Νόμος 3255/04 - Άρθρο 1

Άρθρο 1: Ίδρυση Τμημάτων σε Πανεπιστήμια


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Στα ακόλουθα Πανεπιστήμια ιδρύονται Τμήματα ως εξής:

 

α. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:

 

α)α) Τμήμα Κινηματογράφου με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης και

β)β) Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης με έδρα την πόλη της Βέροιας.

 

β. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:

 

α)α) Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών με έδρα την πόλη της Έδεσσας και

β)β) Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας με έδρα την πόλη της Νάουσας.

 

γ. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

 

Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με έδρα την πόλη του Αγρινίου.

 

δ. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο:

 

α)α) Τμήμα Πληροφορικής με έδρα την πόλη της Κέρκυρας και

β)β) Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας με έδρα την πόλη της Κέρκυρας

 

ε. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης:

 

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με έδρα την πόλη των Χανίων.

 

2. Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων της παραγράφου 1 και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών ορίζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2004 - 2005.

 

3. Τα Τμήματα που ιδρύονται με την παράγραφο 1 έχουν ως αποστολή και σκοπό:

 

α. Το Τμήμα Κινηματογράφου να καλλιεργεί και να προάγει την κινηματογραφική τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οπτικοακουστικής εκπαίδευσης, με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και διδασκαλία και να παρέχει στους φοιτητές τα εφόδια που εξασφαλίζουν την κατάρτισή τους για την καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. Ειδικότερα το Τμήμα:

 

α)α) καλλιεργεί και προάγει την τέχνη του κινηματογράφου, ως και τη συνάφεια με τις τέχνες της εικόνας και του ήχου,

β)β) προωθεί τη διδασκαλία του κινηματογράφου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση,

γ)γ) αναβαθμίζει το πολιτιστικό επίπεδο του κινηματογραφικού επαγγέλματος,

δ)δ) δημιουργεί πλήρως καταρτισμένους επαγγελματίες ικανούς να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της κινηματογραφικής παραγωγής, καλύπτοντας τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε επιστημονικά ειδικευμένα στελέχη στη χρήση των νέων τεχνολογιών στο χώρο του οπτικοακουστικού προϊόντος.

 

β. Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης να προσφέρει γνώσεις σε γνωστικά πεδία και αντικείμενα που αφορούν στην οργάνωση και διαχείριση γεωγραφικών περιοχών και χωρικών ενοτήτων, όπως:

 

α)α) χωροταξία και περιφερειακή ανάπτυξη (εθνικό, περιφερειακά, ειδικά χωροταξικά σχέδια, σχέδια χωρικής ανάπτυξης, υποδομές, τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα, αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, διαχείριση περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη) και

β)β) πολεοδομικό προγραμματισμό και αστική ανάπτυξη: ρυθμιστικά σχέδια, γενικά πολεοδομικά σχέδια, πολεοδομικές μελέτες, αστικός σχεδιασμός, σχέδια ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης, σχέδια περιοχών επαγγελματικής εγκατάστασης, περιβαλλοντική διάσταση στην οργάνωση του χώρου.

 

γ. Το Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών:

 

α)α) να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στους τομείς μάρκετινγκ, πωλήσεων, διοίκησης δικτύων διανομής, εξαγωγών, διαφήμισης, έρευνας αγοράς, διοίκησης παραγωγής, διοίκησης εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), σχεδιασμού και ανάλυσης διαδικασιών, διοίκησης της ποιότητας, προβλέψεων ζήτησης, προγραμματισμού παραγωγής, διαχείρισης αποθεμάτων,

β)β) να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία,

γ)γ) τη διοργάνωση μεταπτυχιακών σπουδών, που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε επί μέρους γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

 

δ. Το Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας:

 

α)α) να καλλιεργεί και να προάγει γνώσεις οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και τεχνολογικές γνώσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών συστημάτων. Να καταρτίζει φοιτητές σε τομείς σχεδίασης και προτυποποίησης τεχνολογικών προϊόντων, μάρκετινγκ, πωλήσεων και υποστήριξης αντίστοιχων υπηρεσιών, διοίκησης και ποιοτικού ελέγχου τεχνολογικών τμημάτων επιχειρήσεων και οργανισμών, διοίκησης καινοτομίας και τεχνολογικής αλλαγής,

β)β) να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία,

γ)γ) τη διοργάνωση μεταπτυχιακών σπουδών, που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε επί μέρους γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.

 

ε. Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών έχει σκοπό:

 

α)α) να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση για την πολιτισμική κληρονομιά και τη διαχείρισή της,

β)β) να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία στο γνωστικό αντικείμενο που αφορά στον πολιτισμικό πλούτο της χώρας από την αρχαιότητα ως σήμερα, αλλά και σε σύγκριση με τους πολιτισμούς των μεσογειακών λαών.

