Οδηγία Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) 8 - Άρθρο 13

Άρθρο 13: Οριστικές μελέτες: Περιεχόμενα και υποβλητέα στοιχεία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η οριστική μελέτη της σήραγγας συντάσσεται μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την ολοκλήρωση ή / και έγκριση της Οριστικής μελέτης της οδού και έχει κύριους στόχους:

 

α) να οριστικοποιήσει τα γεωμετρικά στοιχεία της σήραγγας και των συνοδών έργων

β) να οριστικοποιήσει την ακριβή θέση και διάταξη των στομίων εισόδου και εξόδου

γ) να καθορίσει λεπτομερειακά την κατασκευαστική διαδικασία και χρονική αλληλουχία εκσκαφής, άμεσης υποστήριξης και τελικής επένδυσης της σήραγγας, με διαστασιολόγηση όλων των επιμέρους στοιχείων της κατασκευής και

δ) να προσδιορίσει το κόστος και να εκτιμήσει τον χρόνο υλοποίησης της σήραγγας και των συνοδών έργων.

 

Ο μελετητής σήραγγας συνεργάζεται στενά με τα άλλα μέλη του μελετητικού σχήματος του σταδίου Οριστικής Μελέτης Οδοποιίας για τα θέματα σηράγγων που επηρεάζονται και επηρεάζουν τις άλλες μελέτες που εκπονούνται στο στάδιο οριστικής μελέτης οδοποιίας.

 

1. Αντικείμενο της οριστικής μελέτης

 

Η Οριστική μελέτη πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες και ενέργειες από τον μελέτη:

 

1.1 Αναφορά στους κανονισμούς και κριτήρια της μελέτης

 

Επιβεβαίωση από τον μελετητή ότι τα κριτήρια μελέτης και οι κανονισμοί που προτάθηκαν στην Προκαταρκτική Μελέτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Οριστική. Επισήμανση των αποκλίσεων, αναθεωρήσεων ή προσθηκών που απαιτούνται στα κριτήρια μελέτης και στους κανονισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 7 και 8 της παρούσας καθώς και αιτιολόγησή τους.
Καθορισμό των τυχόν αποκλίσεων, αναθεωρήσεων ή των προθηκών που απαιτούνται να γίνουν στους κανονισμούς, στα κριτήρια και στη μεθοδολογία μελέτης που αναφέρονται στην σχετική οδηγία για την μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού σηράγγων καθώς και αιτιολόγησή τους, σε συνεργασία με τον Η/Μ του Μελετητικού Σχήματος.
Καθορισμό τυχόν αποκλίσεων, αναθεωρήσεων ή προσθηκών που απαιτούνται στους κανονισμούς, στα κριτήρια και στη μεθοδολογία μελέτης που αναφέρονται στα Άρθρα της παρούσας σχετικά με την διαμόρφωση των στομίων και οικοδομικών εργασιών καθώς και αιτιολόγησή τους σε συνεργασία με τους μελετητές Οδικών Έργων, Γεωλογικών, Γεωτεχνικών, Τεχνικών Έργων και Η/Μ εγκαταστάσεων του Μελετητικού Σχήματος.
Καθορισμό τυχόν παρεκκλίσεων, αναθεωρήσεων ή προσθηκών που απαιτούνται να γίνουν στις Τεχνικές Προδιαγραφές για Υλικά και Ποιότητα Εργασίας, καθώς και αιτιολόγησή τους.

 

1.2. Συνεργασίες με τα μέλη του μελετητικού σχήματος του σταδίου της οριστικής μελέτης οδοποιίας

 

Ο Μελετητής θα συνεργαστεί με τα μέλη του Μελετητικού Σχήματος ώστε να εξασφαλιστεί συμβατότητα των επί μέρους μελετητικών προσεγγίσεων και κοινή έκφραση της μελετητικής ομάδας, με δεδομένη την σύνθετη φύση του όλου έργου. Ο εργοδότης στα πλαίσια αυτά προκειμένου να διασφαλίσει την συνεργασία αυτή είναι δυνατόν να απαιτήσει διάφορες τυπικές μορφές παρουσίασης π.χ. κοινές εκθέσεις σε θέματα εμπλοκής με άλλες κατηγορίες μελετών, απλή συνυπογραφή εκθέσεων άλλων μελών της ομάδας μελέτης, κοινές εκθέσεις σύνοψης συμπερασμάτων. Ενδεικτικά ο μελετητής θα συνεργαστεί για τα ακόλουθα θέματα:

 

α) Για την οριστικοποίηση των επιλογών στα πλαίσια της Οριστικής μελέτης οδοποιίας.

 

β) Για την υποβολή πρότασης διατομής χρήσης της σήραγγας εξασφαλίζοντας ότι η τελική επένδυση και όλες οι εγκαταστάσεις του Η/Μ εξοπλισμού και σήμανσης είναι εκτός του προτεινομένου περιτύπωματος κυκλοφορίας υπό οιοδήποτε αναμενόμενο παραμορφωσιακό καθεστώς, τις προδιαγραφόμενες κατασκευαστικές ανοχές των επιμέρους στοιχείων της κατασκευής καθώς και τις ειδικές απαιτήσεις του κυρίου του έργου. Στην περίπτωση που ο Εργοδότης έχει υιοθετήσει τυπική διατομή θα καθορίζονται και αιτιολογούνται οποιεσδήποτε αποκλίσεις, τροποποιήσεις, αναθεωρήσεις ή προσθήκες σε αυτή.

 

γ) Για τον προσδιορισμό θέσεων και γεωμετρικών απαιτήσεων

 

της γεωμετρίας της σήραγγας,
της χιλιομετρικής θέσης των στομίων και των άλλων χαρακτηριστικών της, των λεπτομερειών και διαστάσεων των διατομών,
των διαστάσεων και των θέσεων των λωρίδων στάθμευσης ανάγκης (passing bays) κ.λ.π.
των εγκάρσιων διαδρόμων (διαφυγής κ.λ.π.)

 

δ) Για τοπογραφικές εργασίες, γεωλογικές έρευνες και γεωερευνητικές εργασίες με την απόλυτη τεκμηρίωση της αναγκαιότητάς τους ανά επί μέρους προτεινόμενο ερευνητικό έργο, για την διερεύνηση των γεωλογικών και γεωτεχνικών συνθηκών της περιοχής.

 

ε) Για την σύνταξη Έκθεσης Γεωλογικής και Γεωτεχνικής Αξιολόγησης, όπως αναλύεται στη παράγραφο 1.3.

 

1.3. Γεωλογικές - Γεωτεχνικές θεωρήσεις

 

Σε συνεργασία με τον Γεωλόγο του Μελετητικού Σχήματος θα εκτελεστούν τα ακόλουθα:

 

α) Σύνταξη συνοπτικής έκθεσης σχετικά με τις αναμενόμενες συνθήκες εδάφους βάσει δεδομένων που περιλαμβάνονται στην έκθεση γεωλογικής - γεωτεχνικής αξιολόγησης της Προκαταρκτικής μελέτης. Ανασκόπηση των κινδύνων που έχουν αναγνωριστεί στην έκθεση αυτή.

 

β) Συλλογή και παρουσίαση στοιχείων γεωλογικού, γεωτεχνικού και σηραγγολογικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος (διατιθέμενα από τρίτους) τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα κατά τον χρόνο σύνταξης της Προκαταρκτικής Μελέτης. Σχολιασμός της συμβατότητας αυτών με τις προτάσεις της Προκαταρκτικής μελέτης.

 

γ) Ανασκόπηση των προτάσεων της Προκαταρκτικής μελέτης σχετικά με την αναγκαιότητα εκτέλεσης νέων γεωτεχνικών εργασιών και σύνταξη μετά πλήρους αιτιολόγησης του προγράμματος προτεινομένων γεωερευνητικών εργασιών (είδος, τρόπο εκτέλεσης, αυστηρός καθορισμός θέσης, πλήρης αιτιολόγηση και σκοπιμότητα ανά γεωερευνητικό έργο) για τον προσδιορισμό των γεωτεχνικών πληροφοριών που απαιτούνται στην Οριστική μελέτη της σήραγγας.

 

δ) Σύνταξη έκθεσης γεωλογικής - γεωτεχνικής αξιολόγησης, σχετικά με τις αναμενόμενες συνθήκες εδάφους βάσει αποτελεσμάτων που περιλαμβάνονται στις εκτελεσθείσες στο παρόν στάδιο γεωλογικές - γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες. Η έκθεση συντάσσεται από κοινού με το γεωλόγο του μελετητικού σχήματος.

