Προεδρικό διάταγμα 142/17 - Άρθρο 26

Άρθρο 26: Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εφαρμογών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εφαρμογών είναι οι παρακάτω:

 

(α) Η ανάλυση απαιτήσεων, η σχεδίαση, η υλοποίηση, η τεκμηρίωση και ο έλεγχος των μηχανογραφημένων εφαρμογών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των λοιπών συστημάτων λογισμικού του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

 

(β) Η ανάλυση απαιτήσεων, η σχεδίαση, η υλοποίηση, η τεκμηρίωση και ο έλεγχος νέων πληροφοριακών συστημάτων και διαδικτυακών υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

 

(γ) Η συνεχής αναβάθμιση και η βελτίωση των εφαρμογών διαχείρισης των ιστοτόπων του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα από τη συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για την ανανέωση και επικαιροποίησή τους, ώστε να είναι φιλικοί προς το χρήστη και άρτιοι ως προς την πληροφόρηση που παρέχουν.

 

(δ) Η ανάρτηση περιεχομένου στους ιστότοπους αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(ε) Η συντήρηση και η διαχείριση ηλεκτρονικού γενικού Μητρώου συναλλασσομένων.

 

(στ) Η εποπτεία, η δημιουργία προτύπων και η καταγραφή των διενεργούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(ζ) Ο συντονισμός των δράσεων και η έκδοση προτύπων διαλειτουργικότητας δεδομένων, που ανταλλάσσονται μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα.

 

(η) Η υιοθέτηση, η ανάπτυξη και η τήρηση προτύπων ανάλυσης απαιτήσεων, σχεδιασμού, υλοποίησης, τεκμηρίωσης και ελέγχου των πληροφοριακών συστημάτων, των μηχανογραφημένων εφαρμογών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των λοιπών συστημάτων λογισμικού του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(θ) Η διαχείριση σχεδίου ποιότητας για όλες τις φάσεις ανάπτυξης και λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των λοιπών συστημάτων λογισμικού του Υπουργείου Οικονομικών.

 

2. Η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εφαρμογών διαρθρώνεται σε 3 Τμήματα, ως κατωτέρω:

 

α) Τμήμα Α'- Ανάπτυξης Εφαρμογών

 

β) Τμήμα Β'- Διαλειτουργικότητας και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών

 

γ) Τμήμα Γ'- Προτύπων, Μεθοδολογιών και Διαχείρισης Ποιότητας

 

3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εφαρμογών κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της, ως ακολούθως:

 

(α) Τμήμα Α' - Ανάπτυξης Εφαρμογών

 

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Α'- Ανάπτυξης Εφαρμογών είναι οι εξής:

 

(α)α) Η ανάλυση απαιτήσεων, ο σχεδιασμός και η εσωτερική ανάπτυξη νέων εφαρμογών.

 

(β)β) Ο καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών των εφαρμογών.

 

(γ)γ) Η ανάπτυξη των νέων εφαρμογών με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και σύγχρονων εργαλείων υλοποίησης.

 

(δ)δ) Ο έλεγχος των εφαρμογών, σύμφωνα με τις λειτουργικές απαιτήσεις και σε συνεργασία με τους χρήστες αυτών.

 

(ε)ε) Ο καθαρισμός των αναγκών για την προμήθεια έτοιμων εφαρμογών για τις οργανικές μονάδες του Υπουργείου Οικονομικών, ανάλογα με τις ανάγκες.

 

(στ)στ) Η τεκμηρίωση των εφαρμογών και των εκδόσεών τους και η επιτόπια εκπαίδευση των τελικών χρηστών.

 

(ζ)ζ) Η τήρηση βιβλιοθήκης για την επαναχρησιμοποίηση εργαλείων και εφαρμογών.

 

(η)η) Η αναβάθμιση και βελτίωση των υπαρχόντων εφαρμογών / πληροφοριακών συστημάτων σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, εφόσον αυτά έχουν αναπτυχθεί εσωτερικά από το Τμήμα.

 

(β) Τμήμα Β' - Διαλειτουργικότητας και Ηλεκτρονικών υπηρεσιών

 

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Β'- Διαλειτουργικότητας και Ηλεκτρονικών υπηρεσιών, είναι οι εξής:

 

(α)α) Η εφαρμογή πλαισίων, εργαλείων γενικής εφαρμογής και οριζόντιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών.

