Προεδρικό διάταγμα 13/18 - Άρθρο 74

Άρθρο 74: Διεύθυνση Περιβάλλοντος


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει ως στόχο τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής σε συνεργασία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στον τομέα της προστασίας του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος στον χώρο του Αιγαίου καθώς και τη συλλογή, μελέτη και επεξεργασία στοιχείων σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την κατάρτιση προγραμμάτων, για την αξιοποίηση και την προβολή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του φυσικού κάλλους. Για τον σκοπό αυτό λειτουργεί το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Αιγαίου (ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ).

 

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις, επεξεργάζεται προτάσεις για την υλοποίηση έργων και δράσεων τόσο για την ανάδειξη φυσικού δομημένου και πολιτιστικού περιβάλλοντος των νησιών όσο και για την αντιμετώπιση κοινωνικοοικονομικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων των νησιών στο πλαίσιο του συνολικού στρατηγικού σχεδίου δράσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

2. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος αποτελείται από τα παρακάτω Τμήματα:

 

α) Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών.

 

β) Τμήμα Διατηρητέων Κτιρίων και Φυσικού Κάλλους.

 

γ) Τμήμα Αποκατάστασης, Προστασίας και Ανάδειξης του Φυσικού και Δομημένου Περιβάλλοντος.

 

δ) Περιφερειακά Γραφεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

 

3. Το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

 

α) Την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος λόγω του ιδιαίτερου ιστορικού, λαογραφικού, πολεοδομικού, αισθητικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του, μέσα από τον χαρακτηρισμό οικισμών και περιοχών ως προστατευόμενων με τον καθορισμό ειδικών όρων και μορφολογικών περιορισμών δόμησης αυτών, και χρήσεων γης, αλλά και προτάσεων για τη συντήρηση και την ανάδειξη τους.

 

β) Την εισήγηση, σε συνεργασία με το αρμόδιο περιφερειακό γραφείο, για τον χαρακτηρισμό οικισμών ή τμημάτων πόλεων ή οικισμών ή αυτοτελών οικιστικών τμημάτων εκτός αυτών ως παραδοσιακών, λόγω του ιδιαίτερου ιστορικού, λαογραφικού, πολεοδομικού, αισθητικού και αρχιτεκτονικού χαρακτήρα τους και η εισήγηση για τη θέσπιση ειδικών όρων και μορφολογικών περιορισμών δόμησης αυτών, και χρήσεων γης.

 

γ) Την εισήγηση, σε συνεργασία με το αρμόδιο περιφερειακό γραφείο, για τον καθορισμό των ορίων και των όρων και περιορισμών δόμησης, καθώς και για την έγκριση, αναθεώρηση ή τροποποίηση των σχεδίων πόλεων και πολεοδομικών μελετών των χαρακτηρισμένων οικισμών ως παραδοσιακών.

 

δ) Την εισήγηση αναστύλωσης επισκευής και αποκατάστασης ερειπωμένων ή παλαιών κτισμάτων του οικισμού Οίας της νήσου Θήρας.

 

ε) Την εισήγηση σε συνεργασία με αρμόδιο περιφερειακό γραφείο παρεμβάσεων για τη προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών και άλλων σχηματισμών φυσικού και ανθρωπογενούς χαρακτήρα που αναδεικνύουν την ταυτότητα του νησιού.

 

στ) Την αναστολή της έκδοσης Αδειών Δόμησης, κάθε εργασίας ανέγερσης νέων κτιρίων, κατεδάφισης, προσθήκης, αλλαγής εξωτερικής εμφάνισης υφισταμένων κτιρίων και διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων, για χρονικό διάστημα έως 2 έτη, σε οικισμούς ή τμήματα τους, σε περιοχές εκτός οικισμών ή σε μεμονωμένα ακίνητα εντός ή εκτός οικισμών, ή την επιβολή όρων για την εκτέλεση των εργασιών αυτών με σκοπό τη σύνταξη πολεοδομικής μελέτης ή και ειδικού κανονισμού δόμησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αναστολή μπορεί να παραταθεί για 1 ακόμα έτος, εφόσον οι σχετικές μελέτες έχουν προοδεύσει σημαντικά και προκύπτει αυτό τεκμηριωμένα.

 

4. Το Τμήμα Διατηρητέων Κτιρίων και Φυσικού Κάλλους έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

 

α) Το χαρακτηρισμό κτιρίων ή συγκροτημάτων κτιρίων και λοιπών στοιχείων του περιβάλλοντος χώρου αυτών, όπως και στοιχείων του φυσικού ή ανθρωπογενούς περιβάλλοντα χώρου, καθώς και μεμονωμένων στοιχείων πολεοδομικού εξοπλισμού ή δικτύων ως διατηρητέων, καθώς και τη θέσπιση ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσης αυτών αλλά και προτάσεων για την συντήρηση και την ανάδειξή τους.

 

β) Τον χαρακτηρισμό ως ζωνών ιδιαίτερου κάλλους, χώρων, τόπων, τοπίων ή και φυσικών σχηματισμών που συνοδεύουν ή περιβάλλουν στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, όπως και αυτοτελείς σχηματισμοί φυσικού ή ανθρωπογενούς χαρακτήρα εντός ή εκτός οικισμών.

 

γ) Την εισήγηση, σε συνεργασία με το αρμόδιο περιφερειακό γραφείο, για τον χαρακτηρισμό κτιρίων ή συγκροτημάτων κτιρίων και λοιπών στοιχείων του περιβάλλοντος χώρου αυτών όπως και στοιχείων του φυσικού ή ανθρωπογενούς περιβάλλοντα χώρου καθώς και μεμονωμένων στοιχείων πολεοδομικού εξοπλισμού ή δικτύων, ως διατηρητέων καθώς και για τη θέσπιση ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσης αυτών.

 

δ) Τη μέριμνα για τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου σε συνεργασία με το αρμόδιο περιφερειακό γραφείο για την προστασία των περιοχών φυσικού κάλλους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία με την έκδοση των σχετικών π.δ/των.

 

ε) Την εισήγηση σε συνεργασία με το αρμόδιο περιφερειακό γραφείο για την έκδοση ειδικών ρυθμίσεων (προσθήκη σε διατηρητέο κτήριο, ανακατασκευή διατηρητέων κτηρίων, κ.λ.π.).

 

5. Το Τμήμα Αποκατάστασης, Προστασίας και Ανάδειξης του Φυσικού και Δομημένου Περιβάλλοντος έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

 

α) Τη μέριμνα για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στο νόμο 3201/2003 (ΦΕΚ 282/Α/2003) περί αποκατάστασης - προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των νησιών του Αιγαίου, πλην της συγκρότησης των συλλογικών οργάνων που προβλέπονται σ' αυτόν.

 

β) Τη διοικητική και γραμματειακή στήριξη των συλλογικών οργάνων και των διαδικασιών που προβλέπονται από το νόμο 3201/2003 (ΦΕΚ 282/Α/2003).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.