 

1.4. Διαστασιολόγηση

 

Θα απαιτηθούν οι παρακάτω ενέργειες και εργασίες:

 

1. Εφ' όσον απαιτηθούν και εκτελεστούν κατά το στάδιο της οριστικής μελέτης γεωερευνητικές εργασίες και συνταχθεί έκθεση γεωλογικής και γεωτεχνικής Αξιολόγησης τα συμπεράσματα της οποίας διαφοροποιούνται από αυτά της αντίστοιχης Έκθεσης της Προκαταρκτικής Μελέτης, θα ακολουθηθεί η διαδικασία της παραγράφου 1.4 του άρθρου 12 και θα περιληφθεί, στο τεύχος Τεχνική Έκθεση τα περιεχόμενα του οποίου θα είναι όμοια με αυτά της παρ. Η του τεύχους Τεχνική Έκθεση Προκαταρκτικής Μελέτης.

 

Σχετικά επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αιτιολόγηση και τεκμηρίωση της αναγκαιότητας νέας διάκρισης της όδευσης της σήραγγας σε ζώνες ομοιογενούς (αναμενόμενης ή/και απαιτούμενης) συμπεριφοράς, σε σχέση με αυτή του σταδίου της προκαταρκτικής μελέτης. Τονίζεται ότι για όσα στοιχεία της προκαταρκτικής μελέτης δεν έχουν επέλθει διαφοροποιήσεις αυτά θα θεωρούνται και ενσωματώνονται στο περιεχόμενο της οριστικής μελέτης όπως έχουν ήδη εγκριθεί.

 

2. Συνοπτική παρουσίαση των οριστικοποιημένων συμπερασμάτων των εμπειρικών και αναλυτικών μεθόδων μελέτης.

 

3. Τα κατά τα ανωτέρω αποτελέσματα και συμπεράσματα της προσέγγισης του προβλήματος με εμπειρικές και αναλυτικές μεθόδους θα διερευνηθούν, επιβεβαιωθούν, τροποποιηθούν (εφ' όσον παρίσταται ανάγκη) και οριστικοποιηθούν με εκτέλεση κατάλληλων αριθμητικών αναλύσεων. Η καταλληλότητα του είδους και του τύπου των αριθμητικών αναλύσεων θα τεκμηριώνεται με βάση τα παρακάτω στοιχεία:

 

Τους αναγνωρισμένους από τις διαδικασίες της Μελέτης και αναμενόμενους τύπους αστοχίας σε κάθε τεχνικογεωλογική ενότητα.
Το διαμορφωθέν στην Έκθεση Γεωλογικής και Γεωτεχνικής Αξιολόγησης γεωτεχνικό προσομοίωμα (συνεχές, ισοδύναμο συνεχές,συνεχές με μικρό αριθμό διακριτών μεμονωμένων και προσδιορισμένων ασυνεχειών, ασυνεχές).
Τους καταστατικούς νόμους συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν το γεωτεχνικό προσομοίωμα (με τις κατάλληλες θεωρήσεις για ανισοτροπία, διαχρονική συμπεριφορά, διόγκωση).
Την αλληλεπίδραση γεωυλικού - άμεσης υποστήριξης ή / και τελικής επένδυσης.
Την προσομοίωση της γεωμετρίας της υπόγειας κατασκευής και όλου του επηρεαζόμενου από την κατασκευή χώρου και εφ' όσον είναι αναγκαίο της πλήρους κατασκευαστικής διαδικασίας και χρονικής αλληλουχίας των διαφόρων φάσεων εργασίας.

 

4. Η προσομοίωση της εκσκαφής, άμεσης υποστήριξης, τελικής επένδυσης, η εκτίμηση των επιδράσεων σε υπερκείμενες ή παρακείμενες κατασκευές και πρανή, η διερεύνηση των υδραυλικών συνθηκών της περιοχής διέλευσης της σήραγγας και ο προσδιορισμός των συνθηκών ευστάθειας των δημιουργούμενων στομίων και της ευρύτερης περιοχής τους θα γίνονται με εφαρμογή κατάλληλων αριθμητικών αναλύσεων. Η κατ' αρχάς θεώρηση του υπογείου ανοίγματος στο στάδιο της Οριστικής μελέτης θα γίνεται με τις διαστάσεις και σχήμα που έχουν προκύψει από τα αποτελέσματα της Προκαταρκτικής Μελέτης ή έχουν τροποποιηθεί κατά την σύνταξη του παρόντος σταδίου, τα οποία και θα οριστικοποιηθούν με τις αριθμητικές αναλύσεις.

 

Οι καταστατικοί νόμοι συμπεριφοράς των υλικών που εμπλέκονται στην κατασκευή (π.χ. γεωυλικά, υλικά και στοιχεία άμεσης υποστήριξης, τελικής επένδυσης και σύνθετα υλικά που προκύπτουν από βελτίωση ή τροποποίηση του γεωυλικού) θα παρατίθενται σε ιδιαίτερη ενότητα της σχετικής τεχνικής έκθεσης με αιτιολόγηση των αντίστοιχων επιλογών.

 

Όταν τα δεδομένα είναι προσδιοριστικά τότε θα γίνονται παραμετρικές αναλύσεις για τις εκτιμώμενες διακυμάνσεις τιμών των διαφόρων κρισίμων μεγεθών με στόχο την εκτίμηση της ευαισθησίας των αποτελεσμάτων.

 

Μέσω των αριθμητικών αναλύσεων και της θεώρησης της αλληλεπίδρασης γεωυλικού και στοιχείων άμεσης υποστήριξης ή / και τελικής επένδυσης θα υπολογίζονται οι προκύπτουσες μετακινήσεις και τάσεις μπροστά από το μέτωπο εκσκαφής, στο ίδιο το μέτωπο, σε αρκετή απόσταση πίσω από αυτό καθώς και στο περιβάλλον την σήραγγα γεωυλικό και την επιφάνεια. Οι θεωρήσεις ευστάθειας θα αναφέρονται τόσο στην διατομή της σήραγγας όσο και στο μέτωπο.

 

5. Τα αποτελέσματα των αριθμητικών αναλύσεων (για κάθε ζώνη ομοιογενούς συμπεριφοράς) θα συγκρίνονται με αυτά των εμπειρικών και αναλυτικών μεθόδων και θα επισημαίνεται και αιτιολογείται κάθε ουσιαστική διαφοροποίηση.

 

6. Για τον υπολογισμό των φορτίων και τον καθορισμό των συντελεστών ασφάλειας για την άμεση υποστήριξη και τελική επένδυση ισχύουν όσα αναφέρονται στην παράγραφο 6 του άρθρου

 

Τα επί μέρους φορτία και οι συνδυασμοί αυτών θα παρατίθενται με σαφήνεια σε ειδική παράγραφο με αιτιολόγηση της επιλογής τους, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις και απαιτήσεις των κριτηρίων μελέτης

 

7. Σύνταξη του προγράμματος ενόργανης παρακολούθησης με βάση όσα αναφέρονται στο άρθρο 10 της παρούσας.

 

8. Λεπτομερής περιγραφή και οριστικοποίηση της κατασκευαστικής διαδικασίας και μεθόδου διάνοιξης, των στοιχείων άμεσης υποστήριξης, τελικής επένδυσης, σταθεροποίησης του μετώπου εκσκαφής, του συστήματος αποστράγγισης - αποχέτευσης - στεγάνωσης και του χρονισμού τοποθετήσεώς τους, της διαμόρφωσης των στομίων και επιβεβαίωση της εφαρμοσιμότητας και κατασκευασιμότητας των προτεινόμενων μέτρων, υλικών και μεθόδων.

 

9. Λεπτομερής περιγραφή της μεθοδολογίας και κριτηρίων επί τόπου εφαρμογής των αποτελεσμάτων και προτάσεων της μελέτης. Οι διαδικασίες που θα προβλέπονται πρέπει να είναι απλές, εφαρμόσιμες σε περιβάλλον εργοταξιακής οργάνωσης υπογείου έργου και να λαμβάνουν υπόψη όλα τα συμπεράσματα των αριθμητικών αναλύσεων, την προσαρμοστικότητα και δυνατότητα κατασκευαστικής ανταπόκρισης της υιοθετηθείσας κατασκευαστικής διαδικασίας και μεθόδου εκσκαφής.