 

Η εκπαίδευση που παρέχει αποβλέπει ιδίως:

 

α)α) στην αποτελεσματική ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των πολιτισμικών πόρων,

β)β) στην ορθολογική διαχείριση και οικονομική αξιοποίησή τους ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος όλων των παραμέτρων της πολιτισμικής διαχείρισης στην Ελλάδα και

γ)γ) στην ανάδειξη του σύγχρονου τομέα πολιτισμικής διαχείρισης και σχεδιασμού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

 

στ. Το Τμήμα Πληροφορικής:

 

α)α) να καλλιεργεί και να προάγει την Πληροφορική Επιστήμη, με ιδιαίτερη έμφαση στη θεωρία και τις εφαρμογές της Πληροφορικής στους τομείς των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς επίσης και στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων,

β)β) να παρέχει στους φοιτητές εξειδικευμένες γνώσεις που θα τους επιτρέπουν να απασχοληθούν, πέραν των βασικών τομέων της Πληροφορικής, με τη μελέτη, την έρευνα, κατανόηση και εφαρμογή, καθώς και με τις επιπτώσεις της εισαγωγής και χρήσης της Πληροφορικής Επιστήμης στην υποστήριξη των ποικίλων κοινωνικών, διοικητικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

 

ζ. Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας:

 

α)α) να καλλιεργεί και να προάγει την οπτικοακουστική έκφραση, μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας των εφαρμογών της σύγχρονης οπτικοακουστικής τεχνολογίας στον ευρύτερο χώρο της Τέχνης και της μαζικής επικοινωνίας,

β)β) να παρέχει στους φοιτητές:

 

α) την επιστημονική έρευνα των εφαρμογών της σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγή και επεξεργασία ήχου και εικόνας,

β) τις καλλιτεχνικές και επικοινωνιακές εφαρμογές των οπτικοακουστικών μέσων και

γ) τη διδασκαλία των νέων μορφών οπτικοακουστικής έκφρασης,

 

γ)γ) πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης των πτυχιούχων θα είναι:

 

α) οι επαγγελματικοί χώροι οπτικοακουστικής επικοινωνίας και αναψυχής (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εταιρείες παραγωγής ηχητικού και οπτικοακουστικού υλικού, εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής ηχητικού και οπτικοακουστικού υλικού, εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής video - games, εταιρείες ανάπτυξης οπτικοακουστικών συστημάτων κ.λ.π.),

β) ο ελεύθερος χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω του ήχου, της εικόνας και των συνδυασμών τους και

γ) οι σχετικοί τομείς της γενικής και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

 

η. Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών να καλλιεργεί και να προάγει, με τη διδασκαλία και την έρευνα, των επιστημονικών περιοχών της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας - χωροταξίας, της αρχιτεκτονικής τεχνολογίας, της προστασίας και αποκατάστασης μνημείων και συνόλων, καθώς και της περιβαλλοντικής - οικολογικής διάστασης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

 

Το Τμήμα συγκροτείται από τους ακόλουθους τομείς:

 

α) Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και των Εικαστικών Τεχνών,

β) Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Αποκατάστασης και Επαναχρησιμοποίησης Μνημείων και Αρχιτεκτονικής Τοπίου,

γ) Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας και

δ) Τομέας Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας.

 

4. α) Τα Τμήματα της παραγράφου 1 απονέμουν τίτλους σπουδών μέχρι και διδακτορικού διπλώματος. Κάθε Τμήμα απονέμει ενιαίο πτυχίο, εκτός από το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών το οποίο απονέμει πτυχίο:

 

α)α) Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων και

β)β) Πολιτισμικής Τεχνολογίας.

 

β) Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης για τη λήψη πτυχίου για τα Τμήματα:

 

α)α) Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών,

β)β) Διοίκησης Τεχνολογίας,

γ)γ) Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και

δ)δ) Πληροφορικής

 

ορίζεται σε οκτώ εξάμηνα σπουδών και για τα Τμήματα:

 

α)α) Κινηματογράφου,

β)β) Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης,

γ)γ) Τεχνών Ήχου και Εικόνας και

δ)δ) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

 

ορίζεται σε δέκα εξάμηνα σπουδών.

 

5. α) Στα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας και Ιονίου ιδρύονται ανά σαράντα δύο θέσεις Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, είκοσι θέσεις Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού και είκοσι θέσεις Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού εκ των οποίων οκτώ θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατηγορίας, οκτώ θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης κατηγορίας και τέσσερις θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατηγορίας.

 

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πολυτεχνείο Κρήτης ιδρύονται ανά είκοσι μία θέσεις Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, δέκα Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού και δέκα θέσεις Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού εκ των οποίων τέσσερις θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατηγορίας, τέσσερις θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης κατηγορίας και δύο θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατηγορίας.

