Προεδρικό διάταγμα 149/05 - Άρθρο 14

Άρθρο 14: Διάρθρωση - Αρμοδιότητες Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Τη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού συγκροτούν τα ακόλουθα τμήματα και το γραφείο:

 

α) Τμήμα Χωροταξικού Σχεδιασμού και Χωροταξικής Οργάνωσης

 

β) Τμήμα Μελέτης Ζωνών Ειδικού Σχεδιασμού

 

γ) Γραφείο Διευκόλυνσης Προσβασιμότητας Ατόμων με Ειδικές Αναπηρίες

 

2. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού κατανέμονται στα παρακάτω τμήματα και στο γραφείο ως εξής:

 

Α) Τμήμα Χωροταξικού Σχεδιασμού και Χωροταξικής Οργάνωσης

 

Α)α. Ορίζει, βάσει κριτηρίων που θα επεξεργαστεί, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού, μεγάλες χωρικές ενότητες της Επικράτειας που παρουσιάζουν τουριστική ομοιογένεια όσον αφορά τις δυνατότητες και το χαρακτήρα της τουριστικής ανάπτυξης.

 

Α)β. Παρακολουθεί με βάσει ειδικές μελέτες και στατιστικά δεδομένα τη διάσταση και το είδος των χωρικών επιπτώσεων που προκαλούνται ή προβλέπεται να προκληθούν από την άσκηση των λοιπών, πλην της τουριστικής πολιτικής, τομεακών πολιτικών στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς.

 

Α)γ. Εφαρμόζει σύγχρονους μηχανισμούς και πληροφοριακά συστήματα για την απεικόνιση της δυναμικής του χώρου και την υποστήριξη του τουριστικού χωροταξικού σχεδιασμού.

 

Α)δ. Καταγράφει τις εξελίξεις της τουριστικής δραστηριότητας στις επί μέρους γεωγραφικές χωρικές ενότητες όσον αφορά κυρίως τις αποκλίσεις από τους τεθέντες στόχους και εισηγείται στη Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού τις αναγκαίες προσαρμογές.

 

Α)ε. Γνωμοδοτεί επί της συμβατότητας, με τους άξονες της χωροταξικής τουριστικής πολιτικής, προτεινόμενων σχεδίων και προγραμμάτων τουριστικής ανάπτυξης.

 

Α)στ. Παρακολουθεί και ελέγχει τη συμβατότητα του χωροταξικού σχεδιασμού που εκπονείται από άλλους φορείς με τη χωροταξική τουριστική πολιτική.

 

Α)ζ. Αναθέτει ειδικές μελέτες και έρευνες για τη στήριξη του έργου της Διεύθυνσης και ειδικότερα για την παρακολούθηση, αξιολόγηση και υποστήριξη του χωροταξικού σχεδιασμού του τουριστικού τομέα.

 

Α)η. Συνεργάζεται με ανάλογα τμήματα άλλων φορέων και κατά προτεραιότητα με τη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

Β) Τμήμα Μελέτης Ζωνών Ειδικού Σχεδιασμού

 

Β)α. Διερευνά τυπολογίες ενδεικτικών περιπτώσεων τουριστικών τόπων που χρήζουν ειδικών παρεμβάσεων λόγω ιδιαιτεροτήτων στη μορφή της υφιστάμενης και της εν δυνάμει τουριστικής ανάπτυξης.

 

Β)β. Καταγράφει τουριστικούς τόπους που χρήζουν ειδικής παρέμβασης από πολεοδομική, περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά.

 

Β)γ. Συντάσσει προδιαγραφές για τον καθορισμό μεθόδων παρέμβασης που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τουριστικού τόπου.

 

Β)δ. Κωδικοποιεί τα ζητήματα που επιβάλλεται να ρυθμιστούν ανά γεωγραφική ενότητα παρέμβασης και καθορίζει στάδια και περιεχόμενο παρεμβάσεων.

 

Β)ε. Υποδεικνύει περιοχές ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την ορθή λειτουργία σημαντικών τουριστικών τόπων.

 

Β)στ. Εισηγείται στη Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού για απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις προς άλλους φορείς άσκησης χωροταξικής πολιτικής.

 

Β)ζ. Εγκρίνει τη χωροθέτηση σχεδίων και προγραμμάτων τουριστικής ανάπτυξης ως προς τη συμβατότητά τους με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

 

Β)η. Γνωμοδοτεί προς άλλα Υπουργεία για χωροθέτηση σχεδίων και προγραμμάτων που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν την τουριστική φυσιογνωμία κάθε περιοχής.

 

Β)θ. Συνεργάζεται με το Τμήμα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Τουριστικών Επενδύσεων για την κατάρτιση προγραμμάτων προς ένταξη στα Διαρθρωτικά Ταμεία.

 

Γ) Γραφείο Διευκόλυνσης Προσβασιμότητας Ατόμων με Ειδικές Αναπηρίες:

 

Γ)α. Η προώθηση μέτρων που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα κτίρια (στο ισόγειο και στους ορόφους) όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου.

 

Γ)β. Η προώθηση μέτρων που θα βελτιώνουν την ποιότητα των συνθηκών διοικητικής εξυπηρέτησής τους.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.