 

10. Θα γίνεται πλήρης ανασκόπηση των κινδύνων που έχουν αναγνωριστεί στην έκθεση Γεωλογικής - Γεωτεχνικής Αξιολόγησης και οριστικοποίηση των απόψεων του Μελετητή για το είδος και την πιθανότητα εμφάνισής τους. Η μελέτη θα προτείνει τις διαδικασίες και τα μέσα ανίχνευσης και εντοπισμού των πιθανών κινδύνων και θα διαμορφώσει τα σενάρια της κατασκευαστικής τους αντιμετώπισης σε συνδυασμό και με τα αναφερόμενα στην ανωτέρω παράγραφο 7 (πρόγραμμα ενόργανης παρακολούθησης). Η μελέτη θα διερευνήσει την ανάγκη εξέτασης σεναρίων κρίσης κατά την εξέλιξη της κατασκευής και θα ενσωματώσει την θεώρηση αντιμετώπισής τους στο Σχέδιο και Φάκελλο Υγιεινής και Ασφάλειας που υποχρεούται να συντάξει.

 

Οι κυριότερες και πιο διαδεδομένες αριθμητικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό των οδικών σηράγγων και των συνοδών έργων τους είναι: η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων, η μέθοδος των πεπερασμένων διαφορών και η μέθοδος των διακριτών στοιχείων. Αναφέρεται επίσης περιορισμένη χρήση της μεθόδου των συνοριακών στοιχείων και υβριδικών μεθόδων που προσπαθούν να συνδυάσουν πλεονεκτήματα διαφόρων μεθόδων. Για επί μέρους προσεγγίσεις γίνεται χρήση μεθόδων οριακής ισορροπίας καθώς και της μεθόδου ραβδωτών στοιχείων και ελατηρίων.

 

Ιδιαίτερα θέματα και θεωρήσεις για την εκτέλεση των αριθμητικών αναλύσεων ενδεικτικά είναι:

 

Α. Δισδιάστατη μέθοδος πεπερασμένων στοιχείων

 

Στα πλαίσια της μεθόδου πεπερασμένων στοιχείων επίπεδης παραμόρφωσης (plane strain) έχουν προταθεί απλοποιημένες μέθοδοι για τον υπολογισμό της αποτόνωσης τάσεων και παραμορφώσεων πριν την εφαρμογή της άμεσης υποστήριξης. Οι πλέον διαδεδομένες μέθοδοι στην μελέτη των σηράγγων είναι η μέθοδος απομείωσης δυσκαμψίας (Stiffness reduction) και η μέθοδος αποτόνωσης τάσεων (Stress release). Ο σκοπός των μεθόδων είναι να προσομοιώσουν την τρισδιάστατη αναδιανομή των τάσεων, ειδικότερα στην διαμήκη διεύθυνση, με διάφορες επιτυχείς δισδιάστατες θεωρήσεις.

 

Ανεξάρτητα από την μέθοδο που θα επιλέγεται θα γίνεται παραμετρική ανάλυση για την διερεύνηση της επιρροής του αντίστοιχου συντελεστή αποτόνωσης τάσεων ή απομείωσης του μέτρου δυσκαμψίας στα αποτελέσματα των αναλύσεων, ενώ θα χρησιμοποιούνται οι επί τόπου μετρήσεις κατά την κατασκευή για τον έλεγχο και βαθμονόμηση της εκάστοτε επιλογής.

 

Β. Τρισδιάστατη μέθοδος πεπερασμένων στοιχείων

 

Η εκσκαφή της σήραγγας είναι ένα τυπικό τρισδιάστατο πρόβλημα που η ρεαλιστική προσομοίωσή του απαιτεί τρισδιάστατο περιβάλλον επίλυσης. Η πλέον τυπική περίπτωση εφαρμογής της και συνεισφοράς στον συνολικό σχεδιασμό συνήθων περιπτώσεων αναφέρεται στον υπολογισμό της σύγκλισης του υπογείου ανοίγματος πριν την εφαρμογή των μέτρων άμεσης υποστήριξης. Με το σημερινό επίπεδο τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, και οικονομικού περιβάλλοντος η εφαρμογή τρισδιάστατων μεθόδων λόγω της υψηλής σχέσης κόστους - ωφέλειας, περιορίζεται σε απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις και δεν αποτελεί συνήθη και παγίως απαιτητή εφαρμοστέα πρακτική. Το κύριο εργαλείο εξακολουθεί να είναι οι δισδιάστατες αναλύσεις, ενώ οι τρισδιάστατες παρά τον αυξανόμενο ρυθμό εφαρμογής τους παραμένουν ,για τις συνήθεις καταστάσεις, σε επικουρικό ρόλο διερευνώντας θέματα και καταστάσεις ειδικής φύσης και πολυπλοκότητας. Τέτοια θέματα στα οποία έχουν επικουρική εφαρμογή οι τρισδιάστατες αναλύσεις είναι:

 

Η πρόβλεψη της σύγκλισης που συμβαίνει πριν την εφαρμογή των μέτρων άμεσης υποστήριξης , κυρίως για την επιβεβαίωση των εμπειρικών κανόνων και συστάσεων:

 

Διερεύνηση του ρυθμού ανάπτυξης και επιβολής των φορτίων κατά την πρόοδο της εκσκαφής.
Διερεύνηση των συνθηκών ευστάθειας στο μέτωπο της εκσκαφής.
Διερεύνηση της επίδρασης της κατασκευαστικής διαδικασίας και χρονικής αλληλουχίας στην ευστάθεια της διατομής
Διερεύνηση των συνθηκών ευστάθειας της θεμελίωσης του κελύφους του εκτοξευόμενου σκυροδέματος της πρώτης φάσης εκσκαφής.
Διερεύνηση των επιδράσεων σε υπερκείμενες ή παρακείμενες κατασκευές.
Ωστόσο σε ειδικά θέματα οι τρισδιάστατες αναλύσεις θα πρέπει να θεωρηθούν σαν κύριο εργαλείο ανάλυσης και όχι με επικουρική συνεισφορά. Τέτοια θέματα μπορούν να είναι:

 

- Πολύπλοκη γεωμετρία επενδύσεων σε συναρμογές και διασταυρώσεις σηράγγων.

- Εκσκαφή πρόδρομης πιλοτικής σήραγγας.

 

Γ. Αναλύσεις μικρών και μεγάλων παραμορφώσεων (small strain and large strain analyses).

 

Ως γενική οδηγία αναφέρεται ότι η ανάλυση μικρών παραμορφώσεων είναι κατάλληλη όταν ο λόγος της αντοχής του γεωυλικού προς το υπερκείμενο φορτίο είναι υψηλή και οι αναμενόμενες παραμορφώσεις της βραχόμαζας είναι αρκετά μικρές. Αν αναμένονται σημαντικές παραμορφώσεις σαν αποτέλεσμα των συνθηκών φόρτισης και των προτεινόμενων μέτρων αντιστήριξης, τότε απαιτείται ανάλυση μεγάλων παραμορφώσεων.

 

Δ. Διαστάσεις προσομοιώματος ανάλυσης.

 

Για τον καθορισμό των διαστάσεων και της μορφής του προσομοιώματος ανάλυσης πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι μετακινήσεις που οφείλονται στην εκσκαφή της σήραγγας να μην προκαλούν επιρροές και περιορισμούς στα εξωτερικά όρια (σύνορα) του κάναβου, καθώς κάτι τέτοιο έχει σαν συνέπεια την πρόκληση πρόσθετων εικονικών και ψευδών τάσεων που τελικά δίνουν λανθασμένα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση οι διαστάσεις του προσομοιώματος θα πρέπει να είναι τόσο εκτεταμένες ώστε να εξασφαλίζεται επαρκώς ότι οποιεσδήποτε τάσεις και μετακινήσεις οφειλόμενες στην εκσκαφή δεν επηρεάζουν τα σύνορά του. Στην μελέτη θα αιτιολογείται η επιλογή των διαστάσεων της κάναβου, λαμβάνοντας υπόψη ενδεικτικά τους παρακάτω παράγοντες:

 

Τις διαστάσεις και το σχήμα του εκσκαπτομένου ανοίγματος και της επιφάνειας.
Το φυσικό εντατικό πεδίο.
Την πιθανή ανισότροπη συμπεριφορά του γεωυλικού.
Την παρουσία ρηγμάτων ή άλλων μεμονωμένων ασυνεχειών.
Την έκταση των αναπτυσσόμενων πλαστικών ζωνών στο γεωυλικό.
Την παρουσία υδραυλικών δυνάμεων και εισροών στο υπόγειο άνοιγμα.

