Εγκύκλιος 25/05 - Άρθρο 41

Άρθρο 41: Διοικητική και δικαστική επίλυση διαφορών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Στο άρθρο αυτό ρυθμίζεται λεπτομερέστατα η διαδικασία διοικητικής επίλυσης των διαφορών που προκύπτουν κατά την εκτέλεση των συμβάσεων.

 

Τα ενδικοφανή μέσα, με τα οποία ελέγχεται από την ίδια τη διοίκηση η νομιμότητα των πράξεών της είναι δύο: η ένσταση και η αίτηση θεραπείας.

 

Με τα μέσα αυτά, που αποτελούν ενδικοφανείς προσφυγές κατά την έννοια του διοικητικού δικαίου, αφού το όργανο που αποφαίνεται μπορεί να επανεξετάσει τόσο τη νομιμότητα όσο και τη σκοπιμότητα της ελεγχόμενης πράξης, ο νομοθέτης καταβάλλει προσπάθεια αποφυγής της προσφυγής στη δικαιοσύνη, η οποία επιφυλάσσεται ως έσχατο μέσο διεκδίκησης του ανάδοχου.

 

Για το παραδεκτό της άσκησης της προσφυγής ενώπιον των δικαστηρίων πρέπει να προηγηθεί υποχρεωτικά η τήρηση της προδικασίας. Τα πορίσματα της νομολογίας κατά τα έτη που προηγήθηκαν είναι πλούσια και ενσωματώθηκαν στο κείμενο των διατάξεων του άρθρου αυτού, με σκοπό να αποτραπούν τυπικές ακυρότητες που πλήττουν την έννοια του κράτους δικαίου. Καταβλήθηκε επίσης προσπάθεια να απλοποιηθούν κατά το δυνατόν οι σχετικές διαδικασίες, διευκολύνοντας την επί της ουσίας εκδίκαση των διαφορών.

 

Έτσι ενδεικτικά ορίζεται ποιες δεν θεωρούνται εκτελεστές πράξεις της διοίκησης, ώστε να μην ασκούνται απαράδεκτες ενστάσεις και προσφυγές, που έχουν ως αποτέλεσμα την χωρίς λόγο ταλαιπωρία τόσο των διοικητικών όσο και των δικαστικών οργάνων. Επίσης ορίζεται η υποχρέωση ενημέρωσης των αναδόχων ως προς την προθεσμία ένστασης και αίτησης θεραπείας και των οργάνων στα οποία απευθύνονται οι ενδικοφανείς αυτές προσφυγές (παράγραφος 2).

 

Στην παράγραφο 3 διευκρινίζεται απόλυτα ο τρόπος άσκησης της ένστασης (ακόμα και με ταχυδρομική αποστολή ή με FAX) με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών.

 

Στις παραγράφους 4-11 ορίζονται οι διαδικασίες εκδίκασης της αίτησης θεραπείας, ύστερα από την έκδοση γνωμοδότησης του αρμόδιου τεχνικού συμβουλίου. Για την έκδοση της γνωμοδότησης ορίζεται ιδιαίτερα λεπτομερής διαδικασία με διασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος ακρόασης του ανάδοχου.

 

Στην παράγραφο 12 ρυθμίζεται το ζήτημα της προθεσμίας για την έκδοση απόφασης επί της αίτησης θεραπείας, η οποία αυξάνεται (από τρίμηνο γίνεται τετράμηνο) ενώ παράλληλα καταργείται η δυνατότητα έκδοσης απόφασης μετά τον χρόνο αυτό.

 

Κατά την παράγραφο 13, οι προθεσμίες του άρθρου αυτού δεν τρέχουν κατά το μήνα Αύγουστο κάθε έτους.

 

Κατά την παράγραφο 14 ισχύουν οι διατάξεις του δικαίου των δημοσίων έργων για την δικαστική επίλυση των διαφορών από την εκτέλεση των συμβάσεων του νόμου αυτού.

 

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 45 (προτελευταίο εδάφιο), οι διατάξεις του άρθρου αυτού ισχύουν άμεσα, ακόμα και στις συμβάσεις που ανατέθηκαν με το νόμο 716/1977, εφόσον η βλαπτική πράξη εκδόθηκε μετά την ημερομηνία ισχύος του νόμου (22-02-2005).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.