρυμοτομική γραμμή (πράσινη).
Οικοδομική γραμμή (κόκκινη).
Στοά.
Όριο υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου (με μπλε γραμμή).
Χρήσεις γης (απεικονίζονται κατά οικοδομικό τετράγωνο ή τμήμα του ή πλευρά του) ή μεγάλου οικοδομικού τετραγώνου.
Βασικός κοινόχρηστος χώρος (αναγράφεται η συγκεκριμένη χρήση π.χ. κοινόχρηστο πράσινο, άλσος, πλατεία, παιδική χαρά, γήπεδο αθλοπαιδιών κ.λ.π.) - Βασικές κοινωφελείς λειτουργίες (αναγράφεται η συγκεκριμένη χρήση κατά γήπεδο ή κτίσμα, π.χ. Κοινοτικό κατάστημα, Δημοτικό Σχολείο, Σταθμός Α' Βοηθειών, Κέντρων Υγείας, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.λ.π.).
Όριο τομέων συντελεστών δόμησης.
Όριο τομέων λοιπών όρων δόμησης (συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών τομέων με μορφολογικούς και ειδικούς όρους δόμησης σε παραδοσιακά σύνολα).
Όριο περιοχών προστασίας φυσικού περιβάλλοντος.
Όριο περιοχών προστασίας δασικών εκτάσεων.
Όριο αρχαιολογικών χώρων ή ζώνης προστασίας μνημείων.
Όριο παραδοσιακών ή διατηρητέων συνόλων.
Προτεινόμενα για κήρυξη διατηρητέα αρχιτεκτονικά ή φυσικά στοιχεία.
Βασικοί πεζόδρομοι.
Ποδηλατόδρομος.
Σιδηροδρομική Γραμμή.
Εγκαταστάσεις μαζικών μεταφορών.
Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων (υπαίθριοι και κλειστοί).
Λουτρικές εγκαταστάσεις.
Μαρίνα.
Λιμενικές εγκαταστάσεις.
Ρ/Γ και Ο/Γ βασικού οδικού δικτύου (πρωτεύον, συλλεκτήριες).
Άξονες δευτερεύοντος οδικού δικτύου.

 

Π-1.2 Πολεοδομικός Κανονισμός

 

Με τον Πολεοδομικό Κανονισμό καθορίζονται ειδικές διατάξεις, περιορισμοί και απαγορεύσεις που υπαγορεύονται από λόγους λειτουργικούς, περιβαλλοντικούς, αισθητικούς, οικονομικούς ασφάλειας, και υγιεινής και οι οποίες αναφέρονται και αντιστοιχούν στο πολεοδομικό σχέδιο. Στον πολεοδομικό Κανονισμό περιλαμβάνονται τα εξής:

 

Περιοχή Ισχύος του Κανονισμού.

 

Αναφορά στη περιοχή πολεοδόμησης και τα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα.

 

Χρήσεις Γης:

 

Λεπτομερής περιγραφή των στοιχείων κάθε χρήσης με ειδική αναφορά των απαγορευμένων ή επιτρεπόμενων χρήσεων σε ισόγεια και ορόφους.

 

Χώροι Ειδικών Χρήσεων - Ρυμοτομικές και Οικοδομικές Γραμμές

 

Καθορισμός βασικών χώρων κοινωφελών, κοινοχρήστων ή άλλων ειδικών λειτουργιών και αναγραφή της χρήσης.

 

α) Καθορισμός προκηπίων στοών, οικοδομικών γραμμών κ.λ.π.

 

β) Καθορισμός γραμμής δόμησης των κτιρίων, κατά κατηγορία δρόμων με απόσταση από τον άξονα του δρόμου (όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για να διατηρηθεί μια ομοιομορφία στο μέτωπο του δρόμου).Στην περίπτωση αυτή δε σημειώνεται η οικοδομική γραμμή στο ρυμοτομικό σχέδιο, αλλά περιγράφεται στον πολεοδομικό κανονισμό.