 

Ε. Συνοριακές συνθήκες

 

Στην μελέτη θα γίνεται σαφής καθορισμός των συνοριακών συνθηκών που θεωρούνται για την εξέλιξη των αναλύσεων. Ο καθορισμός των συνοριακών συνθηκών θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι προκύπτουσες δυνάμεις και μετακινήσεις στα εξωτερικά όρια του κάναβου να προσομοιώνουν επακριβώς την αντίστοιχη κατάσταση του φυσικού εντατικού πεδίου. Ιδιαίτερη προσοχή και αιτιολόγηση θα γίνεται για την επιλογή και καθορισμό των συνοριακών συνθηκών στις περιπτώσεις ύπαρξης μη οριζόντιου επιφανειακού αναγλύφου,ανισότροπης συμπεριφοράς του γεωυλικού, υπόγειας ροής, παρουσίας στοιχείων ενίσχυσης ή αντιστήριξης πριν την εκσκαφή και υποστήριξη καθώς και ασυνήθους τεκτονικού καθεστώτος.

 

ΣΤ. Διακριτοποίηση κάναβου.

 

Σαν γενική αρχή η διακριτοποίηση του κάναβου θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να επιτευχθεί πυκνός κάναβος ώστε τα αποτελέσματα της ανάλυσης να έχουν αρκετή ακρίβεια , ενώ παράλληλα ο απαιτούμενος χρόνος υπολογισμών να διατηρηθεί σε λογικά και αποδεκτά επίπεδα. Στην μελέτη θα δίνεται η περιγραφή και αιτιολόγηση επιλογής του κάθε επί μέρους χρησιμοποιούμενου στοιχείου για την προσομοίωση των διαφόρων υλικών.

 

Ζ. Προσομοίωση κατασκευαστικής διαδικασίας και αλληλουχίας.

 

Σε συνάρτηση και με τον εξεταζόμενο τύπο αστοχίας οι αριθμητικές αναλύσεις θα προσομοιώνουν την κατασκευαστική διαδικασία και χρονική αλληλουχία εκσκαφής, άμεσης υποστήριξης ή / και τελικής επένδυσης, υιοθετώντας μία πολυσταδιακή και πολυβηματική διαδικασία προσομοίωσης, από την αρχική κατάσταση με το φυσικό εντατικό πεδίο μέχρι την τοποθέτηση και λειτουργική ετοιμότητα της τελικής επένδυσης. Η μελέτη θα περιγράφει λεπτομερειακά την θεωρηθείσα διαδικασία προσομοίωσης καθώς και τις ιδιότητες και παραμέτρους των εμπλεκόμενων υλικών σε κάθε φάση ή στάδιο της ανάλυσης.

 

1.5. Θεωρήσεις κατασκευής

 

Σύνταξη σχεδίων για τα προσωρινά έργα στις περιοχές στομίων που θα περιλαμβάνει την έκταση χώρων εργασίας, τα προσωρινά μέτρα σταθεροποίησης πρανών, τις θέσεις αποθήκευσης εκρηκτικών (αν απαιτείται) και απαραιτήτων υλικών του εργοταξίου, τις διαδρομές μεταφοράς, τις θέσεις απόρριψης υλικών, τις εργοταξιακές οδούς, τις οδούς προσπέλασης επί μέρους θέσεων εργασίας κ.λ.π.
Λεπτομερής περιγραφή των μεθόδων κατασκευής της σήραγγας (π.χ. διάτρηση οπών και ανατίναξη, ολομέτωπη προσβολή). Για την περίπτωση της εκσκαφής με διάτρηση οπών και ανατίναξη θα γίνεται λεπτομερής σχεδιασμός και αντίστοιχα σχέδια διατρήσεων, τοποθέτησης των εκρηκτικών υλών και χρόνων έναυσης.
Λεπτομερής περιγραφή ειδικών μέτρων, με λεπτομερειακή παράθεση της μεθόδου και του τρόπου κατασκευής (π.χ. ενέσεις σταθεροποίησης, ψύξη, αποστράγγιση, κ.λ.π.).
Λεπτομερής περιγραφή των προτεινόμενων μεθόδων και ειδικών μέτρων περιορισμού, εντός των αποδεκτών ορίων, των καθιζήσεων, των επιδράσεων σε υπερκείμενες ή παρακείμενες κατασκευές, των επιδράσεων των δονήσεων κ.λ.π.
Επισήμανση θεμάτων και παραμέτρων που σχετίζονται με την κατασκευασιμότητα και εφικτότητα υλοποίησης των διαφόρων προτεινόμενων εργασιών και μεθόδων. (π.χ. εκσκαψιμότητα, διατρησιμότητα, δυνατότητα χρήσης μηχανών σημειακής προσβολής, προβλήματα από σχεδιαζόμενες ανατινάξεις κ.λ.π.)
Λεπτομερής περιγραφή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή και επισήμανση συμβατότητας μεθόδων και υλικών με τους όρους έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στο απαραίτητο ελάχιστο απόθεμα υλικών στο εργοτάξιο για την κάλυψη της κατασκευαστικής διαδικασίας ή / και έκτακτων καταστάσεων.
Καθορισμός των σημείων προσβολής της υπό διάνοιξη σήραγγας, της διεύθυνσης προχώρησης της διάνοιξης, του μήκους στο οποίο θα προχωρήσει η διάνοιξη από κάθε σημείο προσβολής και εκτίμηση του χρόνου που απαιτείται για την διάνοιξη, άμεση υποστήριξη, τελική επένδυση
Περιγραφή τυχόν απαιτούμενου ειδικού ή μη συνήθως χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού.
Λεπτομερής περιγραφή του τυχόν απαιτούμενου συστήματος παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της κατασκευαστικής διαδικασίας, όπως μετρήσεις στάθμης θορύβου, σκόνης, δονήσεων, επιβλαβών και επικίνδυνων αερίων και ουσιών κ.λ.π.

 

1.6. Οδηγίες περιοδικής επιθεώρησης, συντήρησης σήραγγας και συνοδών έργων για τα έργα Πολιτικού Μηχανικού.

 

Ο μελετητής θα συντάξει και θα περιλάβει στην τεχνική έκθεση οδηγίες για την περιοδική επιθεώρηση και παρακολούθηση της σήραγγας τόσο κατά την φάση κατασκευής όσο και λειτουργίας. Θα περιγράφεται λεπτομερειακά το είδος, η μέθοδος, η συχνότητα των απαιτούμενων ελέγχων και επιθεωρήσεων και θα συντάσσονται πρότυπα φύλλα ελέγχων σε εύχρηστη και λειτουργική μορφή. Παράλληλα θα προτείνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και ευρημάτων των επιθεωρήσεων.

 

Αντίστοιχες οδηγίες θα συνταχθούν για τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες τακτικές συντηρήσεις της σήραγγας και συγκεκριμένα για την τελική επένδυση, το σύστημα αποτόνωσης πίεσης-αποστράγγισης-αποχέτευσης- στεγάνωσης, τα στόμια και τα στοιχεία αντιστήριξης.

         

1.7. Προμέτρηση / Προϋπολογισμός

 

Ο Μελετητής πρέπει:

 

Να συντάξει Προμέτρηση, σε μορφή κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί σε δημοπράτηση.
Με βάση την Προμέτρηση να συντάξει αναλυτικό Προϋπολογισμό για να συμπεριληφθεί στην Τεχνική Έκθεση Μελέτης.
Εκτίμηση του ετήσιου κόστους συντήρησης με βάση τα αναφερόμενα στην ανωτέρω παράγραφο 1.6.