 

β) Στα Τμήματα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών, Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνιστώνται ανά επτά θέσεις διοικητικού προσωπικού οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:

 

Κλάδος ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού: Μία βαθμού Δ' - Α'

Κλάδος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Διοικητικού - Λογιστικού: Μία βαθμού Δ' - Α'

Κλάδος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Πληροφορικής: Μία βαθμού Δ' - Α'

Κλάδος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Βιβλιοθηκονόμων: Μία βαθμού Δ' - Α'

Κλάδος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τεχνικών: Μία βαθμού Δ' - Α'

Κλάδος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Φυλάκων Νυχτοφυλάκων: Μία βαθμού Ε' - Β'

Κλάδος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Επιμελητών: Μία βαθμού Ε' - Β'.

 

Από τις πιο πάνω είκοσι μία θέσεις διοικητικού προσωπικού, δεκατέσσερις θέσεις προστίθενται στις θέσεις των αντίστοιχων κλάδων του άρθρου 14 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 343/1996 (ΦΕΚ 228/Α/1996) και του άρθρου 12 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 310/1999 (ΦΕΚ 284/Α/1999) που αφορούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ επτά θέσεις προστίθενται στις θέσεις των αντίστοιχων κλάδων του άρθρου 22 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 47/1996 (ΦΕΚ 33/Α/1996) που αφορά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

6. Σε κάθε Τμήμα που ιδρύεται με την παράγραφο 1 συνιστάται Γραμματεία, η οποία παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εν γένει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους. Η Γραμματεία οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος κατά την έννοια του άρθρου 36 παράγραφος 1 του νόμου 2190/1994.

 

7. Η πλήρωση των θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Τμημάτων της παραγράφου 1 έως την αυτοδύναμη λειτουργία τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παράγραφος 3 του νόμου [Ν] 2454/1997 (ΦΕΚ 7/Α/1997), γίνεται ύστερα από προκήρυξη ή μετάκληση ή μετακίνηση μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, ως εξής:

 

α) Η προκήρυξη για την πλήρωση κενών θέσεων γίνεται με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από εισήγηση της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του τμήματος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 6 του νόμου [Ν] 2083/1992. Η εκλογή γίνεται από ενδεκαμελή εκλεκτορικά σώματα. Σε κάθε εκλεκτορικό σώμα συμμετέχουν τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που τυχόν υπηρετούν στο οικείο τμήμα και έχουν δικαίωμα ψήφου.

 

Αν τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού είναι λιγότερα από ένδεκα, το εκλεκτορικό σώμα συμπληρώνεται με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από κλήρωση από διπλάσιο τουλάχιστον αριθμό μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που ορίζει η ίδια, από κατάλογο τον οποίο εισηγείται η Προσωρινή Γενική Συνέλευση, η οποία ταυτόχρονα αναφέρει και όσα άλλα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού μπορούν κατά την κρίση της να περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

 

Τα μέλη που ορίζονται από τη Σύγκλητο πρέπει να κατέχουν θέση Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ίδιου γνωστικού αντικειμένου σε ομοειδή ή συγγενή τμήματα του ίδιου ή άλλων Πανεπιστημίων και να ανήκουν στις βαθμίδες του καθηγητή και του αναπληρωτή καθηγητή. Εάν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν τέτοια μέλη ορίζονται μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού της βαθμίδας του καθηγητή και του αναπληρωτή καθηγητή του συγγενέστερου γνωστικού αντικειμένου. Σε κάθε εκλεκτορικό σώμα προεδρεύει ο πρόεδρος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του οικείου τμήματος, ο οποίος μπορεί να είναι και εκλέκτορας. Αν ο Πρόεδρος δεν έχει ορισθεί ως μέλος του εκλεκτορικού σώματος προεδρεύει αυτός χωρίς δικαίωμα ψήφου. Για τη συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος εκδίδεται πράξη του Πρύτανη, αντίγραφο της οποίας μαζί με τα σχετικά πρακτικά κοινοποιούνται, χωρίς καθυστέρηση στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε κάθε θέση που προκηρύσσεται ορίζεται με απόφαση του σώματος των εκλεκτόρων τριμελής εισηγητική επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 κεφαλαίου Γ παράγραφος 1 του νόμου [Ν] 2083/1992 η οποία καταρτίζει και υποβάλλει στην Προσωρινή Γενική Συνέλευση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση. Μέσα στην προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία συνέρχεται υπό την προεδρία του προέδρου του τμήματος, σε κοινή συνεδρίαση, η Προσωρινή Γενική Συνέλευση και το σώμα των εκλεκτόρων. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας.

 

β) Η πλήρωση κενών θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού με μετάκληση γίνεται με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από πρόταση της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης, εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 16 του νόμου [Ν] 1268/1982.