 

Όροι και Περιορισμοί Δόμησης και Άλλες Σχετικές Διατάξεις

 

Είναι γνωστό ότι με το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό 1985 αντιμετωπίζονται ενιαία τα συστήματα δόμησης, ύψη, τα ποσοστά κάλυψης κ.λ.π. Παρ' όλα αυτά είναι δυνατό, βάσει των διατάξεών του να καθορισθούν συγκεκριμένοι όροι δόμησης κατά περιοχή ανάλογα με το χαρακτήρα και την ιδιομορφία της. Άρα ο πολεοδομικός κανονισμός περιλαμβάνει υποχρεωτικά:

 

α) Το συντελεστή δόμησης ο οποίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 0.4.

 

β) Τα απαραίτητα στοιχεία των οικοπέδων ώστε να είναι άρτια (εμβαδόν, πρόσωπο, κατά άρθρο 6 παράγραφος 1 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού).

 

γ) Ποσοστό κάλυψης (άρθρο 8 παράγραφος 1 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού).

 

δ) Μέγιστο ύψος (μέγιστο, ελάχιστο) (άρθρο 9 παράγραφος 9 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού) το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 8.5 m. Επισημαίνεται ότι οι όροι δόμησης θα πρέπει να αναφέρονται σε ένα τουλάχιστον μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο.

 

ε) Πιθανή θέση κτιρίων και υποχρεωτικών ακαλύπτων χώρων που προκύπτουν έμμεσα από τους όρους και περιορισμούς ως προς τις πλάγιες αποστάσεις (άρθρο 9 παράγραφος 2 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού). Μορφή και λειτουργία των κτιρίων, καθώς και διαμόρφωση των εξωτερικών τους όψεων (αρχιτεκτονικά στοιχεία, υλικά κ.λ.π.)

 

στ) Καθορισμός των παραπάνω (παράγραφοι α έως ε) και για χώρους κοινωφελών λειτουργιών.

 

ζ) Άλλοι ειδικοί όροι και περιορισμοί.

 

Διατηρητέα - παραδοσιακά σύνολα κτίσματα ή μεμονωμένα στοιχεία και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βαθμός προστασίας (χαρακτηρισμός ή / και ειδικοί όροι δόμησης).

 

Διαμορφώσεις και χρήσεις ελευθέρων χώρων, περιγραφή των τρόπων διαμόρφωσης και των ειδικών χρήσεων (π.χ. υπαίθριο θέατρο, πέργκολα κ.λ.π.) καθώς και σύνδεση κοινοχρήστων και ιδιωτικών ελευθέρων χώρων, με τους υπόλοιπους βασικούς κοινόχρηστους χώρους.

 

Λοιπές ειδικές διατάξεις για την ασφάλεια, λειτουργικότητα, αισθητική, υγιεινή και οικονομία των οικοδομών και του περιβάλλοντος καθώς και για τη διακίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι οποίες περιέχουν απαγορεύσεις ή υποχρεώσεις που αφορούν στο σύνολο στις επί μέρους ζώνες, σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα ή και σε οικόπεδα ή εφ' όσον κριθεί απαραίτητο, και σε κτίρια ή τμήματά τους (π.χ. επιβολή υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης κ.λ.π.).

 

η) Κατά μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο καθορίζονται ελάχιστες αποστάσεις δόμησης από τον άξονα δευτερεύοντος οδικού δικτύου (ο οποίος άξονας έχει καθοριστεί στο πολεοδομικό σχέδιο) εντός κάθε μεγάλου οικοδομικού τετραγώνου καθώς και κάθε άλλος ειδικός περιορισμός δόμησης.

 

θ) Αποστάσεις δόμησης από όριο αιγιαλού και παραλίας, ή από μη καθορισμένη ακτογραμμή, ή από όριο αρχαιολογικού χώρου, ή προστατευτέου συνόλου κ.λ.π.

 

Διευκρίνηση: Η κάθε ειδική ή γενική διάταξη θα πρέπει να έχει αναφορά στο πολεοδομικό σχέδιο.

 

Π-1.3: Ανάγκες για Κοινωνική Υποδομή

 

Επίπεδο Αναφοράς: Περιοχή που πολεοδομείται / ενότητα.

 

Επίπεδο Θεώρησης: Επιφάνεια κατά χρήση / μονάδα χρήστη.

