Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών καταρτίζουν πρόγραμμα πρωτοβάθμιου τακτικού ελέγχου των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων στην περιοχή ευθύνης τους, έτσι ώστε να ελέγχεται κάθε κατάστημα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων τουλάχιστον μία φορά ανά τρία έτη.
2. Για την κατάρτιση του προγράμματος τακτικού ελέγχου λαμβάνονται υπόψη τουλάχιστον οι παρακάτω παράγοντες επικινδυνότητας:
α) Το ιστορικό παραβάσεων του καταστήματος εμπορίας γεωργικών φαρμάκων.
β) Οι παρατηρήσεις που υφίστανται κατά την αδειοδότηση ή την αναγγελία έναρξης λειτουργίας του καταστήματος εμπορίας γεωργικών φαρμάκων.
γ) Το μέγεθος του καταστήματος, συμπεριλαμβανομένης της επιφάνειας των αποθηκευτικών χώρων.
δ) Η εγγύτητα του καταστήματος με σημαντικές περιοχές καλλιέργειας φυτικών προϊόντων.
ε) Ο αριθμός των απασχολούμενων στην επιχείρηση.
στ) Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε φυτικά προϊόντα.
ζ) Τα οριζόμενα στα Εθνικά Σχέδια Δράσης, σύμφωνα με το άρθρο 18 του νόμου 4036/2012.
η) Οι παρατηρήσεις που έχουν γνωστοποιηθεί από το δευτεροβάθμιο έλεγχο των καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων.
3. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών διενεργούν πρωτοβάθμιους έκτακτους ελέγχους, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο και ειδικά σε περιπτώσεις υπόνοιας παραβάσεων, καταγγελιών ή εντολής της Συντονιστικής Εθνικής Αρχής.
4. Τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διενεργούν:
α) δευτεροβάθμιους τακτικούς ελέγχους, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% ετησίως επί του συνόλου των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, στην περιοχή ευθύνης της και
β) δευτεροβάθμιους έκτακτους ελέγχους, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο και ειδικά σε περιπτώσεις υπόνοιας παραβάσεων, καταγγελιών ή εντολής της Συντονιστικής Εθνικής Αρχής.
5. Η Συντονιστική Εθνική Αρχή συντονίζει τις αρμόδιες αρχές και με εγκύκλιό της καθορίζει τα έντυπα ελέγχου εμπορίας γεωργικών φαρμάκων. Σε όλους τους ελέγχους και σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στις παραγράφους 3 έως και 6 του άρθρου 8 του νόμου 4036/2012.