Εγκύκλιος 24031/15

Εγκύκλιος Γ1Δ/ΓΠ24031/2015: Διευκρινίσεις σχετικά με τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των Υγειονομικών Μονάδων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Εγκύκλιος Γ1Δ/ΓΠ24031/2015: Διευκρινίσεις σχετικά με τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των Υγειονομικών Μονάδων, 20-02-2015.

 

Σχετικά: 1. Ο νόμος 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/2011) Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ...

 

2. Η κοινή υπουργική απόφαση 1958/2012 (ΦΕΚ 21/Β/2012) Κατάταξη Δημόσιων και Ιδιωτικών Έργων και Δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του νόμου 4014/2011.

 

3. Η κοινή υπουργική απόφαση 172425/2013 (ΦΕΚ 3266/Β/2013) Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις Υγειονομικών Μονάδων.

 

4. Η κοινή υπουργική απόφαση 146163/2012 (ΦΕΚ 1537/Β/2012) Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων.

 

5. Το με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΔΥ/ΠΚΜ 85829/2080/2014.

 

6. Τα υπ' αριθμούς 24/2015 Σύσταση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ 20/Α/2015) και 25/2015 Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών (ΦΕΚ 21/Α/2015) προεδρικά διατάγματα.

 

Με αφορμή το σχετικό (5) έγγραφο αναφορικά με διευκρινήσεις για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου σας ενημερώνουμε τα εξής:

 

1. Επισπεύδων φορέας για την έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) είναι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

2. Ειδικότερα και μόνον σε ότι αφορά θέματα Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων των Υγειονομικών Μονάδων (ΥΜ) διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την σχετική (3) κοινή υπουργική απόφαση οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια κ.α.) που έχουν αριθμό κλινών μεγαλύτερο από 50 και μικρότερο από 300 κατατάσσονται στην κατηγορία Β και υπόκεινται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, εκτός εάν διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων ΥΜ, οπότε κατατάσσονται σε κατηγορία Α της ομάδας 4 της σχετικής (2) κοινής υπουργικής απόφασης και απαιτείται υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την αρμόδια υπηρεσία σύμφωνα με τον σχετικό (1) Νόμο.

 

Για τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης εκτός νοσοκομείων και κλινικών δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση (υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις ή έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), καθώς δεν διαθέτουν κλίνες.

 

3. Η υποχρέωση υπαγωγής των Υγειονομικών Μονάδων σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις αντικαθιστά την υποχρέωση των Υγειονομικών Μονάδων να διαθέτουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων, εφόσον ανήκουν σε κατηγορία Β.

 

Με το άρθρο 7 της σχετικής (3) κοινής υπουργικής απόφασης καθορίζονται οι μεταβατικές διατάξεις για την περίπτωση που κάποια Υγειονομική Μονάδα που πλέον ανήκει σε κατηγορία Β (δηλαδή υπάγεται σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, αριθμός κλινών 50 έως 300, χωρίς επεξεργασία ΕΑΥΜ) έχει ήδη καταθέσει φάκελο για έκδοση, ανανέωση ή τροποποίηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων πριν από την έναρξη ισχύος της σχετικής (4) κοινής υπουργικής απόφασης. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι Υγειονομικές Μονάδες που διαθέτουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και σύμφωνα με την σχετική (2) κοινή υπουργική απόφαση ανήκουν σε κατηγορία Β έχουν την υποχρέωση να υπαχθούν σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη της ισχύος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

 

4. Αρμόδια υπηρεσία για την υπαγωγή των Υγειονομικών Μονάδων που κατατάσσονται σε κατηγορία Β σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις είναι:

 

I) Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 της σχετικής (3) κοινής υπουργικής απόφασης, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας για τις εξής περιπτώσεις:

 

a) Για την ίδρυση νέας Υγειονομικής Μονάδας που κατατάσσεται σε κατηγορία Β (50 έως 300 κλίνες) και για την έναρξη εργασιών κατασκευής δεν απαιτείται άδεια ίδρυσης,

b) Για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, τροποποίηση ή επέκταση υφιστάμενης Υγειονομικής Μονάδας που κατατάσσεται σε κατηγορία Β (50 έως 300 κλίνες) και δεν προβλέπεται άδεια ίδρυσης πριν την έναρξη κατασκευής / υλοποίησης των τροποποιήσεων.

 

II) Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 2 και 3 της σχετικής (3) κοινής υπουργικής απόφασης, η αδειοδοτούσα αρχή (εν προκειμένω, για τις ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τους οργανισμούς των Περιφερειών, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της οικείας περιφέρειας, Τμήμα Υπηρεσιών Επαγγελμάτων Υγείας) για τις εξής περιπτώσεις:

 

a) Για την ίδρυση νέας Υγειονομικής Μονάδας που κατατάσσεται σε κατηγορία Β (50 έως 300 κλίνες) και προβλέπεται άδεια ίδρυσης πριν την έναρξη κατασκευής / υλοποίησης των τροποποιήσεων. Σε αυτή την περίπτωση οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της άδειας ίδρυσης της Υγειονομικής Μονάδας και μετέπειτα της άδειας λειτουργίας.

b) Για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, τροποποίηση ή επέκταση υφιστάμενης Υγειονομικής Μονάδας που κατατάσσεται σε κατηγορία Β (50 έως 300 κλίνες) και για την έναρξη εργασιών κατασκευής απαιτείται άδεια ίδρυσης. Σε αυτή την

