Προεδρικό διάταγμα 126/12 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Διαδικασία πιστοποίησης και εγγραφής στο Μητρώο πιστοποιημένων Επιθεωρητών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Κάθε υποψήφιος, ο οποίος διαθέτει τα προσόντα του άρθρου 3 και επιθυμεί να αποκτήσει άδεια Επιθεωρητή και να εγγραφεί στο Μητρώο της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου, πρέπει να υποβάλει αίτηση στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η οποία συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 

α) Φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής του ταυτότητας ή άλλου ισοδυνάμου εγγράφου ταυτοποίησης

 

β) Σύντομο βιογραφικό σημείωμα, σύμφωνα με το υπόδειγμα που εκάστοτε υπάρχει στον ιστότοπο http://europass.cedefop.europa.eu/el/documents/curriculum-vitae

 

γ) Αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου από ελληνική σχολή ανώτατης εκπαίδευσης ή, σε περίπτωση σπουδών σε σχολή της αλλοδαπής, ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο αναγνωρισμένο σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας κατ' εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Για Διπλωματούχους Μηχανικούς, που έχουν εγγραφεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αρκεί η σχετική βεβαίωση εγγραφής τους, ενώ για Πτυχιούχους Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που έχουν εγγραφεί στο βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αρκεί ομοίως η σχετική βεβαίωση εγγραφής τους.

 

δ) Βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, όπως βεβαιώσεις εργοδότη ή / και αποδεικτικά εμπειρίας ελευθέρων επαγγελματιών. Ενδεικτικά αναφέρονται: κατάλογος εκτελεσθέντων έργων με αναφορά του ποσοστού συμμετοχής του υποψηφίου Επιθεωρητή, βεβαιώσεις αναθέτοντος φορέα, δελτία παροχής υπηρεσιών.

 

ε) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του νόμου 1599/1986 (ΦΕΚ 75/Α/1986) με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής, στην οποία ο υποψήφιος Επιθεωρητής δηλώνει ότι:

 

α)α) τα υποβληθέντα δικαιολογητικά είναι ακριβή,

 

β)β) δεν έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κακούργημα,

 

γ)γ) δεν έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για πλημμέλημα για αδικήματα σχετικά με τα υπομνήματα ή την υπηρεσία ή αδικήματα κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων,

 

δ)δ) θα τηρεί επαγγελματική εχεμύθεια και δεν θα ανακοινώνει βιομηχανικά και εμπορικά απόρρητα που έρχονται σε γνώση του επ' ευκαιρία των επιθεωρήσεων που θα διενεργήσει,

 

ε)ε) εκχωρεί στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, καθώς και στις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές το δικαίωμα χρήσης, στατιστικής επεξεργασίας και διασταύρωσης των προσωπικών του στοιχείων και

 

στ)στ) αν συντρέχει στο πρόσωπό του τουλάχιστον ένα από τα ασυμβίβαστα που αναφέρονται στην παράγραφο 8 του άρθρου 7, θα το δηλώνει αμελλητί στην αναθέτουσα Αρχή,

 

στ) Παράβολο 50 €.

 

Στην αίτησή του ο υποψήφιος δηλώνει την / τις Περιφερειακή / περιφερειακές Ενότητα / ες, όπου ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί, καθώς και την κατηγορία της άδειας που αιτείται σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο.

 

2. Οι άδειες Επιθεωρητή διακρίνονται σε 2 κατηγορίες:

 

α) άδεια Επιθεωρητή δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να διεξάγει επιθεωρήσεις για δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, σύμφωνα με την κατάταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οίκοθεν 3137/191/Φ.15/21-03-2012 (ΦΕΚ 1048/Β/2012).

 

β) άδεια Επιθεωρητή δραστηριοτήτων κάθε βαθμού όχλησης, που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να διεξάγει επιθεωρήσεις για δραστηριότητες όλων των βαθμών όχλησης, σύμφωνα με την κατάταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης οίκοθεν 3137/191/Φ.15/21-03-2012 (ΦΕΚ 1048/Β/2012).

 

Η άδεια Επιθεωρητή δραστηριοτήτων κάθε βαθμού όχλησης μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε όσους υποψηφίους έχουν την επαγγελματική εμπειρία, που καθορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2)β.

 

3. Οι αιτήσεις εξετάζονται από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή του άρθρου 5 στις τακτικές της συνεδριάσεις και αν παρίσταται ανάγκη (μεγάλος αριθμός αιτήσεων) και σε έκτακτες συνεδριάσεις. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή Επιθεωρητών άδειας λειτουργίας γνωμοδοτεί επί των αιτήσεων και εισηγείται σχετικά στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο Υπουργός εκδίδει εγκριτική απόφαση, που περιέχει τα ονόματα των υποψηφίων, στους οποίους χορηγείται η άδεια Επιθεωρητή και το είδος της άδειας που χορηγείται σε καθένα από αυτούς, καθώς και απορριπτική απόφαση, που περιέχει τα ονόματα των υποψηφίων, στους οποίους δεν χορηγείται άδεια. Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στην εγκριτική απόφαση εγγράφονται αυτομάτως στο Μητρώο πιστοποιημένων Επιθεωρητών της παραγράφου 6. Οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3861/2010 (ΦΕΚ 112/Α/2010).

 

4. Επιθεωρητής κάτοχος άδειας Επιθεωρητή δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, που επιθυμεί να λάβει άδεια Επιθεωρητή δραστηριοτήτων κάθε βαθμού όχλησης, υποβάλει αίτηση, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1, συνοδευόμενη μόνο από τα δικαιολογητικά με αρίθμηση (β), (δ), (ε) και (στ) της ίδιας παραγράφου.

 

5. Η άδεια Επιθεωρητή ισχύει για 5 έτη. Ο Επιθεωρητής, ο οποίος επιθυμεί να ανανεώσει την άδειά του, υποβάλει την αίτηση της παραγράφου 1, συνοδευόμενη μόνο από τα δικαιολογητικά που περιγράφονται στις περιπτώσεις (ε) και (στ) της ίδιας παραγράφου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας είναι η διεξαγωγή τουλάχιστον 5 επιθεωρήσεων από τον Επιθεωρητή κατά την προηγούμενη πενταετία, εκτός και αν ο Επιθεωρητής δεν έχει διενεργήσει τις απαιτούμενες 5 επιθεωρήσεις για λόγους που δεν οφείλονται σε δική του υπαιτιότητα (π.χ. κλήρωση, ασυμβίβαστο κ.λ.π.). Η ανανέωση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από σχετική γνωμοδότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Επιθεωρητών άδειας λειτουργίας του άρθρου 5. Η άδεια Επιθεωρητή εξακολουθεί να ισχύει προσωρινά και μετά τη λήξη της, μέχρι την χορήγηση νέας άδειας, εφόσον όμως ο Επιθεωρητής αιτηθεί εγκαίρως την ανανέωση της άδειάς του τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη λήξη της, υποβάλλοντας προς τούτο τα ως άνω απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 

6. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας τηρεί Μητρώο πιστοποιημένων Επιθεωρητών, στο οποίο εγγράφονται με αύξοντα αριθμό Μητρώου, όλοι οι Επιθεωρητές, στους οποίους έχει χορηγηθεί η σχετική άδεια Επιθεωρητή. Το Μητρώο είναι ενιαίο για όλη τη χώρα και βρίσκεται αναρτημένο στη δικτυακή πύλη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.