 

Περιεχόμενο: Η έκθεση αυτή δίνει την απαιτούμενη επιφάνεια και τον απαιτούμενο αριθμό μονάδων για κάθε χρήση κοινωνικής υποδομής, κατά ενότητα μεγάλου οικοδομικού τετραγώνου και στο σύνολο της περιοχής, σύμφωνα με τα σχετικά σταθερότυπα.

 

Μεθοδολογία: Η εκτίμηση των αναγκών κοινωνικής υποδομής γίνεται ξεχωριστά για τις λειτουργίες που εξυπηρετούν το σύνολο των κατοίκων και τις λειτουργίες τοπικού επιπέδου που εξυπηρετούν ειδικότερα τον πληθυσμό κάθε ενότητας.

 

Ακόμη κατά ενότητα - μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο, προτείνονται οι ανάγκες σε γη και οι πιθανές θέσεις δευτερευόντων κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων που θα προκύψουν από την πράξη εφαρμογής.

 

Στοιχεία για Πίνακα: Βλέπε συνοδευτικό τύπο πίνακα Π.1.3.1

 

Στις στήλες συμπληρώνονται χρήσεις όπως:

 

α) Για κάθε ενότητα:

 

Τοπικές πλατείες και πάρκα.
Παιδική χαρά, παιδότοπος
Αθλοπαιδιά, γήπεδο
Χώροι στάθμευσης κ.λ.π.

 

β) Για το σύνολο της περιοχής κατά περίπτωση:

 

Υγεία - Πρόνοια, κέντρο Υγείας, Ιατρείο, Σταθμός Πρώτων Βοηθειών, Βρεφονηπιακός Σταθμός.
Παιδικός Σταθμός.
Πράσινο - Ελεύθεροι χώροι.
Αθλητισμός (Αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα, χώροι πρασίνου, άλσος ή οργανωμένο πράσινο, πλαζ).
Πολιτιστικές χρήσεις.
Εκπαίδευση: (Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικό, Νηπιαγωγείο).
Διοίκηση: (Δημοτικό ή Κοινοτικό κατάστημα, Αστυνομικό τμήμα, Πυροσβεστική, Ταχυδρομείο, Τηλεφωνικό κέντρο κ.λ.π.).
Κυκλοφοριακό δίκτυο, δρόμοι, πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι.
Χώροι στάθμευσης.

 

Σχέση Μεγεθών / Εισφορών

 

Νομός ... Περιοχή ... Επίπεδο Αναφοράς: Περιοχή που πολεοδομείται / Ενότητα.

Περιοχή

Προτεινόμενοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι (στρέμματα)

Αξιοποιούμενοι υπάρχοντες κοινόχρηστοι χώροι (στρέμματα)

Συνολική εισφορά σε γη

Εκτίμηση ελλείμματος σε γη (στρέμματα)

Συνολική έκταση (στρέμματα)

 

1

2

3

4 = 1 - (2 + 3)

5

Ενότητα 1

 

 

 

 

 

Ενότητα 2

 

 

 

 

 

Ενότητα 3

 

 

 

 

 

Σύνολο περιοχής

 

 

 

 

 

 

Σημείωση: Δίπλα από τις επιφάνειες σε στρέμματα κάθε κάθετης στήλης σημειώνεται σε παρένθεση το ποσοστό της επί της συνολικής έκτασης της περιοχής ή της ενότητας.

 

Π-2 Τεχνική Υποδομή:

 

Χάρτης Π-2: Δίκτυο και εγκαταστάσεις κλίμακας 1:1000 ή 1:2000.

 

Επίπεδο Αναφοράς: Περιοχή που πολεοδομείται / ενότητα. Μεγάλο οικοδομικό Τετράγωνο.

 

Υπόβαθρο: Οριζοντιογραφικό, υψομετρικό και κτηματογραφικό διάγραμμα ή πολεοδομικό σχέδιο.

 

Περιεχόμενο:

 

1. Ύδρευση. Συμπλήρωση και τροποποίηση υπάρχοντος κύριου δικτύου με τις σχετικές εγκαταστάσεις κατά υψομετρικές ζώνες ύδρευσης και πυρόσβεσης.

 

2. Αποχέτευση ομβρίων - αντιπλημμυρική προστασία.

