Προεδρικό διάταγμα 11/6/01 - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης του παραπάνω παραδοσιακού οικισμού ορίζονται ως εξής:

 

1. α. Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου των οικοπέδων ορίζονται ως εξής:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 10,00 m

Ελάχιστο εμβαδόν: 200,00 m2

 

β. Κατά παρέκκλιση του προηγουμένου εδαφίου άρτια και οικοδομήσιμα θεωρούνται τα οικόπεδα:

 

i. τα οποία στις 09-06-1973 είχαν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 6,00 m

Ελάχιστο εμβαδόν: 112,50 m2.

 

ii) με όποιες διαστάσεις και εμβαδόν παραχωρήθηκαν.

 

2. Τα προβλεπόμενα από το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο προκήπια διατηρούνται, όπως και όπου αυτά προβλέπονται.

 

3. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων ορίζεται σε 60% της επιφανείας τους.

 

Για οικόπεδα τα οποία στις 09-06-1973 ήταν αδόμητα και για τα οποία προβλεπόταν από το εγκεκριμένο σχέδιο προκήπιο το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε 40% της επιφανείας τους.

 

4. Συντελεστής δόμησης: 1,4.

 

5. Ως προς τη θέση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο, για τις πλάγιες και πίσω αποστάσεις από τα όρια, εξετάζονται τα όρια ένα προς ένα, με τη δυνατότητα το ανεγερθησόμενο κτίριο ή να ακολουθεί το περίγραμμα του κτίσματος ως παραχωρήθηκε ή να τοποθετείται σε απόσταση από το όριο Δ = 2,50 m.

 

Αν δεν εξασφαλίζεται μήκος όψης 9,00 m το κτίσμα δύναται να εφάπτεται σε ένα από τα πλάγια όρια ή και στα δύο πλάγια όρια, ώστε να εξασφαλισθεί το μήκος όψης των 9,00 m.

 

Η επαφή του κτίσματος με τα πλάγια όρια στο ισόγειο μόνο, στην περιοχή του πολεοδομικού κέντρου και της γενικής κατοικίας, επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που στο όμορο οικόπεδο έχει ανεγερθεί κτίριο εν επαφή με το όριο αυτό και με τοπική υποχώρηση των αντίστοιχων τμημάτων των όψεων.

 

6. Μέγιστος αριθμός ορόφων: 3, δηλαδή ισόγειο και δύο όροφοι υπέρ το ισόγειο.

 

7. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων ορίζεται:

 

α. για οικόπεδα με χρήση αμιγούς κατοικίας 10,50 m.

β. για οικόπεδα με χρήση γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου 11,50 m.

 

8. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων επιβάλλεται η κατασκευή τετράρριχτης κεραμοσκεπούς στέγης με μέγιστο ύψος 2 m.

 

9. Αφετηρία μέτρησης του ύψους ορίζεται αυτή του υφισταμένου κρασπέδου, ως ειδικότερα ορίζεται στη βεβαίωση υψομέτρου του δήμου. Δεν επιτρέπεται η υπερύψωση του δαπέδου του ισογείου να υπερβαίνει το 1 m από το προαναφερθέν υψόμετρο του δήμου, η οποία (υπερύψωση) δίδεται για λόγους λειτουργικούς και προσαρμογής στα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού. Η υπερύψωση αυτή εμπεριέχεται στα καθορισμένα ανώτατα επιτρεπόμενα ύψη των οικοδομών.

 

10. Το ελεύθερο ύψος ορόφου για κύρια χρήση δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο των 2,70 m για ισόγειο κατάστημα των 3,00 m και για βοηθητικούς χώρους που κατασκευάζονται στο υπόγειο κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

 

11. Το συνολικό μήκος της όψης του κάθε κτιρίου εναρμονίζεται με αυτό του προϋπάρχοντος και έως το συνολικό μήκος των 15 m. Σε περιπτώσεις όψεων συνολικού μήκους άνω των 15 m επιβάλλεται η διάσπαση της ενιαίας επιφάνειας της όψης με οπισθοχώρηση μέρους της όψης από την οικοδομική γραμμή, μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

12. Απαγορεύεται η κατασκευή ορόφων σε εσοχή από τη γραμμή δόμησης καθ' όλο το μήκος της κύριας όψης του (ρετιρέ). Δύναται όμως να κατασκευαστεί γωνιακός εξώστης, σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα του προσφυγικού οικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας. Σε περίπτωση κατασκευής γωνιακού υπαίθριου εξώστη στον τελευταίο όροφο, απαγορεύεται η στέγαση αυτού.

 

13. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστυλωμάτων (pilotis).

 

14. Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να χορηγεί προέγκριση όσον αφορά τη θέση και τη διάταξη των όγκων των οικοδομών μέσα στο οικόπεδο, ανάλογα με τη μορφή των οικοπέδων και σε σχέση πάντα με τις όμορες ιδιοκτησίες, σε προσχέδια μελέτης, τοπογραφικό διάγραμμα και φωτογραφίες που υποβάλλονται από τους μελετητές.

 

15. Η Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να μεταβάλλει τη θέση της οικοδομής ή των οικοδομών μέσα στο οικόπεδο, εφόσον κριθεί απαραίτητο για λόγους διατήρησης της θέσης της παλαιάς οικοδομής, γειτνίασης με μνημείο ή διατηρητέο κτίριο, σύνθεσης των όγκων και γενικότερα για την διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του προσφυγικού οικισμού.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.