 

Για τη μετάκληση αποφασίζει ενδεκαμελές εκλεκτορικό σώμα το οποίο συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου ύστερα από κλήρωση, από διπλάσιο τουλάχιστον αριθμό μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού της βαθμίδας του καθηγητή του ίδιου γνωστικού αντικειμένου που ορίζει η ίδια από κατάλογο τον οποίο εισηγείται η Προσωρινή Γενική Συνέλευση, η οποία ταυτόχρονα αναφέρει και όσα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού μπορούν κατά την κρίση της να περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Εάν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν καθηγητές του ίδιου γνωστικού αντικειμένου, ο κατάλογος συμπληρώνεται με καθηγητές του συγγενέστερου γνωστικού αντικειμένου.

 

Στο εκλεκτορικό σώμα προεδρεύει ο πρόεδρος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του τμήματος, ο οποίος μπορεί να είναι και εκλέκτορας. Για την πλήρωση θέσης Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού με μετάκληση ή για τη συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος εκδίδεται σχετική κατά περίπτωση διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη, αντίγραφο της οποίας μαζί με τα σχετικά πρακτικά κοινοποιούνται, χωρίς καθυστέρηση στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατά τα λοιπά για την πλήρωση θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού με μετάκληση εφαρμόζονται οι διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας.

 

γ) Η πλήρωση κενών θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού με μετακίνηση μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού από άλλο τμήμα του ίδιου ή άλλου Πανεπιστημίου, γίνεται υπό τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς (αποκλεισμός μετακίνησης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού προς τα Πανεπιστήμια Αττικής και Θεσσαλονίκης) του άρθρου 5 του νόμου [Ν] 2517/1997 (ΦΕΚ 160/Α/1997), όπως ισχύει, με πράξη του Πρύτανη ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος προέλευσης και της συγκλήτου ή της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου υποδοχής.

 

δ) Οι διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης εφαρμόζονται αναλόγως και για τη μετακίνηση επιμελητών, βοηθών και επιστημονικών συνεργατών από άλλο τμήμα του ίδιου ή άλλου Πανεπιστημίου.

 

8. α) Έως ότου εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την αυτοδύναμη λειτουργία κάθε Τμήματος της παραγράφου 1, η διοίκησή του ασκείται από Προσωρινή Γενική Συνέλευση που ορίζεται με πράξη του Πρύτανη ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου.

 

Η Προσωρινή Γενική Συνέλευση αποτελείται από πέντε τουλάχιστον μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο πρέπει να είναι σχετικό με την επιστήμη που καλλιεργεί το οικείο Τμήμα. Με την ίδια πράξη ορίζονται μεταξύ των μελών της ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, οι οποίοι πρέπει να κατέχουν θέση Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Καθήκοντα Γραμματέα ασκεί ο Γραμματέας του Τμήματος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του ή διοικητικός υπάλληλος στην περίπτωση που δεν έχει τοποθετηθεί Γραμματέας. Στην Προσωρινή Γενική Συνέλευση συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που υπηρετούν στο Τμήμα και δύο εκπρόσωποι των φοιτητών, εφόσον έχουν εισαχθεί φοιτητές στο Τμήμα. Η Προσωρινή Γενική Συνέλευση ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την Γενική Συνέλευση Τμήματος σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου [Ν] 2083/1992 εκτός αν ανατίθενται σε άλλα όργανα ή ορίζονται κατά τρόπο διαφορετικό με το νόμο αυτό. Ο Πρόεδρος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης ή ο Αναπληρωτής Πρόεδρος σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Προέδρου, συμμετέχει στη Σύγκλητο χωρίς δικαίωμα ψήφου.

 

β) Το πρόγραμμα σπουδών κάθε Τμήματος της παραγράφου 1, έως την αυτοδύναμη λειτουργία του, καταρτίζεται από την Προσωρινή Γενική Συνέλευση και εγκρίνεται από τη Σύγκλητο.

 

γ) Έως την αυτοδύναμη λειτουργία κάθε Τμήματος της παραγράφου 1, η προκήρυξη θέσεων Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού και Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού που ανήκουν στο Τμήμα γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από εισήγηση της Συγκλήτου και πρόταση της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται κατά αναλογία οι ισχύουσες διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας ως προς τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες προκήρυξης και πλήρωσης θέσεων.

 

δ) Έως την αυτοδύναμη λειτουργία κάθε Τμήματος της παραγράφου 1, η πρόσληψη Επισκεπτών Καθηγητών, Εντεταλμένων Επίκουρων Καθηγητών και Ειδικών Επιστημόνων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από εισήγηση της Συγκλήτου και πρόταση της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, εφαρμοζομένων κατ' αναλογία των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων.

 

ε) Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται με την παρούσα διάταξη εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.