 

α) Δίκτυο των κυρίων αγωγών ομβρίων και σχετικές εγκαταστάσεις. Αποδέκτης και έργα εκβολής.

 

β) Αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας διευθέτηση ρεμάτων.

 

3. Αποχέτευση ακαθάρτων.

 

α) Καθορισμός περιοχών που εξυπηρετούνται από δίκτυα ακαθάρτων.

 

β) Κύριο δίκτυο ακαθάρτων και τυχόν αντλιοστάσια. Τελικός αποδέκτης εγκαταστάσεις καθαρισμού λυμάτων, διάθεση ιλύος.

 

4. Απορρίμματα. Χώρος διάθεσης, τρόπος συλλογής και διάθεσης.

 

5. Ενεργειακό σύστημα.

 

α) Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις: Θέση σταθμών και υποσταθμών και δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης.

 

β) Δίκτυο φυσικού αερίου.

 

6. Τηλεπικοινωνιακό σύστημα. Εγκαταστάσεις τηλεφωνοδότησης, εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικών σημάτων.

 

Στοιχεία Χάρτη:

 

Υδραγωγείο.
Δεξαμενές αποθήκευσης, επίγειες, υδατόπυργοι.
Αντλιοστάσια ύδρευσης και καταθλιπτικοί αγωγοί.
Κύριοι αγωγοί διανομής.
Κύριοι αγωγοί πόσιμου νερού.
Κύριοι αγωγοί ομβρίων.
Σημεία εκβολής ομβρίων.
Διευθέτηση ρεμάτων (με ανάχωμα, με ανοικτή διατομή, με κλειστή διατομή).
Αντλιοστάσια ομβρίων.
Συλλεκτήρια τάφρος προστασίας της περιοχής.
Κύριοι αγωγοί παντορροϊκού δικτύου.
Περιοχή εξυπηρέτησης με δίκτυα ακαθάρτων.
Κύριοι αγωγοί ακαθάρτων.
Αντλιοστάσια ακαθάρτων.
Θέση εγκατάστασης καθαρισμού λυμάτων και διάθεσης ιλύος και τρόπος διάθεσης υγρών αποβλήτων.
Χώρος διάθεσης απορριμάτων και τρόπος διάθεσης.
Δίκτυα Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού: πρωτεύον (υψηλή τάση) και δευτερεύον (μέση τάση) και είδος αυτών (εναέριο υπόγειο).
Τάση δικτύων.
Υποσταθμοί, σταθμοί μετασχηματιστού, σταθμοί ζεύξης.
Δίκτυο φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις διανομής.
Βασικές εγκαταστάσεις τηλεφωνικών και ραδιοτηλεοπτικών σημάτων.
Πυροσβεστικοί σταθμοί, άλλες εγκαταστάσεις πυροσβέσεως, ζώνες πυρασφάλειας.
Χώροι κατάλληλοι για συγκέντρωση πληθυσμού σε περίπτωση θεομηνιών.
Χώρος στάθμευσης.
Στάθμευση παρά την οδό.
Πεζόδρομοι - ποδηλατόδρομοι.
Γραμμές λεωφορείων.
Μαρίνες, λιμενικές εγκαταστάσεις.

 

Π.3. Προτεραιότητες Έργων - Προϋπολογισμός

 

Επίπεδο Αναφοράς: Περιοχή που πολεοδομείται / ενότητα.

 

Περιεχόμενο:

 

1. Προτεινόμενα κύρια έργα κοινωνικής και τεχνικής υποδομής κατά είδος σ' ολόκληρη την περιοχή που πολεοδομείται και κατά ενότητα και πρόταση φορέων εφαρμογής.

 

2. Εκτίμηση του κόστους των προτεινόμενων κύριων έργων του σημείου 1 του πίνακα Π.1.3.1.

 

3. Αναλυτική χρονική κλιμάκωση των προτεινόμενων, με προτεραιότητες για την εφαρμογή τους, κυρίων έργων του σημείου 1 του πίνακα Π.1.3.1.

 

4. Αναφορά στον υπεύθυνο φορέα για την υλοποίησή του.