 

2. Υποβλητέα στοιχεία

 

2.1. Γραπτές εκθέσεις

 

1) Έκθεση εκτίμησης έργου

 

Υποβολή 5 αντιγράφων της συνοπτικής Έκθεσης Εκτίμησης Έργου για έλεγχο και έγκριση πριν την έναρξη σύνταξης της μελέτης. Η Έκθεση αυτή θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της Προκαταρκτικής Μελέτης. Σχολιασμός αυτών εφ' όσον ο μελετητής του παρόντος σταδίου είναι διαφορετικός από αυτόν της Προκαταρκτικής.
Πρόταση μεθοδολογίας για την σύνταξη της μελέτης εκσκαφής άμεσης υποστήριξης, τελικής επένδυσης , των επιδράσεων της κατασκευαστικής διαδικασίας σε υπερκείμενες ή παρακείμενες κατασκευές (αν απαιτείται) και της ευστάθειας των στομίων. Σχολιασμός τυχόν διαφοροποιήσεων από τις αντίστοιχες προτάσεις της προκαταρκτικής μελέτης. Αναφορά των αριθμητικών κωδίκων με τους οποίους θα διενεργηθούν οι αριθμητικές αναλύσεις με τεκμηρίωση της καταλληλότητάς τους για την ανάλυση κάθε ιδιαίτερης περίπτωσης.
Συλλογή και παρουσίαση στοιχείων γεωλογικού, γεωτεχνικού και σηραγγολογικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος (διατιθέμενα από τρίτους) τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα και προσπελάσιμα κατά τον χρόνο σύνταξης της Προκαταρκτικής Μελέτης. Σχολιασμός της συμβατότητας αυτών με τις προβλέψεις της Προκαταρκτικής μελέτης.

-        Προτάσεις διαφοροποίησης των κανονισμών και κριτηρίων μελέτης που έχουν εγκριθεί με την προκαταρκτική μελέτη με πλήρη τεκμηρίωση της αναγκαιότητάς τους.

-        Πρόταση για εκτέλεση τοπογραφικών και γεωερευνητικών εργασιών με την ανάλυση τεκμηρίωσης της αναγκαιότητάς τους ανά επί μέρους γεωερευνητικό έργο εστιάζοντας τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και στόχους. Σχολιασμός των διαφοροποιήσεων από τις αντίστοιχες προτάσεις της προκαταρκτικής μελέτης.

 

2) Έκθεση γεωλογικής και γεωτεχνικής αξιολόγησης

 

Η έκθεση αυτή συντάσσεται και υποβάλλεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν νέα προς αξιολόγηση στοιχεία, που μπορεί να είναι: α) στοιχεία που δεν ήταν προσπελάσιμα και διαθέσιμα κατά τον χρόνο σύνταξης της προκαταρκτικής μελέτης β)στοιχεία από νέες γεωερευνητικές εργασίες που προτάθηκαν και εγκρίθηκαν με την Έκθεση Εκτίμησης Έργου. Τα νέα στοιχεία θα συναξιολογούνται ως σύνολο με τα ήδη διατιθέμενα από την προκαταρκτική μελέτη.

 

Για την σύνταξη και το περιεχόμενο της Έκθεσης ισχύουν όσα αναφέρονται στην παράγραφο 1.3 του άρθρου 12.

 

3) Τεχνική έκθεση μελέτης

 

Ο μελετητής θα υποβάλλει 5 αντίγραφα της Τεχνικής Έκθεσης Μελέτης με μορφή και περιεχόμενο που περιγράφονται παρακάτω. Η Τεχνική Έκθεση θα περιλαμβάνει πλήρεις τις πληροφορίες και τα στοιχεία, που απαιτούνται στο παρόν στάδιο της μελέτης , περιγράφονται και προδιαγράφονται στις επί μέρους παραγράφους της ανά χείρας οδηγίας και θα αποτελέσει μόνιμη καταγραφή των αρχών σχεδιασμού που υιοθετούνται στο στάδιο τούτο.

 

Η Τεχνική Έκθεση της Οριστικής Μελέτης Σήραγγας για τα έργα Πολιτικού Μηχανικού θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

 

Α. Λεπτομερή πίνακα περιεχομένων

 

Β. Η ταυτότητα της σήραγγας

 

Β1. Ονομασία σήραγγας

 

Β2. Θέση σήραγγας

 

Αναγράφονται τυχόν κωδικοί του Κυρίου του Έργου, συσχετισμός με την χιλιομέτρηση της οδοποιίας.

 

Β3. Περιγραφή της σήραγγας

 

Αναγράφονται τυχόν κωδικοί του Κυρίου του Έργου για τον τύπο της σήραγγας και γίνεται λεπτομερής περιγραφή της βασικής διάταξης, αριθμού κλάδων, πλάτους οδοστρώματος, μήκους σήραγγας κ.λ.π.

 

Γ. Κανονισμοί και κριτήρια μελέτης.

 

Θα περιλαμβάνονται τα εξής:

 

Γ1. Πίνακας κανονισμών μελέτης (εκ των αναφερόμενων στην παρούσα Η έχει θέσει ο Κύριος του Έργου)

 

Γ2. Προτεινόμενες αποκλίσεις από κανονισμούς Σαφής αναφορά και πλήρης αιτιολόγηση.

 

Γ3. Πίνακας πρόσθετων κανονισμών.

 

Γ4. Κριτήρια μελέτης

 

Θα συμπεριλαμβάνονται και θεωρούνται όλα τα κριτήρια μελέτης που θέτει η εγκεκριμένη Έκθεση Εκτίμησης Έργου με πλήρη αιτιολόγηση τυχόν αποκλίσεων, τροποποιήσεων ή προσθηκών.

 

Δ. Λοιπές προϋπάρχουσες υποστηρικτικές μελέτες

 

Θα καταγράφονται τα κύρια συμπεράσματα και στοιχεία προϋπαρχουσών και υποστηρικτικών μελετών και του γενικότερου υπόβαθρου σχεδιασμού. Ενδεικτικά θα περιλαμβάνονται:

 

δ)1. Στοιχεία από κυκλοφοριακή μελέτη.

 

Θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία κυκλοφοριακών φόρτων, ειδικών οχημάτων που θα διέλθουν από την σήραγγα, απαιτήσεις διέλευσης επικίνδυνων αγαθών και υλικών κ.λ.π.

 

δ)2. Καταγραφή των βασικών στοιχείων του τοπογραφικού υποβάθρου της μελέτης.

 

δ)3. Θεώρηση ύπαρξης παλαιάς ή σχεδιαζόμενης μελλοντικά υπόγειας ή υπαίθριας εξορυκτικής ή μεταλλευτικής δραστηριότητας στην επιλεγείσα ζώνη διέλευσης της σήραγγας.

 

δ)4. Στοιχεία από την προέγκριση χωροθέτησης που αφορούν την επιλογή όδευσης της σήραγγας

 

δ)5. Καταγραφή των όρων με τους οποίους εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

 

Ε. Συμπεράσματα προκαταρκτικής μελέτης

 

Θα καταγράφονται συνοπτικά αλλά με πληρότητα και σαφήνεια τα συμπεράσματα και αποτελέσματα της Προκαταρκτικής Μελέτης

 

ΣΤ. Ιστορικό ενεργειών και συνεργασιών με τα μέλη της ομάδας μελέτης.

 

Θα καταγράφονται όλες οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί από τον μελετητή κατά την διαδικασία εξέλιξης της Οριστικής Μελέτης του έργου.

 

Ζ. Αναφορά στα γεωμετρικά στοιχεία και την χωροθέτηση συναφών έργων

 

ζ)1. Βασικά στοιχεία Μελέτης:

 

ταχύτητα σχεδιασμού
μήκος σήραγγας
οριζόντια χάραξη
κατακόρυφη χάραξη

 

ζ)2 Διάταξη Περιοχής Στομίων Εισόδου - Εξόδου

 

περιγραφή, χωροθέτηση
πλατύσματα στάθμευσης
πλατύσματα αναστροφής

 

ζ)3. Διατομή χρήσης όπως εγκρίθηκε στην Έκθεση Εκτίμησης Έργου.

 

ζ)4. Βοηθητικές εγκαταστάσεις εντός σήραγγας.

 

εγκάρσιες συνδέσεις οχημάτων
εγκάρσιες συνδέσεις προσωπικού
πλατύσματα εκτάκτου ανάγκης
διάταξη εσοχών ΕΑΣ, ΕΔΕ και λοιπών Η/Μ εγκαταστάσεων

 

ζ)5. Χωροθέτηση κτηρίων Η/Μ εγκαταστάσεων και σχεδιασμός αντίστοιχων προσβάσεων

 

ζ)6. Διατάξεις για επιθεώρηση και συντήρηση.

 

ζ)7. Διατάξεις για αντιμετώπιση και διαχείριση έκτακτης Κατάστασης.

