Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων συγκροτούν τα ακόλουθα τμήματα και το γραφείο:
α) Τμήμα Διμερών Διακρατικών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών
β) Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης
γ) Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
δ) Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού
2. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων κατανέμονται στα παρακάτω τμήματα και στο γραφείο ως εξής:
Α) Τμήμα Διμερών Διακρατικών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών
Α)α. Η προώθηση της διμερούς συνεργασίας και η ενίσχυση προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας σε τουριστικά θέματα με χώρες προέλευσης τουριστών.
Α)β. Η επεξεργασία συμβάσεων διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους στην Ελλάδα.
Α)γ. Η προετοιμασία και πραγματοποίηση υπουργικών και λοιπών διασκέψεων για την επεξεργασία θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος και προώθηση των ελληνικών θέσεων σ' αυτές.
Α)δ. Η παρακολούθηση του έργου και των εκδόσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η ενημέρωση των λοιπών Διευθύνσεων για θέματα της αρμοδιότητάς τους, η εφαρμογή αυτών και η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στα διεθνή τουριστικά δεδομένα.
Α)ε. Η παρακολούθηση των εργασιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με την απελευθέρωση των τουριστικών υπηρεσιών και η υποβολή προτάσεων για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με το περιεχόμενο των πολυμερών συμφωνιών.
Α)στ. Η επεξεργασία συμβάσεων, αποφάσεων και συστάσεων των Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων σε θέματα Τουρισμού.
Α)ζ. Η συμμετοχή σε Συνέδρια Διεθνών Οργανισμών με αντικείμενο τον Τουρισμό, η παρακολούθηση εργασιών υπουργικών διασκέψεων και ομάδων εργασίας που επεξεργάζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων και η μέριμνα συμμετοχής Ελλήνων αντιπροσώπων σε αυτές.
Α)η. Η κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων στα πλαίσια της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η παρακολούθηση υλοποίησης των ίδιων προγραμμάτων από τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα.
Β) Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης
Β)α. Η παρακολούθηση του έργου των οργάνων, των Επιτροπών και των ομάδων εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Τουρισμού.
Β)β. Η προώθηση των ελληνικών θέσεων προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β)γ. Η εξασφάλιση της συνεργασίας και των επαφών με εκπροσώπους άλλων κρατών μελών για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων.
Β)δ. Η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα τουρισμού.
Β)ε. Η εφαρμογή των κανόνων του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων.
Β)στ. Η μέριμνα για την εξασφάλιση κονδυλίων, η διαχείριση και παρακολούθηση της απορρόφησής τους σε τομείς τουριστικού ενδιαφέροντος.
Β)ζ. Η κατάρτιση και υποβολή επιχειρησιακών προγραμμάτων σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
Β)η. Η συνεργασία με άλλες χώρες για την από κοινού κατάρτιση, υλοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα Τουρισμού.
Γ) Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
Γ)α. Η οργάνωση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό εκθέσεων και συνεδρίων, που αφορούν ή προβάλλουν τον Ελληνικό Τουρισμό.
Γ)β. Ο καθορισμός του φορέα, της διαδικασίας και των όρων συμμετοχής και εκπροσώπησης της Ελλάδας σε Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις και Συνέδρια με αντικείμενο τον Τουρισμό, καθώς και τη διοργάνωση λοιπών συναφών εκδηλώσεων.
Γ)γ. Η οργάνωση τελετών, εορτών, δεξιώσεων καθώς και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων για την προβολή του έργου του Υπουργείου.
Γ)δ. Η εισήγηση και οργάνωση προγράμματος απονομής τιμητικών διακρίσεων σε άτομα και φορείς που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Τουριστική Ανάπτυξη της χώρας στο εσωτερικό και εξωτερικό.
Γ)ε. Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με διεθνή και πανελλήνια εμβέλεια με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες άλλων Υπουργείων.
Γ)στ. Η συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διοργάνωση τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την τόνωση των δράσεων πολιτιστικού τουρισμού.
Γ)ζ. Η κατάρτιση διαφημιστικών προγραμμάτων προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και εσωτερικό με βάση μελέτες για την οργάνωση και λειτουργία των αγορών διακίνησης τουριστών, οι νέες τουριστικές αγορές και η δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών από αυτές.
Γ)η. Η παρακολούθηση εφαρμογής του προγράμματος διαφήμισης και προβολής από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και τα Γραφεία του Υπουργείου στο Εξωτερικό.
Γ)θ. Η συλλογή και αξιολόγηση των πληροφοριών για την αποτελεσματικότητα των εκτελούμενων διαφημιστικών προγραμμάτων και την έγκαιρη αναπροσαρμογή τους.
Γ)ι. Η παρακολούθηση της νομοθεσίας που διέπει τη διαφήμιση και γενικά την τουριστική προβολή στις χώρες, όπου προβάλλεται ο Ελληνικός τουρισμός.
Γ)ι)α. Η προετοιμασία και η οργάνωση των επισήμων μετακινήσεων της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στο εξωτερικό, η συνεννόηση με τις κατά τόπους Ελληνικές Πρεσβείες για την επίσημη υποδοχή, η μέριμνα για την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίων και η κατάρτιση του προγράμματος επίσκεψης και των επισήμων επαφών σε συνεργασία με την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων.
Γ)ι)β. Η οργάνωση των επισκέψεων Ξένων Αποστολών και Πρέσβεων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αφού προηγηθούν η σχετική αλληλογραφία και οι απαραίτητες συνεννοήσεις.
Γ)ι)γ. Η οργάνωση των επισκέψεων Ξένων Επισήμων και Αποστολών από το εξωτερικό, η υποδοχή τους στο αεροδρόμιο και η μεταφορά προς και από το ξενοδοχείο όπου θα καταλύσουν, η μέριμνα για τη φιλοξενία και εξασφάλιση των απαραίτητων αιθουσών συναντήσεων εφοδιασμένων με τον κατάλληλο εξοπλισμό, η οργάνωση των επισήμων γευμάτων και επισκέψεων, η κατάρτιση και η επίβλεψη του όλου προγράμματος της επίσκεψης και των επισήμων επαφών.
Δ) Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού
Δ)α. Η συγκέντρωση των προφορικών ή γραπτών παρατηρήσεων, παραπόνων και καταγγελιών τουριστών της ημεδαπής και αλλοδαπής καθώς και των πάσης φύσεως φορέων και αντιπροσώπων τουριστικών κλάδων και επιχειρήσεων ως προς τα προβλήματα της τουριστικής αγοράς και ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών.
Δ)β. Η διαβίβαση των αιτημάτων των ως άνω φορέων στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, των εποπτευόμενων νομικών προσώπων, άλλων Υπουργείων, Οργανισμών και Αρχών και η παρακολούθηση των ενεργειών των υπηρεσιών αυτών με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.