 

Μεθοδολογία: Το περιεχόμενο του θέματος εκφράζεται σε πίνακα. Οι πίνακες, επιλογής του μελετητή και με τη σύμφωνη γνώμη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας.

 

Οι προτάσεις θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις προτάσεις του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχής Δεύτερης Κατοικίας (ΣΧΑΠ), Ρυθμιστικών Σχεδίων Αττικής - Θεσσαλονίκης, τυχόν υπάρχον γενικό πολεοδομικό σχέδιο, που βρίσκεται σε λειτουργική εξάρτηση με την υπό μελέτη περιοχή δεύτερης κατοικίας.

 

Στοιχεία Πίνακα / πινάκων: Στην κρίση του μελετητή και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας.

 

Β.3. Τροποποίηση και Συμπλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδίου κατά μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο

 

Μετά την έγκριση του Σχεδίου Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης ακολουθεί ο λεπτομερής σχεδιασμός στο εσωτερικό των μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων σύμφωνα με τις προδιαγραφές της πολεοδομικής μελέτης.

 

Το σχέδιο αυτό είναι σκόπιμο να εκπονείται παράλληλα με την πράξη εφαρμογής, προς αποφυγή περαιτέρω τροποποιήσεων.

 

Περιλαμβάνει: Το οριστικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

 

Τυχόν συμπλήρωση του πολεοδομικού κανονισμού.

 

Χάρτης Π.3. Πολεοδομικό Σχέδιο (ΜΟΤ.1, ΜΟΤ.2) (κλίμακας 1:1000 ή 1:500).

 

Επίπεδο Αναφοράς: Περιοχή που πολεοδομείται / Ενότητα ή μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο

 

Υπόβαθρο: Οριζοντιογραφικό, υψομετρικό και κτηματογραφικό διάγραμμα με συμπληρωμένα τα όρια των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, όρια οικισμών, όρια αρχαιολογικών χώρων δασών και δασικών εκτάσεων, όριο αιγιαλού και παραλίας.

 

Επίπεδο Θεώρησης: οικοδομικό τετράγωνο ή τμήμα οικοδομικού τετραγώνου.

 

Περιεχόμενο:

 

1. Καθορισμός ορίων ενοτήτων.

 

2. Καθορισμός των περιγραμμάτων οικοδομήσιμων, κοινωφελών και κοινοχρήστων χώρων με ρυμοτομικές γραμμές. Εξειδίκευση του σχεδιασμού στις περιοχές που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία π.χ. αιγιαλός, μνημεία, κ.λ.π.).

 

3. Καθορισμός ρυμοτομικών / οικοδομικών γραμμών, στοών και πρασιών.

 

4. Καθορισμός τυχόν υποχρεωτικών ακαλύπτων χωρών και ενεργών οικοδομικών τετραγώνων (άρθρο 12, παράγραφος 5 και άρθρο 13 νέου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού).

 

5. Καθορισμός χρήσεων γης.

 

6. Καθορισμός συντελεστών δόμησης (ΣΔ) και των τομέων τους.

 

7. Καθορισμός τομέων διαφόρων περιορισμών στην δόμηση συμπεριλαμβανομένων και των μορφολογικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

 

8. Καθορισμό ορίων ζωνών ΖΕΕ, ΖΕΚ, ΖΕΠ και ΖΑΑ.

 

9. Οριοθέτηση των προς χαρακτηρισμό παραδοσιακών συνόλων που θα ακολουθούν ειδικούς μορφολογικούς όρους δόμησης ή άλλους περιορισμούς.

 

10. Χαρακτηρισμός μεμονωμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων, αρχιτεκτονικών στοιχείων (δρόμοι κρήνες, κ.λ.π.) και αρχαιολογικών μνημείων.

 

11. Οριοθέτηση ζωνών προστασίας ιδιαιτέρων φυσικών στοιχείων και φυσικού περιβάλλοντος και σύνδεσή τους με το σχέδιο πόλεως. Καθορισμός δασών και δασικών εκτάσεων.

 

12. Καθορισμός πεζοδρόμων ή και ποδηλατοδρόμων στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό των οικοδομικών τετραγώνων άρθρο 12 παράγραφος 6 νέου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

 

13. Καθορισμός χωρών στάθμευσης (υπαιθρίων και κλειστών).