 

Η. Γεωλογικές και γεωτεχνικές θεωρήσεις

Συνοπτική καταγραφή συμπερασμάτων και στοιχείων της Έκθεσης Γεωλογικής και Γεωτεχνικής Αξιολόγησης. Επισήμανση διαφοροποιήσεων από τις προβλέψεις και προτάσεις της Προκαταρκτικής Μελέτης.

 

Θ. Διαστασιολόγηση

 

Θα υποβληθούν με πλήρη και λεπτομερή αναφορά τα στοιχεία της παραγράφου 1.4.

 

Διαστασιολόγηση ήτοι:

 

θ)1. Σύνταξη των στοιχείων που προβλέπονται στο εδάφιο 1.4.1 του παρόντος άρθρου.

 

θ)1.1. Διάκριση ζωνών ομοιογενούς συμπεριφοράς. Αναγνώριση τύπου αναμενόμενης αστοχίας. Αναγνώριση και εντοπισμός κινδύνων.

 

θ)1.2. Αρχικός καθορισμός διατομής εκσκαφής σήραγγας ανά ζώνη.

 

θ)1.3. Περιγραφή διαδικασίας εκπόνησης των εμπειρικών μεθόδων της μελέτης.

 

θ)1.4. Περιγραφή διαδικασίας εκπόνησης και συνολικής γενικά προσέγγισης των αναλυτικών μεθόδων της μελέτης.

 

θ)1.5. Εκπόνηση της μελέτης με εμπειρικές μεθόδους.

 

θ)1.6. Προσομοίωμα συμπεριφοράς για την εκπόνηση της μελέτης μελετών με αναλυτικές μεθόδους.

 

θ)1.7. Εκπόνηση της μελέτης με αναλυτικές μεθόδους.

 

θ)1.8. Κωδικοποίηση και σύνοψη αποτελεσμάτων εμπειρικών και αναλυτικών μεθόδων μελετών.

 

θ)1.9. Καθορισμός και αιτιολόγηση συντελεστών ασφάλειας.

 

θ)1.10. Καθορισμός στατικών φορτίσεων άμεσης υποστήριξης και τελικής επένδυσης και συνδυασμοί αυτών.

 

θ)1.11. Διαστασιολόγηση άμεσης υποστήριξης, τελικής επένδυσης, αποστραγγιστικών, αποχετευτικών διατάξεων.

 

θ)1.12. Αναλύσεις ευστάθειας πρανών στομίων και ευρύτερης περιοχής

 

θ)1.13. Σύνθεση αποτελεσμάτων εμπειρικών και αναλυτικών μεθόδων μελετών. θα περιλαμβάνεται η συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων των μελετών, ο καθορισμός και περιγραφή της κατασκευαστικής μεθόδου και διαδικασίας διάνοιξης, του συστήματος άμεσης υποστήριξης, της τελικής επένδυσης, του συστήματος αποστράγγισης αποχέτευσης και στεγάνωσης, την διαμόρφωση των στομίων, τα πιθανά έργα σε συνάφεια με τα Η/Μ και το σύστημα ενόργανης παρακολούθησης. Θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευασιμότητα της προτεινόμενης λύσης και την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων.

 

θ)1.14. Οριστικοποίηση διατομής εκσκαφής για κάθε ζώνη συμπεριφοράς και μόρφωση κατηγοριών υποστήριξης, με τα μήκη εφαρμογής στην μηκοτομή της σήραγγας.

 

θ)1.15. Τεκμηρίωση της ικανοποίησης των απαιτήσεων των κριτηρίων μελέτης.

 

θ)1.16. Επισήμανση των αποκλίσεων από τις προβλέψεις και συμπεράσματα της προκαταρκτικής μελέτης.

 

θ)2. Αριθμητικές αναλύσεις.

 

θ)2.1. Περιγραφή και καθορισμός της μεθόδου των αριθμητικών αναλύσεων, αναγνώριση παραδοχών και περιορισμών.

 

θ)2.2. Καταστατικοί νόμοι συμπεριφοράς των υλικών που εμπλέκονται στις αναλύσεις.

 

θ)2.3. Περιγραφή της γεωμετρίας του προσομοιώματος ανάλυσης, της διακριτοποίησης του κάναβου, των συνοριακών συνθηκών και αιτιολόγηση των σχετικών επιλογών.

 

θ)2.4. Περιγραφή των διαδικασιών προσομοίωσης της κατασκευαστικής διαδικασίας.

 

θ)2.5. Παρουσίαση των φορτίσεων και των συνδυασμών αυτών που χρησιμοποιήθηκαν για την άμεση υποστήριξη και τελική επένδυση.

 

θ)2.6. Διενέργεια των αριθμητικών αναλύσεων. Τα αποτελέσματα των αριθμητικών υπολογισμών θα περιλαμβάνονται σε ξεχωριστό τεύχος στο οποίο θα περιλαμβάνεται και σχηματική παρουσίασή τους σε πρότυπο μέγεθος Α4.

 

θ)2.7. Παρουσίαση των εξαγομένων των αριθμητικών αναλύσεων με την μορφή πινάκων στους οποίους θα συνοψίζονται τα κρίσιμα αποτελέσματα (π.χ. μετατοπίσεις, ζώνες διαρροής, εντατικά μεγέθη, δευτερογενές εντατικό πεδίο).

 

θ)2.8. Διαστασιολόγηση άμεσης υποστήριξης και τελικής επένδυσης.

 

θ)2.9. Διαστασιολόγηση διατάξεων αποτόνωσης πίεσης, αποστράγγισης.

 

θ)2.10. Διαμόρφωση εκσκαφών και διαστασιολόγηση μέτρων αντιστήριξης στομίων.

 

θ)3. Οριστικοποίηση συμπερασμάτων αναλύσεων

 

θ)3.1.Θα περιλαμβάνεται η συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, ο καθορισμός, περιγραφή και αλληλουχία της διαδικασίας διάνοιξης, του συστήματος άμεσης υποστήριξης, της τελικής επένδυσης, του συστήματος αποστράγγισης - αποχέτευσης και στεγάνωσης, της διαμόρφωσης των στομίων, των πιθανών έργων σε συνάφεια με τα Η/Μ.

 

θ)3.2. Πλήρης περιγραφή του συστήματος ενόργανης παρακολούθησης.

 

θ)3.3. Λεπτομερής περιγραφή της μεθοδολογίας και κριτηρίων επί τόπου εφαρμογής των αποτελεσμάτων και προτάσεων της μελέτης και παρουσίασή τους και υπό μορφή πίνακα.

 

Ι. Κατασκευαστικές θεωρήσεις

 

Θα περιγράφονται με σαφήνεια όσα αναφέρονται στην παράγραφο 1.5.

 

Ι)α. Προμέτρηση και προϋπολογισμός του έργου

 

Ι)β. Χρησιμοποιηθείσα και σχετιζόμενη βιβλιογραφία

 

2.2. Υπολογισμοί

 

Ο Μελετητής πρέπει να υποβάλλει στον Εργοδότη για έλεγχο 5 αντίγραφα λεπτομερών αριθμητικών αναλύσεων της αρχικής υποστήριξης και τελικής επένδυσης της σήραγγας και όλων των συναφών κατασκευών, που θα περιέχει περιγραφή της υπολογιστικής διαδικασίας με περιεχόμενα αυτά των παραγράφων θ.2.1. έως θ.2.6 και τα εξαγόμενα των αριθμητικών αναλύσεων.

 

2.3. Τεύχη δημοπράτησης (Κατόπιν εντολής του Εργοδότη)

 

Ο Μελετητής πρέπει να υποβάλλει 5 αντίγραφα και τα αρχεία των ακόλουθων τευχών:

 

Τεχνική Περιγραφή
Τιμολόγιο
Προμέτρηση - Προϋπολογισμός
Τεχνικές Προδιαγραφές για τα Υλικά και την εκτέλεση Εργασιών.
Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων

 

2.4. Οδηγίες επιθεώρησης, συντήρησης

 

2.5. Σχέδιο και φάκελλο ασφάλειας και υγείας (ΣΑΥ και ΦΑΥ)

 

2.6. Σχέδια

 

Ο κατάλογος των σχεδίων που πρέπει να συνοδεύουν την οριστική μελέτη και αναφέρονται παρακάτω είναι καθοδηγητικός, ενδεικτικός και όχι περιοριστικός. Πέραν των αναφερομένων σε αυτά, ο μελετητής είναι υποχρεωμένος να συντάξει οποιοδήποτε άλλο κατασκευαστικό σχέδιο απαιτείται για άμεση εφαρμογή στη κατασκευή.

