Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Στην νησίδα Αγίου Νικολάου της κοινότητας Γαΐου Παξών Νομού Κέρκυρας, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως τοπίο ιδιαιτέρου κάλλους με την ΥΑΠΑ/ΔΙΛΑΠ/Γ/17773/731/1980 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών (ΦΕΚ 669/Β/1980), καθορίζονται οι παρακάτω μόνο όροι και περιορισμοί προστασίας.
α) Εντός των δασών και δασικών εκτάσεων απαγορεύεται κάθε άλλη χρήση πλην της χρήσεως αυτών κατά τον προορισμό τους.
β) Στις γεωργικές εκτάσεις επιτρέπεται η γεωργική καλλιέργεια ήπιας μορφής με δυνατότητα κατασκευής μιας γεωργικής αποθήκης μεγίστου εμβαδού 6 m2 και ύψους 2,5 m στο οποίο συμπεριλαμβάνεται επικλινής κεραμοσκεπής στέγη η κατασκευή της οποίας είναι υποχρεωτική.
γ) Το κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας των ιδιοκτησιών καθορίζεται σε 100 στρέμματα.
δ) Απαγορεύεται η προσθήκη κατ' επέκταση ή καθ' ύψος στα υπάρχοντα κτίσματα καθώς και η αλλαγή χρήσης αυτών.
Επιτρέπονται μόνον οι απολύτως απαραίτητες εργασίες επισκευής των υπαρχόντων κτισμάτων, ειδικότερα δε για κατοικίες επιτρέπεται η επισκευή τους μόνο για λόγους χρήσης και υγιεινής, εφόσον υπεύθυνα τεκμαίρεται ότι αποτελούν την μοναδική μόνιμη κατοικία.
Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται και οι εργασίες επισκευής, αποκατάστασης του ενετικού κάστρου.
ε) Απαγορεύονται οι οικοδομικές εργασίες και οι εργασίες επέμβασης επί του εδάφους και των ακτών της νησίδας, οι οποίες δύναται να συντελέσουν στην καθ' οιανδήποτε τρόπο αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος αυτής, όπως είναι η κοπή δένδρων, η εκρίζωση της χαμηλής βλάστησης, η διάνοιξη οδών, πεζοδρόμων κ.λ.π., η διαμόρφωση των ακτών για λόγους προσπέλασης, τοποθέτηση επιγραφών, διαφημίσεων κ.λ.π. εξαιρουμένων των αναγκαίων εργασιών θεμελίωσης των επιτρεπόμενων να κατασκευασθούν γεωργικών αποθηκών.
στ) Για κάθε οικοδομική εργασία ή εργασία διαμόρφωσης επί της νησίδας, απαιτείται η έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και έγκριση των εργασιών αυτών από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία δύναται να θέτει πρόσθετες προϋποθέσεις με σκοπό την αποτροπή της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος χώρου.