 

14. Καθορισμός χώρων για τις εγκαταστάσεις μαζικών μεταφορών (χώροι στάθμευσης λεωφορείων, τερματικοί σταθμοί, κτλ).

 

15. Καθορισμός ζώνης παραλίας, μαρίνες, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.

 

Μεθοδολογία: Στις περιοχές ένταξης που γειτνιάζουν με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ο καθορισμός και η προσαρμογή των ρυμοτομικών γραμμών σέβεται κατά το δυνατόν τον υπάρχοντα πολεοδομικό ιστό και ιδιαίτερα στις περιοχές που γειτνιάζουν με παραδοσιακούς οικισμούς ή τμήματα οικισμών, όπου και γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης του παραδοσιακού πολεοδομικού ιστού.

 

Ο σχεδιασμός στις διαμορφωμένες περιοχές αυθαιρέτων γίνεται με αποφυγή άσκοπων ρυμοτομήσεων και κυρίως με προσαρμογή στην διαμορφωμένη κατάσταση.

 

Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν, ώστε οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και οι διαπλατύνσεις των δρόμων να μην ρυμοτομούν από κάθε ιδιοκτησία τμήμα μεγαλύτερο από την οφειλόμενη εισφορά και κυρίως, να περιοριστούν τουλάχιστον οι αναγκαίες τακτοποιήσεις και η δημιουργία μη άρτιων οικοπέδων λόγω ρυμοτόμησης.

 

Τα παραπάνω σχεδιάζονται με βάση τα όρια και μεγέθη των υφισταμένων ιδιοκτησιών όπως φαίνονται στο διάγραμμα και ενδεχόμενη συμπλήρωση στοιχείων από επιτόπια έρευνα.

 

Επισημαίνεται ότι επειδή υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών, πριν από την σύνταξη της πράξης εφαρμογής, θα πρέπει κατά το δυνατόν να επιβάλλεται η απομάκρυνση των οικοδομών από τη ρυμοτομική γραμμή.

 

Οι προτεινόμενες χρήσεις γης εκφράζονται:

 

Με αναγραφή της συγκεκριμένης χρήσης κατά χώρο, στην περίπτωση καθορισμού χώρου με χρήση που υλοποιείται από Δημόσιο Φορέα ή Οργανισμό (Διοίκηση, Εκπαίδευση, Υγεία - Πρόνοια, Πολιτιστικές Λειτουργίες, Αθλητισμός, κ.λ.π.) Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, με προσδιορισμό κατηγοριών χρήσεων, όπως αμιγής κατοικία, Γενική κατοικία, Τουρισμός, Αναψυχή, κ.λ.π.) κατά οικοδομικό τετράγωνο ή τμήμα ή πλευρά αυτού.

 

Οι παραπάνω κατηγορίες χρήσεων μπορούν να εξειδικεύονται κατά περίπτωση για κάθε περιοχή, και ερμηνεύονται αναλυτικά στο Υπόμνημα στου χάρτη. Οι εξειδικεύσεις αυτές (π.χ. περιορισμοί ή απαγορεύσεις χρήσεων κ.λ.π.) περιγράφονται στο σχετικό άρθρο του Πολεοδομικού Κανονισμού.

 

Στη χρήση Τουρισμός, περιγράφεται το είδος των τουριστικών εγκαταστάσεων που επιτρέπονται (π.χ. ξενοδοχεία, ξενώνες camping κ.λ.π.) καθώς η μέγιστη επιτρεπόμενη δυναμικότητα των μονάδων για κάθε ζώνη (όπου αυτό είναι δυνατόν).

 

Για την οριστικοποίηση των χρήσεων γης λαμβάνονται υπόψη τα σταθερότυπα Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

Για τον καθορισμό και αναπροσαρμογή των τομέων συντελεστή δόμησης καθώς και των τομέων όρων και περιορισμών δόμησης λαμβάνονται υπόψη οι χάρτες της ανάλυσης τα στοιχεία και συμπεράσματα της συμμετοχικής διαδικασίας και οι προτεινόμενες χρήσεις γης.