 

1. Σχέδια διάταξης έργων σήραγγας

 

Χάρτης περιοχής σε κλίμακα 1:50.000
Γενική διάταξη έργου σε κλίμακα 1:5.000 ή 1:2000. Ο χάρτης αυτός μεταξύ άλλων θα εμπεριέχει τη γενική διάταξη των έργων, τους δρόμους για τη μεταφορά υλικών, τις οδούς προσπέλασης, χώρους αποθεσιοθαλάμων, χώρους εργοταξιακών εγκαταστάσεων κ.λ.π.
Οριζοντιογραφίες και μηκοτομές σε κλίμακα 1:500 ή 1:1000 (όπου δεν είναι εφικτό το 1:500). Στα σχέδια αυτά πέραν των υπογείων έργων της σήραγγας και των έργων των στομίων θα φαίνονται και, το πλήρες σύστημα αποστράγγισης στη περιοχή των μετώπων με τη σύνδεσή του στο σύστημα αποστράγγισης της υπόλοιπης οδοποιίας, των δεξαμενών πυρόσβεσης, κτιρίων εξυπηρέτησης, όλες οι συνοδές κατασκευές (π.χ. πασσαλότοιχοι, τοίχοι αντιστήριξης κ.λ.π.), πίνακας συντεταγμένων, αζιμουθίων, στοιχείων καμπυλών σήραγγας και λοιπών τοπογραφικών στοιχείων. κ.λ.π.

 

Στα σχέδια αυτά, όλα τα τεχνικά (π.χ. πασσαλότοιχοι, τοίχοι αντιστήριξης κ.λ.π.) θα είναι πλήρως ορισμένα και θα υπάρχουν σαφείς γραμμές διαχωρισμού (όρια). Θα παρουσιάζονται οι χιλιομετρικές θέσεις, τα υψόμετρα και τα μήκη εφαρμογής των διαφόρων συστημάτων υποστήριξης. Θα υπάρχει υπόμνημα με συμβολισμούς των διαφόρων υλικών (π.χ. υλικό επίχωσης, αποστραγγιστική στρώση κ.λ.π.).

 

Κάτοψη (χωρίς τοπογραφικό υπόβαθρο) και Μηκοτομή που θα δείχνουν όλα τα ειδικά τεχνικά μέσα στη σήραγγα (ερμάρια, φρεάτια επίσκεψης, εγκάρσια περάσματα κ.λ.π.).

 

2. Σχέδια εκσκαφών και αντιστήριξης στομίων σηράγγων

 

Οριζοντιογραφία των εκσκαφών σε κλίμακα 1:200. Θα φαίνεται η έκταση των εκσκαφών, πλήρως ορισμένη, με υψόμετρα οφρύος και αναβαθμών, και υψόμετρα τελικής εκσκαφής, κλίσεις πρανών κ.λ.π. Επιπλέον θα φαίνονται πλήρως ορισμένα τα απαιτούμενα μόνιμα μέτρα αποστράγγισης. Θα οριοθετείται πλήρως η έκταση που θεωρείται και επιμετράται ως εκσκαφή στομίου καθώς και κάθε άλλο έργο που εντάσσεται στην εκσκαφή - αντιστήριξη (π.χ πασσαλότοιχοι, τοίχοι αντιστήριξης, προτόξα, στέγαστρα κ.λ.π.). Στα υπόψη σχέδια θα φαίνονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις και φρέατα, γεωλογικά στοιχεία, τα τεχνικά στοιχεία της οδού της σήραγγας, το σύστημα αποχέτευσης αποστράγγισης κ.λ.π.
Διατομές εκσκαφών, κάθε 5 m, τόσο εγκάρσια όσο και παράλληλα στον άξονα της σήραγγας σε κλίμακα 1:200 έτσι ώστε να δημιουργείται κάναβος διατομών που θα καλύπτει όλη την έκταση της εκσκαφής στο στόμιο. Στις διατομές αυτές θα φαίνεται πλήρως ορισμένη όλη η γεωμετρία των εκσκαφών (κλίσεις πρανών, αποστάσεις ορίων εκσκαφών από άξονα, υψόμετρα και αποστάσεις οφρύος τελικής εκσκαφής κ.λ.π.). Εάν εφαρμόζονται μέτρα αντιστήριξης αυτά θα ορίζονται και θα σχεδιάζονται πλήρως (π.χ. υψόμετρα κεφαλών αγκυρίων, κάναβος, κλίσεις, πάχη εκτοξευόμενου σκυροδέματος κ.λ.π). Στις διατομές θα φαίνονται τα όρια των τεχνικογεωλογικών ενοτήτων και η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα εάν υπάρχει.
Σε περίπτωση όπου θα κατασκευασθούν ειδικά έργα όπως τοίχοι αντιστήριξης κ.λ.π. αυτά θα εμφανίζονται στα σχέδια ως αυτόνομα τεχνικά και θα συνοδεύονται από όλα τα αντίστοιχα κατασκευαστικά σχέδια (βασικά και λεπτομερειών).
Αναπτύγματα (όψεις) των πρανών εκσκαφής όπου θα φαίνονται όλα τα μέτρα αντιστήριξης πλήρως ορισμένα (υψόμετρα αγκυρίων και κάναβος, συντεταγμένες πασσάλων κ.λ.π.) και θα προβάλλονται τα έργα υπόγειας εκσκαφής.
Σχέδια Φάσεων εκσκαφής / κατασκευής ειδικών τεχνικών έργων.
Σχέδια λεπτομερειών των μέτρων άμεσης αντιστήριξης, του συστήματος αποχέτευσης-αποστράγγισης (διάμετρος οπής, μήκος κ.λ.π.), και οποιουσδήποτε άλλου τεχνικού που πρόκειται να κατασκευαστεί στις περιοχές των στομίων. Σε συνοδά υπομνήματα θα φαίνονται όλα τα χαρακτηριστικά υλικά κατασκευών / προδιαγραφών της εργασίας.

 

3. Σχέδια υπόγεια εκσκαφής και μέτρων υποστήριξης στην περιοχή των στομίων

 

Στην περίπτωση όπου στην περιοχή έναρξης της υπόγειας εκσκαφής κατασκευάζονται ειδικά τεχνικά (προπλαίσιο ή κατασκευή συστήματος προϋποστήριξης με δοκούς προπορείας κ.λ.π.) τότε θα συντάσσονται κατασκευαστικά σχέδια των τεχνικών αυτών. Τα σχέδια αυτά θα είναι κυρίως οριζοντιογραφία και μηκοτομή του τεχνικού και τα πρώτα μέτρα της υπόγειας εκσκαφής. Στη περίπτωση π.χ. κατασκευής προπλαισίου και συστήματος προϋποστήριξης με δοκούς προπορείας θα πρέπει να σχεδιασθεί η κατασκευή αυτή τόσο σε όψη όσο και σε μηκοτομή.
Θα πρέπει να φαίνονται οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες (σύνδεση τμημάτων προπλαισίου, έδραση προπλαισίου, δοκών προπορείας, θέσεις δοκών προπορείας, διάμετρος οπής, κλίσεις, επικαλύψεις κ.λ.π.).

 

4. Σχέδια τυπικών διατομών σήραγγας

 

Θα συντάσσονται σε κλίμακα 1:20. Θα σχεδιαστούν τυπικές διατομές για τη μέγιστη και ελάχιστη επίκλιση της οδού και για όλες τις θέσεις των ερμαρίων, φρεατίων επίσκεψης, πλατυσμάτων κ.λ.π. σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί.
Σχέδια λεπτομερειών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα σχέδια των λεπτομερειών θα πρέπει να περιλαμβάνουν όψεις - κατόψεις στις θέσεις των ερμαρίων, φρεατίων επίσκεψης συστημάτων αποστράγγισης, αγωγός Η/Μ καλωδίων, αρμοί μόνιμης επένδυσης, στεγάνωση κ.λ.π. Θα φαίνονται με λεπτομέρεια όλες οι διαστάσεις των μικροκατασκευών, όλα τα υλικά κατασκευής και οι προδιαγραφές τους.
Σε περιπτώσεις κατασκευής ειδικών ανοιγμάτων εντός της σήραγγας (π.χ. υπόγειοι υποσταθμοί), θα κατασκευάζονται ειδικά κατασκευαστικά σχέδια τόσο της υπόγειας εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης όσο και της μόνιμης επένδυσης. Τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν τομές κατά πλάτος και κατά μήκος, οριζόντιες τομές και αναπτύγματα των επιφανειών, με όλες τις απαραίτητες κατασκευαστικές πληροφορίες (κάναβο αγκύρωσης, αποστράγγισης κ.λ.π.).