περίπτωση οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της άδειας ίδρυσης της Υγειονομικής Μονάδας και μετέπειτα της άδειας λειτουργίας.

c) Για την περίπτωση υφιστάμενης Υγειονομικής Μονάδας που η άδεια λειτουργίας της ανανεώνεται, επανεκδίδεται ή εκδίδεται για πρώτη φορά. Σε αυτή την περίπτωση οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της άδειας λειτουργίας της Υγειονομικής Μονάδας.

d) Για την περίπτωση υφιστάμενων Υγειονομικών Μονάδων των οποίων η λειτουργία προϋποθέτει άδεια λειτουργίας. Σε αυτή την περίπτωση οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της άδειας λειτουργίας της Υγειονομικής Μονάδας.

 

5. Ο έλεγχος της πληρότητας συμπλήρωσης της δήλωσης υπαγωγής της Υγειονομικής Μονάδας σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις και των απαραίτητων δικαιολογητικών που συνυποβάλλονται, όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 4 της σχετικής (3) κοινής υπουργικής απόφασης, αποτελούν αρμοδιότητα της αρχής που είναι υπεύθυνη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (υπαγωγή της μονάδας σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις).

 

6. Θέματα αναφορικά με τον περιβαλλοντικό έλεγχο, τα είδη του και τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου προβλέπονται στο άρθρο 20 του νόμου 4014/2011 (σχετικό 3).

 

Κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η αδειοδοτούσα αρχή (που είναι υπεύθυνη για την υπαγωγή στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις σύμφωνα με τα ανωτέρω) είναι αρμόδια και για τη διενέργεια των προληπτικών επιθεωρήσεων με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των προτεινόμενων μέτρων.

 

Μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση διενεργούνται τακτικές επιθεωρήσεις, σε προσδιορισμένο χρόνο βάσει του σχεδιασμού των επιθεωρήσεων είτε κατά το στάδιο κατασκευής του έργου είτε κατά το στάδιο της λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας, για την εξέταση όλων των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη διασφάλιση της τήρησης των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων στα στάδια αυτά. Αρμόδιες αρχές για τις τακτικές επιθεωρήσεις είναι

 

η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος,
οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών (Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού) σε έργα και δραστηριότητες της χωρικής αρμοδιότητάς τους, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του έργου ή της δραστηριότητας,
τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος σε έργα και δραστηριότητες της χωρικής αρμοδιότητάς τους και
οι Περιβαλλοντικοί Ελεγκτές, ενεργούντες κατόπιν εντολής των αμέσως προαναφερόμενων ελεγκτικών υπηρεσιών.

 

Έκτακτες επιθεωρήσεις διενεργούνται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τις αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών και τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, προκειμένου να διερευνηθούν το ταχύτερο δυνατόν σοβαρές περιβαλλοντικές καταγγελίες ή συμβάντα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

 

7. Σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων των Υγειονομικών Μονάδων, ισχύει η σχετική (1) κοινή υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία όλες οι Υγειονομικές Μονάδες που υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση (έχουν περισσότερες από 50 κλίνες) έχουν την υποχρέωση να καταρτίσουν εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης αποβλήτων, ο οποίος θεωρείται από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

 

Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 4042/2012 (ΦΕΚ 24/Α/2012) και με την σχετική (1) κοινή υπουργική απόφαση οι παραγωγοί επικίνδυνων αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (εν προκειμένω οι Υγειονομικές Μονάδες του άρθρου 2 παράγραφος 5 της σχετικής (1) κοινής υπουργικής απόφασης, καθώς και άλλοι παραγωγοί επικίνδυνων αποβλήτων που σχετίζονται με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και με την κατ' οίκον περίθαλψη ασθενών, όπως περιγράφεται στο άρθρο 3 παράγραφος 4 της σχετικής (1) κοινής υπουργικής απόφασης) είναι υποχρεωμένοι να τα διαχειρίζονται ορθά είτε υλοποιώντας κατάλληλη επεξεργασία τους εντός της δραστηριότητας είτε συμβαλλόμενοι με κατάλληλα αδειοδοτημένη Εταιρεία Συλλογής και Μεταφοράς Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) και αδειοδοτημένη εγκατάσταση διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 4 της σχετικής 1 κοινής υπουργικής απόφασης, οι Υγειονομικές Μονάδες που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση και παράγουν Επικίνδυνα Απόβλητα υποχρεούνται να τα παραδίδουν σε αδειοδοτημένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατόπιν σύναψης σχετικής σύμβασης με μέριμνα των Διευθύνσεων Υγείας από τις οποίες χορηγείται άδεια λειτουργίας.

 

Αρμόδιες αρχές για τους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους τήρησης των μέτρων και όρων για τη διαχείριση των αποβλήτων των υγειονομικών μονάδων είναι σύμφωνα με την σχετική 2 κοινή υπουργική απόφαση (άρθρο 15) οι αρχές που αναφέρονται στο σημείο 5 σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις καθώς και

 

το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας
οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας της οικείας περιφέρειας (δηλαδή η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου ή η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας),

 

προκειμένου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων που προβλέπονται στην αντίστοιχη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ή Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις) και των όρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

 

Ο Υπουργός Υγείας

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.