 

Κάθε τομέας με ίδιους μορφολογικούς όρους καθορίζεται με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των υπαρχόντων παραδοσιακών κτισμάτων και συνόλων και περιλαμβάνει πυρήνες με ομοιογενή μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπου κρίνεται σκόπιμο, καθορίζονται ειδικοί μορφολογικοί όροι με στόχο την αρμονική ένταξη των κτισμάτων στο περιβάλλον.

 

Η διαμόρφωση των κεντρικών περιοχών και άλλων κύριων κοινόχρηστων χώρων καθώς και του χώρου της παραλίας, αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και αισθητικών τοπίων, περιορίζεται στη ένδειξη του προορισμού του χώρου.

 

Το πρόγραμμα διαμόρφωσης του κάθε χώρου θα δοθεί στο συνοδευτικό κείμενο του χάρτη και θα συνοδεύεται με προσχέδια προτάσεις ειδικών διευθετήσεων των χώρων αυτών.

 

Ο βαθμός προστασίας και οι ειδικοί όροι και περιορισμοί για τα διατηρητέα - παραδοσιακά σύνολα, κτίσματα ή μεμονωμένα στοιχεία και τις περιοχές φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερα στοιχεία καθορίζονται στον Πολεοδομικό Κανονισμό.

 

Στο συνοδευτικό κείμενο, μπορεί να αναφέρονται και άλλα μέτρα ρύθμισης για την προστασία, ανάδειξη, πιθανή αποκατάστασή τους.

 

Στοιχεία Χάρτη:

 

Όριο ενότητας.
Όριο εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, όριο οικισμού, όριο γενικού πολεοδομικού σχεδίου, όριο δασών, δασικών εκτάσεων, όριο αρχαιολογικών χώρων, ΟΣ ιδιωτικής πολεοδόμησης.
Όριο μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων.
Όριο πυκνοδομημένης περιοχής.
Όριο διαμορφωμένου τμήματος Β' κατοικίας.
Ρυμοτομική γραμμή (πράσινη).
Οικοδομική γραμμή (κόκκινη).
Στοά.
Ακάλυπτος ιδιωτικός χώρος.
Χρήσεις γης (απεικονίζονται κατά οικοδομικό τετράγωνο ή τμήμα του ή πλευρά του).
Αμιγής κατοικία.
Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες, Γραφεία, Αναψυχή.
Τουρισμός - τουριστικές εγκαταστάσεις.
Ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος (αναγράφεται η συγκεκριμένη χρήση π.χ. κοινόχρηστο πράσινο, άλσος, πλατεία, παιδική γωνιά, παιδική χαρά, γήπεδο αθλοπαιδιών, κ.λ.π.).
Διοίκηση, κοινωφελείς λειτουργίες (αναγράφεται η συγκεκριμένη χρήση κατά γήπεδο ή κτίσμα π.χ. Κοινοτικό κατάστημα, Δημοτικό σχολείο, Σταθμός Α' Βοηθειών, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων κ.λ.π.).
Όριο τομέων συντελεστών δόμησης.
Όριο τομέων λοιπών όρων δόμησης (συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών τομέων με μορφολογικούς και ειδικούς όρους δόμησης σε παραδοσιακά σύνολα).
Όριο ΖΑΣ, ΖΕΕ, ΖΕΚ.
Όριο περιοχών εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης.
Όριο περιοχών προστασίας φυσικού περιβάλλοντος.
Όριο περιοχών προστασίας δασικών εκτάσεων.
Όριο αρχαιολογικών χώρων ή ζώνης προστασίας μνημείων.
Όριο παραδοσιακών ή διατηρητέων συνόλων.
Προτεινόμενα για κήρυξη διατηρητέα αρχιτεκτονικά ή φυσικά στοιχεία.
Προτεινόμενα για κήρυξη παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίσματα και βαθμός προστασίας.
Πεζόδρομος.
Ποδηλατόδρομος.
Σιδηροδρομική Γραμμή.
Εγκαταστάσεις μαζικών μεταφορών.
Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων (υπαίθριοι και κλειστοί).
Μαρίνα.
Λιμενικές εγκαταστάσεις.
Λουτρικές εγκαταστάσεις.

 

2. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 31-08-1993

 

Ο Υφυπουργός

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.