 

 

 

Πίνακας σχεδίων τυπικών διατομών

Τυπικές Διατομές

Περιπτώσεις - Σχέδια

Τυπική διατομή - χωρίς κοίλο πυθμένα

Μέγιστη επίκλιση - δύο διευθύνσεις

Ελάχιστη επίκλιση - διευθύνσεις

Τυπική διατομή

Τυπική διατομή - με κοίλο πυθμένα

Μέγιστη επίκλιση - δύο διευθύνσεις

Ελάχιστη επίκλιση - διευθύνσεις

Τυπική διατομή

Τυπική διατομή σε χώρο στάθμευσης - χωρίς κοίλο πυθμένα

Μέγιστη επίκλιση - δύο διευθύνσεις

Ελάχιστη επίκλιση - διευθύνσεις

Τυπική διατομή - οριζοντιογραφία

Τυπική διατομή σε χώρο στάθμευσης - με κοίλο πυθμένα

Μέγιστη επίκλιση - δύο διευθύνσεις

Ελάχιστη επίκλιση - διευθύνσεις

Τυπική διατομή οριζοντιογραφία

 

Ανάπτυγμα γεωμετρίας τεχνικού εισόδου

 

Χωρίς κοίλο πυθμένα

 

Με κοίλο πυθμένα

Τυπικές διατομές, κατά μήκος τομές,προβολές, οριζοντιογραφίες, τρισδιάστατα μοντέλα

 

Τυπική διατομή - εγκάρσιος διάδρομος προσπέλασης

 

Χωρίς κοίλο πυθμένα

Με κοίλο πυθμένα

Τυπική διατομή, κατά μήκος τομή, προβολές, Οριζοντιογραφίες σε όλες τις διασταυρώσεις (με κύρια σήραγγα, χώρους στάθμευσης, υποσταθμούς κ.λ.π.)

Τυπικές διατομές σε εσοχές

Κύρια σήραγγα. Χώρος στάθμευσης. Χωρίς κοίλο πυθμένα

Κύρια σήραγγα, Χώρος στάθμευσης με κοίλο πυθμένα

Τυπικές διατομές, μηκοτομές, προβολές, οριζοντιογραφίες

Τυπική διατομή υποσταθμού

Χωρίς κοίλο πυθμένα

Με κοίλο πυθμένα

Τυπικές διατομές, μηκοτομές, προβολές, οριζοντιογραφίες σε όλες τις διασταυρώσεις

(με κύρια σήραγγα, χώρους στάθμευσης, υποσταθμούς κ.λ.π.)

Τυπική διατομή φρεατίου ελέγχου

Διασταύρωση φρεατίου ελέγχου με κύρια σήραγγα, υπόγειο υποσταθμό - λεπτομέρειες

 

Τυπικές διατομές, μηκοτομές, προβολές, οριζοντιογραφίες

Λεπτομέρειες για Η/Μ εγκαταστάσεις

Με κοίλο πυθμένα

Χωρίς κοίλο πυθμένα

Προβλέψεις για καλώδια ανεμιστήρες.

 

Λεπτομέρειες και διατάξεις συστήματος αποστράγγισης οδοστρώματος

Με κοίλο πυθμένα - Διατάξεις στα στόμια - με φρέατα - με ρείθρο σχισμής και σιφώνια

Χωρίς κοίλο πυθμένα -Διατάξεις στα στόμια -

με φρέατα - με ρείθρο

σχισμής και σιφώνια

Τυπικές διατομές, μηκοτομές, προβολές. Για όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω Διασταυρώσεις κ.λ.π..

Λεπτομέρειες και διατάξεις συστήματος αποστράγγισης βραχόμαζας

Με κοίλο πυθμένα

Χωρίς κοίλο πυθμένα

Τυπικές διατομές, μηκοτομές, προβολές. Για όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω διασταυρώσεις κ.λ.π..

Λεπτομέρειες στην μόνιμη επένδυση

Χωρίς κοίλο πυθμένα

Με κοίλο πυθμένα

Αρμοί κ.λ.π.

Λεπτομέρειες σύνδεσης οπλισμού

Χωρίς κοίλο πυθμένα

Με κοίλο πυθμένα

 

Λεπτομέρειες συστήματος υδατοστεγάνωσης σήραγγας

Χωρίς κοίλο πυθμένα

Με κοίλο πυθμένα

 

 

5. Σχέδια διατομών εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης

 

Το σχέδιο τυπικής διατομής υποστήριξης όλων των υπογείων έργων (κατά προτίμηση κλίμακα 1:50) για κάθε κατηγορία άμεσης υποστήριξης θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 

Τυπική διατομή υποστήριξης (όψη) κατά κατηγορία με πλήρως ορισμένη τη γεωμετρία και τις φάσεις εκσκαφής (υψόμετρα εκσκαφής φάσεων, ακτίνες εκσκαφής, κ.λ.π.). Μπορεί να φαίνεται και το ίχνος του εσωραχίου της μόνιμης επένδυσης. Τα μέτρα υποστήριξης θα περιγράφονται με λεπτομέρεια και θα είναι πλήρως ορισμένα (κάναβος αγκύρωσης, υψόμετρα κεφαλών αγκυρίων, πάχη εκτοξευόμενου σκυροδέματος, αποστραγγιστικές οπές κ.λ.π.).
Κατά μήκος απεικόνιση της εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης της σήραγγας. Θα φαίνεται μηκοτομικά, στον άξονα της σήραγγας, η αλληλουχία των βημάτων εκσκαφών και ο χρονισμός εφαρμογής των μέτρων υποστήριξης. Θα φαίνονται οι αποστάσεις των βημάτων εκσκαφής (top heading, bench, invert κ.λ.π.) Οι φάσεις εκσκαφής και εφαρμογής των μέτρων υποστήριξης θα πρέπει να επεξηγούνται και περιφραστικά (θα προβάλλονται όλα τα μέτρα υποστήριξης).
Σε λεπτομέρεια θα φαίνεται η γεωμετρία των υπογείων εκσκαφών. Απόσταση γραμμών Α-Β, σύγκλιση, πάχος μέτρων προσωρινής υποστήριξης, τυχόν κατασκευαστικές ανοχές, μόνιμη επένδυση. Θα εμφανίζονται σε πίνακα οι ποσότητες όλων των υλικών ανά μέτρο μήκους σήραγγας. Τα υλικά και οι προδιαγραφές θα σημειώνονται με λεπτομέρεια.
Διατομές διάταξης τοποθέτησης οργάνων παρακολούθησης του γεωυλικού ανά κατηγορία υποστήριξης.
Διατάξεις οπών τσιμεντενέσεων επαφής ανά κατηγορία υποστήριξης.
Σχέδια λεπτομερειών έδρασης των πλαισίων, τρόπου σύνδεσής τους, διατάξεις άντλησης υπογείων υδάτων, αγκυρίων βράχου, οπών αποστράγγισης, οπών τσιμεντενέσεων, οργάνων παρακολούθησης συμπεριφοράς γεωυλικού κ.λ.π.

 

6. Σχέδια οπλισμών

 

Σχέδια διάταξης οπλισμού θα συντάσσονται για όλες τις υπόγειες κατασκευές και για όλες τις διατομές της μόνιμης επένδυσης (σε εσοχές ασφαλείας, φωλεές πυρόσβεσης, φρεατίων επίσκεψης κ.λ.π.) και λοιπών κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα εντός της σήραγγας.
Σχέδια διάταξης οπλισμού για οποιοδήποτε εξωτερικό έργο από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Σχέδια τυπικών λεπτομερειών και πίνακα οπλισμού

 

7. Σχέδια λεπτομερειών

 

Ο κατάλογος σχεδίων που ακολουθεί περιέχει ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά τίτλους τυποποιημένων λεπτομερειών που εν γένει θα πρέπει να περιέχονται (όπου και εάν απαιτούνται) στην οριστική μελέτη σήραγγας. Οι λεπτομέρειες αυτές είναι μόνο ενδεικτικές και δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ελάχιστες απαιτήσεις.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.