Προεδρικό διάταγμα 17/10/03 - Άρθρο 6

Άρθρο 6


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων ορίζονται κατά τομείς Ι και ΙΙ, όπως φαίνονται στο διάγραμμα του άρθρου 2, ως εξής:

 

Α. Τομέας Ι (περιλαμβάνει τους κοινωφελείς χώρους που καθορίζονται με το άρθρο 2 του παρόντος και ειδικότερα: χώρος πνευματικού κέντρου, υγείας, εκκλησίας, πρόνοιας, νηπιαγωγείου, δημοτικού σχολείου, κοινοτικού καταστήματος - κέντρου πολλαπλών χρήσεων)

 

1. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: 40% της επιφανείας κάθε χώρου.

 

2. Συντελεστής δόμησης: 0,4.

 

3. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων: 8.5 m.

 

4. Σε περίπτωση που τα οικόπεδα παρουσιάζουν κλίση μεγαλύτερη του 25%, επιβάλλεται η κλιμάκωση του κτιρίου για την προσαρμογή του στη φυσική μορφή του εδάφους, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του νόμου 1577/1985, όπως ισχύει. Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου χορηγεί προέγκριση όσον αφορά τη θέση και τη διάταξη των όγκων των κτιρίων μέσα στο χώρο επί υποβαλλομένων από τους μελετητές τοπογραφικού διαγράμματος και αρχιτεκτονικής μελέτης.

 

Β. Τομέας II

 

1. Ελάχιστο πρόσωπο: 14 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 500 m2.

 

2. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 40% της επιφανείας τους.

 

3. Συντελεστής δόμησης: 0,6.

 

4. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων: 7.5 m.

 

5. Σε περίπτωση που τα οικόπεδα παρουσιάζουν κλίση μεγαλύτερη του 25%, κατά την έννοια του βάθους ή του προσώπου, η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου χορηγεί προέγκριση όσον αφορά τη θέση και τη διάταξη των όγκων των οικοδομών μέσα στο οικόπεδο επί υποβαλλομένων από τους μελετητές τοπογραφικού διαγράμματος και αρχιτεκτονικής μελέτης, εφόσον πρόκειται για ανέγερση οικοδομών σε οικόπεδα με πρόσωπο σε χώρους πρασίνου και χώρους προορισμένους για ανέγερση κοινωφελών κτιρίων.

 

Γ. Επιπλέον των ανωτέρω και για τους δύο τομείς Ι και ΙΙ ισχύουν τα εξής:

 

1. α. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων επιβάλλεται η κατασκευή κεραμοσκεπούς στέγης μεγίστου ύψους 2 m για τα ειδικά κτίρια και 1.5 m για τα λοιπά κτίρια. Η κλίση της στέγης να είναι ενιαία για όλα τα επίπεδα και να μην υπερβαίνει το 35%.

 

β. Όταν σε κτίρια μεγάλων επιφανειών, εφαρμόζοντας τη μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση στέγης 35% προκύπτει ύψος κορυφής μεγαλύτερο των 2 m τότε η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να εγκρίνει υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους στέγης, με την προϋπόθεση ότι το τμήμα της στέγης που παρουσιάζει ύψος μεγαλύτερο του 2.4 m προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.

 

2. Τα κτίρια τοποθετούνται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο.

 

3. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (pilotis).

 

4. Απαγορεύεται η κατασκευή λυόμενων οικίσκων.

 

5. Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημίσεων και διαφημιστικών πινακίδων στους ελεύθερους χώρους καθώς και στους πεζόδρομους. Επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση πινακίδων που πληροφορούν για τις χρήσεις των κτιρίων του οικισμού.

 

Οι πινακίδες αναγράφονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα.

 

Σε περίπτωση που απαιτείται η αναγραφή αυτής με ξένα στοιχεία, αυτή τοποθετείται κάτω από την ελληνική με μικρότερα γράμματα.

 

Στις κατοικίες απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημίσεων οποιασδήποτε μορφής και υλικού τόσο επί των όψεων όσο και επί των δωμάτων αυτών.

 

Δ. Επιπλέον των ανωτέρω στους κοινόχρηστους - κοινωφελείς χώρους ισχύουν τα εξής:

 

1. Για τη διαμόρφωση των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, επιβάλλεται έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

2. Στον ακάλυπτο χώρο των χώρων δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου επιτρέπονται ελαφριές ξύλινες κατασκευές, καθώς και υπαίθριες διαμορφώσεις - κατασκευές χωρίς να προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης και στην κάλυψη των οικοπέδων.

 

3. α. Στους χώρους πάρκου και χώρους πρασίνου (οικοδομικά τετράγωνα 81, 77, 71, 70, 65 και 54) επιτρέπονται:

 

Αναψυκτήρια με μέγιστο εμβαδόν 50 m2 Τα κτίσματα είναι μονώροφα και τα υλικά κατασκευής τους αναδεικνύουν το κτίσμα και προσαρμόζονται στο χώρο στον οποίο ανεγείρονται.
Ανεξάρτητοι βοηθητικοί χώροι και χώροι υγιεινής με μέγιστο εμβαδόν 30 m2 σε υπόγειο.

 

β. Στο χώρο πάρκου (οικοδομικό τετράγωνο 76) επιτρέπεται η κατασκευή αναψυκτηρίου - εστιατορίου με μέγιστο εμβαδόν 100 m2.

 

4. Στους χώρους πρασίνου - αθλητισμού (οικοδομικά τετράγωνα 56, 57, 107 και 108) επιτρέπονται:

 

Αναψυκτήρια με μέγιστο εμβαδόν 50 m2. Τα κτίσματα είναι μονώροφα και τα υλικά κατασκευής τους αναδεικνύουν το κτίσμα και προσαρμόζονται στο χώρο στον οποίο ανεγείρονται.
Ανεξάρτητοι βοηθητικοί χώροι και χώροι υγιεινής με μέγιστο εμβαδόν 30 m2 σε υπόγειο.
Υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις.

 

5. Στους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου επιτρέπονται μόνο μόνιμα καθιστικά ή υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης καθώς και ελαφριές ημιυπαίθριες κατασκευές, οι οποίες προσαρμόζονται πλήρως στο ανάγλυφο του εδάφους.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.