Προεδρικό διάταγμα 56/95 - Άρθρο 5

Άρθρο 5


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η εμπορία θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος προς πόση επιτρέπεται μόνον εφόσον ανταποκρίνεται στις ακόλουθες απαιτήσεις:

 

1. προέρχεται από νωπό γάλα, καθαρισμένο ή διηθημένο με τον εξοπλισμό που αναφέρεται στο παράρτημα Β, κεφάλαιο V, σημείο ε), το οποίο πρέπει:

 

i) να ανταποκρίνεται στις διατάξεις του άρθρου 3,

 

ii) όσον αφορά το γάλα αγελάδας, να ανταποκρίνεται στις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος 1 σημείο β) και του άρθρου 6 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθμός 1411/1971 (ΕΕL 1483/7/1971 σελίδα 4).

 

iii) να προέρχεται, ενδεχομένως, από κέντρο συλλογής γάλακτος που πληροί τους όρους των κεφαλαίων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, και VI, του παραρτήματος Β ή να έχει μεταγγιστεί μεταξύ βυτίων υπό καλές συνθήκες υγιεινής και διανομής,

 

iv) να προέρχεται, ενδεχομένως, από κέντρο τυποποίησης του γάλακτος το οποίο ανταποκρίνεται στους όρους των κεφαλαίων I, II, IV, και VI του παραρτήματος Β.

 

Ενδεχομένως, το γάλα που προορίζεται για την παραγωγή αποστειρωμένου γάλακτος και γάλακτος UHT μπορεί να έχει υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία σε εγκατάσταση που πληροί τους όρους που προβλέπονται στην περίπτωση 2.

 

2. προέρχεται από εγκατάσταση επεξεργασίας που ανταποκρίνεται στους όρους των κεφαλαίων I, II, V, και VI του παραρτήματος Β και ελέγχεται σύμφωνα με το άρθρο 10 σημείο 2 και το άρθρο 14,

 

3. έχει υποστεί επεξεργασία σύμφωνα με το κεφάλαιο I σημείο Α του παραρτήματος Γ,

 

4. ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του κεφαλαίου ΙΙ σημείο Β του παραρτήματος Γ,

 

5. φέρει ετικέτα σύμφωνα με το κεφάλαιο IV του παραρτήματος Γ και έχει υποβληθεί σε πρώτη συσκευασία σύμφωνα με το κεφάλαιο ΙΙΙ του παραρτήματος Γ στην εγκατάσταση επεξεργασίας στην οποία υπέστη την τελική επεξεργασία,

 

6. έχει αποθηκευθεί σύμφωνα με το κεφάλαιο V του παραρτήματος Γ,

 

7. μεταφέρεται με ικανοποιητικές υγειονομικές συνθήκες, σύμφωνα με το κεφάλαιο V του παραρτήματος Γ,

 

8. συνοδεύεται κατά τη μεταφορά, από εμπορικό συνοδευτικό έγγραφο το οποίο πρέπει:

 

εκτός από τις ενδείξεις που προβλέπονται στο κεφάλαιο IV του παραρτήματος Γ, να φέρει ένδειξη η οποία επιτρέπει την αναγνώριση του είδους της θερμικής επεξεργασίας και της αρμόδιας αρχής που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της εγκατάστασης καταγωγής, εφόσον αυτό δεν προκύπτει σαφώς από τον αριθμό έγκρισης,
να διατηρείται από τον παραλήπτη από ένα τουλάχιστον έτος προκειμένου να υποβληθεί, κατόπιν σχετικής αιτήσεως, στην αρμόδια αρχή,
έως τις 31-12-1997 και όταν πρόκειται για θερμικά επεξεργασμένο γάλα το οποίο προορίζεται για τη χώρα μας κατόπιν διαμετακόμισης μέσω του εδάφους τρίτης χώρας, να θεωρείται από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή του συνοριακού σταθμού επιθεώρησης στον οποίο πραγματοποιούνται οι διατυπώσεις για τη διαμετακόμιση, ώστε να βεβαιώνεται ότι πρόκειται για θερμικά επεξεργασμένο γάλα που πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος διατάγματος.

 

Το συνοδευτικό έγγραφο δεν απαιτείται όταν η μεταφορά γίνεται από τον παραγωγό για άμεση παράδοση στον τελικό καταναλωτή.

 

9. όσον αφορά το γάλα αγελάδας, πρέπει να έχει σημείο πήξης το πολύ -0,520 °C και βάρος τουλάχιστον 1028 gr/L πλήρους γάλακτος στους 20 °C ή το αντίστοιχο ανά λίτρο πλήρως αποβουτυρωμένου γάλακτος στους 20 °C και να περιέχει τουλάχιστον 28 gr πρωτεϊνικών ουσιών ανά λίτρο (η συγκέντρωση αυτή λαμβάνεται πολλαπλασιάζοντας επί 6,38 την ποσοστιαία περιεκτικότητα σε ολικό άζωτο και έχει ποσοστό στερεού υπολείμματος άνευ λίπους τουλάχιστον 8,50%.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο καταργήθηκε από το άρθρο 30 του προεδρικού διατάγματος [ΠΔ] 95/2007 (ΦΕΚ 95/Α/2007).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.