Προεδρικό διάταγμα 8/7/16 - Άρθρο 6

Άρθρο 6


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων ορίζονται κατά Τομείς Ι και ΙΙ, όπως φαίνονται στα διαγράμματα του άρθρου 2, ως εξής:

 

Α. 1. Τομέας Ι

 

α. Ελάχιστο πρόσωπο: 14 m

Ελάχιστο εμβαδόν: 500 m2.

 

β. Κατά παρέκκλιση της προηγούμενης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα τα οποία στις 10-04-1990 (ημερομηνία δημοσίευσής του από 05-04-1990 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 223/Δ/1990)) είχαν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 12 m
Ελάχιστο εμβαδόν: 300 m2.

 

2. Τομέας ΙΙ

 

α. Ελάχιστο πρόσωπο: 18 m

Ελάχιστο εμβαδόν: 800 m2

 

β. Κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα τα οποία στις 10-04-1990 (ημερομηνία δημοσίευσής του από 05-04-1990 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 223/Δ/1990)) είχαν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 12 m
Ελάχιστο εμβαδόν: 300 m2

 

3. Επιπλέον των προϋποθέσεων των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 απαιτείται όπως:

 

α. στο οικοδομήσιμο τμήμα των οικοπέδων εγγράφεται κάτοψη κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια 50 m2 και ελάχιστη πλευρά 5 m και

β. τα οικόπεδα να μην έχουν δημιουργηθεί κατά παράβαση των διατάξεων του από 22-06-1983 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 284/Δ/1983).

 

4. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 40% της επιφάνειας των οικοπέδων.

 

5. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται ως εξής:

 

Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 m2: 0.3.
Για τμήμα ιδιοκτησίας από 500 έως 1000 m2: 0.2
Για τμήμα ιδιοκτησίας από 1000 m2 και πάνω: 0.1

 

Η μέγιστη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση των κτιρίων καθορίζεται σε 500 m2

 

6. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων στα οικόπεδα όλων των τομέων: 7.5 m το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.5 m σε περίπτωση κατασκευής στέγης με μέγιστη κλίση 35%.

 

Β. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των κοινωφελών χώρων (χώρος εκκλησίας, χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων) που καθορίζονται με το άρθρο 2 του παρόντος ορίζονται ως εξής:

 

1. Χώρος εκκλησίας:

 

α. Συντελεστής δόμησης: 0.8

β. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: 40%.

 

2. Χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων: Επιτρέπεται μόνον η κατασκευή βοηθητικών χώρων αποδυτηρίων και αποθηκών με:

 

α. μέγιστο ποσοστό κάλυψης 5%,

β. μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 3 m και

γ. ελάχιστη απόσταση των ανεγερθησομένων κτιρίων από τα όρια του χώρου 5 m.

 

Γ. Επιπλέον των ανωτέρω ισχύουν τα εξής:

 

1. Απαγορεύεται η κατασκευή συνεχών εξωστών.

 

2. Στους πεζοδρόμους επιτρέπεται η προσπέλαση από οχήματα άμεσης ανάγκης καθώς και από οχήματα των ιδιοκτητών των οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε αυτούς.

 

3. Επιβάλλεται ο έλεγχος όλων των δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών έργων από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.

 

4. Επιβάλλεται η εξασφάλιση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων τουλάχιστον μιας (1) θέσης για κάθε διαμέρισμα εμβαδού μεγαλύτερου των 50 m2

 

5. Η περιοχή της οποίας εγκρίνεται το σχέδιο με το άρθρο 2 του παρόντος χαρακτηρίζεται από πλευράς γεωλογικής καταλληλότητας με τα στοιχεία ΑΚ, ΑΚ1, ΑΚ2, ΚΠ1, ΚΠ2, ΚΠ3, ΚΠ4, ΚΠ5, ΚΠ6 και ΚΠ7:

 

α. Περιοχές γεωλογικά ακατάλληλες για δόμηση (ΑΚ) και ειδικότερα:

 

α)α. Περιοχή με το στοιχείο ΑΚ1: Περιοχή με εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων (στην ευρύτερη περιοχή του συγκροτήματος ΑΚΤΑΙΑ)

α)β. Περιοχή με το στοιχείο ΑΚ2: Περιοχή παράκτιας διάβρωσης

 

β. Περιοχές γεωλογικά κατάλληλες υπό προϋποθέσεις (ΚΠ) και ειδικότερα:

 

β)α. Περιοχή με το στοιχείο ΚΠ1: Δυσμενείς συνθήκες λόγων δυνητικών βροχοπτώσεων. Προϋπόθεση είναι η λήψη μέτρων προστασίας των ανάντη πρανών πριν τη θεμελίωση.

β)β. Περιοχή με το στοιχείο ΚΠ2: Δυσμενείς συνθήκες λόγω διάβρωσης από κυματισμούς. Προϋπόθεση είναι η λήψη μέτρων προστασίας πριν τη θεμελίωση.

β)γ. Περιοχή με το στοιχείο ΚΠ3: Δυσμενείς συνθήκες θεμελίωσης των κατασκευών λόγω τεχνητών επιχωματώσεων. Προϋπόθεση είναι η αφαίρεση των επιχωματώσεων και η θεμελίωση στο υγιές υπόβαθρο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την περιοχή με το στοιχείο ΚΠ6.

β)δ. Περιοχή με το στοιχείο ΚΠ4: Δυσμενείς συνθήκες από επιφανειακά νερά και διάβρωση εδάφους. Προϋποθέσεις είναι η εκπόνηση μελέτης απορροής ομβρίων και η υλοποίηση των αντιστοίχων έργων καθώς και η εκπόνηση γεωτεχνικής γνωμάτευσης στον φάκελο της οικοδομικής άδειας για την εξασφάλιση της θεμελίωσης.

 

Ειδικότερα για την περιοχή ΚΠ4, η οποία περικλείεται από τις περιοχές με το στοιχείο ΚΠ5 και ΑΚ1, πρόσθετη προϋπόθεση είναι η λήψη μέτρων, όπως περιγράφονται στα συμπεράσματα της γεωτεχνικής μελέτης που εκπονήθηκε από τον Δήμο Κρωπίας.

 

β)ε. Περιοχή με το στοιχείο ΚΠ5: Περιοχή γύρω από την κατολισθαίνουσα ζώνη του συγκροτήματος ΑΚΤΑΙΑ.

 

Προϋπόθεση είναι η λήψη μέτρων πριν τη δόμηση σύμφωνα με τις προτάσεις γεωτεχνικής αξιολόγησης που εκπονήθηκε από τον Δήμο Κρωπίας.

 

β)στ. Περιοχή με το στοιχείο ΚΠ6: Γενικά κατάλληλη περιοχή υπό την προϋπόθεση της αφαίρεσης του αποσαθρωμένου μανδύα και θεμελίωση στο υγιές υπόβαθρο.

 

β)ζ. Περιοχή με το στοιχείο ΚΠ 7: Δυσμενείς τεχνικογεωλογικές συνθήκες σε απότομες κλιτύες. Προϋποθέσεις είναι η εξασφάλιση των πρανών, η θεμελίωση στο υγιές υπόβαθρο και η ύπαρξη γεωτεχνικής γνωμάτευσης ή μελέτης στον φάκελο της οικοδομικής άδειας.

 

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 4067/2012 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΦΕΚ 79/Α/2012), πλην των ρυθμίσεων αυτού που αφορούν τα υπόσκαφα κτίρια.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.