 

(β)β) Ο σχεδιασμός και η παραγωγική λειτουργία όλων των διαδικτυακών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(γ)γ) Η τεχνική, επιχειρησιακή και θεσμική υποστήριξη του Κέντρου Διαλειτουργικότητας - ΚΕ.Δ. του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(δ)δ) Η τήρηση μητρώου διαλειτουργικότητας για όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας - ΚΕ.Δ. του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(ε)ε) Η συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενο εξωτερικό φορέα που επιθυμεί να του παρασχεθεί πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών, όπως επίσης και με φορείς στα πληροφοριακά συστήματα των οποίων επιθυμεί να έχει πρόσβαση το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών

 

(στ)στ) Η προώθηση της διαλειτουργικότητας και της διασυνδεσιμότητας εντός του Υπουργείου Οικονομικών και στο σύνολο των φορέων του Δημοσίου.

 

(ζ)ζ) Ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου και των τεχνικών προδιαγραφών για τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα με άλλους φορείς του Δημοσίου.

 

(η)η) Ο καθορισμός των προδιαγραφών, των μεθοδολογιών και των κατευθυντήριων γραμμών της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, είτε αυτή αφορά σε διαλειτουργικότητα με συστήματα άλλων φορέων, είτε σε αλληλεπίδραση των συστημάτων του Υπουργείου.

 

(θ)θ) Ο σχεδιασμός νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(ι)ι) Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η διαχείριση των ιστοτόπων του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα από τη συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για την ανανέωση και επικαιροποίησή τους.

 

(ι)α)ι)α) Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση οριζόντιων λύσεων για την υποστήριξη ηλεκτρονικών πληρωμών στο Υπουργείο Οικονομικών και σε άλλους φορείς του Δημοσίου, καθώς και η διαχείριση και υποστήριξη λειτουργίας της εφαρμογής του e-παραβόλου.

 

(ι)β)ι)β) Η συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, για θέματα διαλειτουργικότητας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

(ι)γ)ι)γ) Ο σχεδιασμός και εφαρμογή οριζόντιων λύσεων για την υποστήριξη πιστοποίησης χρηστών/συστημάτων στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών και όλης της Δημόσιας Διοίκησης.

 

(ι)δ)ι)δ) Η διαχείριση και ανάρτηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου των ανοιχτών δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(ι)ε)ι)ε) Η διαχείριση πιστοποίησης χρηστών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

 

(ι)στ)ι)στ) Η μέριμνα για την ουσιαστική και απόλυτη ταυτοποίηση του μητρώου χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών με το γενικό μητρώο.

 

(ι)ζ)ι)ζ) Η διαχείριση λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης και η διαχείριση του περιεχομένου, η γενική εποπτεία, η φροντίδα και η έγκαιρη ενημέρωση των διαδικτυακών τόπων του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(ι)η)ι)η) Η χρήση κατάλληλων ηλεκτρονικών μέσων και συστημάτων, για την αποτελεσματικότερη καταγραφή και παρακολούθηση των συναλλαγών που σχετίζονται με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

 

(γ) Τμήμα Γ' - Προτύπων, Μεθοδολογιών και Διαχείρισης Ποιότητας

 

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Γ'- Προτύπων, Μεθοδολογιών και Διαχείριση Ποιότητας είναι οι εξής:

 

(α)α) Ο καθορισμός των προτύπων και της κοινής μεθοδολογίας σχεδιασμού, υλοποίησης, διαχείρισης και κοστολόγησης λογισμικού που υιοθετεί το Υπουργείο Οικονομικών (β)β) Η συνεργασία με τις αρμόδιες εσωτερικές μονάδες, με σκοπό την ενσωμάτωση των προτύπων στις περιπτώσεις εκτέλεσης έργων από Αναδόχους.

 

(γ)γ) Ο καθορισμός των προτύπων υλοποίησης και μέτρησης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

 

(δ)δ) Η εφαρμογή μέτρων συνεχούς βελτίωσης με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

(ε)ε) Η υιοθέτηση και διαχείριση νέων διαδικασιών ποιότητας για μείωση λειτουργικού κόστους, αποτελεσματικότερης λειτουργίας και αύξησης της παραγωγικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

(στ)στ) Ο έλεγχος και μέτρηση συμμόρφωσης διαδικασιών και λογισμικού, βάσει των προτύπων ποιότητας και μεθοδολογιών.

 

(ζ)ζ) Η συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, για την υιοθέτηση κοινών πρακτικών, προτύπων και στρατηγικών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

(η)η) Η καταγραφή των δυνατοτήτων της βέλτιστης αξιοποίησης του έτοιμου λογισμικού.

 

(θ)θ) Η εκτέλεση σε συνεργασία με τις άλλες Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ελέγχων αξιολόγησης των μέτρων ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων των Εγκεκριμένων Οικονομικών Φορέων (Authorized Economic Operator - ΑΕΟ).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.