Προεδρικό διάταγμα 30/3/90d - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. περιοχές με στοιχείο 1 (πυρήνας υγροβιότοπου).

 

Περιλαμβάνουν τις λιμνοθάλασσες Μικρό και Μεγάλο Λιβάρι και ειδικότερα τη λεκάνη απορροής τους και τη Ζώνη ξηράς που περιβάλλει τις λιμνοθάλασσες. Οι περιοχές αυτές καλύπτονται από πλούσια, υδρόβια και παρόχθια βλάστηση.

 

Απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα και επέμβαση με εξαίρεση τη λειτουργία του Ιχθυοτροφείου στο Μεγάλο Λιβάρι στον χώρο και με τη συγκεκριμένη μορφή λειτουργίας που έχει εγκριθεί και επιτρέπεται η δόμηση μόνο για τα απαραίτητα έργα για την ίδρυση του ιχθυοτροφείου.

 

Ειδικότερα επιτρέπεται η ίδρυση μόνο του ιχθυογεννητικού σταθμού (χρήση εκκολαπτηρίου και όχι εκτροφείου και με περιορισμένο αριθμό δεξαμενών προπάχυνσης ιχθυδίων, με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους - μηχανοστάσιο, γραφείο, κατοικία φύλακα) και με την προϋπόθεση της έγκρισης υδρογεωλογικής μελέτης με καθορισμένους όρους άντλησης ώστε να μην επηρεασθεί η στάθμη των νερών του υγροβιότοπου.

 

Επιτρέπεται επίσης η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και η εκτέλεση εργασιών που αποσκοπούν στην διατήρηση των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος, εφόσον εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας μετά από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του οικείου Δασαρχείου.

 

Β. Περιοχή με στοιχείο 2.

 

Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τον κάμπο που περιβάλλει τις λιμνοθάλασσες Μεγάλο και Μικρό Λιβάρι.

 

Η έκταση της περιοχής αυτής καλύπτεται κύρια, από καλλιέργειες και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα για την προστασία του πυρήνα των υγροβιότοπων.

 

1. Στην παραπάνω περιοχή επιτρέπεται η δόμηση μόνο για κατοικία με μέγιστη συνολική επιφάνεια ορόφων των κτιρίων 80 m2, για δραστηριότητες σχετικές με την γεωργία και ειδικότερα:

 

Γεωργικές αποθήκες μέχρι 50 m2.
Κατασκευή ελαφρών λυομένων στεγάστρων.
Δεξαμενών.
Θερμοκηπίων μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

 

2. Το κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας των γηπέδων ορίζεται σε 8 στρέμματα.

 

3. Κατά παρέκκλιση της προηγουμένης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα, τα οποία κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος έχουν εμβαδόν 4 στρέμματα. Η παρέκκλιση αυτή δεν ισχύει για τη χρήση κατοικίας.

 

4. Για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης των παραπάνω χρήσεων εφαρμόζονται κατά χρήση οι διατάξεις του από 06-10-1978 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 538/Δ/1978) όπως ισχύει.

 

5. Επιτρέπεται η επισκευή υπαρχόντων κτισμάτων έστω και αν η χρήση τους αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος. Επιβάλλεται οι υπάρχουσες κατοικίες μεταποιητικές ή τουριστικές κ.λ.π. μονάδες, να απομακρύνουν τα λύματα τους και να έχουν στεγανούς βόθρους ή εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.

 

6. Οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί με τις προγενέστερες ισχύουσες διατάξεις ή έχει υποβληθεί ο πλήρης φάκελλος με τα απαραίτητα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας στοιχεία καθώς και κάθε άλλη έγκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων εκτελούνται με τη χρήση και τους όρους και περιορισμούς δόμησης με τους οποίους εκδόθηκαν.

 

Γ. Εντός της ζώνης οικιστικού ελέγχου (περιοχές 1 και 2) απαγορεύονται τα εξής:

 

1. Κάθε παρέμβαση στις παρόχθιες περιοχές υδρόβιας βλάστησης καθώς και στα στόμια επικοινωνίας των λιμνών με την θάλασσα.

 

2. Κάθε παρέμβαση στις δασοσυστάδες που υπάρχουν.

 

3. Κάθε παρέμβαση στα αποστραγγιστικά αυλάκια δηλαδή επέκτασή τους, διάνοιξη νέων, εκβάθυνση κ.λ.π.

 

Επιτρέπεται μόνο η συντήρηση των ήδη υπαρχόντων με ευθύνη της οικείας Διεύθυνσης Γεωργίας.

 

4. Έργα διαμόρφωσης στην παραλία.

 

5. Δημιουργία δικτύων υποδομής (διάνοιξη νέων δρόμων κ.λ.π.). Επιτρέπονται μόνο τα αναγκαία δίκτυα για την λειτουργία του ιχθυοτροφείου.

 

6. Η απόρριψη στερεών, υγρών και αερίων αποβλήτων λυμάτων κ.λ.π., στην χερσαία περιοχή και στην θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 1.500 m από την ακτή.

 

7. Η επαγγελματική αλιεία στις λιμνοθάλασσες (στις εκτός ιχθυοτροφείου περιοχές).

 

8. Η επαγγελματική αλιεία στην θαλάσσια περιοχή και σε απόσταση μικρότερη των 1000 m από την ακτή.

 

9. Η διέλευση μηχανοκινήτων σκαφών στην θαλάσσια περιοχή σε απόσταση μικρότερη των 500 m από την ακτή.

 

10. Η απόρριψη στερεών ή υγρών αποβλήτων στα ρέματα και στα αποστραγγιστικά αυλάκια που εκβάλουν μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.

 

Η ίδια απαγόρευση ισχύει για όλο το μήκος των εκβολών των ρεμάτων (Ξεριά κ.α.) και για βάθος από την ακτή 500 m.

 

11. Οι γεωτρήσεις και η άντληση νερού, εάν από υδρογεωλογική μελέτη δεν καθορίζονται οι όροι άντλησης ώστε να μην επηρεάζεται η στάθμη των νερών στις λιμνοθάλασσες.

 
12. Το κυνήγι σε ολόκληρη την περιοχή προστασίας ώστε να διαφυλαχθεί η παρουσία των ειδών ορνιθοπανίδας, μεταναστευτική και μη.

 

13. Η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων χωρίς διαρκή έλεγχο της χρήσης τους από την οικεία Διεύθυνση Γεωργίας, ώστε να τηρούνται τα όρια των διαφόρων φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού στις λιμνοθάλασσες.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.